Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Turistik Doğu Ekspresi son durağa ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi son durağa ulaştı
Tekin’den Eğitim sistemi değerlendirmesi
Tekin’den Eğitim sistemi değerlendirmesi
Gazze'de can kaybı 45 bin 338’e yükseldi
Gazze'de can kaybı 45 bin 338’e yükseldi
Yerinde dönüşüm verileri açıklandı
Yerinde dönüşüm verileri açıklandı
Kurtulmuş’tan Gönül Dili vurgusu
Kurtulmuş’tan Gönül Dili vurgusu
HABERLER>EKONOMİ
17 Mayıs 2022 Salı - 07:24

Erzurum’dan 26 ülkeye ihracat

ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’dan bu yılın nisan ayında 14, Ocak Nisan ayları kapsamında ise 2’si Serbest Bölge olmak üzere 26 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. İlden dönemsel kayıtta 8 ülkeyle yapılan ihracatta artış, 10 ülkeyle yapılan ihracatta düşüş görüldü.

Erzurum’dan 26 ülkeye ihracat

Erzurum’dan bu yılın nisan ayında 14, Ocak Nisan ayları kapsamında ise 2’si Serbest Bölge olmak üzere 26 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. İlden dönemsel kayıtta 8 ülkeyle yapılan ihracatta artış, 10 ülkeyle yapılan ihracatta düşüş görüldü.

EN YÜKSEK DEĞERDE İHRACAT YAPILAN ÜLKELER

Erzurum’dan Nisan ayında en yüksek değerde ihracat yapılan ülkeler Gürcistan, Bulgaristan, Irak, Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak kaydedildi. Bu yılın ocak – Nisan ayları ölçeğinde ise en yüksek değerde ihracatın yapıldığı ülkeler Irak, Gürcistan, Azerbaycan, Bulgaristan ve Katar olarak sıralandı.

ERZURUM’DAN İHRACAT YAPILAN ÜLKELER

TİM verilerine göre, Erzurum’dan ihracat yapılan ülkeler; ABD, AHL Serbest Bölgesi, Almanya, Azerbaycan, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi, Fransa, Gürcistan, Irak, İsrail, İsviçre, Kamerun, Katar, Kırgızistan, Kosova, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Mısır, Romanya, Sırbistan, Somali, Ukrayna oldu.

İHRACAT DEĞERİ ARTAN ÜLKELER

Ocak – Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre,  Bulgaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Macaristan, Somalı, Mısır, Irak, Almanya ve Ukrayna ile yapılan ihracat değeri artış kaydetti. İhracat değerinde en fazla yükselişin gerçekleştiği ülkeler Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak değerlendirildi.

İHRACAT DEĞERİ ARTIŞ ORANLARI

İhracat değerindeki artış oranı ise Bulgaristan yüzde 976, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yüzde 456.3, Macaristan yüzde 430.5, Somali yüzde 398.3, Mısır yüzde 240.7, ırak yüzde 148.6, Almanya yüzde 65.3, Ukrayna yüzde 28.4 olarak gerçekleşti.

İHRACAT DEĞERİ DÜŞEN ÜLKELER

Ocak – Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre Katar, Birleşik Krallık, Azerbaycan, Gürcistan, Kosova, Fransa, Kuveyt, Sırbistan ve Kamerun ile yapılan ihracatta düşüş değerlendirildi. En fazla tutarda ihracat değeri düşüşü Kamerun’la yapılan ihracatta tespit edildi.

İHRACAT DEĞERİ DÜŞÜŞ ORANLARI

İhracat değerinde düşüş oranları Katar yüzde 17.7, Birleşik Krallık yüzde 19.0, Azerbaycan yüzde 29.1, Gürcistan yüzde 29.6, Kosova yüzde 50.4, Fransa yüzde 54.1, Kuveyt yüzde 84.3, Sırbistan yüzde 89.4, Kamerun yüzde 97.9 olarak açıklandı.

NİSAN AYI İHRACAT DEĞERLERİ

Erzurum’dan Nisanda 14 ülkeye ihracat yapıldı. Dönemde kaydedilen ihracat değerleri

Gürcistan 457,23, Bulgaristan 453,48, Irak 330,02, Azerbaycan 277,95, Kuzey Kıbrıs Türk Cum.104,49

Almanya 101,23, Katar 62,15, Ukrayna 40,36, Somali 29,64, Makedonya 25,92, Romanya 13,99, Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi 11,29, Mısır 9,86, AHL Serbest Bölgesi 7,98 bin dolar oldu.

Bu yılın ilk dört ayında Irak’a 1.6 milyon dolar, Gürcistan’a ise 1.4 milyon dolarlık ihracat kaydedildi.

OCAK – NİSAN DÖNEMİ İHRACAT DEĞERLERİ

Dönemde ülkeler bazında belirlenen ihracat değerleri; Azerbaycan 894,05, Bulgaristan  820,09, Katar 412,80, Romanya 226,85, Almanya 204,15, Mısır 192,59, Lübnan 192,05, Somali 117,75, Fransa 109,87, Kuzey Kıbrıs Türk Cum. 105,82, Kırgızistan 104,71, Ukrayna 90,03, Kamerun 52,00, AHL Serbest Bölgesi 38,72, İsrail 26,06, Makedonya 25,92, Birleşik Krallık 17,02, Kosova 15,93, Kuveyt 15,12, İsviçre 13,43, Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi 11,29, ABD 6,37, Macaristan 3,36, Sırbistan 2,12 bin dolar oldu.

BAKAN MUŞ İHRACAT VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Bakan Muş, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile düzenlediği basın toplantısında, nisan ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

KÜRESEL GELİŞMELER

Küresel ekonomide son dönemde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen, Türkiye'nin ihracatta 2021 yılındaki büyük başarısının ardından, 2022'nin ilk dört ayında da güçlü performansını devam ettirdiğini vurgulayan Muş, şunları kaydetti: "Geride bıraktığımız nisan ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 24,6 artışla 23,4 milyar dolar olmuştur. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır. 2022 yılının ilk üç ayında da en yüksek aylık rakamları açıklamıştık. Böylelikle artış serimiz devam etmiştir. Öte yandan, 29 Nisan'da gerçekleştirdiğimiz 1 milyar 956 milyon dolarlık ihracatımız, Cumhuriyet tarihinde yalnızca bir günde yapılan en yüksek ihracat olması bakımından oldukça değerlidir."

Muş, nisanda dış ticaret hacminin geçen yıla göre yüzde 30,1 artışla 52,8 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.

İTHALAT

İthalatın ise geçen ay 2021'in aynı ayına göre yüzde 35 artışla 29,5 milyar dolara çıktığını bildiren Muş, şu bilgileri paylaştı:"Enerji kalemi, 7,7 milyar dolarlık pay ile ithalatımızda önemli bir yer tutmayı sürdürmektedir. Nitekim enerji hariç bakıldığında, ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 100'ün üzerine çıkmıştır. Bu noktada, ocak-nisan dönemi ithalat artışında petrol ve doğal gaz başta olmak üzere, emtia fiyatlarında küresel düzeyde yaşanan artışların etkinliğini sürdürdüğünü görmekteyiz. 2022 Ocak-Nisan döneminde gerçekleşen 33,2 milyar dolarlık ithalat artışının 20,7 milyar dolarlık kısmı enerji ithalatındaki artıştan, özellikle de doğal gaz ve ham petrol ithalatındaki yükselişten kaynaklanmıştır."

 "EKONOMİK BÜYÜMEMİZİ DAHA DA YUKARILARA ÇEKECEĞİZ"

 Bakan Muş, son dönemde Rusya-Ukrayna Savaşı'nın da etkisiyle tüm dünyada enerji fiyatlarında artışlar yaşandığına işaret ederek Türkiye'yi de etkileyen bu durumun özellikle ithal fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı yarattığını söyledi.

 KÜRESEL ETKİLEŞİM

Söz konusu gelişmelerin yalnızca Türkiye'ye özgü olmadığını, Avrupa ülkelerini çok daha derinden etkilediğini belirten Muş, şu değerlendirmelerde bulundu: "Dünya Bankası verilerine göre 2022 Mart ayı itibarıyla Avrupa'da doğal gaz fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 591,9 oranında artmıştır. Devam etmekte olan savaş, bu bağlamda artan gerginlik ve Avrupa'nın Rusya'ya enerji bağımlılığını kalıcı biçimde azaltma çabalarına Rusya'nın verdiği karşılık, enerji emtialarında yüksek fiyatların kalıcılığı ve fiyat dalgalanması riskini gündemden düşürmemektedir. Dolayısıyla ithalatımızdaki artışın dünya enerji fiyatlarındaki aşırı artıştan kaynaklandığının bir kez daha altını çizmek istiyorum. Enerji fiyatlarındaki tüm bu olumsuzluklara rağmen, verileri değerlendirdiğimizde ülkemizin geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla oldukça güçlü bir ihracat performansı ortaya koyduğunu ifade edebiliriz."

YENİ REKORLAR BEKLENTİSİ

Muş, 2022'nin devamında da güçlü performansın süreceğine ve ihracatta yeni rekorlara ulaşılacağına inancının tam olduğuna dikkati çekerek şu ifadeleri kullandı:,"Özellikle pandemi dönemi de göstermiştir ki Türkiye güvenilir bir tedarikçidir. Güçlü üretim altyapısıyla önemli bir üretim üssüdür. 240,1 milyar dolara ulaşan son 12 aylık ihracatımızla, Cumhurbaşkanı'mızın ortaya koyduğu 2022 yıl sonu hedefi olan 250 milyar dolara emin adımlarla ilerliyoruz. Sizlerle el ele vererek ihracatımızı, istihdamımızı ve ekonomik büyümemizi daha da yukarılara çekeceğiz. Daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz ve Türk ürünlerini ihraç ederek ülkeye döviz girişini, yatırımları ve istihdamı artırıp Türkiye ekonomisini daha da güçlendireceğiz."

 İHRACATÇILARA DESTEK

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracatçılara ihtiyaç duydukları tüm alanlarda destek olmak için çalıştıklarını belirterek, "Yürürlüğe giren yeni desteklerin sağladığı ivmeyle 2022 yılında hizmet ihracatımızda 68 milyar dolar hedefini aşacağımızdan eminiz." dedi.

ORTAK AÇIKLAMA

Bakan Muş, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile düzenlediği basın toplantısında, nisan ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

UKRAYNA KRİZİ

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın 2022 yılında küresel büyümeyi yavaşlatmasının beklendiğine işaret eden Muş, enerji, metaller ve tarımsal emtia fiyatlarındaki ani artışlar nedeniyle enflasyonist baskıların şiddetlendiğini söyledi.

Muş, Kovid-19 salgınıyla sınanan dünya ekonomisinin önünde bu kez de Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle bölgesel ve küresel risklerin son derece arttığı, belirsizliklerin olumsuz senaryolara doğru yöneldiği bir dönem bulunduğuna dikkati çekerek, "Rusya ve Ukrayna'nın enerji başta olmak üzere gıda, belirli metaller ve gübre gibi temel malların ana tedarikçilerinden olmaları, zaten yükselişte olan emtia fiyatlarında son dönemde ciddi yükselişlere yol açmıştır. Savaşla birlikte artan emtia fiyatları tüm dünyada enflasyonu körüklemeye devam etmektedir." diye konuştu.

Bu gelişmeler doğrultusunda ABD'de enflasyonun son 40, Avro Bölgesi'nde de son 25 yılın zirvesine çıktığını söyleyen Muş, büyümenin yanı sıra dünya ticaretine ilişkin bazı olumsuz tahminlerin dikkati çektiğini bildirdi.

DTÖ YAKLAŞIMI

Muş, Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) mal ticareti hacmi tahminini 2022 için 1,7 puan aşağı yönlü revize ederek yüzde 3'e indirdiğini, Türkiye'nin en önemli ticaret partneri olan Avrupa Birliğinin (AB) ithalat tahminini ise yüzde 6,8'den yüzde 3,7'ye düşürdüğünü kaydetti.

 "EKONOMİK GÖSTERGELER BÜYÜME PERFORMANSININ SÜRDÜĞÜNÜ GÖSTERİYOR"

Muş, ihracattaki ivmenin sanayinin tamamına yansıdığını belirterek şu değerlendirmede bulundu:

"Sanayi üretim endeksinde şubatta yıllık yüzde 13,3'lük bir artış yaşandığını görüyoruz. Reel kesim güven endeksimiz nisanda bir önceki aya göre 1,2 puan artarak 109,7 seviyesine çıktı. Söz konusu göstergeler, 2021'de yakaladığımız yüzde 11'lik rekor büyüme performansının devam ettiğini gösteriyor. Böyle bir ortamda ülkemizin üretimine hız kesmeden devam etmesi ve ihracatta yakaladığı ivme son derece anlamlıdır."

HİZMET İHRACATI

Hükümetin, ihracatçılara ihtiyaç duydukları tüm alanlarda destek olmak için var gücüyle çalıştığını ifade eden Muş, ihracatla ilgili politikalar belirlenirken, hizmet ihracatını mal ihracatından ayrı düşünmenin mümkün olmadığını, 2002'de 14 milyar dolar olan hizmet ihracatının 2021'de 58 milyar dolara ulaştığını dile getirdi.

Bakanlık olarak hizmet ihracatçılarının da tüm taleplerine yönelik somut aksiyonlar aldıklarını ve destek paketleriyle ihracatçıların gücüne güç kattıklarını belirten Muş, şunları kaydetti:"Yürürlüğe giren yeni desteklerin sağladığı ivmeyle 2022 yılında hizmet ihracatımızda 68 milyar dolar hedefini aşacağımızdan eminiz. İhracatçılarımız için ortaya koyduğumuz yeni destekler bu saydıklarımla sınırlı değildir. Bildiğiniz üzere İhracatı Geliştirme AŞ kapsamında ihracatçı KOBİ'lerimiz için tahsis edilen 22 milyar liralık kredi paketindeki kredi üst limiti 10 milyon liradan 15 milyon liraya yükseltilmiştir."

 "İHRACAT EKONOMİK BÜYÜMEMİZİN ANA UNSURU OLACAK"

Muş, destek programlarının yanı sıra ticari diplomasi faaliyetleri de yürüttüklerine işaret ederek, "Avrupa hattında kara yolundaki transit geçişler konusunda elde ettiğimiz kazanımlarımızı her geçen gün artırmaktayız. Bu çerçevede, Bulgaristan, Macaristan ve Slovakya'dan sonra son olarak Romanya ile de belge sorunu çözülmüştür. İnanıyorum ki yakın gelecekte Avrupalı muhataplarımızla kara yolu transit geçişlerine ilişkin sorunlarımızı kalıcı olarak sona erdireceğiz." dedi.

Ticareti çeşitlendirerek farklı pazarlarda Türkiye'nin ağırlığını artırmak için yeni stratejiler oluşturduklarını söyleyen Muş, mart sonunda Özbekistan ile tercihli ticaret anlaşması imzaladıklarını anımsattı.

KÖRGEZ ÜLKELERİ

Muş, Körfez ülkeleri ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan ile ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi kapsamında temasları sürdürdüklerini belirterek, "Dur durak bilmeden dünyanın dört bir yanında ticari diplomasi faaliyetlerimizi sürdürüyor, ihracatçılarımızın yaşadıkları sorunları çözmek için çaba sarf ediyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin girişimcisine, emekçisine, iş dünyasının dinamizmine, değişen ve zor koşullara uyum sağlama becerilerine güvendiklerini vurgulayan Muş, sözlerini şöyle tamamladı: "Dünyanın karşı karşıya olduğu bölgesel ve küresel sınamalar, güvenilir ülkelerle ticaret kavramının daha da yayılması sonucunu doğurmaktadır. Böylesi bir dönemde Türkiye, tüm dünyaya güvenilir bir üretim ve tedarik merkezi olduğunu ispatlayarak, devlet ve özel sektörün el ele vermesiyle milli çıkarlarımız doğrultusunda tüm gelişmelerin merkezinde yer alacaktır. Bizler de Ticaret Bakanlığı olarak bundan sonra da ülkemizi katma değerli ihracatta lider ülkeler arasına taşımak için bütün imkanlarımızla ve en güçlü şekilde yanınızda olmaya devam edeceğiz. Sizlerin gayretleriyle geçtiğimiz yıl olduğu gibi 2022 yılında da ihracatın ekonomik büyümemizin ana unsuru olacağından eminim. Bu manada, sanayimizde son yıllarda gösterdiğimiz atılımı devam ettireceğimize, ihracatın ve yatırımların itici bir güç olduğu mevcut büyüme ortamını sürdürülebilir kılacağımıza inanıyorum."

 
Erzurum’da mart ayında teşvikli yatırım rekoru
 
Canpolat’tan Yedekçi’ye tepki
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da mart ayında teşvikli yatırım rekoru
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2022 Mart dönemi ...
Erzurum vergi tahsilat oranı açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da bu yılın ilk 4 ayında tahakkuk eden ...
Erzurumlu yeniden hava ulaşımına yoğunlaştı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - 2021 yılı Nisan ayına göre, 2022 diliminde Erzurum ...
 
Durmuş’tan SGK değerlendirmesi
Erzurum Sosyal Güvenlik İl Müdürü Nizamettin Durmuş, “Güçlü bir Sosyal ...
ASKON’dan Erzurum yaklaşımı
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Anadolu’da 35’inci şubesini ...
DAP desteğiyle ekilemeyen topraklar can bulacak
Erzincan çiftçisine kazandırılan 2 adet taş toplama makinası ile taşlar ...
 
DAP’tan 70 milyonluk destek
Doğu Anadolu Projesi (DAP) tarafından Sivas’ta 2022 yılı içerisinde desteklenecek ...
Bakan Bilgin tek tek açıkladı!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, gündemde yer alan 3600 ...
Taş toplama makinasıyla ekilemeyen topraklar ekilecek
Erzincan çiftçisine kazandırılan 2 adet taş toplama makinası ile taşlar ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri