Devlet Su İşleri (DSİ) 8. Bölge Müdürlüğü sayesinde Erzurum çok ciddi bir tehlike atlattı. Daphan Ovası’nda seviyesi giderek yükselen yer altı suları, Erzurum Havalimanı’na yönelince, devreye Devlet Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü girdi. Uçuş güvenliği açısından mutlak bir risk oluşturan yer altı suları, DSİ’nin titizlikle yürüttüğü bir operasyonla Karasu’ya tahliye edildi.
2011 Kış Oyunları için gün saymaya başlayan Erzurum, mutlak bir faciadan kıl payı döndü. Erzurum’un içme suyu ihtiyacının karşılandığı kuyuların iptal edilmesinin ardından seviyesi giderek yükselen yer altı suları, Daphan Ovası üzerinden Erzurum Sivil ve Askeri Havalimanı’nın bulunduğu bölgeye akın etti. Havalimanı sahsında su birikintileri oluşmaya başlamasıyla fark edilen duruma, DSİ 8. Bölge Müdürlüğü anında müdahale ederken, havalimanında açılan drenaj kanalları sayesinde yer altı sularının Karasu’ya tahliyesi sağlandı.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan DSİ 8. Bölge Müdürü Mustafa Bahadır, Daphan Ovası’nda su seviyesinin yükselmesine neden olan gelişme ve ardından yaşanan süreci anlattı. Bahadır, Erzurum’un içme suyunun birkaç yıl öncesine kadar yer altı kuyularından karşılandığını hatırlatarak, Palandöken Barajı’nın tamamlanıp devreye sokulmasının ardından bu kuyuların devre dışı bırakıldığını kaydetti.
YÜKSELEN SULAR, ERZURUM HAVALİMANI’NA YÖNELDİ
Erzurum’un içme suyu ihtiyacının barajdan karşılanmaya başlamasıyla birlikte birikmeye başlayan yeraltı sularının, Daphan Ovası’nda yükselmeye başladığını vurgulayan Bölge Müdürü Bahadır, “Su seviyesindeki yükselmeler sonucu Daphan Ovası’nda yer alan Askeri ve Erzurum Sivil Havalimanı’nda yer yer su birikintileri oluşmaya başladı. Liman sahasında görülmeye başlanan bu birikintiler, uçuş güvenliği açısından büyük bir risk oluşturduğu için müdahaleyi de kaçınılmaz kıldı.” diye konuştu.
TEMİZ SU DRENAJ KANALLARINA AKTARILDI
Bölge Müdürü Bahadır, bu sorunu çözmek amacıyla DSİ tarafından acilen drenaj projesi geliştirildiğini ve havalimanı içerisinde toplam 8 bin 566 metrelik drenaj kanalı açıldığını belirtti. Bahadır, “Açılan bu kanalların üzerinde 12 adet muhtelif boyda sanat yapısı ve havalimanı çevresinde de, önceki yıllarda açılmış olan drenaj kanallarında 2 bin 500 metre rusubat temizlik çalışmaları yapılarak, yükseliş halindeki yer altı sularının Karasu’ya tahliye edilmesi sağlanmıştır. Böylece hava limanında uçuş güvenliğini mutlak bir tehlikeyle burun buruna getiren sular, bertaraf edilmiştir. Yürüttüğümüz proje sayesinde endişeye mahal verecek en ufak bir sorun kalmamıştır.” ifadelerini kullandı.