ESOB Başkanı Rasim Fırat Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında TRT mikrofonlarına konuk oldu. TRT Erzurum Radyosu’nda ‘Yöremizden’ adlı programa katılan Başkan Fırat, sunucu Tolga Avcı’nın sorularını cevaplandırdı. 1300’lü yıllarda ortaya çıkan Ahilik kültürünün özelliklerini ve önemini anlatan Başkan Fırat, “O yılların en önemli ve en anlamlı eğitim şekli Ahilikmiş. Esnafların ve sanatkârların mesleklerinde gelişmelerini sağlamak amacıyla yapılan bu uygulama günümüze kadar ulaştı. O tarihlerde Kırşehir’de yaşamış olan Ahi Evran Veli Hazretlerinin başlattığı ve bir kültür haline dönüşen bu uygulamaya ‘Ahi Evran kültürü’ denilmiş. Kendisi o dönemlerde esnafın gelişmesi için önemli çalışmalar yapmış ve bunu bir gelenek haline getirmiş. Şimdi Esnaf Odaları ve Birlikler var” dedi.
KIRŞEHİR’DE KUTLANACAK
O tarihlerdeki eğitimleri bugünkü şartlarda vermenin mümkün olmadığının altını çizen Başkan Fırat, “Dönemin Ahi babalar devletle sıkı bir ilişki içindelermiş ve köprü vazifesi görevini görürlermiş. Ayrıca devlet yönetiminde söz sahibiymişler. Ama bu zamanla zayıflamış. Ahi kısacası kardeşlik demektir, bir ekmeği bölmek demektir. Bulunduğu yörenin insanlarıyla, çevresiyle iyi geçinen esnaf demektir. Şimdi ülkenin bir çok noktasında bu kültür yaşatılmaya çalışılıyor. Ancak bu işin beşiği Kırşehir’dir. Tüm Türkiye’nin birlik ve oda Başkanları bu yıl da orada toplanacaklar. Bu etkinliğe TBMM Başkanımız Sayın Cemil Çiçek ve Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı katılacaklar” diye konuştu.
“ERZURUM’DA DA YAŞATMAK İSTİYORUZ”
Öte yandan ESOB Başkanı Fırat, Ahilik Haftası nedeniyle Vali Sebahattin Öztürk ile Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ve Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı’yı ziyaret ettiklerini belirtti. Ahilik kültürünü Erzurum’da da yaşatma gayreti içinde olduklarını vurgulayan Başkan Fırat, bu konuda Büyükşehir Belediyesi’nin desteğine ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı ve çalışmalarına başlanan Tebrizkapı kent meydanından bahseden Başkan Fırat, meydanın yapılacağı bölgedeki Narmanlı Camisi’nin arkasında Ahi Toman Baba’nın mezarının bulunduğunu, meydan çalışmasıyla birlikte Büyükşehir’in mezar çevresinde düzenleme yapmasını istedi.
“TEŞKİLATIN KURUCUSUYDU”
Narmanlı Camisi arkasındaki yıkılmış gecekonduların arasında mezarı bulunan Ahi Toman Baba’nın Erzurum’daki Ahi Teşkilatı’nın kurucusu ve piri olduğuna dikkat çeken ESOB Başkanı Rasim Fırat, “Ahi yapılanması açısından Anadolu’daki önemli merkezlerden birisi de Erzurum’du. Ancak şehir bu özelliğini zamanla kaybetti. Büyükşehir’in Tebrizkapı’da başlattığı meydan çalışması bu kültürü yaşatabilmemiz için bize bir umut verdi. Ahilik kültürünü şehirde yaşatabilmenin en güzel yolu Ahi Toman Baba’nın mezarını kurtarmak olur. Ümit ediyoruz ki, mezarın çevresinde yapılacak bir düzenleme ile burayı yeniden Ahi Merkezi haline getirebilir ve kültürü yaşatabiliriz” diye konuştu.