Atatürk Üniversitesi kavşağındaki yaya geçişlerini değerlendiren Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay; “İnsan hayatı anıttan daha mı değersiz” dedi.
Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “Erzurum Atatürk üniversitesi kavşağı, öğrenciler için karşıdan karşıya geçişlerde çok tehlikeli bir bölgedir. Bu yüzden Terminal caddesine gitmek isteyen vatandaşlar için yapılan üst geçit çok faydalı ve takdire şayandı. Ancak Üniversiteden Ömer Nasuhi Bilmen caddesine eski adıyla Cemal Gürsel caddesine gidecek vatandaşlar için temeli atılan üst geçidin çalışmaları durdurulmuştur.
Gerekçe olarak bu yol üzerine yapılacak bir üst geçidin Aziziye, Mecidiye, Kiremitlik sütunlarının önünü kapatacağı ve görüntü kirliliğine yol açacağı söyleniyor. Bu bilginin doğruluğu veya yanlışlığı Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünden gelecek bir açıklama ile teyit edilecektir.
Üniversiteden çıkan öğrencilerin genellikle gidecekleri yol Ömer Nasuhi Bilmen caddesi tarafıdır. Ve bu caddeye geçmek için öğrenciler Fatih Sultan Mehmet Bulvarının 3 ayrı yolunu kullanmak zorundadırlar. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, Erzurum trafiğinin en yoğun olduğu yollardan bir tanesidir. Bu yüzden yol üzerindeki trafik ışıklarıyla tam anlamıyla önlem alındığı söylenemez. Dahası kışları karın ve buzun yoğun olduğu zamanlarda Palandöken Hastanesi kavşağı yönünden gelen güzergahta araçlar durmakta çok zorlanmakta ve bu durum da birçok kazaya davetiye çıkarmaktadır. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, özellikle yukarıdan aşağıya gelen araçlar için bırakın herhangi bir yayaya çarpmayı birçok trafik kazasının olduğu kara bir noktadır. Her ne olursa olsun binlerce öğrenci için hayati önem taşıyan bir üst geçidin iptal edilmesi insanın canı bu kadar ucuz mu sorusunu akıllara getiriyor. Üst geçit, üç anıt için iptal edildiyse böyle bir vebalin altından kimse kalkamaz. Çünkü bir insanın canı ve sağlığı her şeyin üzerindedir. Sırf halk yararına Elazığ'ın simgesi Çayda Çıra Heykeli alt geçit yapılacağı gerekçesiyle yıkıldı. Kars'ta insanlık anıtı yıkıldı. Vurgulamak istediğimiz anıt değil, bir insanın bile bile tehlikeye atılmasıdır. Bu üst geçidin yapımını durduranlar için üç anıt binlerce öğrenciden daha değerliyse o zaman alt geçit yapılabilir. Önemli olan öğrencileri bu tehlikeli yoldan korumaktır. Valiliği, Büyükşehir Belediyesini, Karayolları Bölge Müdürlüğünü ve Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünü duyarlılığa davet ediyoruz. O yolu kullanan vatandaşların hepsi tehlikedeler. Önlem almak için illa birilerinin ölmesi mi gerekir? Temeli atılan üst geçidin yapım çalışmalarına acilen tekrar başlanmasını bekliyoruz.”