Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen “Kırmızı Et Üretim ve İşlenmesinde işbirliği Süreçleri Analizi Projesi” açılış toplantısına katılan Vali Seyfettin Azizoğlu, Erzurum’daki et üretiminin çok düşük seviyede olduğuna dikkat çekerek, Erzurum, artık yetiştirici bölgesi mi yoksa damızlık hayvan üretim merkezi mi olacak buna bir karar verelim” dedi.
Kırsal alanda yaşayan ve hayvansal ürünlerin üretimini yapan çiftçilerin gelir düzeyini arttırmak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen “Kırmızı Et Üretim ve İşlenmesinde İşbirliği Süreçleri Analizi Projesi” toplantısının ilki Erzurum’da gerçekleştirildi.
Palandöken’de bir otelde düzenlenen toplantıya; Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ak Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Faruk Fıratoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar ve ilgili yetkililer katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program, açılış konuşmalarıyla devam etti. Toplantıda konuşan Vali Seyfettin Azizoğlu, Erzurum’u Türkiye’nin önemli bir kırmızı et üretim merkezi haline getirmeleri gerektiğini, bunu da ancak inanarak başarabileceklerini söyledi.
Hayvan varlığı bakımından Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olan Erzurum’un et üretiminde ise gerilerde kaldığına dikkat çeken Vali Azizoğlu, şöyle konuştu:
“Ülkemiz genelinde hayvanlarımızdan elde edilen kırmızı et miktarı 1 milyon 150 bin ton, ihtiyacımız ise yaklaşık 1 milyon 300 bin ton. Erzurum’da kesilen et miktarı da 10 bin ton hepsi bu. Buradan da anlaşılacağı gibi Erzurum’da yapılan hayvancılıktan elde edilen et miktarı çok düşük. Hayvan sayısı bakımından önde olan şehrimizin hayvansal ürünlerde bu denli gerilerde olması burada büyük bir problem olduğunun belirtisidir. O zaman bu problemin çözümü için hızla önlemler almalıyız ve üretimdeki payımızı arttırmalıyız” diye konuştu.
Konuşmasında Erzurum’un Türkiye’deki meraların yüzde 11’ine sahip olduğunu da hatırlatan Vali Azizoğlu, “Önemli meralarımız ile çok iyi bir hayvan potansiyelimiz var. Ama bunu ekonomiye kazandıramıyoruz. 2016 yılında yaklaşık olarak 100 bin hayvanı dış illere göndermişiz. Bu varlığımızın kazancını batıdan gelen tüccarlar elde etmiş. Erzurumlular ise bundan istifade edememiş. Türkiye’nin önemli kesimhanelerine sahip şehrimiz et üretiminde yeterli değil. Artık bu konuda ne yapmamız gerekiyorsa onu yapalım. Erzurum, artık yetiştirici bölgesi mi yoksa damızlık hayvan üretim merkezi mi olacak buna bir karar verelim” ifadelerini kullandı.