2011 Kış Oyunları Koordinatörlüğü tarafından başlatılan ‘2011 Marşı’ başvuruları heyecan uyandırmaya başladı. Koordinatörlüğün istekleri doğrultusunda hazırlanan eserler müzik dünyasında kulaktan kulağa dolaşmaya başlarken, başvurular arasında ünlü isimlerin yanı sıra Türkiye’nin ve Erzurum’un sevilen sanatçıları da var. Üstelik 2011’e özel hazırlanan marşlar arasında biri var ki, şimdiden herkesin diline düştü.
//SANATÇIYA TEŞEKKÜR YAĞMURU
Erzurum’un sevilen ses sanatçılarından Mehmet Çalmaşur tarafından yazılan marşı dinleyen müzik otoriteleri, parçaya tam not verirken, “Böylesine eserler hazırlamak inanın büyük emek ve özveri ister” demekten kendini alamıyor.
“Bütün dünya Türkiye’de misafir/Erzurum’un Palandöken Dağı’nda” şeklinde dikkat çeken sözlerin yer aldığı marşın müziği de, bir o kadar dikkat çekici.
2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları Koordinatörlüğü tarafından ‘2011 Marşı’ duyurusunun ardından kolları sıvadığını belirten Erzurumlu sanatçı Mehmet Çalmaşur, yazdığı marşın içinde geçmişten günümüze gelen kültürel değerlerimize de yer verdi.
//MEHTER MOTİFİ
Türk dünyasının vazgeçilmezi mehterin motifleriyle süslenen marşın müziğini dinleyen Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü öğretim görevlileri, “2011 değişimlerin ve yeniliklerin adı olacak. Yazılan marşta yenilikler ve bütünleşmeler adına bünyesinde önemli mesajlar barındırıyor” derken, Erzurumlu sanatçı Çalmaflur, “Marşı yazarken, içime sinmeyen kısımları üzerinde günlerce çalıştım. Ortaya çıkan eserde kamuoyu; hem Türk kültürünü, hem Erzurum’u, hem de ulusumuzun yüreğinde nasıl bir dostluk barındırdığına bizzat şahit olacak. Buna canı gönülden inanıyorum” ifadesini kullandı.
//ÇALMAŞIR’DAN ÖZGÜN ÇALIŞMA
Bugüne kadar yazdığı eserlerle herkesin gönlünde taht kuran, yetiştirdiği öğrencilerle hem müzik dünyasına hem de kültürümüze büyük katkılar sağlayan Erzurumlu sanatçı Mehmet Çalmaşur, 2011 Koordinatörlüğü’nün yazılan marşlarda olması gereken kriterler belirlediğinin altını çizerek, “Marflta olması gereken mesajlar vardı, bunlar, çift başlı kartal, Palandöken Dağı, 2011 Kış Oyunları, UNIVERSIADE ile dostluk ve kardeşlik gibi kelimelerdi. Uluslararası organizasyonlarında dikkat ederseniz, müzik veya o organizasyonu tanıtacak marş, şarkı ve sloganlar gibi çalışmalar, büyük önem taşıyor. Organizasyon bittikten sonra dahi insanların dilinde organizasyonun marşı dolaşıyor. Erzurum 2011 Kış Oyunları’nın marşı da, herkesin dilinde olmalı. Oyunlar bittikten sonra da insanlar, o marşı benimseyip söylemeli, diye düşünüyorum. Bu nedenle yazdığım marşın içine Türk misafirperverliğinden tutun da, Erzurum’un kültürel değerlerine, Türk müziğinin olmazsa olmazı olan mehterin motiflerini modern müziğimizle bütünleştirdim. Ve ortaya çıkan marşın müziğinin kulağa ne kadar hoş geldiğini gördüm. Marşı 2011 Koordinatörlüğü’ne sunduk ve eğer kabul edilirse kamuoyunda beğeni ile dinleneceğine inanıyorum. Müzik bölümündeki öğretim görevlilerimize de, yazdığım marşı zaman zaman dinletme fırsatı buldum. Onların da aynı düşüncede olması beni sevindirdi” şeklinde konuştu.
//ERZURUM’UN, KÜLTÜREL DEĞERLERİ
Türk tarihine damga vuran Sarıkamış Harekatı’nda şehit düşen Mehmetçikler için yazdığı ‘Sarıkamış Destanı’ adlı eseri dilden dile dolaşan Mehmet Çalmaşur, “Hep dışlamayla veya kötülemeyle bir yere varamayız. Kendi değerlerimiz var; bunlara sahip çıkarsak her zorluğun üstesinden geliriz” diyerek şunları söyledi: “Erzurum’un kültürel değerleri var ve bu değerler olmazsa olmazlardır. Kamuoyunda, 2011 Erzurum’un makus talihini değiştirecek ve sosyal dengelerin düzelmesi adına yeni başlangıçların tarihi olacağı yönünde bir izlenim var. Bir bakıma bu beklenti doğru, fakat önemli olan bir nokta var bunu dikkate almak şart. Eğer biz kendi değerlerimizi gelecek nesile iyi tanıtır ve misafirlerimizin bu şehrin saklı kalmış kültürel zenginliklerini görmelerini sağlarsak, miladi değişimler başlar. Yazdığım marşta mehterin motiflerini, modern müzikle bütünleştirirken, aynı zamanda tarihin her döneminde var olan vazgeçilmezlerimizi de marşın içine kattım. 2011 bize çok şey katar, yeter ki, Erzurumlunun neler yapabileceğini fırsat verip ortaya koymasını sağlayalım. ‘Çift başlı kartal simgemiz / Anadolu zirvesidir bölgemiz’ sözleri aslında her şeyi özetliyor. Marşın nakaratındaki bu sözler, Erzurum’un tarih boyunca üstlendiği misyonu ve gelecekte nasıl bir misyon üstlenmeye hazır olduğunun da bir bakıma cevabıdır.”