Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine, 6-7 Ocak tarihlerinde Erzurum'da yapılacak Büyükelçiler Konferansı'na katılarak bir konuşma yapacak. Erdoğan ve Papandreu'nun yapacakları görüşmede ise Türk-Yunan diyalogunu her alanda geliştirmek için atılacak adımları planlamaları bekleniyor.
Bir toplantı için Fransa'da bulunan Papandreu, buradan Erzuruma geçecek. Papandreu'ya Dışişleri Bakanı Dimitris Druças eşlik edecek. Erdoğan ve Papandreu'nun yapacakları görüşmeye dışişleri bakanlarının katılıp katılmayacağı henüz netleşmiş değil. Atina, Erzurum görüşmesinin sonuçlarına ilişkin beklentilerini yüksek tutmamaya özen gösteriyor.
PAPANDREU, BÜYÜKELÇİLERE SESLENECEK
Yunan kaynaklara göre, Cuma günü bir araya gelecek olan Erdoğan ve Papandreu, daha sonra Büyükelçiler Konferansı'nın çalışmalarına katılarak birer konuşma yapacaklar. 180 Türk büyükelçiye hitap edecek olan Başbakan Papandreu, bölgesel ve uluslararası tehditlere karşı her bir ülkenin dış politikasıyla nasıl üstesinden gelmesi gerektiğine ilişkin düşüncelerini aktaracak. İki ülke ilişkilerinde normalleşme ile görüş ayrılığı ve sorunların çözümü konusunda yapılan çabaların önemini vurgulayacak olan Papandreu, "komşularla sıfır sorun" politikasına rağmen, -azalmış olsa da- Ege'de savaş uçaklarının alçak uçuşları ile hava sahası ihlallerinden duydukları rahatsızlığı ifade etmesi bekleniyor.
İKİ LİDER BÜTÜN KONULARI MASAYA YATIRACAK
İki liderin yapacakları görüşmede ise Türkiye'nin AB üyelik perspektifi, Yunanistan'ın AB ile Türkiye arasında yeni bir zirve toplantısı düzenlenmesine dair öneri ile Kıbrıs sorununu masaya yatırmaları bekleniyor. Son dönemde ivme kazanan Ege kıta sahanlığı ve bununla bağlantılı müzakerelerin de gözden geçirileceği kaydediliyor. Bu arada Atina'nın başını ağrıtan kaçak göçmenlerle mücadele ve Yunanistan'ın yapmayı planladığı Meriç'e tel örgü duvarı da konuşulacak başlıklardan olacak. Erdoğan ve Papandreu, Türk-Yunan diyalogunu her alanda geliştirmek için önümüzdeki dönemde atılacak adımları değerlendirecek.
YOĞUN GÜNDEM
Tecrübeli Yunan diplomatlar, Türkiye'nin Seçim sürecine gireceği bir dönemde iki ülkeyi meşgul eden konularda 'sıradışı gelişme ve sonuçlar beklenmemesi' gerektiğini savundu. İki ülke arasında 'yakıcı konularda' somut gelişmelerin Türkiye'de yapılacak ve AK Parti'nin kazanması beklenen Haziran seçimlerden sonra olabileceğini ileri sürülüyor. Diğer yandan ağır ekonomik krizle mücadele veren Atina, AB ve İMF'nin istediği doğrultusunda bahar aylarına kadar yapısal reformlar konusunda yoğun bir gündemle meşgul olacak.
Papandreu'nun Erzurum davetini kabul etmesinin, son yıllarda devamlı gelişme kaydeden iki ülke ilişkilerinin bir yansıması ve teşviki olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Öte yandan Yunan Kathimerini ve Ta Nea gazeteleri, "Erzurum'da yapılacak görüşmeden olağanüstü sonuç ve açıklama çıkmasının beklenmediğini" yazdı.
KARŞILIKLI JESTLER
Papandreu'nun büyük önem atfettiği geçen Ekim ayında Atina'da yapılan "Akdeniz İklim Değişikliği Zirvesi"ne katılan Erdoğan'ın toplantının kalitesini yükselttiğine dikkat çeken Yunan basın yayın organları, Papandreu'nun da Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları'na katılarak bu jeste karşılık verdiği yorumunda bulundu.