Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Gelir dağılımı istatistikleri yayımlandı
Gelir dağılımı istatistikleri yayımlandı
PFDK’dan Erzurumspor’a 60 bin TL para cezası
PFDK’dan Erzurumspor’a 60 bin TL para cezası
Gazze'de can kaybı 45 bin 436'ya yükseldi
Gazze'de can kaybı 45 bin 436'ya yükseldi
Hacımüftüoğlu: Geleceğin Veteriner Hekimlerini yetiştiriyoruz
Hacımüftüoğlu: Geleceğin Veteriner Hekimlerini yetiştiriyoruz
Yerlikaya: '30 bin 668 Suriyeli ülkesine döndü'
Yerlikaya: '30 bin 668 Suriyeli ülkesine döndü'
HABERLER>EKONOMİ
13 Temmuz 2019 Cumartesi - 11:55

Ekmeğini taştan çıkarıyor

Gümüşhane’de 100 yılı aşkın süredir taş işlenen Esenyurt köyünün son taş ustası Eşref Memişoğlu ekmeğini taştan çıkarmaya devam ediyor.

Ekmeğini taştan çıkarıyor

Gümüşhane’de 100 yılı aşkın süredir taş işlenen Esenyurt köyünün son taş ustası Eşref Memişoğlu ekmeğini taştan çıkarmaya devam ediyor.

Köyün yaylasına yakın bir alandaki zirvenin yamacında kesici aletleri bilemekte kullanılan köstere ve bileği taşlarını 25 yıldan fazla bir zamandır işleyen Memişoğlu, köyde bu işle uğraşan son usta.

İki çocuğunu ekmeğini taştan çıkararak okutup memur yapan Memişoğlu, 100 yıldan fazla bir süre taş işlemeciliği yapılan köyünde bu işi yapan son zanaatkar olarak kaldı.

Önceki yıllarda bu işle uğraşan diğer ustaların işi bırakması sonucu tek başına kalan ve ağır bir işyükü altında çalışan Memişoğlu, eskiden yaptıkları işleri şimdi makineler yardımıyla daha kolay yapıyor. Memişoğlu, taşa şekil verme ve kesme makinesini de kendisi tasarladı. Türkiye’nin dört bir tarafında yaptığı köstere taşlarını gönderen Memişoğlu, Karadeniz bölgesinde hala rağbet gören köstere taşını Doğu Anadolu bölgesinde eskisi kadar rağbet görmemesinden yakınıyor.

"Sadece ben kaldımr”

52 yaşındaki Memişoğlu, “Bu zanaatla 25 yıldır uğraşıyorum. Bizden önceki büyüklerimiz ve ustalarımızın yüzde 80’i vefat etti. Sadece ben kaldım. Birkaç kişi daha halen hayatta ama onlar bıraktı. Bu taşları şuana kadar ben işliyorum. Ama benden sonra kim işler bilemiyorum. Nereye kadar yapacağımı da Allah bilir” dedi.

Balta, bıçak, nacak gibi kesici aletler için bileme taşları ve köstere taşı yaptığını kaydeden Memişoğlu, “100’den fazla yıldır bu bölgede bu iş yapılıyor. İşler eskisi gibi değil artık. Eskiden daha güzeldi. Son yıllarda duraklama dönemindeydi bu yıl iyice durdu” diye konuştu.

Eskiden ocağa girdiklerinde taşın üzerindeki hafriyatı boşalttıktan sonra çivileri dizip sırayla vurarak kestiklerini, ondan sonra da bunu parçalar halinde külük yardımıyla çevirip köye götürerek taraklama ve kesmesini yaptıklarını hatırlatan Memişoğlu, şimdi de teknolojiyi kullanarak karot makinesiyle kesip, köye götürüp orada kendi yaptığı makineyle çalışmasını tamamladığını söyledi.

Günde tek başına 70-100 kilogram arasında taş çıkardığını, artık genç olmadığı için çok fazla çalışamadığını vurgulayan Memişoğlu, “Bu ürünün satışı genelde Karadeniz bölgesindeki Trabzon, Giresun, Ordu, Artvin, Giresun Rize’ye Doğu bölgesinde de Sivas, Erzurum ve Erzincan’a gidiyordu ama o taraftan artık talep gelmiyor. Karadeniz bölgesinde halen kullanılıyor ama diğer bölgelerde durma noktasına geldi. Taşın sadece bileme özelliği var. İçerisinde madeni materyaller var” şeklinde konuştu.

“Eskiden burada 30-40 ocak vardı”

Köye ait ocakların olduğu bölgede eskiden herkesin farklı ocakları olduğunu, bölgede 30-40 ocak olduğu günleri bildiğini ifade eden Memişoğlu, okutup büyüttüğü iki çocuğunun memur olması nedeniyle mecburen tek başına çalıştığını dile getirdi.

Köy muhtarı Osman Bal ise köydeki ustaların neredeyse hepsinin vefat ettiğini belirterek, “Kala kala Eşref Memişoğlu kaldı. Bu çok çileli bir iştir. Ekmeğini taştan çıkaran vatandaş ifadesi Eşref Memişoğlu için geçerlidir. Kendi kafasına göre yaptırdığı makinelerle hem taşın çıkarılması hem de taşın yapılması için işini kolaylaştırdı. Köyün muhtarı olarak kendisine çok teşekkür ediyorum. Çocuklarını okuttu, ekmeğini taştan çıkarttı, köyümüzü de tanıttı” ifadelerini kullandı

 
Kalecilikten Kick Boks Şampiyonluğuna
 
Erzurum'da FETÖ üyelerine darbe
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte 11. Kalkınma Planı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Daha kaliteli eğitim ile yaygınlaştırılmış ...
TMO Genel Müdürlüğü 231 personel alacak
İstihdam politikaları kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Toprak ...
KUDAKA’dan Mesleki ve Teknik Eğitim Konferansları
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Milli Eğitim Müdürlükleri koordinasyonunda ...
 
Oltu OSB’de talep dönemi
Oltu Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Kadir Parlak, OSB Yönetim Kurulu ...
ESOB beklentilerini paylaştı
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Rasim Fırat, ...
Su Ürünleri Verimliliği Artırma Projesi tamamlandı
DAP İdaresi’nin 2014 yılında ‘Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi’ ...
 
Erzurum ticaret sektörü aktif seyirde
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir idaresi Başkanlığı 2019 yılı Haziran ...
Erzurum mayıs ayı devir verileri açıklandı
Erzurum’da Mayıs 2019 döneminde 3 bin 457 motorlu kara taşıtı el değiştirdi.
TESK’ten Türkçe hassasiyeti
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, son zamanlarda artan yabancı tabela ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri