Tokat'ın Zile ilçesinde yaklaşık bir asırdır devam eden "Kırk Hatim" geleneğinin son günü Ulu Camisi cemaatinin akınına uğradı. Tokat İl Müftüsü Abdurrahman Koçak ise konuşmasında Türkiye'de böyle geleneklere ender rastlandığını ifade ederek, "Bu güzel geleneği başlatanlardan, yaşatanlara bu günlere gelmesine vesile olanlardan Allah razı olsun. Benim bildiğim bu gelenek bir Erzurum'da 1001 hatim olarak birde Zile'de 40 Hatim olarak yıllardır devam ediyor" dedi.
40 GÜN HATİM
Zile Merkez Ulu Camisi'ni dolduran Zileliler 40 gün boyunca her gün bir hatim edilerek yapılan bu asırlık geleneğin feyzinden nasiplenmeye çalıştı. Son hatim duasına Tokat İl Müftüsü Abdurrahman Koçak, Zile Kaymakamı Nuri Özder, Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, il ve ilçelerden din görevlileri katıldı. Zile Müftüsü İlyas Akyazı, Kırk Hatim'in Birinci Dünya Savaşı yıllarında başladığını belirterek, "Anadolu'nun işgal edilmeye başlandığı, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarını yaşadığı yıllarda, düşmanın ilçemize yaklaştığına dair haberler alınınca; insanlar ne yapsın. Allah'a sığınacaklar, dua edecekler ve bu belanın defi için yalvaracaklar. Nitekim o günkü Zile halkı da kadınlar bir evde, erkekler Burcalı Camisi'nde toplanarak hatim tilavet etmişler ve sonunda topluca gözyaşlarıyla dua etmişler. Üç ay boyunca, düşman şerrinden korunmak için savaş yıllarında böyle devam etmiş. Anadolu düşmanlardan temizlenmiş ve insanlarımız bu defa şükür için dua etmişler. Zamanla cemaat çoğalmış, Burcalı Camisi'nde kış aylarında, Recep, Şaban ve Ramazan aylarında 90 gün süreyle devam eden hatim okunması, önce Dabakhane Camisi'nde, sonra Tutlupınar Cami ve bilahare de Ulu Cami diye bildiğimiz Nasuhpaşa Camisi'ne nakledilmiş. Ulu Cami'de hatim okunmaya başlanınca gün sayısı da 40 güne düşürülmüş" diye konuştu.
Erzurum’da 1001, Zile’de 40 Hatim Geleneği
Tokat İl Müftüsü Abdurrahman Koçak Türkiye'de böyle geleneklere ender rastlandığını ifade ederek, "Bu güzel geleneği başlatanlardan, yaşatanlara bu günlere gelmesine vesile olanlardan Allah razı olsun. Benim bildiğim bu gelenek bir Erzurum'da 1001 hatim olarak birde Zile'de 40 Hatim olarak yıllardır devam ediyor" dedi.
Konuşmaların ardından İlçe Müftülüğü İlahi korosu ile din görevlileri tarafından ilahi ve kasideler okundu. Kırk Hatim'in son duası İlçe Müftüsü İlyas Akyazı tarafından yapıldı. Yoğun bir manevi coşkunun yaşandığı kırk hatim duasında, Merkez Ulu Camisi'ni dolduran Zileliler birçoğu yoğunluktan dolayı cami dışında duaya katılmak zorunda kaldı. Cami çıkışında ise cemaate lokum ve poğaça ikram edildi. Ayrıca Zile Belediyesi Mehteran takımı cami çıkışı mini bir konser verdi.