Milli Eğitim Bakanlığı’nca, bir sonraki eğitim öğretim dönemi itibariyle faaliyete alınacağı duyurulan yeni müfredatın, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde hazırlandığı yönünde açıklama yapılmıştı. Eğitim Uzmanı İsmail Hakkı Bozkurt, uygulamaya konulacak bu müfredatın genel değerlendirmesini GÜNEBAKIŞ’a yaptı.
Yaptığı değerlendirmede Bozkurt, müfredat değişiminin çok geç kalınmış bir çalışma olduğuna vurgu yaparak, “Çünkü biz eğitimde ülke olarak öğrencilere çok şey vermeye çalıştık ama geri dönüşü çok az oldu. Öğrencilere verilecek olan az, sade ve anlaşılır olması gerekiyor. Bu sistemde olan müfredat öğrenciden dönüşümü de dolu olur. Ağır olan bu müfredat hafifletilerek uygulanmalıdır. Özet olarak, kalın kalın kitaplar yapmak marifet değil, kitaptaki bilgileri öğrenciye aktarabilmek/verebilmek önemlidir. Verilen bilgiler kalıcı ve planlı olmalıdır. Yeni müfredat kalıcı olarak en az 20 yıl sitemde kalmalı ve uygulanabilmelidir. Bu gün 2 sınıfta okuyan bir çocuğumuzun 2 yıl sonra hangi sistemle karşı karşıya kalabileceğini bilemiyoruz ve ona göre de çocuğumuz hazırlayamıyoruz. Ben 31 yıllık eğitimciyi, 31 yılda 17 kez üniversite sitemi değişimi oldu. Bu sayı çok fazla.” dedi.
BORÇ PUAN SİSTEMİ TUTMAZ
Eğitimde borç puan sisteminin ülkemizde tutmayacağını belirten Bozkurt, “Son zamanlarda borç puan sisteminden bahsediliyor. Bu sistem bazı ülkelerde kullanılıyor olabilir ama bizim ülkemizde olmaz. Öğrencilerimizin psikolojik yapısı eğitim hayatını önemli oranda etkiliyor. Böyle bir sistemin ani değişimi olumsuz etki oluşturur. Ayrıca bizde sınıf geçme durumu zaten zor değil. Borç sistemine gerek yok. Mevcut puan sitemine göre ayarlama yapılması gerekiyor.” diye konuştu.