Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü 2022 Nisan ayı dönemi İller İtibariyle Merkezi Yönetim Bütçe İstatistiklerini paylaştı. Erzurum’da bu yılın ilk 4 ayında tahakkuk eden 1 milyar 773 milyon TL tutarındaki verginin 806,9 milyonluk dilimi tahsil edildi. İlde tahsil edilen verginin tahakkuk eden vergiye oranı yüzde 45,50 olarak gerçekleşti
ERZURUM NİSAN AYI VERİLERİ
Erzurum Nisan ayı vergi tahsilat oranı yüzde 45,50 olarak kaydedildi. İl, KUDAKA İstatistik bölgesi, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi ve Doğu Anadolu illeri tahsilat ortalamalarını geçti. Bölgede vergi tahsilatının tahakkuka oranı sıralamasında Tunceli ilk sırada yer alırken, Erzurum tahakkuk eden vergide 3, tahsil edilen vergide 2, tahsilat oranında ise 2’inci sırada yer aldı.
NİSAN AYI TAHSİLAT ORANLARI VE ERZURUM
Hazine ve Maliye Bakanlığı Nisan 2022 verileri üzerinden DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analize göre tahsil edilen verginin tahakkuk eden vergiye oranı Erzurum’da yüzde 45,50, KUDAKA İstatistik Bölgesinde yüzde 44,64 Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 26,93, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 30,55 oldu.
NİSAN AYI BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM
DOSİAD analizlerine göre, Tahakkuk eden vergi tutarı Erzurum’da 1,7 milyar, KUDAKA istatistik Bölgesinde 2,3 milyar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde 5,7 milyar, Doğu Anadolu Bölgesinde 13,4 milyar TL olarak açıklandı. Erzurum’un tahakkuk eden vergi tutarı payı Doğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 13,1 olarak aktarıldı
NİSAN AYI BÖLGESEL TAHSİLAT
Bu yılın ilk 4 ayında tahsil eden vergi tutarı Erzurum’da 806,9 milyon, KUDAKA istatistik Bölgesinde 1,0 milyar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde 1,5 milyar, Doğu Anadolu Bölgesinde 4,14 milyar TL oldu. Erzurum’un tahsil edilen vergi tutarı payı Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 19,64 olarak hesaplandı
NİSAN AYI BÖLGE İLLERİ TAHSİLAT ORANLARI
Doğu Anadolu Bölgesi illeri bazında vergi tahsilat oranı Tunceli’de yüzde 55,19, Kars’ta yüzde 6,74, Erzurum’da yüzde 45,50, Ardahan’da yüzde 39,38, Bingöl’de yüzde 38,60, Muş’ta yüzde 38,37, Erzincan’da yüzde 41,65, Bitlis’te yüzde 32,62, Iğdır’da yüzde 33,39, Ağrı’da yüzde 31,05, Elazığ’da yüzde 40,47, Malatya’da yüzde 42,77, Van’da yüzde 24,97, Hakkari’de yüzde 17,75 olarak açıklandı.
'ENFLASYONU TEK HANELİ RAKAMLARA İNDİRECEĞİZ''
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ''Küresel enflasyon sorunuyla karşı karşıya kalmış olsak da ülkemizde enflasyon ataletini hep birlikte yeneceğiz. Enflasyonla mücadelede önceliğimizdir. Para ve maliye politikalarımızın etkin kullanılmasıyla önümüzdeki dönemde tek haneye indireceğiz'' dedi.
Bakan Nebati enflasyonla mücadeleye ilişkin de açıklamalarda bulundu. Nebati, yüksek enflasyonu tek haneli seviyelere indireceklerini söyleyerek, ''Enflasyon sorununu basiretli ve ferasetli iş insanlarımızla, milletimizle elbirliğiyle çözeceğiz'' dedi.
"Enflasyonist ortamı fırsatçılığa çevirenlere müsamaha göstermeyeceğiz"
Bakan Nebati, "Küresel enflasyon sorunuyla karşı karşıya kalmış olsak da ülkemizde enflasyon ataletini hep birlikte yeneceğiz. Enflasyonla mücadelede önceliğimizdir. Para ve maliye politikalarımızın etkin kullanılmasıyla önümüzdeki dönemde tek haneye indireceğiz. Enflasyonla mücadele timlerimiz birçok sektörde denetimleri sürdürüyor. Enflasyonist ortamı fırsatçılığa çevirenlere müsamaha göstermeyeceğiz. Bakanlığımız süreçleri izliyor ve denetliyor. İnsanlarımız ahlaki olgunluk sahibidir. Enflasyon sorununu el birliğiyle çözeceğiz, bundan şüphe duymuyorum. Dün farklı sektörlerden insanlarımızla farklı toplantılar gerçekleştirdik. Tek gündemimiz enflasyondu. İş insanlarımız ellerini taşın altına koyacaktır. Gerekli tüm adımları atıyoruz. Enflasyonu basiretli ve ferasetli iş insanlarımızın da atacağı adımlarla yeneceğiz. İyi niyetli tüm girişimleri bakanlık olarak destekleyeceğiz'' diye konuştu.
NEBATİ: "2022’DE TARIMSAL DESTEK 29 MİLYAR TL’YE YÜKSELTİLDİ"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "2022 yılı için 25,8 milyar TL olarak belirlenen tarımsal destek bütçesine hububat üreticilerine ödenmek üzere 3,2 milyar TL ek girdi desteği ilave ederek 29 milyar TL’ye çıkardık" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Dünya Çiftçiler günü dolayısıyla düzenlenen ‘Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’ programına katıldı. Tarım sektörüne verilen desteklerden bahseden Nebati, "Bu kapsamda son 5 yılda (2017-2021) çiftçilerimize yaklaşık 90 milyar TL tutarında tarımsal destek ödemesi gerçekleştirdik. 2022 yılı için 25,8 milyar TL olarak belirlenen tarımsal destek bütçesine hububat üreticilerine ödenmek üzere 3,2 milyar TL ek girdi desteği ilave ederek 29 milyar TL’ye çıkardık" dedi.
2021 yılı içinde 896 bin üreticiye 75 milyar TL tutarında hazine destekli kredi kullandırdıklarını açıklayan Nebati, "Bu kredilerin faizinin, ortalama yüzde 70’i Bakanlığımızca karşılanmıştır. Böylece, tarımsal üreticilerimize 4,6 milyar TL tutarında faiz desteği sağladık. 2022 yılında da tarımsal üreticilere bir önceki yıla göre iki katından fazla bir artışla 9,8 milyar TL tutarında faiz desteği sağlamayı öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.
"TARIMDA VERİMLİLİĞİN ARTIRILMASI İÇİN MODERN SULAMAYI YAYGINLAŞTIRMALIYIZ"
Tarım sektöründe verimliliğin artırılmasına ilişkin de konuşan Bakan Nebati, "Tarım sektöründe verimliğin artırılmasına katkı sağlayan en önemli hususlardan bir tanesi de modern sulamanın yaygınlaştırılmasıdır. Bu da enerji ihtiyacı doğurmaktadır. Giderek artan enerji maliyetleri ekimi yapılamayan arazilerin artmasına yol açıyor. Bu durum alternatif enerji kaynaklarının kullanımını gerektiriyor. Ülkemiz güneş enerjisinde yüksek bir potansiyele sahiptir. Bu kapsamda, tarımsal sulamada Güneş Enerjisi Sistemleri için kredi desteği veya hibe desteği imkanlarını çiftçilerimizin kullanımına sunuyoruz. Tarımsal sulamada güneş enerjisi santrali kurulumunda Ziraat Bankası vasıtasıyla 12 ay ödemesiz 84 ay vadeli kredi imkanı getirdik. Uygulama süresi 2023 yıl sonuna kadar devam eden bu imkanla 7,5 milyon TL azami kredi kullanma limiti, yurt içinde üretilen makine teçhizat için yüzde 100, bunun dışındaki makine teçhizatta da yüzde 75 oranında faiz desteği sağlıyoruz. Ayrıca, tarımsal sulama projeleri kapsamında DSİ ile TOKİ arasındaki işbirliği ile 830 bin hektar olarak planlanan projelerin öncelikli olarak 390 bin hektarlık alanı içeren 143 sulama projesini hayata geçiriyoruz" açıklamasında bulundu.
"KONUT PAKETİNİ HAKSIZ KAZANÇ ELDE ETMEK İÇİN KULLANANLARA GÖZ YUMMAYACAĞIZ"
Konut sektörüne yönelik açıklanan destek paketiyle ilgili de konuşan Nebati, "Son açıkladığımız konut sektörüne yönelik 3 destek paketi yine hedef odaklı bakış açımızı yansıtıyor. Bu 3 paketle, ilk konutunu alacak vatandaşlarımızın uygun maliyetli kredi imkanıyla konuta erişimini artıracak; ters dolarizasyonu destekleyecek; tamamlanmamış inşaatların bitirilerek konut arzının artırılmasını sağlayacağız. Ayrıca, inşaat firmalarına bir yıl boyunca konut satış fiyatlarını sabit tutmaları şartıyla destek vereceğiz. Konut paketini haksız kazanç elde etmek için kullananlara göz yummayacağız" şeklinde konuştu.