Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ergün Yıldız, ülke olarak bilim ve teknoloji noktasında daha fazla desteğe ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Batı toplumlarıyla bizim aramızda bu konuda büyük fark var ve bu farkı kapatmak zorundayız.” dedi
Fatma AKTAŞ
Bilimsel çalışmaların önemine değinen ve rektörlüğün bu noktada katkısına dikkat çeken Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ergün Yıldız, bilim ve teknolojide ülke olarak, batının gerisinde olduğumuzun acı bir gerçek olduğunu dile getirdi.
REKTÖRLÜĞÜMÜZ ÇOK SAYIDA PROJE DESTEKLİYOR
Yıldız, ‘Biz üniversite ve fakülte olarak ciddi destekler görsek de ülke olarak bilim ve teknoloji noktasında daha fazla desteğe ihtiyacımız var. Batı toplumlarıyla bizim aramızda bu konuda büyük fark var ve bu farkı kapatmak zorundayız. O yüzden de rektörlüğümüz çok sayıda projeyi destekliyor ve yapmamız için de bizi teşvik ediyor. Farklı motivasyonlar deniyor. Paraların da mutlaka bir ürüne dönüşmesi gerekiyor bir patent, faydalı bir makine, bir hizmet, bir ilaç, bitkisel bir yem olabilir. Ama bilim akşamdan sabaha yetişmez, yoğun emek ve çaba istiyor. Yapılan projelerin tutup tutmayacağı şans meselesidir, siz 100 proje üretirsiniz 99 proje heba olur tutmaz. Tutan bir proje de diğerlerinin kat be kat fazlasını kazandıracak nitelikte olur. Bilim böyle bir şeydir’ dedi.
NE KADAR ÇOK PROJE, O KADAR ÇOK KATMA DEĞER
Bilim ve teknolojide somut adımlardın atılması gerektiğinin altını çizen Yıldız, ’Ürün üretmek gerekir daha fazla katkı sağlamak için ve bu da ne kadar proje üretilirse o kadar çok katma değer sağlanacağıyla bağlantılıdır. Bu sebeple de bilim ve teknolojide somut adımlar atılıp projeleri paraya dönüştürecek ürünler elde etmek gerekir’ dedi.
Haziranda yapılacak çalışmaya da değinen Yıldız, ‘Kent meydanında fuar yapmayı planlıyoruz ve amaç üniversitede yapılmış olan çalışmaların halka sunulmasını sağlamak olacak. Her fakülteden birkaç proje olacak ve burada çalışmalarını tanıtılacak. Biz de bölüm olarak atık su arıtımıyla ilgili iki prototip su arıtma sistemini orada sunmayı düşünüyoruz. Bunların biri atık su biri de içme suyu.’ Bu projede insanlara suların nasıl arıtıldığını göstereceğiz’ diyerek sözlerini noktaladı.