Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Çiftçi’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı
Çiftçi’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı
Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun
Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 0 - Esenler Erokspor: 1
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 0 - Esenler Erokspor: 1
Şehit diplomatlara vefa
Şehit diplomatlara vefa
Horasan’da Osmanlı Ocakları açıldı
Horasan’da Osmanlı Ocakları açıldı
HABERLER>EKONOMİ
23 Mart 2011 Çarşamba - 09:55

Bilinçsizlik meraları yok ediyor

Doç. Dr. Mehmet Yörük, “Erzurum’daki mera ve çayırlar hayvancılık için çok büyük bir potansiyel iken, maalesef bilinçsiz otlatma yüzünden Erzurum’a bile yetemez hale geldi.” dedi.

Bilinçsizlik meraları yok ediyor

Yüzde 64’ü çayır ve meralardan oluşan Erzurum’un, önemli büyüklükte bir hayvancılık potansiyeline sahip olmasına rağmen kaba yem açığıyla karşı karşıya olduğu bildirildi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Yörük, çayır ve meraların bilinçsiz ve zamansız otlatma yüzünden artık Erzurum’a bile yetemez hale geldiğini söyledi.
YÖRÜK’ÜN DÜŞÜNDÜRÜCÜ TESPİTİ
Erzurum’un, 590 bin büyükbaş hayvan sayısıyla Türkiye sıralamasında birinciliğe sahip olduğuna dikkati çeken Yörük, şehrin aynı zamanda çayır ve mera büyüklüğü bakımından da zengin olduğunu dile getirdi. Erzurum’un yüzde 64’lük kısmının çayır, mera ve otlaklardan müteşekkil olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yörük, “Bu mera büyüklüğü, ilimizdeki tüm canlı hayvan varlığının beslenmesi ve kaba yem ihtiyacının ortaya çıkmamasına bile yeterli iken, maalesef bilinçsiz otlatma eylemleri yüzünden üreticiler kaba yem ihtiyacı duymaktadırlar.” diye konuştu. Çayır ve meralardaki otların, gerekli olgunluğa erişmeden hayvanlara otlatılmaları, kapasitenin çok üzerinde otlatma eylemleri ve münavebeli otlatma yapılmaması gibi nedenlerden dolayı Erzurum’daki çayır ve meraların büyük bir bölümünün zayi edildiğini dile getiren Doç. Dr. Yörük, yapısı bozulan mera ve çayırların dolayısıyla hayvancılığa istenen faydayı sağlayamadığını ifade etti.
YETİŞTİRİCİLERE ÇAĞRI: ÇAYIR VE MERALAR İÇİN MAYIS AYINI BEKLEYİN
Erzurum’daki canlı hayvan varlığına yetecek büyüklükteki meraların, usulüne uygun kullanılmaması nedeniyle yöredeki üreticilerin kaba yem açığı yaşadıklarını anlatan Yörük, Erzurumlu üreticilerin düştükleri en büyük hataya da işaret etti.
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Yörük, “Erzurum’daki büyük ve küçükbaş hayvanlar, kış boyunca ahırlarda bekletildikten sonra yerden kar kalkar kalkmaz çayır ve meralara çıkarılıyor. Halbuki çayır ve meralardaki otların otlatma olgunluğuna eriştikleri dönem Mayıs ayında başlar ve sezon boyunca sürer. Fakat bizim üreticilerimiz bırakın Mayıs ayını Nisan bile gelmeden mera ve çayırlara doğru akın etmeye başlıyorlar. Bu da meraların yapısal anlamda bozulmalarına ve hiçbir işe yaramamalarına neden oluyor.” şeklinde konuştu.
Erzurumlu yetiştiricilere, Mayıs ayına kadar çayır ve meralara hayvanları kesinlikle çıkarmamaları çağrısında bulunan Doç. Dr. Yörük, “Böyle bir ortamı oluşturabilirsek, yöremizdeki hiçbir üretici kaba yem ihtiyacı duymaz, bunun için harcama da yapmaz. Çünkü bizim çayır ve meralarımız bu ihtiyacı fazlasıyla karşılayabilir durumdadır.” ifadelerini kullandı.
 

 
Orman varlığımız yetersiz
 
TEMA'dan ilginç öneri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Proje üretiminde eğitim süreci
Palandöken Kaymakamlığı’na bağlı kamu kurumlarında görev yapan personele ...
TZOB Delegeleri belirlendi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Erzurum İl Genel Kurulu Üst Kurul Üyeliği ...
Kalkınmada bilimsel rota
Toplumsal yapının, kalkınma ve geliştirme stratejilerinin planlanmasına ...
 
Doğunun finansal nabzı tutuldu
Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baha ...
Girişimcilere Jetgenç desteği
İktisat Fakültesi Ekonomi Kulübü ve AnadoluJet/Jetgenç’in katkılarıyla ...
Şimşek yerel ekonomiyi değerlendirdi
Erzurum Defterdarı Osman Şimşek, 2011 yılının Şubat ayı sonu itibariyle ...
 
Ekonomik kurtuluş tarımdan geçiyor
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat, ...
Bütçemizi dengeleyemiyoruz
Şubat'ta 69 ilin bütçesi açık, 12 ilin bütçesi fazla verdi. Bütçe açığı ...
Kalkınmanın yolu inovasyondan geçiyor
Türk milletinin girişimcilik ruhu ve pratik zekasıyla dikkat çektiğini ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri