Türkiye’nin dört bir yanında Dadaşlık ruhunu canlı tutmak amacıyla “Dadaş Ocakları Derneği” kuruluyor. İlk etapta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli’nde konuşlandırılacak olan dernek, zamanla tüm Türkiye geneline yayılacak.
Erzurum’da “Dadaş Ocakları Derneği” kuruluyor. Genel Başkanlık görevini Kocaeli’nde yaşayan Erzurumlu Gazeteci Eyüp Coşkun’un yapacağı Dadaş Ocakları Derneği’nin Genel Merkezi ise, Erzurum’da olacak. Metropol kentler başta olmak üzere Türkiye genelinde hemen her ilde şubesi bulunacak olan Dernek, Dadaşlık kültürü ve ruhunu canlı tutmayı ve tanıtmayı amaçlıyor.
Dadaş Ocakları Derneği Genel Sekreteri Muhammet Lütfi Kaya, hemşehri dayanışmasının tüzel kişilikler altında en güzel örneklerini sergileyen şehirlerden birisinin Erzurum olduğunu söyledi. Erzurum dışında yaşayan Erzurumluların sayısının milyonlarla ifade edildiğini anlatan Kaya, “Böylesine önemli bir nüfusa ait kültür, nerede olursa olsun yaşatılmalıdır.” dedi. Dadaş Ocakları Derneği’nin, bir hemşehri derneğinden çok Dadaşlık ruhu ve kültürünün canlı tutulması amacına hizmet edeceğini vurgulayan Kaya, Dadaşlığın sadece mertlik ve yiğitlik anlamına gelen bir kavram değil, aynı zamanda terbiye, gelenek, ahlak, milli ve manevi değerlere bağlılığın altına atılan bir imza olduğunu söyledi. Erzurumlu olan herkesin Dadaşlık gibi çok önemli bir ziynet taşıdığını ve bunun da çok büyük bir sorumluluk gerektirdiğini dile getiren Kaya, Dadaş Ocakları Derneği’nin, işte bu sorumluluğu her fırsatta hatırlatacak bir misyonu bulunduğunu ifade etti.
Dadaş Ocakları Derneği’nin Genel Merkezi’nin Erzurum olacağını, kısa, orta ve uzun vadede ise, Türkiye genelinde şubeleşeceğini kaydeden Genel Sekreter Kaya, “Yurt geneline yayılma süreci, Erzurumluların yoğun olarak yaşadığı büyükşehirlerden başlayacak. İstanbul, Kocaeli, İzmir, Bursa ve Ankara gibi şehirlerde şubeler açıldıktan sonra zaman içerisinde diğer illerde de şubeleşmeye gidilecek.” diye konuştu.
Genel Sekreter Kaya, “Doğdukları şehirden çeşitli nedenlerle ayrılarak, başka şehirlere yerleşmek durumunda kalanlar, ait oldukları topraklara ait kültüre ve değerlere sarılmamaları halinde zamanla değişiyor, dönüşüyor ve aidiyetlerini unutabiliyorlar. Bu süreç özellikle kozmopolit şehirlerde çok daha kontrolsüz işliyor. Bizim amacımız, Türkiye’nin neresinde bulunuyorsa bulunsun; Erzurum’la, Erzurum dışındaki Erzurumlular arasında bir köprü kurabilmektir. Erzurumluluk ve Dadaşlık ruhunu zinde tutmaktır. Bunun için Erzurum’a has kültürel yayınlardan, sosyal etkinliklere varıncaya kadar çok çeşitli aktivitelerimiz olacak. Tüzüğümüze önümüzdeki günlerde resmiyet kazandıracak ve Erzurum’daki genel merkezimizi hizmete sokmuş olacağız.” dedi.