Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Tekbirle Sarıkamış şehitleri için yürüdüler
Tekbirle Sarıkamış şehitleri için yürüdüler
Şehitler anısına meşaleli kayak gösterisi düzenlendi
Şehitler anısına meşaleli kayak gösterisi düzenlendi
Zirvede Sarıkamış Şehitlerini andılar
Zirvede Sarıkamış Şehitlerini andılar
Ulaşım Desteği yükseltildi
Ulaşım Desteği yükseltildi
Tunç: 'Terörsüz Türkiye'nin şafağındayız'
Tunç: 'Terörsüz Türkiye'nin şafağındayız'
HABERLER>EĞİTİM
6 Nisan 2011 Çarşamba - 09:28

Akademisyen sorunlarına bilimsel bakış

Yapılan bir araştırmada, akademisyenlerin yüzde 82'sinin mobbinge(bezdiri) neden olan davranışlara maruz kaldığı, mobbinge maruz kalan akademisyenlerin kanser olduğu öne sürülüyor Atatürk Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, akademisyenlerin yüzde 82'sinin mobbinge(bezdiriye) neden olan davranışlara maruz kaldığı, mobbinge maruz kalan akademisyenlerin kanser olduğu öne sürülüyor.

Akademisyen sorunlarına bilimsel bakış

Yapılan bir araştırmada, akademisyenlerin yüzde 82'sinin mobbinge(bezdiri) neden olan davranışlara maruz kaldığı, mobbinge maruz kalan akademisyenlerin kanser olduğu öne sürülüyor   Atatürk Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, akademisyenlerin yüzde 82'sinin mobbinge(bezdiriye) neden olan davranışlara maruz kaldığı, mobbinge maruz kalan akademisyenlerin kanser olduğu öne sürülüyor.
ÇÖĞENLİ’NİN ARAŞTIRMASI
A.Ü İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Barlı'nın danışmanlığında Uşak Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Zahid Çöğenli tarafından yapılan araştırmada, Aü'de görevli akademisyenlerin maruz kaldığı mobbingin boyutu ortaya çıkarıldı.
ANKETE 375 AKADEMİSYEN KATILDI
Araştırma kapsamında 12 fakülte ve 1 yüksek okulda yapılan ankete, 114'ü kadın, 261'i erkek olmak üzere 375 öğretim elemanı katıldı. Ankete katılanların yüzde 5'i okutman, araştırma görevlisi ve uzman, yüzde 26'sı Yrd. Doç. Dr, yüzde 16'sı doçent ve yüzde 18'i ise profesör unvanına sahip öğretim elemanlarından oluşuyor.
Anket formunda, öğretim üyelerine, "arkamdan kötü konuşulur", "gülünç duruma düşürülürüm", "özel hayatım eleştirilir veya alay edilir", "kendime olan güvenimi olumsuz etkileyecek işlerle uğraşmak zorunda bırakılırım", "yüksek sesle azarlanırım veya yüzüme bağırılır", "sözlü tacizler ve tehditler alırım", "mimikler, jestler veya çeşitli davranış şekilleriyle rahatsız edilirim" gibi "itibara, kişinin psikolojik ve fiziksel sağlığına, sosyal ilişkilere ve kendini gösterebilmeye" yönelik saldırılara maruz kalıp kalmadıkları soruldu.
Prof. Dr. Önder Barlı, anket sonuçlarına göre, öğretim elemanlarının yüzde 18'inin hiçbir zaman söz konusu davranışlarla karşılaşmadığı, yüzde 82'sinin ise bu tür psikolojik şiddete maruz kaldığının belirlendiğini bildirdi.
CİNSİYET, UNVAN, YAŞ VE MEDENİ DURUMA GÖRE DEĞİŞİYOR
Üniversitede, mobbingin boyutunu cinsiyet, akademik unvan, yaş gurupları ve medeni duruma göre de tespit ettiklerini belirten Barlı, kadınların erkeklerden, bekarların evlilerden, araştırma görevlisi, okutman ve uzmanların da Doç. Dr. ve Prof. Dr. unvanına sahip olanlardan daha fazla mobbinge maruz kaldığının ortaya çıktığını ifade etti.
Prof. Dr. Barlı, erkeklerden yüzde 75 oranında daha fazla mobbinge maruz kalan kadınların, daha çok "bana verilen görevler değiştirilir", "yapmam için verilen işler geri alınır", "yeteneklerimin çok altında işlerin yapılması istenir", "Beni güç durumda bırakacak kararlar vermeye zorlanırım" gibi yaşam kalitesi ve mesleki duruma yönelik saldırılarla karşılaştığını ifade etti.
Araştırma görevlisi, uzman ve okutmanların ise yüzde 64'ünün psikolojik şiddete uğradığının tespit edildiğini dile getiren Barlı, "Akademik unvana göre mobbinge maruz kalma oranı en yüksek olan grup, genç öğretim elemanları olan araştırma görevlisi, uzman ve okutmanlar. Fakat profesör unvanında olan öğretim üyelerinde de mobbingin boyutu çok yüksek. Profesörlerin yüzde 51'i mobbinge maruz kalıyor" dedi.
KENDİSİ DE "MOBBİNG"E MARUZ KALMIŞ
Ankete göre, mobbingin üniversitede herkesin sorunu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Barlı, şunları kaydetti: "İnsanın sağlığını, iş verimini ve performansını olumsuz yönde etkileyen mobbing, üniversitelerde araştırma görevlisinden profesörüne kadar herkesin yaşadığı bir sorun. Anket sonuçlarında olduğu gibi kendi mesleki hayatımda da yaşadıklarım ve gözlemim de aynı yönde. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde görevliyken maruz kaldığım mobbing yüzünden buraya gelmek zorunda kaldım."
"AKADEMİSYENLER SANILDIĞI KADAR MUTLU DEĞİL"
Prof. Dr. Barlı, akademisyenler, dışarıdan bakanlar için "mutlu bir topluluk" olarak görüldüğünü, ancak durumun sanıldığı gibi olmadığını söyledi.

Çalışma hayatının hemen hemen her alanında mobbingin görülebildiğini belirten Prof. Dr. Barlı, şunları söyledi: "Üniversitelerde de mobbing boyutu çok yüksek. Mobbinge maruz kalıp da kanser olan akademisyenleri biliyorum. Dolayısıyla bu çok ciddi sorun. Yöneticilerin, çalışanları kollayıp gözetlemesi, sorunlarını yakından takip etmesi büyük önem taşıyor."

 
Akbulut Karatede gururumuz
 
A.Ü tarihe ışık tutuyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üniversiteliler bahar coşkusu yaşıyor
Erzurum’un Oltu ilçesinde Atatürk Üniversitesi öğrencileri tarafından ...
Kızıltunç'tan fotoğraf sergisi
Atatürk Üniversitesi’nde açılan sergilere her gün bir yenisi ekleniyor. ...
Bahar sevincini şenliğe çevirdiler
Gökçelere İlköğretim Okulu geçtiğimiz hafta içerisinde öğrenci velilerinin ...
 
Tiyatroya felsefik bakış
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğrencileri, önümüzdeki ...
A.Ü. Astronomide marka olacak
Atatürk Üniversitesi’nin kurmayı planladığı “Doğu Anadolu Gözlemevi” projesiyle ...
"ÖSYM kamu vicdanını rahatlatmalı"
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, YGS soru ...
 
Hüzün ve sevinç bir aradaydı
TÜBİTAK tarafından organize edilen ortaöğretim öğrencileri arası Araştırma ...
Karaçoban'da kitap okuma etkinliği
Karaçoban Kaymakamlığı ilçe merkezinde vatandaşlara okuma alışkanlığını ...
Projeleriyle geleceğe ışık tutuyorlar
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı’nca ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri