Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Tekbirle Sarıkamış şehitleri için yürüdüler
Tekbirle Sarıkamış şehitleri için yürüdüler
Şehitler anısına meşaleli kayak gösterisi düzenlendi
Şehitler anısına meşaleli kayak gösterisi düzenlendi
Zirvede Sarıkamış Şehitlerini andılar
Zirvede Sarıkamış Şehitlerini andılar
Ulaşım Desteği yükseltildi
Ulaşım Desteği yükseltildi
Tunç: 'Terörsüz Türkiye'nin şafağındayız'
Tunç: 'Terörsüz Türkiye'nin şafağındayız'
HABERLER>SİYASET
2 Nisan 2011 Cumartesi - 10:08

Gündemde Başkanlık Sistemi var

Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı, Anayasa Hukukçusu Doç. Dr. M. Tevfik Gülsoy, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘seçimden sonra referanduma sunulabilir’ dediği başkanlık sistemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Gündemde Başkanlık Sistemi var

Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı, Anayasa Hukukçusu Doç. Dr. M. Tevfik Gülsoy, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘seçimden sonra referanduma sunulabilir’ dediği başkanlık sistemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.     Demokrasinin hâkim olduğu ülkelerin; parlamenter hükümet sistemi, başkanlık hükümet sistemi, meclis hükümeti sistemi ve yarı başkanlık hükümet istemlerinden birisiyle yönetildiğini belirten Gülsoy, Türkiye’de başkanlık sistemi hariç diğer üç sistemin de uygulandığını söyledi.
1982 ANAYASASI
1982 Anayasası’nın nasıl bir hükümet sistemi kurduğunun halen tartışma konusu olduğunu dile getiren Gülsoy, 12 Eylül sonrası cumhurbaşkanlığı makamının geniş yetkilerle donatıldığını belirterek, Türkiye’nin adı konulmamış bir yarı başkanlık sistemiyle yönetildiğini açıkladı.
   MODERN DEMOKRASİLERDEKİ EĞİLİM
 Gülsoy, “Modern demokrasilerin hükümet sistemi bakımından hareket noktası yasama, yürütme ve yargı organlarının nasıl belirlendiği ve bunların aralarındaki ilişkinin nasıl düzenlendiğidir. Ortak temel yaklaşım yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığıdır. Demokrasi tarihimiz incelendiğinde başkanlık sistemi hariç diğer üçünün uygulandığını görmekteyiz. 1961–1980 tarihlerinde parlamenter hükümet sistemi, 1921–1924 meclis hükümet modeli, 1924–1960 arasında da bu ikisinin karma bir modeli uygulandı. 1982 Anayasası’nın nasıl bir hükümet sistemi kurduğu ise baştan beri tartışma konusudur." dedi.
    YARI BAŞKANLIK SİSTEMİ UYGULAMASI
12 Eylül sonrası yasama, yürütme ve yargıya ilişkin geniş yetkilerle donatılmış bir cumhurbaşkanlığı makamının, parlamenter hükümet sisteminden açıkça bir sapma anlamına geldiğini dile getiren Gülsoy, şöyle devam etti: "Bu yetkilere sahip bir cumhurbaşkanının genel oyla seçilmesi sağlandığında da, bunun resmi adı ‘Yarı Başkanlık Sistemi’ olacaktı. Bu durum 1982 Anayasası'nın çelişkilerle dolu olduğunun bir başka kanıtıdır. Çünkü anayasanın başlangıç kısmında kuvvetler arasında medeni bir iş bölümü ve işbirliğinin benimsendiği ifade edilmiştir. Bu ifadeler parlamenter hükümet modelinin benimsendiğini ilan etmektedir. Fakat kurulan sistem bunun dışında olmuştur."
 SİYASİ İKTİDAR ÜZERİNDE VESAYET OLMAMALI
 Seçimle belirlenen siyasi iktidarın üzerinde vesayeti temin edecek cumhurbaşkanlığı makamının, 1982 Anayasası'nı her zaman tartışmaların odağı haline getirdiğine dikkat çeken Gülsoy, "Böylesi bir yapı, hem siyasi iktidarları hem de muhalefeti sürekli olarak zaafa uğratmıştır. Çünkü muhalefet cumhurbaşkanlığı yetkilerini yönlendirerek muhalefet yapmak istemiş, iktidarın tasarrufları da sorumsuz ama yetkili cumhurbaşkanı tarafından sıklıkla engellenebilmiştir. Bu durumun tek istisnası Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül dönemidir.” ifadelerini kullandı.
YARI BAŞKANLIK SİSTEMİ SÜRECİ
Gülsoy, Türkiye’de 12 Eylül Anayasası'ndan beri var olan yarı başkanlık sisteminin resmi adının, mevcut anayasa hükümlerinde değişiklik olmadığı takdirde gelecek ilk cumhurbaşkanlığı seçimiyle konulacağını savundu.
    21 Ekim 2007’de yapılan ve kabul edilen halk oylaması sonucu, bundan sonraki cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk defa genel oyla yapılacağına dikkat çeken Gülsoy, “Bu aslında baştan beri bir anlamda var olan yarı başkanlık sisteminin resmi adının konulması demektir. Prototipi Fransa olan bu modelin, farklı biçimleriyle İrlanda, İzlanda, Avusturya, Finlandiya ve Portekiz’de örneklerine rastlamaktayız. Bu örnekler incelendiğinde, sistemin işlerliğinin cumhurbaşkanı ile hükümet arasındaki ilişkilerin iyi olmasına bağlı olduğu, aksi halde ise başarının göreceli olduğu gözlemlenmektedir.” diye konuştu.
 

 
Ülker çocukları sevindirecek
 
Hüzün ve sevinç bir aradaydı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’den ithal et tepkisi
CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, canlı hayvan ve et ithalatını eleştirerek, ...
ERVAK'tan siyasetçi tarifi
Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, Erzurum’un ihtiyaç ...
CHP seçime kilitlendi
12 Haziran’da yapılacak olan 24. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde ...
 
Bulutlar'dan Torba Yasa çağrısı
Palandöken İlçe Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, belediyeye borcu olan ...
Işık, MHP’den milletvekili aday adayı
Avukat Nizam Işık, MHP’den Erzurum milletvekilliği için aday adayı oldu.
CHP hedef belirledi
Erzurum milletvekili aday adayı ve eski il başkanı Tuncer Aktaş Erzurum'dan ...
 
AK Parti'de heyecan dorukta
12 Haziran’daki genel seçimlerde Ak Parti’den Erzurum milletvekili aday ...
Aziziye EKSOMED 2011'de
Aziziye Belediyesi Ilıca Termal Tesisleri, EKSPOMED 2011 Fuarı’na katılarak, ...
Özkılıç, adaylara başarı diledi
MHP Erzurum Milletvekilli Aday Adayı Nurullah Özkılıç, MHP aday adaylarına ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri