Büyükşehir Belediyesi, 2004 yılı başlarında Cumhuriyet Caddesi`nde ve tarihi kaleye bakan Selçuklular`dan kalma Çifte Minareli Medresi etrafındaki 56 işyerini önce kötü görüntü oluşturduğu gerekçesiyle yıktı. Aradan 1 yıl geçmeden bu kez aynı yere Selçuklu tarzı 36 baraka yaptırmak için harekete geçti. Prof.Dr. Hamza Gündoğdu başkanlığındaki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, belediyenin hazırladığı projeyi kabul etti. Gelişmelerinin medyada yer alması üzerine üzerine Erzurum Barosu avukatlarından Faruk Terzioğlu konuyu Bölge İdare Mahkemesi’ne taşımış, tarihi dokuya zarar verildiği ve imar planında 'yeşil alan' olan yerde tek katlı dükkan yapılmasının iptalini istemişti. Dava sürerken tamamlanan işyerleri hak sahiplerine de verilmiş ancak Bölge İdare Mahkemesi ‘yıkım’ kararı almıştı.
“TARİHİ DOKUYA ZARAR VERİYOR”
Hatta Bölge İdare Mahkemesi`nin isteği üzerine Çifte Minareli Medrese`de Sivas Cumhuriyet Üniversitesi`nden Sanat Tarihçi Yrd.Doç.Dr. Turgay Yazar, KTÜ`den yüksek mimar Yrd.Doç.Dr. Yüksel Turcan, şehir plancısı Mehmet Öztürk`ün katılımıyla keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmışmıştı. Heyet hazırladığı raporda, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu`nun aldığı kararın tarihi mirası korumadığı, yeni yapılan tek katlı ticaret alanlarının tarihi medrese ile sur dışındaki Osmanlı Dönemi`ne ait yapıların algılanmasını zorlaştırdığına dikkat çekti. Bilirkişi heyeti, yapılan çalışmaların görsel ilişkiyi kapatacağını, tarihi dokunun araştırılmasıyla ilgili bilimsel çalışmalara engel olacağını belirtti. Heyet raporunda, "Fiziki müdahaleler sırasında, hem yakın çevredeki tarihi dokuya, arkeolojik değerlere zarar verildiği, hem de ihata duvarı ile yine çarşı kütlesinin Çifte Minareli Medrese külliyesi siluetini olumsuz yönde etkilediği açıkça görülmektedir" demişti.
DANIŞTAY DA İZİN VERMEDİ
Başkan Vekili Kutlan Menderes Elmas ile üyeler Mustafa Şahin ve Mehmet Oflaz'dan oluşan Erzurum 1`inci İdare Mahkemesi, 17 Nisan 2008 tarihinde verdiği kararda, Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi eser çevresinde yapılan işlemlerinin iptaline karar vermişti. Bunun üzerine temyiz için Danıştay’a başvuran Büyükşehir Belediyesi istediği sonucu alamadı. Danıştay Bölge İdare Mahkemesi’nin kararını onaylarak işyerlerinin yıkılması yönünde karar verdi. Kararın Büyükşehir Belediyesi’ne tebliğ edildiği öğrenilirken, belediyenin barakaları ne zaman yıkacağı merak konusu oldu.