Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
MEB’den Uluslararası Eğitim Kongresi
MEB’den Uluslararası Eğitim Kongresi
Tunç: ‘AK Parti, bir millet hareketi olarak doğdu’
Tunç: ‘AK Parti, bir millet hareketi olarak doğdu’
Gazze'de can kaybı 45 bin 541’e yükseldi
Gazze'de can kaybı 45 bin 541’e yükseldi
Yumaklı’dan fahiş fiyat değerlendirmesi
Yumaklı’dan fahiş fiyat değerlendirmesi
ÖSYM 2024 hizmet verileri açıklandı
ÖSYM 2024 hizmet verileri açıklandı
HABERLER>EKONOMİ
4 Eylül 2012 Salı - 01:55

Doğu'da en pahalı il olduk

TÜİK Ağustos ayı TÜFE verilerini açıkladı.

Doğu da en pahalı il olduk

TÜİK Ağustos ayı TÜFE verilerini açıkladı. Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, Ağustos 2012 döneminde fiyatlar Temmuz ayına göre yüzde 0.88 oranında artış kaydetti. Yıllık fiyat artış oranının yüzde 9.05 olarak hesap edildiği TRA1 KUDAKA Bölgesi’nde, fiyatlar 9 ayda yüzde 2.59 oranında artarken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 10.46 olarak belirlendi. 
TÜRKİYE ORTALAMASI VE ERZURUM 
TÜİK’in Temmuz ayı TÜFE verileri ölçeğinde, Türkiye ortalamasına göre, Erzurum İstatistik Bölgesi’nde enflasyon, aylık bazda yüzde 0.32, yıllık ölçütte yüzde 0,17, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında ise yüzde 1.17oranında yüksek çıkarken, 9 aylık süreçte ise yüzde 0.31 oranında yüksek olarak belirlendi. 
AĞRI BÖLGESİ   
TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan istatistik çevresinde aylık bazda fiyatlar yüzde 0.43 oranında artış gösterdi. Bu bölgede yıllık fiyat artış oranı yüzde 9.36, 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 10.45 olarak kaydedildi. Ağrı Bölgesinde fiyatlar Aralık 2011’e göre de yüzde 2.59 oranında değişim gösterdi.
MALATYA BÖLGESİ TÜFESİ 
Malatya istatistik Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda yüzde 0,34 oranında arttı. TÜİK verilerine göre TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli İstatistik Bölgesi’nde 9 aylık bazda yüzde 2.12, yıllık bazda yüzde 8.78 oranında fiyat artışı gözlendi. Malatya bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 10.05 olarak belirlendi. 
VAN BÖLGESİ TÜFESİ 
TÜİK verilerine göre, Ağustos 2012 döneminde, TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda yüzde 0,23 oranında artış gösterdi. Van bölgesinde 9 aylık enflasyon yüzde 2.13, yıllık enflasyon yüzde 8.43 ölçeğinde belirlenirken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranını ise yüzde 9.88 düzeyinde gerçekleşti. 
EN YÜKSEK ARTIŞ KAYDEDİLEN BÖLGELER
 Doğu Anadolu Bölgesi illeri yoğunluklu olan 4 istatistik bölge içinde aylık bazda TÜFE artışının en yüksek çıktığı çevre yüzde 0.88’lik oranla TRA1   (Erzurum, Erzincan, Bayburt), 9 aylık bazda fiyat artışının en yüksek olduğu alan yüzde 2.59 ile TRA1   (Erzurum, Erzincan, Bayburt) ve TRA2   (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan), yıllık bazda yüzde 9.36’lık artışla TRA2   (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) ve 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranının en yüksek olduğu alan yüzde 10.46 ile TRA1   (Erzurum, Erzincan, Bayburt) olarak bildirildi.
TÜFE AÇIKLAMASI
2012 yılı Ağustos ayında 2003 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 0,56, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,28, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,88 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 9,29 artış gerçekleşti.
AYLIK ARTIŞ
Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 1,59 ile ulaştırma grubunda kaydedildi. Ağustos ayında endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,46, eğitimde yüzde 0,95, ev eşyasında yüzde 0,71, konutta yüzde 0,68, lokanta ve otellerde yüzde 0,62, eğlence ve kültürde yüzde 0,61, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,49 artış, haberleşmede yüzde -0,14, sağlıkta yüzde -0,25, giyim ve ayakkabıda yüzde -4,60 düşüş gbelirlendi. Alkollü içecekler ve tütünde değişim gözlenmedi.
YILLIK ARTIŞ
Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE’de en yüksek artış yüzde 18,67 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Konut (yüzde 11,84), lokanta ve oteller (yüzde 9,34), çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 9,34), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 9,14), ev eşyası (yüzde 8,88) artışın yüksek olduğu diğer harcama grupları olarak açıklandı.
İSTATİSTİK BÖLE ENLERİ
NUTS2 düzeyinde 26 bölge içinde TÜFE’nin aylık bazda en yüksek artış gösterdiği bölge TR33 (Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak) (yüzde 1,07) oldu. Bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış TR52 (Konya, Karaman) (yüzde 2,91) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) (yüzde 9,62) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) (yüzde 10,95) bölgesinde kaydedildi.
2012 yılı Ağustos ayında endekste kapsanan 444 maddeden; 83 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 242 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 119 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş yaşandı.

 
GHSİM Yerlikaya'yı ağırladı
 
Ovit'te zamanla yarış
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
7 ayda 94 şirket kuruldu
TOBB 2012 yılı birikimli kurulan ve kapanan şirket istatistikleri il dağılım sonuçlarını açıkladı.
OSB'de toparlanma dönemi
Erzurum Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Zülküf Bakaç, ...
PUİS sorunlarını Öztürk'e anlattı
Petrol İşverenleri Sendikası (PÜİS) Erzurum Şube Başkanı Vahit Bingöl, ...
 
Çiftçiye kuraklık ertelemesi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tabii ...
Markalaşmada 3'üncü sıradayız
Erzurum’da Temmuz ayında tescil edilen marka sayısı haziran ayına göre yüzde 125 oranında arttı.
Markalaşma'da bölgesel rekabet
Erzurum, markalaşmada Doğu Anadolu Bölgesinde Malatya ve Elazığ’la rekabet ...
 
'Erzurum'un ufku açıldı'
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanvekili Yusuf ...
Şengel’den ihracat değerlendirmesi
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal ...
İpekyolu güncelleniyor
AK Parti Erzurum İl Başkanı Murat Kılıç, bir hayalin daha gerçeğe dönüştüğünü ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri