TÜRKPATENT Temmuz ayı iler marka başvuru dağılımını paylaştı. Erzurum’dan Temmuz ayında 39, bu yılın 7 ayında ise 189 marka başvurusunun yapıldığı bildirildi. Erzurum marka başvuru sayısı yüksekliği bazında ülke illeri sıralamasında 45, Bölge illeri sıralamasında ise Malatya, Elazığ ve Van’ın ardından 4’üncü sırayı aldı.
Erzurum’da Temmuz dönemi marka başvuru sayısının zirve yaptığı dönem oldu. İlden Temmuz ayı odağında yapılan marka başvuru sayısı Haziran ayına göre yüzde 69,56 oranında artış gösterdi. İl Temmuz ayı kaydında bölge illeri içinde 3’üncü sıraya yükseldi
TEMMUZ AYI VERİLERİ
Verilere göre Temmuz ayında Erzurum’dan 39, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 87, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi illerinden 111, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 235, ülkeden ise 12 bin 393 marka başvurusu yapıldı.
ERZURUM’UN TEMMUZ AYI PAYI
Temmuz ayı kaydında İlin başvuru sayısı KUDAKA Bölgesinde yüzde 44.82, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 35,13, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 16,59, Türkiye toplamında ise 0,31’lik pay edindi.
OCAK – TEMMUZ 2023 VERİLERİ
TÜRKPATENT verilerine göre, bu yılın 7 ayında Erzurum’dan 189, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 351, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi illerinden 489, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden bin 378, ülke illeri toplamında ise 88 bin 880 marka başvurusu yapıldı.
ERZURUM’UN MARKA BAŞVURU PAYI
TÜRKPATENT verileri üzerinden DOSİAD tarafından yapılan hesaplamalara göre, İlin 7 aylık marka başvuru sayısı KUDAKA Bölgesinde yüzde 53,84, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 38,65, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 13,71, ülkede ise yüzde 0.21 oranında pay gösterdi
ERZURUM AYLIK DAĞILIM
Verilere göre bu yılın 7 ayı kaydında Erzurum’dan Ocak ayında 25, Şubat ayında 19, Mart ayında 25, Nisan ayında 30, Mayıs ayında 28, Haziran ayında 23, Temmuz ayında 189 olmak üzere toplam 189 marka başvurusu gerçekleştirildi.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
DOSİAD analizlerine göre Doğu Anadolu Bölgesinden de Ocak ayında 224,Şubat ayında 132, Mart ayında 190, Nisan ayında 171, Mayıs ayında 209, Haziran ayında 218, Temmuz ayında 235 marka başvurusu kaydedildi.
ERZURUM 45’İNCİ SIRADA
Erzurum bu yılın 7 ayında marka başvuru sayısı yüksekliği bakımından 45’inci sırayı aldı. Ülkede marka başvurusunun en yüksek olduğu iller; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Konya, Gaziantep, Kocaeli, Kayseri, Adana, Mersin, Muğla, Denizli, Sakarya, Aydın, Balıkesir, Eskişehir, Manisa, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Hatay, Diyarbakır, Trabzon, Çanakkale, Afyon, Ordu, Kahramanmaraş, Sivas, Isparta, Mardin, Düzce, Malatya, Edirne, Rize, Elazığ, Çorum, Aksaray, Nevşehir, Kütahya, Yalova, Van, Bolu, Karaman, Erzurum olarak açıklandı.
BÖLGE İLLERİ BAŞVURU DAĞILIMI
TÜRKPATENT verilerine göre, yılın 7 ayında Bölge illeri, Malatya’dan 277, Elazığ’dan 248, Van’dan 212, Erzurum’dan 189, Ağrı’dan 52, Erzincan’dan 148, Kars’tan 48, Bitlis’ten 48, Muş’tan 31, Bingöl’den 52, Iğdır’dan 30, Ardahan’dan 8, Hakkari’den 13, Tunceli’den 22 marka başvurusu kaydedildi.
Üç Türk Ürününe AB Tescili
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Ezine Peyniri ve Maraş Tarhanası için Avrupa Birliğine yapılan coğrafi işaret başvurularının inceleme süreçlerinin tamamlanarak yayımlandığı bilgisini paylaştı.
Uluslararası coğrafi işaret seferberliği çalışmaları kapsamında hız kazanan başvurularımızdan üç sevindirici haber daha geldi.
Geçtiğimiz günlerde Ayaş Domatesinin inceleme süreçlerini tamamlayarak AB Resmi Gazetesinde yayımlandığını duyuran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Avrupa Birliği’nde tescil yolunda olan üç coğrafi işaretin daha müjdesini verdi.
Bakan Kacır, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Ezine Peyniri ve Maraş Tarhanası için Avrupa Birliğine yapılan coğrafi işaret başvurularının inceleme süreçlerinin tamamlanarak yayımlandığı bilgisini paylaştı.
Avrupa Birliği coğrafi işaret başvurularının mevzuat gereği üreticiler tarafından doğrudan yapılabildiği gibi TÜRKPATENT aracılığıyla da gerçekleştirilebildiğini ifade eden Kacır, TÜRKPATENT 2023 yılında Ezine Peynirinin de aralarında yer aldığı 12 ürün için AB Komisyonuna coğrafi işaret başvurusu yaptı. TÜRKPATENT başvurularını diğer başvurularla kıyasladığımızda daha hızlı sonuçlar aldığımızı görüyoruz. Ulusal başvuru sahiplerini, Avrupa Birliği tescilinde gerekli hazırlıkları eksiksiz bir şekilde tamamlamak üzere TÜRKPATENT’ten teknik destek almaya davet ediyorum. Uluslararası düzeyde tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayımızın artması yerel ve kültürel mirasımızın tüm dünyaya tanıtılması ve üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması açısından önem arz ediyor.” dedi.
Avrupa Birliği nezdinde mevcut durumda 13 tescilli coğrafi işaretimizin yanı sıra ilan aşamasında 5 ve inceleme aşamasında 39 coğrafi işaret başvurumuzun bulunduğunu belirten Kacır, “Tarihi ve kültürel mirasımızı coğrafi işaret tescilleriyle taçlandıran Balıkesir, Çanakkale ve Kahramanmaraş illerimizi tebrik ediyor ve üretime değer katacak tescillerin çoğalmasını temenni ediyorum.” dedi.
AB Komisyonu tarafından başvuruları uygun bulunan coğrafi işaretler, AB Resmi Gazetesi’nde 3 aylık itiraz süresinin dolmasının ardından tescil ediliyor. Bugün itiraz süresi sona erecek olan Milas Yağlı Zeytininin önümüzdeki günlerde; Ayaş Domatesi, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Ezine Peyniri ve Maraş Tarhanasının ise Kasım ayında tescilinin gerçekleşmesi bekleniyor.