Alınan sağlık hizmetlerinin takibinden, reçetelerin ödemelerine varıncaya kadar birçok alanda istifade edilen MEDULA sistemi çökünce, eczanelerde adeta olağanüstü hal ilan edildi. Geçtiğimiz hafta Cuma gününden beri kullanılamayan sistem, hem eczaneleri, hem de hastaları perişan etti. Dün öğleye kadar yapılan hiçbir girişi kabul etmeyen sistem, öğleden sonra yeniden devreye sokulurken, eczacılar, MEDULA’nın çok ciddi bir düzenlemeden geçirilmesi çağrısında bulundular.
Erzurum’da eczacılık yapan Haluk Ziya Gör, devreye sokulduğu günden bu yana büyük sıkıntılar yaşanmasına neden olan MEDULA sisteminin, son 4 gündür Erzurum’daki hastaları da perişan ettiğini kaydetti. Eczanelerden yapılan girişlere yanıt vermeyen sistemin, hafta sonu da dahil olmak üzere geçtiğimiz hafta Cuma gününden bu yana çalışmadığını kaydeden Gör, “Vatandaşlarımız 4 gün boyunca adeta işkence çektiler. İlaç almaya gelen hastalarımızın tamamı geri gönderilmek zorunda bırakıldı. Çünkü sisteme giriş yapamadığımız için reçete işlemlerini de yapamadık.” diye konuştu. Günlerce çalışmasını bekledikleri sistemin, Pazartesi günü sabah saatlerinde yeniden aktif hale geleceğinin açıklandığını, buna rağmen girişlerin ancak öğleden sonra yapılabildiğini anlatan Haluk Ziya Gör, “Sistemin gözden geçirilmesi zamanı geldi de, geçiyor bile. Biz devreye sokulduğu günden bu yana, söz konusu sistemle ilgili çeşitli problemler yaşıyoruz. Bu böyle gitmez.” ifadelerini kullandı.
Genel Sağlık Sigortası uygulamasının, Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumları olan Emekli Sandığı, Bağkur, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Yeşilkart'ı tek bir çatı altında topladığını anlatan Eczacı Haluk Ziya Gör, MEDULA sisteminin de, bu çalışmanın bilişim ayağını oluşturduğunu kaydetti. Devlet hastaneleri, özel hastaneler, üniversite hastaneleri, diyaliz merkezleri ve daha birçok sağlık kuruluşunun verdikleri hizmet, kullandıkları tıbbi malzeme ve ilaçların bedelinin geri ödeme kurumu tarafından ödenmesi için MEDULA’nın kullanıldığına dikkati çeken Gör, “Böylesine önemli bir iş takibi ve sorumluluğun yüklendiği bu sistem, maalesef sağlık hizmetlerini sekteye uğratmaktadır. Bu bilişim sisteminin gözden geçirilerek, çok daha sağlam bir altyapıya kavuşturulması gerekmektedir. Normal zamanlarda bile güçlükle çalışabilen sistem, bazen son olarak yaşadığımız bu sorun gibi uzun süreli sıkıntılara da neden olabiliyor. Bu sistemle sağlık hizmeti verilmeyeceği kanaatindeyiz. Vatandaşın bilim ve teknoloji çağında böyle bir gerekçeyle sağlık ve ilaç hizmetlerinden yoksun kalmasını, açıkçası trajikomik bir durum olarak değerlendiriyoruz.” dedi.