Görkemli hizmet binasıyla 3 yıl önce hizmete giren Erzurum Adliye Sarayı, en hareketli dönemini 2010 yılında yaşadı. TAYAD duruşmasından KCK davasına, Ergenekon duruşmasından intihar girişimine varıncaya kadar birçok kez Türkiye’nin gündemine oturan Erzurum Adliye Sarayı, adından en çokta Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner soruşturmasıyla söz ettirdi. 2010 yılının Şubat ayında İlhan Cihaner’in tutuklanmasıyla tüm gözlerin çevrildiği Erzurum Adliye Sarayı, Türkiye gündeminden hiç düşmedi. Görülen duruşmaların önemi nedeniyle medyanın da ilgi odağı haline gelen Erzurum Adliyesi, kimi zaman alınan güvenlik önlemleri, kimi zaman da intihar eylemlerine tanıklık etti.
2010 yılının Şubat ayında görülmesine başlanan Ergenekon davası, Erzurum Adliyesi’nin hareketli bir yıl geçireceğinin adeta işareti oldu. Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanmasıyla başlayan süreç, aralarında rütbeli komutanların da bulunduğu çok sayıda ismin Erzurum Adliyesi ile birlikte anılmasına neden oldu. Önünde yapılan basın açıklamaları ve protesto gösterilerine de şahitlik eden Erzurum Adliyesi’nde, bir de ilginç intihar eylemi gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıl yine Adliye binası önünde kendisini tabancayla yaralayan S.A. isimli vatandaş, bu yıl da intihar eylemine mekan olarak yine Erzurum Adliyesi’ni seçti. Binanın 4’üncü katından kendini boşluğa bırakan vatandaş, Erzurum Adliye Sarayı önünden ambulansla ikinci kez hastaneye kaldırılmış oldu.
Erzurum Adliyesi, 2010 yılı içerisinde TAYAD duruşması ve KCK davasıyla da gündeme geldi. Erzincan'da 2009'un Ekim ayında yapılan KCK operasyonu kapsamında yargılanan sanıkların davasının görüldüğü Erzurum Adliyesi, Trabzon, Ankara ve Erzurum'da düzenlenen operasyonda, 6 ilde 40 kamu ihalesine fesat karıştırma, darp, tehdit ve rüşvet alma suçlamasıyla gözaltına alınan 19 kişinin mahkemesine de tanıklık etti. Kimi zaman önünde basın açıklaması yapılmasına getirilen yasaklarla gündeme gelen Erzurum Adliye Sarayı, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da izlemek için geldiği KCK davasına yönelik protestoların ortasında da kaldı. Adliye Sarayı, Türkiye’de gündem oluşturulan davaların adresi olmasının yanı sıra, habercileri de, adeta müdavim haline getirdi. Çoğu zaman canlı yayın araçlarının üs kurduğu Erzurum Adliyesi önünde, duruşmaların sonuçlanmasını bekleyen gazeteciler ise, renkli görüntüler oluşturdu.
Öte yandan oldukça şık görüntüsü ve modern imkanlarıyla Türkiye’nin sayılı Adliye binalarından olan Erzurum Adliye Sarayı’nın yapımı yaklaşık 7 milyon liraya mal oldu. Açılışını Başbakan Erdoğan’ın yaptığı Erzurum Adliye Sarayı, teknolojik altyapıya sahip geniş imkanlarıyla Erzurum’un adeta gülen yüzü olarak nitelendiriliyor.