Ağız yoluyla olan kanamaların sıklıkla mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağı kaynaklığı olduğu bildirildi. Ülserler, ağır gastritler, enfeksiyonlar ve sindirim sistemi tümörlerinin de kanama nedeni olabileceğini dile getiren Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Mehmet Öztürk, “Ağız vücudun iç ve dış ortamla bağlantılı olduğu yapılardan biridir. Ağız aracılığı ile akciğerler, solunum yolları, yemek borusu ve mide dış ortamla etkileşir. Tersi şekilde de bunlar ile ilgili bir problemlerden de hemen haberdar olmamızı sağlar” dedi.
AĞIZDAN KAN GELMESİ
Op. Dr. Öztürk, ağızdan gelen kandan dolayı telaşlanmadan önce kanın kaynağının tespitinin önemli olduğunu ifade ederek, “Birçok vücut kısmının dışarı bağlantısı olan ağız buralardan meydana gelen kanamalardan direk olarak etkilenecektir. Örneğin burun kanamalarında geriye doğru kaçan kan burun ve ağız arasında ki bağlantı sayesinde ağız içine gelir ve buradan dışarı çıkabilir. Aşırı öğürerek meydana gelen kusmanın ardından yemek borusunda ki aşınmadan dolayı da ağızdan kan gelmesi görülebilir. Tüm bunların ayrımına varmak ancak iyi bir incelemenin ardından mümkündür. Kişide öksürüğü takiben ağızdan gelen kan daha çok akciğer ve solunum yollarını düşündürürken bulantı ve kusmanın ardında kanamanın olması, beraberinde yemek artıklarının olması mide ve yemek borusunu öncelikle akla getirir. Akciğerler kaynaklı olan kanama hava ile daha fazla temas ettiği için köpüklüdür. Öncesinde yoğun alkol alımı olan, hepatit, siroz gibi karaciğer hastalıkları olan kişilerde ise mide kanaması veya yemek borusunda varis kanaması ilk akla gelmesi gereken durumlardan biridir. Kanın rengi ve miktarı da sebebi hakkında önemli bilgiler vermektedir. Parlak kırmızı renkte, az miktarda kan daha üst kısımlardan (burun, boğaz bölgesi) kanama ihtimalini arttırırken kahve telvesi renginde bir kan midede beklemiş kanı gösterir. Aşırı miktarda taze kan gene mide ile ilgili ciddi kanamalarda gözlenmektedir.” diye konuştu.
Günlük hayatta hayati tehlike oluşturabilecek ağız yoluyla gelen kanamaların başında sıklıkla Üst Sindirim Sistemi kanamaları geldiğini ifade eden Öztürk daha sonra şunları söyledi;
ÜST SİNDİRİM SİSTEMİ KANAMALARI
“Üst sindirim sistemi yemek borusu, mide ve onikiparmak barsağından oluşur. Üst sindirim sistemi kanamaları ile bu organlarımızda meydana gelen kanamaları ifade etmekteyiz.
Üst sindirim sistemi kanamaları, acil hastaneye yatış sebeplerinin yaklaşık %10’unu oluşturur. Kanamadan ölümlerin büyük çoğunluğu kanama ile birlikte ciddi kanama dışı hastalığı olan yaşlı hastalarda görülür. Hastaların risklerini tespit etmekte ilk 24-48 saat içinde yapılan endoskopi (Gastroskopi) büyük önem taşır.
Tüm dünyada Üst Sindirim Sistemi Kanamaların en sık sebebini peptik ülser hastalığı oluşturur (yüzde 60’ından fazlasından sorumludur). Peptik ülserlerin çoğu Helikobakter pylori mikrobu ve anti-romatizmal ilaç kullanımı sebebiyledir. Kanamaların yaklaşık % 80’i kendiliğinden durma eğilimindedir, medikal tedavi ile kanamanın durdurulmasına ve kan kaybının yerine konulmasına çalışılır. Kalan %20’sinde kanamanın durdurulmasında ve tekrar kanamanın önlenmesinde endoskopik müdahaleler gerekli olabilir. Üst Sindirim sistemi endoskopi kanamanın sebebini belirlemede (Varis, peptik ülser kanaması, damar kanamaları, kanser vs), kanamaya ait risklerini değerlendirmede (Endoskopik bulgulara göre riskler, yoğun bakıma yatma gereği ve taburcu olma belirlenir), endoskopik müdahale ile kanamayı durdurmakta önem taşır.
Hastalar tarafından bilinmesini istediğim iki önemli nokta var. Birincisi, üst sindirim sitemi kanamalarının büyük çoğunluğunda ağızdan kırmızı kan gelmez. Midenin asidi ile karşılaşan kan anında kahverengi olur. Yani midesi kanayan hasta kahverengi kusar. Halkımız bunu kahve telvesi veya kızılcık şerbeti gibi kustum diye ifade eder.İkincisi ise makattan kırmızı kanama genellikle üst sindirim sistemi kanamalarında olmaz. “
ÜST SİNDİRİM SİSTEMİ KANAMALARİNDA TANI
“Öncelikle hastanın öyküsü dinlenir. Hastanın şikayetleri tanıda çok önemlidir Fizik muayenede barsak seslerinin artışı, rektal tuşe önemlidir Varsa, kusma ve/veya gaita materyalinin incelenmesi gerekir. Kanamanın üst / alt sindirim sindirim sisteminden olduğu ayırıcı tanısı yapılmalıdır. Nazogastrik sonda mideye yerleştirilerek kan gelip gelmediğine bakılır Üst / Alt sindirim sistemi endoskopisi, Anjiografi, Sintigrafi gibi tetkikler kullanılmaktadır.”