Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Ziraat Türkiye Kupası'nda ilk günün sonuçları
Ziraat Türkiye Kupası'nda ilk günün sonuçları
Erdoğan: ‘Devlet anlayışımızın öznesi insandır’
Erdoğan: ‘Devlet anlayışımızın öznesi insandır’
En düşük emekli maaşı 14 bin 469 lira
En düşük emekli maaşı 14 bin 469 lira
Uraloğlu SOME verilerini paylaştı
Uraloğlu SOME verilerini paylaştı
Göktaş’tan 2025 Aile Yılı açıklaması
Göktaş’tan 2025 Aile Yılı açıklaması
HABERLER>EKONOMİ
2 Temmuz 2018 Pazartesi - 11:03

Erzurum’dan 6 ayda 10.6 milyonluk ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Haziran ayı ihracat rakamlarını paylaştı

Erzurum’dan 6 ayda 10.6 milyonluk ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Haziran ayı ihracat rakamlarını paylaştı. Erzurum’da haziran ayında 1.3 milyon, 2018’in ilk yarısında ise 10.6 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştirildiği bildirildi. Bölge illeri içinde ihracat performansı bakımından 7’inci sırayı alan Erzurum’un bölge ihracat payı yüzde 2.52 olarak açıklandı.

EN FAZLA İHRACAT MART’TA YAPILDI

Erzurum’da 2018’in ilk altı ayında en fazla ihracatın kaydedildiği dönem 2.9 milyon dolarla Mart ayı oldu. TİM verilerine göre ilden ocak ayında 1.2 milyon, şubat ayında 1.1 milyon, mart ayında 2.9 milyon, nisan ayında 2.2 milyon, mayıs ayında 1.6 milyon ve haziran ayında da 1.3 milyon dolarlık ihracat kaydedildi.

DOSİAD ANALİZİ

DOSİAD Araştırma merkezi tarafından TİM verileri üzerinden yapılan analize göre haziran ayında Erzurum’dan 1.3, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 2.0, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 10.5, Doğu Anadolu Bölgesinden 61.1 milyon dolar; ocak-haziran ayları kapsamında ise  Erzurum’dan 10.6, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 17.6, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 76.4, Doğu Anadolu Bölgesinden 421.3 milyonluk ihracat yapıldı.

BÖLGE İLLERİ VE ERZURUM

2018 yılının 6 aylık bölümünde en fazla ihracat değerine sahip il 172.9 milyon dolarla Malatya oldu. Dönemde Elazığ’dan 125.4 milyon, Iğdır’dan 43.5 milyon, Hakkari’den 21.2 milyon, Van’dan 18.7 milyon, Ağrı’dan 14.1 milyon, Erzurum’dan 10.6 milyon, Erzincan’dan 6.3 milyon, Bitlis’ten 4.0 milyon, Muş’tan 2.6 milyon, Ardahan’dan 823.9 bin, Bingöl’den 464.0 bin, Tunceli’den 276.8 bin ve Kars’tan 183.0 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

İHRACATTAKİ SOLUKSUZ ARTIŞ 20'NCİ AYINA GİRDİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Haziran ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 12 milyar 602 milyon dolara yükseldi. Böylelikle, yılın ilk yarısında ihracat yüzde 7,4 artışla 81,9 milyar dolara çıkarken, son 12 aylık ihracat ise yüzde 9,7 artışla 161,5 milyar dolara ulaştı.

BÜYÜKEKŞİ’NİN AÇIKLAMASI

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İhracatımıza hizmet için çıktığımız bu yolda, son rakam açıklamamızda da artış yaşamak, şahsım ve yönetimimiz için çok özel bir mutluluk. Yeni Başkanımız liderliğinde, nice artışları, rekorları hep birlikte göreceğiz” dedi.

24 HAZİRAN DEĞERLENDİRMESİ

24 Haziran gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem Milletvekili seçimini de değerlendiren Büyükekşi, “Seçimler belirsizlikleri ortadan kaldırdı. Türkiye tercihini istikrardan yana kullandı. Böylelikle, ülkemizin yeniden ana gündemi ekonomi, yatırımlar ve ihracat olacak. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda coşkulu bir şekilde çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

 TÜRKİYE’NİN İHRACAT PERFORMANSI

Türkiye'nin ihracatı Haziran ayında da tam gaz devam etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Haziran ayı ihracat rakamlarını bir basın bülteni ile kamuoyuna duyurdu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, görevi devretmeden önceki son rakam açıklamasında “Haziran ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 12,6 milyar dolara yükseldi. Böylelikle, yılın ilk yarısında ihracat yüzde 7,4 artışla 81,9 milyar dolara çıkarken, son 12 aylık ihracat yüzde 9,7 artışla 161,5 milyar dolara ulaştı. Miktar bazında ihracat ise yüzde 4,2 artarak 10 milyon ton oldu. İhracatımıza hizmet için çıktığımız bu yolda, son rakam açıklamamızda da artış yaşamak, şahsım ve yönetimimiz için çok özel bir mutluluk. Yeni Başkanımız liderliğinde, nice artışları, rekorları hep birlikte göreceğiz” dedi.

 TİM’DE YENİ DÖNEM

2008 yılından bu yana TİM Başkanlığı görevini yürüten ve görevini İsmail Gülle'ye devredecek olan Mehmet Büyükekşi “10 yıllık görev sürem boyunca ihracatımızı kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde artırabilmek için çaba gösterdim. Bu çabalarımız neticesinde, küresel ekonomide ve çevremizde yaşanan bütün sıkıntılara rağmen ihracatımız 2018 yılında rekor seviyeye yükseldi. Görevimi devretmiş olduğum Haziran ayı itibariyle yıllık bazda ihracatımız 161,5 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı. İnanıyorum ki, yeni TİM Başkanımız İsmail Gülle de bu çıtayı çok daha yukarılara taşıyacak ve 2023 hedeflerimize ulaşmamız yönünde ihracatımıza önemli katkılar sunacak” dedi.

BİRLİK SEÇİMLERİ

Büyükekşi şunları söyledi: “Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde, Nisan ayında ihracatçı birliklerinin seçimleri yapıldı. Hafta sonu da 25. Genel Kurulumuzda seçim sürecini geride bıraktık, yeni Başkanımızı seçtik. Artık geleceğe odaklanmaya hazırız. Halihazırda, her ay ihracatımız artıyor, yıllıklandırılmış bazda rekorlar kırılıyor. Eriştiğimiz 19 aylık artış temposuna Haziran ayında bir yenisi daha eklendi, TİM verilerine göre 20 aydır ihracatımız soluksuz artıyor. Bu tempoyu daha ileri taşımak en önemi hedef olmalı” şeklinde konuştu.

İHRACAT ARTIŞIMIZ YILIN İKİNCİ YARISINDA DAHA GÜÇLÜ OLACAK

Yılın ilk yarısında yakalanan yüzde 7.4'lük ihracat artışının, yılın geri kalanında daha da yukarıya taşınacağını vurgulayan Mehmet Büyükekşi değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

“Her ne kadar Euro/Dolar paritesindeki gerileme ihracat artışımızı düşürecek olsa da seçim süreci kaynaklı belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla birlikte ekonomimizde yeniden bir canlanma yaşanacak ve ihracatımızda çift haneli artışlar görmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde ülkemizde enflasyonun ve faizin gerilemesiyle birlikte yatırımların sıçrama yapmasını ve ihracatımıza da olumlu katkı sunmasını bekliyoruz.”

OTOMOTİV SEKTÖRÜ LİDERLİĞİNİ KORUDU

Haziran ayında sektörel bazda en fazla ihracatı her zaman olduğu gibi 2,5 milyar dolarla otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Otomotivde artış bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,9 oldu. Bu sektörü 1,42 milyar dolarla kimyevi maddeler ve 1,36 milyar dolar ile hazırgiyim ve konfeksiyon sektörleri takip etti. Haziran ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler yüzde 34,6 ile Çelik, yüzde 32,8 ile Süs Bitkileri ve Mamulleri ve yüzde 19 ile Tütün oldu. Genele bakıldığında madencilik sektörü ihracatı yüzde 3,6, sanayi ürünleri ihracatı yüzde 5,8 artarken, tarım ürünleri ihracatı yüzde 0,1 azaldı.

144 ÜLKE VE BÖLGEYE İHRACAT ARTTI

İhracat pazarlarına bakıldığında Haziran ayında 144 ülke ve bölgeye ihracat arttı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden Almanya'ya yüzde 1,2, İngiltere'ye yüzde 10,4, İtalya'ya yüzde 11, Fransa'ya yüzde 6,3 artış kaydedilirken, ABD'ye ihracatımız %13,9 geriledi. En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında ise en yüksek artış ise yüzde 47,6 ile Yunanistan'a oldu.

AB'YE İHRACAT YÜZDE 8 ARTTI

Ülke grubu bazında bakıldığında Haziran ayında AB'ye ihracat yüzde 8 artarken, AB'nin Türkiye ihracatındaki payı yüzde 52,1 oldu. Afrika'ya ihracat yüzde 23,8; Diğer Asya ülkelerine yüzde 33,2 artarken, Orta Doğu'ya yüzde 12,6, Kuzey Amerika ülkelerine ise yüzde 10,2 azaldı.

İlk 10 il içerisinde en yüksek artış Hatay'da

Haziranda 37 il ihracatını artırırken, 43 ilde ise ihracat geriledi. En fazla ihracat yapan ilk 5 ilin ihracatları şu şekilde oldu: İstanbul 5,5 milyar dolar, Kocaeli 1,2 milyar dolar, Bursa 1,1 milyar dolar, İzmir 791 milyon dolar ve Ankara 602 milyon dolar. İlk 10'da en yüksek ihracat artışını yüzde 29,9 ile Hatay gerçekleştirdi.

HAZİRAN AYINDA 1081 FİRMA İHRACATA BAŞLADI

Haziran ayında ihracat gerçekleştiren firma sayısı 33.563 oldu. Bu firmalardan 2.771'i bu yıl ilk defa ihracat yaparken, daha önce hiç ihracatı olmayan 1.081 firma bu ay ihracat ailesine katıldı. Büyükekşi “ihracata merhaba diyen 1000'i aşkın firmamızı tebrik ediyorum. İnşallah çok daha fazla sayıda firmamız bu yıl ihracata başlayacak” dedi.

İHRACATÇILARIN YENİ BAŞKANI İSMAİL GÜLLE

3 adayın yarıştığı Türkiye İhracatçılar Meclis'inin (TİM) 25. Genel Kurulu'nda 398 delegenin 149'unun oyunu alan İsmail Gülle TİM'in yeni başkanı seçildi. Yeni başkan Gülle, “Bugünden itibaren verdiğiniz bu görevi sizin adınıza en güzel şekilde kullanacağım. Makam küçülecek, hizmetler büyüyecek” dedi. Genel Kurul'da ayrıca 27 sektör konseyi başkanı da belirlendi.

 Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 25. Genel Kurulu, Haliç Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın katılımıyla gerçekleştirilen Genel Kurulda, yapılan seçimle TİM'in yeni başkanı da belli oldu. 439 delegeden 389'unun katıldığı seçimde oyların 149'unu alan İsmail Gülle, TİM'in 4'üncü Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Seçimde Tahsin Öztiryaki 140, Oğuz Satıcı da 109 oy aldı.

MAKAM KÜÇÜLECEK HİZMETLER BÜYÜYECEK

Seçimin ardından bir açıklama yapan yeni TİM Başkanı İsmail Gülle, TİM'in en medeni seçimini gerçekleştirdiklerini söyledi. Gülle, “Bugünden itibaren verdiğiniz bu görevi sizin adınıza en güzel şekilde kullanacağım. Makam küçülecek, hizmetler büyüyecek. Kimse oyunun dışında kalmayacak” dedi. TİM'i söz verdiği gibi çok farklı bir kurum haline getireceğini ifade eden Gülle, “20 sene TİM'in her noktasında hizmet ettim. Bundan sonra da daha güçlü, proaktif ve yaratıcı olacağız. Kazanan ihracatçı oldu” diye konuştu.

27 KİŞİLİK KONSEY BAŞKANI BELİRLENDİ

Genel kurulda ayrıca yapılan seçilme 27 kişilik sektör konsey başkanları da belirlendi. Buna göre Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri'ne Ahmet Güleç, Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri'ne  Feyyaz Ünal, Mücevher'e Mustafa Kamar, Çelik'e İbrahim Pektaş, Demir ve Demirdışı Metaller'e Tahsin Öztiryaki, Deri ve Deri Mamulleri'ne Mustafa Şenocaklı, Elektrik-Elektronik'e Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Fındık ve Mamulleri'ne İlyas Edip Sevinç, Gemi, Yat ve Hizmetleri'ne Başaran Bayrak, Halı'ya Salahattin Kaplan, Hazır Giyim ve Konfeksiyon'a Hikmet Tanrıverdi, Hububat, Bakliyat Tohumlar ve Mamulleri'ne Haluk Okutur, İklimlendirme Sanayi'ne Salih Zeki Poyraz, Süs Bitkileri ve Mamulleri'ne İsmail Yılmaz, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri'ne Murat Akyüz, Kuru Meyve ve Mamulleri'ne Birol Celep, Maden'e Oğuz Satıcı, Makine ve Aksamları'na Kutlu Karavelioğlu, Meyve ve Sebze Mamulleri'ne Melisa Tokgöz Mutlu, Otomotiv Endüstrisi'ne Orhan Sabuncu, Savunma ve Havacılık Sanayi'ne Latif Aral Aliş, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller'e Ahmet Sagun, Tekstil ve Hammaddeleri'ne İsmail Gülle, Hizmet'e Ahmet Akbalık, Yaş Meyve Sebze'ye Ali Kavak, Tütün'e Ömer Celal Umur, Zeytin ve Zaytinyağı'na da Davut Er seçildi.

İSMAİL GÜLLE KİMDİR?

1960 yılında Sivas'ta dünyaya gelen İsmail Gülle ilk ve orta öğrenimini aynı kentte tamamladı. 1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi'nden mezun olan Gülle, ihtisas programını İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadi Enstitüsü'nde yaptı. 1970 yılında babası merhum Halis Gülle'nin kurmuş olduğu Gülle Entegre Tekstil İşletmeleri A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devir aldı.

1999 - 2003 yılları arasında İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, 2003 yılından bu yana Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin yanı sıra Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi Üyeliği, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcılığı, Sivaslı Sanayici ve İşadamları Grubu Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı, Ergene-2 Organize Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Mütevelli Heyet Üyeliği görevlerini başarıyla yürütmekte.

Gülle, Sivas ve ilçelerinde yaptırdığı okullar, çok sayıda orta ve yüksek öğrenim öğrencisine gerek bireysel gerekse kurumsal kaynaklardan sağladığı burs olanakları ile eğitime destek vermektedir. İsmail Gülle evli ve iki çocuk babası.

TÜRKİYE’DE VE TİM’DE YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI

TİM'in 25. Olağan Genel Kurulu'nda 2017 Yılı İhracat Şampiyonları Ödül Töreninde Dost Kardeşler Halı 2017 yılında en fazla ihracat yapan firmalar arasında sektör ikincisi olarak ödüllendirildi.

İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen ve Başbakan Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak katıldığı TİM'in 25. Olağan Genel Kurulu'nda 2017 Yılı İhracat Şampiyonları Ödül Töreninde Dost Kardeşler Halı sektör ikincisi olarak ödüllendirildi. Halı sektörünün dünyada ki en önemli global markaları arasında yer alan Dost Kardeşler Halının ödülünü Yönetim Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den aldı.

SALAHATTİN KAPLAN HALI KONSEYİ BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ

3 adayın yarıştığı Türkiye İhracatçılar Meclis'inin (TİM) 25. Genel Kurulu'nda 398 delegenin 149'unun oyunu alan İsmail Gülle TİM'in yeni başkanı seçilirken Türkiye Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan’da Halı Sektör Konseyi Başkanlığına seçildi. Kaplan’ın hafta içerisinde İsmail Gülle Başkanlığında yeniden oluşturulacak olan TİM yönetim kurulu üyeliğine de seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

KAPLAN İSMAİL GÜLLE’Yİ KUTLADI

Yeni Tim Başkanı ve 27 sektör konsey başkanlarını kutlayan Kaplan “Türkiye İhracatçı Meclisinde yeni bir dönem başladı. Bu yeni dönemin ülkemiz ve milletimize hayırlara vesile olmasını diliyor, TİM Başkanlık görevine seçilen yeni başkanımız İsmail Gülle ve 27 sektör konsey başkanını kutluyorum. Elbette 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 29. Dönem Milletvekilliği seçimlerinin ardından ülkemizde yeni bir dönem başladı. Bugün itibarıyla TİM’de de yeni bir dönem başlamış oldu. Bundan sonraki süreçte ülke kalkınmasına destek olabilmek, ihracatımızı arttırmak ve ihracatçılarımızın sorunlarını el birliğiyle çözebilmek için elimizden gelenleri yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 
Erzurum’dan Haziran’da 32 ülkeye ihracat
 
Doğu'da temmuz ayında kayak keyfi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’dan Haziran’da 32 ülkeye ihracat
Erzurum’dan bu yılın 6 ayında ihracat yapılan ülke sayısı 32’ye yükseldi
Erzurum Haziran ayı ihracat en’leri açıklandı
Erzurum’dan haziran ayında 14, ocak-haziran ayları kapsamında da 17 sektör ihracat gerçekleştirdi.
Erzurum tüccarı sağlam
Erzurum ekonomisindeki olumlu sürece ilişkin bir sonuç da ibrazında ödenen çek verileri oldu.
 
Aşkale Dallı aşevine kavuştu
Aşkale'nin Dallı köyünde hayırsever bir vatandaş tarafından aşevi yaptırıldı.
KUDAKA’dan Kış Turizmi değerlendirmesi
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Erzurum’da kış turizm sektörünün mevcut durumunu ele aldı
Örtü altı karpuz hasadı başladı
Iğdır’da, “örtü altı” olarak bilinen ve erken üretilen karpuz hasadına başlandı.
 
Erzurum çiftçisine anız uyarısı
Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından üreticilere anız ...
KUDAKA’dan 100’üncü toplantı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 100’üncü Yönetim Kurulu Toplantısı, ...
ETSO'da tarım gündemi
Gelir İdaresi Başkan Vekili Semi Okumuş, bir dizi ziyaretlerde bulunduğu ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri