Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Tekbirle Sarıkamış şehitleri için yürüdüler
Tekbirle Sarıkamış şehitleri için yürüdüler
Şehitler anısına meşaleli kayak gösterisi düzenlendi
Şehitler anısına meşaleli kayak gösterisi düzenlendi
Zirvede Sarıkamış Şehitlerini andılar
Zirvede Sarıkamış Şehitlerini andılar
Ulaşım Desteği yükseltildi
Ulaşım Desteği yükseltildi
Tunç: 'Terörsüz Türkiye'nin şafağındayız'
Tunç: 'Terörsüz Türkiye'nin şafağındayız'
HABERLER>EKONOMİ
21 Temmuz 2012 Cumartesi - 00:05

Bölgesel kalkınmada yeni açılım

DEİK ve Kalkınma Bakanlığı arasındaki işbirliği protokolü, TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla Ankara’da imzalandı. Hisarcıklıoğlu imza töreninde yaptığı konuşmada bölgesel eşitsizliklere dikkat çekerek, “Tek kanatla kuş uçmaz. Her bölgemizin eşit seviyede kalkınması bizi hedeflerimize götürecek anahtardır” diye konuştu.

Bölgesel kalkınmada yeni açılım

DEİK ve Kalkınma Bakanlığı arasındaki işbirliği protokolü, TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla Ankara’da imzalandı. Hisarcıklıoğlu imza töreninde yaptığı konuşmada bölgesel eşitsizliklere dikkat çekerek, “Tek kanatla kuş uçmaz. Her bölgemizin eşit seviyede kalkınması bizi hedeflerimize götürecek anahtardır” diye konuştu.​
Hisarcıklıoğlu, hayallerdeki Türkiye için önlerinde zorlu bir yol bulunduğunu belirtti ve “Bu zorlu yolu da ancak kamu-özel sektör işbirliği ile aşabiliriz. Bugün imzalayacağımız protokol kamu-özel sektör işbirliğinin müthiş bir örneği olarak ülkemizi daha parlak bir geleceğe ulaştıracak. İşbirliğimizin yeni ortaklıklar için bir başlangıç olmasını umuyorum” dedi.
Bölgesel eşitsizliğin üzerinde yoğunlaşılması gereken birinci mesele olduğunu ifade eden TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Türkiye 5 farklı sosyo-ekonomik bölgeye ayrıldığında, en gelişmiş bölgenin milli gelire katkısı yüzde 45 civarında iken, sonuncu bölgenin payı sadece yüzde 3,9 seviyesinde. Bu ciddi önlemler almamız gereken bir tablo. Bu mesele üzerine çok kafa yorduk. 50 senelik planlama deneyimimizin sonunda gördük ki bölgesel eşitsizlikler salt kamu eli ile düzeltilemiyor. Artık bölgesel eşitsizliklerin, bölgelerin kendi kaynakları ile giderilmesine ağırlık veriyoruz. Yerel kaynakların ve imkânların değerlendirilmesine dayalı bir bölgesel kalkınma yaklaşımını benimsiyoruz.
Hükümetimiz son yıllarda Cumhuriyet tarihinin devrimsel adımlarından birini attı. Kamu-özel sektör katılımıyla, yerel kaynaklarını harekete geçirdi. Bölgesel kalkınmayı hedefleyen kalkınma ajanslarını kurdu.Geçtiğimiz 6 yılda ülkemizin tamamını kapsayacak şekilde 26 kalkınma ajansı kurumsallaştı, hızla çalışmalara başladı.
Öte yandan hükümetimiz bölgesel eşitsizliği gidermeye yardımcı olması için çok cömert bir teşvik paketini uygulamaya soktu. Tüm bu çalışmalar ülkemizin bölgesel eşitsizlikle mücadelede ne kadar kararlı olduğunu gösteriyor.”
DEİK VE KALKINMA AJANSLARI ARASINDA KÖPRÜ
TOBB ve DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu, imzalanan protokol sayesinde DEİK ve 26 Kalkınma Ajansı arasında bir işbirliği köprüsü kurulacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, son 30 yılda Türkiye’nin ciddi bir dönüşüm gerçekleştirdiğine değinirken, “Bugün Türkiye bölgesel bir güç, önemli bir küresel oyuncu. Başarılarımız bizi son derece gururlandırıyor. Ancak biz azla yetinenlerden değiliz. Hedeflerimiz büyük” dedi.
DEİK’in yapısı ve çalışmaları hakkında da bilgi veren Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerini yürütme görevini üstlenen DEİK, 38 Kurucu Kuruluşu, 109 İş Konseyi, 114 Oda ve Borsa Temsilciliği ve 3 Yurtdışı Temsilciliği ile Türk özel sektörüne hizmet ediyor.
DEİK olarak yeni hedefimiz, ülkemizin kalkınma hamlesine ve bölgesel eşitsizlikle mücadelesine katkı sağlamak için Kalkınma Bakanlığımız ile işbirliği içinde yeni bir mekanizmayı devreye sokmak.
Sayın Bakanımızın koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren Kalkınma Ajanslarımızın bölgelerinin dış ticaretinin geliştirilmesine, bölgenin tanıtılmasına, yatırımcı çekilmesine ve bölge kapasitelerinin arttırılması için çalışan kuruluşlar olabileceğine inanıyoruz. Bu protokol ile DEİK ve Kalkınma Ajanları arasında işbirliğini kurumsal bir çerçeveye kavuşturacağız. Ajanslarımız, kuracağımız DEİK Kalkınma Platformu’na üye olacaklar. Bu platform ile DEİK sahip olduğu bilgi birikimini ve network’unu ajansların hizmetine sunacak.”
Hisarcıklıoğlu DEİK Kalkınma Platformu’nun neler yapacağını ise şöyle aktardı:“Platform; ortak yatırım heyeti düzenlenmesine yönelik çalışmalar yapacak, ajansların yurtdışında tanıtılması için çalışmalar yürütecek, ajanslardan gelen ortaklık ve işbirliği tekliflerini koordine edecek ve danışmanlık hizmeti verecek, uluslararası fonlar, kredi kuruluşları ve bankalarla yapılacak çalışmalara katkı verecek, yurtdışı seyahatlere ajansların da katılımını sağlayacak, küresel yatırımcıların ajans bölgelerine çekilmesi için çalışmalar yürütecek, bülten ve yayınlarında ajanslara ve bölgelerine yer verecek, ajans bölgelerindeki KOBİ’lere cazip DEİK üyeliği imkânını sağlayacak, bu işbirliği ile ülkemiz hedeflerine bir adım daha yaklaşacak.”
KALKINMA BAKANI CEVDET YILMAZ
 
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise konuşmasında, kalkınma ajanslarıyla Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) arasında tek tek protokoller imzalanacağını ve böylece Kalkınma Ajansları ağıyla, DEİK'in sahip olduğu ağın birleşmiş olacağını söyledi.
Kalkınma Bakanı Yılmaz bu protokolün ardından kalkınma ajanslarının DEİK ile tek tek protokoller imzalayacağını belirterek, böylece kalkınma ajansları ağıyla DEİK'in sahip olduğu ağın birleşmiş olacağını ve çok daha geniş bir çerçevede sinerji oluşturacak şekilde bir işbirliğini hayata geçirmiş olacaklarını bildirdi.
Yılmaz, Türkiye'nin çok büyük hedefleri bulunduğunu ve hızlı büyümek durumunda olduğunu belirterek, yerli sermayenin ve doğrudan uluslararası sermayenin Türkiye'ye çekilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Bunun için siyasi istikrar, makro ekonomik istikrar, piyasanın ihtiyaçlarına cevap veren eğitim politikası gibi uygun yatırım ortamının sağlanması gerektiğini ifade eden Yılmaz, tek başına uygun yatırım ortamının da bu hedeflere yetişmekte yeterli olmadığını, Türkiye'nin potansiyelini değişik coğrafyalara da anlatmak gerektiğini dile getirdi.
Yılmaz, bu konuyla ilgilenen çeşitli kurumların çalışma yürüttüğünü belirterek, şöyle konuştu:
''TOBB ve DEİK aslında bizim ortağımız. Bu laf olsun diye söylediğimiz bir şey değil, kalkınma ajanslarına hem bütçeden para veriyoruz, hem de TOBB yönetimde yer alıyorlar ve fiilen mali katkı sunuyorlar bu sisteme. Dolayısıyla her bakımdan ortağız bu süreçlerde. Şimdi bu ortaklığımızı biraz daha derinleştireceğiz inşallah. DEİK'in dünyanın çeşitli bölgelerinde çeşitli ülkelerde yürüttüğü çalışmalarla kalkınma ajanslarımızın kapasitesini ilişkilendiren bir protokolü hayata geçireceğiz. Böylece sadece kamu içerisinde bir koordinasyon değil, kamuyla özel sektörün enerjisini bir araya getiren ve ortak hedefler doğrultusunda bunları değerlendiren bir işbirliği protokolünü hayata geçirmiş olacağız.''
Yılmaz, önlerine hep bir sorun çıktığını, yatırımcılara Türkiye hakkında genel bilgiler vermenin yeterli olmadığını, bunun ötesine geçilmesi ve yatırımcılara, bölgesel ve daha detaylı bir şekilde bilgi verilmesi gerektiğini söyledi.
“KALKINMA AJANSLARI ÇOK ÖNEMLİ BİR BİLGİ KAYNAĞI”
Bakan Yılmaz, ''Yatırımcılar yüzeysel bir takım figürlerin rakamların ötesinde belli bir aşamaya kadar olgunlaştırılmış bazı proje fikirlerini de masada görmek istiyorlar. (Siz gelin bizim ülkemize yatırım yapın) demek, kusura bakmayın ama (ne iş olsa yaparız) gibi bir anlayış'' dedi.
Kalkınma ajanslarının bu anlamda bir bilgi kaynağı olduğuna dikkati çeken Yılmaz, bölgelerinde çok ciddi analizler yaptığını belirtti.
Kalkınma Ajanslarının bu konudaki çalışmalarını mali destek projelerinden daha fazla önemsediğini ifade eden Yılmaz, yatırımcılara bu bilgiler sunulduğunda alınacak sonucun çok daha farklı olacağını bildirdi.
''UZMANLAŞMA VE DERİNLEŞME SÜRECİNE GİRİYORUZ''
İmza töreninin ardından kalkınma ajanslarının deneyimleri konusunda bir çalıştay yapacaklarına dikkati çeken Yılmaz, burada, ajansların faaliyetlerinin değerlendirileceğini, neler yapılabileceğinin planlanacağını, artı ve eksilerin belirleneceğini, ortaklıkları nasıl geliştireceklerini, ajansları nasıl daha etkili ve verimli hale getireceklerini tartışacaklarını belirtti.
Yılmaz, ajanslarla ilgili üç aşama öngördüklerini, bunun birinci aşaması olan kuruluş amacını geçtiklerini belirterek, ikinci aşamanın kurumsallaşma aşaması olduğunu ve kurumsallaşmada da önemli bir yere gelindiğini kaydetti.
Ajanslarla ilgili üçüncü aşamanın ise ''uzmanlaşma ve derinleşme'' olduğunu vurgulayan Yılmaz, ''Bir taraftan kurumsallaşmayı tamamlıyoruz, bir taraftan da uzmanlaşma ve derinleşme sürecine giriyoruz'' dedi.
Ajanslar ile bu yılı analiz yılı ilan ettiklerini dile getiren Yılmaz, 2012'de daha fazla analiz yapılmasını ve daha fazla bilgi üretilmesini planladıklarını belirtti. Yılmaz, ajansları kadrolarıyla, işbirlikleri ve çalışmalarıyla birlikte uzmanlaştırmaya devam edeceklerini söyledi.
 
 

 
10 ilin öğrencileri Erzurum'a geldi
 
Özel Günsüz, günümüz yok
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadayıf yok satıyor
Ramazan ayında Erzurumluların asırlık vazgeçilmez damak tatları arasında ...
Haziran'da 9 şirkette kaldık
TOBB 2012 Haziran ayı bazlı kurulan ve kapanan şirket sayılarını açıkladı. ...
Aşkale Çimento'dan bölgesel açılım
2009 yılında işletmeye aldığı Erzincan Çimento Fabrikası’ndan sonra geçtiğimiz ...
 
KUDAKA'dan bölgesel atılım
Erzincan Yatırım Destek Ofisi uzmanları Mustafa Emre Aydın ve Arda Akbulut, ...
ERGİAD'tan kariyerli eğitim
İşadamlarının ortak problemi olan kalifiye eleman ihtiyacını gidermek ...
En fazla harcama sağlık ve eğitime
Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü 2012 yılı ilk altı aylık kamu harcamalarını açıkladı.
 
Pide 1.5 TL'den satılacak
Erzurum Fırıncılar Odası Başkanlığı, daha önce 2 TL olarak kaydedilen ...
Araç sayısı fren tutmuyor
TÜİK Mayıs ayı Motorlu Karataşıtı istatistik sonuçlarını açıkladı. Verilere ...
Aşkale için kalkınma seferberliği
İstanbul Aşkaleliler Federasyonu Başkanı Hüsniye Kaya, 9 günlük gezi ve ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri