En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı. Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 58,0 oldu. İl 2’inci doz aşı haritasında turuncu kategoride yer aldı. 2’inci doz aşı Türkiye ortalaması ise yüzde 68.1 olarak kaydedildi. Bakan Koca: "18 yaş ve üstü nüfusumuzda en az iki doz aşı olanların oranı yüzde 50’yi geçti. İki doz ve tam doz aşı oranı arttıkça salgına karşı başarımız artacak." dedi.
ERZURUM TURUNCU KATEGORİDE
Sağlık Bakanlığı 2’inci doz aşı haritasını yayımladı. 21 Eylül Salı günkü, Kırmızı, Turuncu, Sarı ve Mavi renklerle aşı olma oranlarının verildiği haritada Hakkari, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır, Van, Bitlis illeri kırmızı, Erzurum, Kars, Erzincan, Malatya, Elazığ illeri turuncu; Tunceli, Ardahan illeri ise sarı kategoride değerlendirildi.
İLLER 2’İNCİ DOZ AŞI ORANLARI
Sağlık Bakanlığı verilerine göre İller 2’inci doz aşı oranı Ağrı’da yüzde 50.2, Ardahan’da yüzde 67.5, Bingöl’de 50.5, Bitlis’te yüzde 46.6, Elazığ’da yüzde 57.0, Erzincan’da yüzde 62.4, Erzurum’da yüzde 58,0, Hakkari’de yüzde 53.0, Kars’ta yüzde 60.3, Muş’ta yüzde 46.8, Malatya’da yüzde 62.3, Tunceli’de yüzde 69.6, Van’da yüzde 54.1 oldu.
BİRİNCİ DOZ AŞI VERİLERİ
Sağlık Bakanlığı En az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus oranlarını da paylaştı. Erzurum’da aşı olan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüzde 77,4’e yükseldi. Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri bazında aşılanan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüksekliği kaydında Ardahan, Erzincan, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Tunceli ve Van’ın ardından 9’uncu sırayı aldı.
ORANLAR
Doğu Anadolu Bölgesinde en az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus oranının en düşük oranda olduğu iller Muş, Elazığ ve Bingöl oldu. Bölge illerinde aşılanan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüzde ölçeğinde, Erzurum 77,4, Ağrı 76,9, Ardahan 88,5, Bingöl 70,7, Bitlis 75,2, Elazığ 73,9, Erzincan 80,8, Hakkari 85,3, Iğdır 77,7, Kars 80,0, Muş 71,8, Malatya 81,3, Tunceli 85,1, Van 78,9, Bayburt 72,5 olarak tespit edildi.
KATEGORİLER
21 Eylül Pazartesi günü yayımlanan Kırmızı, turuncu, sarı ve mavi kategorilerle ifade edilen toplam nüfus içinde aşı oranı son haritasında Doğu Anadolu Bölgesinde Elazığ, Muş ve Bingöl illeri sarı, diğer iller ise mavi kategoride yer aldı. Aşı olan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüksekliği bazında Ardahan ilk sıraya yükseldi.
BAKANLIK VERİLERİ
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan tabloda, iki doz aşılama verilerine de yer verildi. En az iki doz aşı olmuş 18 yaş üzeri nüfusu kapsayan verilere göre Türkiye'de 2. doz aşılama ortalama yüzde 68,13 oldu. 1. doz ortalaması yüzde 85,10 olurken, 1., 2. ve 3. doz aşısını olan vatandaş sayısı toplam 105 milyon 611 bin 261’e yükseldi.
İKİ DOZ AŞILAMADA İLK SIRADA KIRKLARELİ VAR
Verilerde aşılamada önde giden illere de yer verildi. Bakanlığın tablosuna göre yüzde 75,8 ile Türkiye'de en çok aşılamanın gerçekleştirildiği Kırklareli’yi Muğla, Eskişehir, Çanakkale Amasya, Edirne, Ordu, Balıkesir, Burdur ve İzmir takip etti.
EN DÜŞÜK AŞILAMA ŞANLIURFA’DA
Bakanlığın tablosuna göre yüzde 41,3 ile Türkiye'de en az aşılamanın gerçekleştirildiği Şanlıurfa’yı ise sırasıyla Mardin, Bitlis, Batman, Muş, Diyarbakır, Siirt, Şırnak ve Ağrı takip etti.
Sağlık Bakanı Koca, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Günlük Covid-19 tablomuz değişti. Bugünden itibaren il bazında ilk doz yerine en az iki doz aşı olanların oranlarını paylaşacağız. Aşılarımızı yaptırarak vaka sayılarını düşürelim, can kayıplarımızı azaltalım. İlk doz aşıda önemli bir mesafe kaydettik” dedi.
FİLYASYON REHBERİ GÜNCELLENDİ
Covid-19 Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Rehberi güncellendi. Son güncelleme ile aşı şemasını tamamlamış veya son 6 ay içerisinde hastalık geçirmiş kişilerde yakın temaslı uygulaması ile varyant suşlarla PCR pozitif olan kişilerde izolasyon uygulamaları değişti.
Rehberde yapılan yeni güncellemeye göre önerilen aşı şemasını tamamlamış veya son 6 ay içerisinde hastalık geçirmiş kişilerin Covid-19 pozitif kişi ile yakın teması olması durumunda eğer semptom yoksa 5'inci gün, eğer semptom varsa aynı gün test yapılması gerekiyor. Güncellemeye göre temaslı kişi 5'inci gün verdiği testte pozitif çıkmadığı sürece karantinaya alınmayacak. Covid-19 Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Rehberi'nin güncelleme ile alakalı kısmında şu ifadeler yer aldı:
“Önerilen aşı şemasını tamamlamış veya son altı ay içerisinde hastalık geçirmiş kişilerin Covid-19 pozitif kişi ile yakın teması (yüksek riskli) [Covid-19 hastası ile korunma önlemleri almadan (maskesiz veya maskenin uygunsuz kullanımı) teması olan kişilerin rehberde belirtilen durumları] olması durumunda, bu kişilerin; HSYS ‘Vaka Takip Modülü’ne temaslı olarak kaydı yapılır, ancak HES kodları riskli olarak görülmez.
Bu kişiler; koruyucu önlemlere (maske kullanımı, kişiler arası mesafe, hijyen) uyarak kendi semptomlarını da takip ederek günlük yaşamlarına devam edebilirler. Semptomlar açısından kendisini takip eder. Semptom gelişmesi durumunda; semptom/semptomların geliştiği gün, sağlık kurumuna başvurarak PCR yaptırır.
Semptom gelişmemesi durumunda; temasın 5. günü sağlık kurumuna başvurarak PCR yaptırır. Bu kişilerin; temasın 5. günü PCR testi yaptırmaması durumunda ise 6. gün HES kodları riskli hale gelir ve kişi karantinaya alınır.
Bu kişiler, PCR test sonucunun pozitif çıkması durumunda Sağlık Bakanlığı rehberine göre tedavi edilir. PCR test sonuçları negatif çıkarsa, kişiler izolasyona alınmaz, HES kodları riskli duruma gelmez, bu kişilerin sistemdeki kaydı 6. gün sonlandırılır. Ancak bu kişiler, kendilerini 14 gün boyunca semptomlar açısından takip eder ve 14. günün sonuna kadar 65 yaş üzeri veya immünsüpresif kişiler ile bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler gibi Covid-19 açısından riskli gruplara bakım veremez. Önerilen aşı şemasını tamamlama durumu; en az iki doz aşılı kişiler, hastalığı geçirmiş kişilerde 180 gün içerisinde tek doz aşı uygulanması yeni verilere göre gerekli güncellemeler yapılacaktır.
Varyant Suşlar ile ilgili olarak; DSÖ tarafından endişe verici varyant olarak tanımlanan Hindistan, Güney Afrika, Brezilya varyantları veya Sağlık Bakanlığı tarafından tehdit edici varyant olarak tanımlanmış olan varyantların saptanması durumunda izolasyon süresi 14 gündür; 14. günün bitiminde test yapılmaksızın izolasyon sonlandırılır ve izolasyonu erken sonlandırmak amacı ile bu kişilere PCR testi yapılmaz.”
BÖLGESEL VERİLER
EGE BÖLGESİ
Aşı yaptırmayan hamile kadın koronaya yakalandı “Pişmanım” dedi
Manisa’da hamilelik sırasında bebeğine bir şey olur korkusuyla aşı yaptırmayan kadın korona virüse yakalanarak hastaneye kaldırılınca “Pişmanım, keşke aşı olsaydım” diyerek kendisi gibi hamile olan hemcinslerine aşı olmaları tavsiyesinde bulundu. Manisa Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mustafa Cihan Baysal ise gebelikte korona virüse yakalananların sayısında artış olduğunu belirterek, “Eskisi gibi daha seyrek olan gebelik popülasyonu son zamanlarda artışta olduğunu hatta birtakım komplikasyonları daha sık yaşadığını ve sonuçta bazı gebeleri kaybettiğimizi gördük” dedi.
Manisa’nın Gördes ilçesinde yaşayan 7 aylık hamile Meryem Altun, gebeliği sırasında bebeğine bir şey olur korkusuyla aşı olmak istemedi. Bu sırada korona virüse yakalanan Altun, Manisa Şehir Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Yapılan tedavilerinin ardından sağlık durumu iyiye giden Altun, taburcu olmaya hazırlanıyor. Zorlu bir süreçten geçtiğini ve aşı olmadığı pişman olduğunu söyleyen Altun, kendisi gibi hamile olan hemcinslerine de aşı olmalarını tavsiye etti.
Sağlığına kavuştuğunu ancak zorlu bir süreç geçirdiğini belirten Altun, “Bu hastalığa yakalandık ama şimdi daha iyiyiz. İlk başlarda biraz zorlandık. İnşallah bugün de taburcu olacağız. Aşı olmak istedik ama bebeğimizi riske atmak istemedik. Korktuğumuzdan da aşı olmadık. Bu hale geleceğimizden haberimiz yoktu. Bu yüzden pişmanım da. Aşı olunmasını tavsiye ediyorum” dedi.
Hamilelerin daha sık korona pozitif vaka olarak görülmeye başlandığını söyleyen Manisa Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mustafa Cihan Baysal, “Bu hastalıktan en çok etkilenen de gebeler oldu. Başlarda izolasyon işe yarıyordu ancak gebelerin toplumda daha fazla rol alması ve izolasyondan çıkmasıyla birlikte toplumdaki bu grup daha riski hale gelmiş oldu. Pozitif olan gebelerin polikliniklere daha sık başvurduğu, doğumlarda ve acil sezaryen vakalarında daha sık pozitif olarak karşımıza çıktığını görmüş olduk. Eskisi gibi daha seyrek olan gebelik popülasyonu son zamanlarda artışta olduğunu hatta birtakım komplikasyonları daha sık yaşadığını ve sonuçta bazı gebeleri kaybettiğimizi gördük” diye konuştu.
“GEBELİKTE AŞI YAPILMASININ YAN ETKİSİ OLMADIĞI GÖRÜLDÜ”
Korona virüsten korunmak için geliştirilen aşıların gebelik sürecinde herhangi bir yan etki oluşturmadığına dikkat çeken Uzm. Dr. Baysal, “Bu hastalığın tedavisi olmadığı için hastalığa yakalanmamak daha kolay gibi gözüküyor. Bunun için de bazı aşılar geliştirildi. Ülkemizde olan aşılar aslında gebelik dönemlerinde öncesinde ve sonrasında uygun olarak piyasaya sürüldü. Bununla ilgili çalışmalar yapıldı. Gebeliğin herhangi bir döneminde bu aşıların yapılmasının anne ya da bebek sağlığı üzerine bir yan etkisi olmadığı görüldü. Gerek düşük oranlarında artış gerek ileri haftalardaki komplikasyonlarda artış gerek erken doğumları arttırmadığı görüldü. Bu sebepten dolayı aslında kendini risk durumunda gören gebelerin bu aşılarla aşılanması uygun olabilir. Pozitif olan gebeler, hayatını kaybedenler, çocuğunu kaybedenler ya da ilk hafta düşüklerin hepsi aşısızdı. Hiç aşılı, aşıları tamamlanmış, tüm dozları tamamlanmış gebelerde bunları görmedik. Tüm gördüğümüz Covid ile ilgili komplikasyonlar aşısız gebelerde” ifadelerini kullandı.
Varyantlarla birlikte gebelerde vaka sayılarında biraz artış olduğu görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Baysal, “Varyantın olması biraz daha arttırdı gibi. İlk dönemlerde de gebeleri görüyorduk ama hem poliklinik başvuruları hem hiçbir semptomu olmayan normal yatış olan, acil sezaryene ya da doğuma girmesi gereken gebelerden aldığımız örnekte Covid pozitiflik sıklığı daha fazla olmaya başladı” diye konuştu.
AKDENİZ BÖLGESİ
Antalya ikinci doz aşıda Türkiye ortalamasının üzerinde
Dünyanın en gözde turizm merkezlerinden biri olan ve her yıl milyonlarca turistin akın ettiği Antalya, ikinci doz aşılanmada Türkiye ortalamasının üzerine çıkarak yüzde 69.7 oranıyla aşı haritasında sarı renkte yer aldı.
Tüm dünya Covid-19 pandemisinin biteceği günü dört gözle beklerken, pandeminin sona ermesinde tek çare aşı olmak. Dün, Sağlık Bakanlığının birinci doz aşı haritasının yanı sıra ikinci dozun yer aldığı aşı haritasını paylaşmasının ardından birçok şehrin rengi maviden sarıya döndü. Türkiye'de 1,2 ve 3'üncü doz toplam aşılanma 105 milyon 611 bin 261'e ulaşırken, birinci doz aşı yapılma oranı yüzde 85,10, ikinci doz aşılanma oranıysa yüzde 68,13 olarak kayıtlara geçti.
Antalya ikinci doz aşılanmada Türkiye ortalamasının üzerine çıktı
Turizmin başkenti Antalya'da ise birinci doz aşı ortalamasında yüzde 90 oranla Türkiye’de ilk yedi şehir arasında yer aldı, ikinci doz aşı ortalamasında ise yüzde 69,7 ile Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldı.
Antalya birinci dozda mavi, ikinci dozda sarı
Yaklaşık 2 milyon 549 bin nüfusa sahip olan şehirde birinci ve ikinci doz aşı uygulamasında her geçen gün rakam yükselirken, Sağlık Bakanlığının düzenli olarak paylaştığı aşı haritasında Antalya birinci doz aşılama ortalamasında yüzde 90 ile mavi renkteyken ikici doz ortalamasında yüzde 69.7 oranla an itibariyle sarı renge döndü.
MARMARA BÖLGESİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı verilere göre, en az iki doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfusa göre aşılama oranı yüzde 76,4 ile Kırklareli birinci sırda yer alıyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sosyal medya hesabından paylaştığı verilere göre, Türkiye'de ikinci doz aşı olan vatandaşların ortalaması yüzde 68,13 olduğunu duyurdu. Bu kapsamda en az iki doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfusa göre aşılama oranı yüzde 76,4 ile Kırklareli birinci sırada yer alıyor.
Kırklareli Valisi Osman Bilgin de, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İlimizde halkımızın yüzde 76,4’ünün 2 doz aşısını tamamlaması ile aşılama oranında Türkiye birincisi olduk. Kırklarelili hemşerilerimi tebrik ediyorum. İyi ki varsınız, her zaman sizinle gurur duyuyorum. Emeği geçen sağlık çalışanlarımız, çalışma arkadaşlarım ve duyarlı halkımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Vatandaşlar randevularını alarak hastane ve aile sağlığı merkezlerinde aşılarını yaptırıyor. Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde aşısını olan Abidin Edret, aşılama çalışmalarında Kırklareli, Türkiye’ye örnek olduğunu belirtti. Edret, “Kırklareli’miz aşılamada birinci sırada yer alıyor, inşallah en yakın zamanda tüm Türkiye’nin aşılanmasını temenni ediyorum. Her şeyin başı sağlık, herkes aşısını olsun” diye konuştu.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Gaziantep’te yaşayan Mehmet Aslan, randevu aldığı aşıyı yaptırmak yerine bir aile yakınının taziyesine gitti. Katıldığı taziyeden sonra rahatsızlanan Aslan’ın yaptırdığı Covid-19 testi pozitifi çıktı.
Delta varyantına yakalanan Mehmet Aslan, Gaziantep Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi altına alındı. Aslan, aşı randevusu almasına rağmen gitmediğini, katıldığı bir taziyede de korona virüse yakalandığını söyledi. Yaşadığı pişmanlığı tedavi gördüğü yoğun bakım odasından dile getiren Aslan, ‘Aşı çok önemliymiş keşke aşı olsaydım” dedi.
Hasta yatağından, ‘aşı’ davetinde bulunan Aslan, “Bir hafta önce baş ağrısı başladı ondan sonra eklem ağrıları başladı en son hastaneye geldim test yaptırdım pozitif çıktı. Aşı olmamıştım, tüm milletimizi aşıya davet ediyorum, lütfen herkes aşı vurulsun. Böyle olacağını bilseydim hemen aşı olurdum, aşı çok önemliymiş keşke aşı olsaydım. Aşı sürecini uzattım, hastalığa ciddi bakmadım sonra da randevu aldığım yerde de randevuyu geçirdim ama çok pişmanım keşke aşı olsaydım. Aşı olmak konusunda biraz tereddütlüydüm, kimisi iyi olur, kimisi kötü olur dedi yaptırmadım ama yakalandığım için çok pişmanım” ifadelerini kullandı.
Vücudunun uygulanan tedaviye karşılık verdiğini ve iyileşmeye başladığını vurgulayan Mehmet Aslan, “Taziye yerine gittiydim oradan bulaştı sanırım. Şu an çok iyiyim hastanedeki personellerimizden Allah razı olsun çok yardımcı oldular. Daha önce annemde bu hastanede yatmıştı o da iyi oldu, o da 28 gün yoğun bakımda yattı. İlk çıktığım an aşı olacağım” diye konuştu.
AŞISIZLARIN YOĞUN BAKIM YATIŞ ORANI YÜKSEK”
Aşısız hastaların yoğun bakıma yatışı oranının yüksek seviyede olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İlknur Demir, “Aşılamalardan sonra belirli bir düzeye geldik ülke genelinde fakat aşısız bireyler var maalesef. Bu aşı olmayan bireylerimiz yoğun bakım yatış oranımız maalesef çok yüksek. Bu bizim tahmin ettiğimiz bir durumdu o yüzden üzerine basa basa aşı olunması gerektiğini özellikle vurguluyoruz. Yoğun bakımdaki hastalarımızın çoğu aşı yaptırmamış ya da aşı hakkındaki değişik söylentilere inanmış yaptırmamış kişiler ve maalesef yoğun bakım yatışı gerektiriyor, bu kişilerde ölüm oranları diğer hastalara göre daha yüksek seviyelerde seyrediyor” diye konuştu.
KARADENİZ BÖLGESİ
Amasya’da korona virüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele süreci ve aşılama faaliyetlerinin masaya yatırılarak değerlendirildiği toplantı yapıldı.
Toplantıya başkanlık eden Vali Mustafa Masatlı, “Sosyal yaşamın aksamadan devam etmesi için salgını bitirmenin tek çaresi olan aşılamada duyarlı davranmalıyız” dedi.
Salgın hastalıkta vaka artışının en önemli nedenini sosyal hareketliliğin oluşturduğunu ve okulların açılmasıyla da yoğun bir sosyal hareketlilik başlarken buna paralel olarak vaka sayılarında da artış yaşandığını anlatan Vali Masatlı, “İlimiz genelinde aşılama, aşılamaya teşvik ve denetim faaliyetlerini aralıksız olarak sürdüreceğiz. Özellikle eğitim çalışanlarının aşı durumlarını titizlikle takip etmekteyiz. Çocuklarımızın sağlıklı şekilde okullarına devam etmesi önceliğimizdir. Yaptığımız çalışmalar sonucu eğitim çalışanlarında aşılama yüzde 94’ün üzerine çıkmıştır. İlimizdeki aktif vakalara baktığımızda ise, yüzde 90’ından fazlasının ya hiç aşı olmamış ya da aşılarını tamamlamamış vatandaşlarımızdan oluştuğunu görmekteyiz. Özellikle aşı oranı kısmen düşük olan yaş gruplarında vaka yoğunluğu yaşanması aşının ne denli etkili olduğunu da ispatlamaktadır” diye konuştu.
Velilerin de aşılamaya duyarlılık göstermelerinin ve okul aile birliklerinin sürece aktif olarak dahil olmasını istediklerini vurgulayan Masatlı, “Türkiye geneli aşılama tablosunda 1 doz aşılamada yüzde 90.3 ile 5. sıradayız. Bu oranları 2. dozlarda da yakalamak için halkımızın bekleme süreleri sonunda 2. aşılarını yaptırmalarını rica ediyoruz. Kış aylarını rahat şekilde geçirmek ve sosyal yaşamımıza devam etmek için bu hususlara dikkat etmeliyiz” şeklinde konuştu.
İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt ve İl Jandarma Komutanı Albay Ayhan Aygün’ün de yer aldığı toplantıda İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz ile Milli Eğitim Müdürü Ömer Coşkun tarafından bilgilendirme yapıldı.