Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Tekbirle Sarıkamış şehitleri için yürüdüler
Tekbirle Sarıkamış şehitleri için yürüdüler
Şehitler anısına meşaleli kayak gösterisi düzenlendi
Şehitler anısına meşaleli kayak gösterisi düzenlendi
Zirvede Sarıkamış Şehitlerini andılar
Zirvede Sarıkamış Şehitlerini andılar
Ulaşım Desteği yükseltildi
Ulaşım Desteği yükseltildi
Tunç: 'Terörsüz Türkiye'nin şafağındayız'
Tunç: 'Terörsüz Türkiye'nin şafağındayız'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
26 Temmuz 2018 Perşembe - 12:04

ATAUNİ'den Ayanıs Kalesi kazısı

Kültür ve Turizm İl Müdürü Aktuğ, Van’da üç ayrı yerde kazıların başlatıldığını, Ayanıs Kalesi’ndeki kazının Atatürk Üniversitesi, Van Kalesi’ndeki kazının İstanbul Üniversitesi ve Çavuştepe’deki kazının ise Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından yürütüldüğünü bildirdi

ATAUNİ den Ayanıs Kalesi kazısı

Tarihi Van Kalesi’nde 9 yıldır yürütülen kazı çalışmalarına başkanlık yapan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar, Van’da geleneksel yapım tekniğinin pek değişmediğini belirterek, “Bugün yine Van’ın köylerinde gördüğümüz konut tipinin 5 bin yıl önce yine aynı şekilde devam ettiğini görüyoruz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle tarihi Van Kalesi’nde 9 yıl önce başlatılan kazı çalışmaları, bu sene yine sürdürülüyor. İHA muhabirine açıklamada bulunan Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van’da üç ayrı yerde kazıların başlatıldığını ifade ederek, Ayanıs Kalesi’ndeki kazının Erzurum Atatürk Üniversitesi, Van Kalesi’ndeki kazının İstanbul Üniversitesi ve Çavuştepe’deki kazının ise Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından yürütüldüğünü söyledi. Kazıların geçmişi geleceğe taşıyan en önemli çalışmalar olduğunu ifade eden Aktuğ, “Yıllardır bu kazılar Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde Van Müzesi denetiminde yapılmaktadır. Şu anda Van Kalesi Höyüğümüz yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe dayalı. Van Kalesi kazımız, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar yönetiminde 9 yıldır yapılmaktadır. Her yıl üç aylık dönem zarfında yapılan kazılarımız, Van Müze Müdürlüğü tarafından denetlenmekte ve elde edilen bulgular müzemize aktarılmaktadır” dedi.

“VAN KALESİ HÖYÜĞÜ, VAN’IN YAKLAŞIK 5 BİN 500 YILLIK BİR YERLEŞME TARİHİNİ BİZE SUNUYOR”

İÜ Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle İstanbul Üniversitesi adına başlatılan kazı çalışmalarının 9’uncu sezonunu gerçekleştirdiklerini anımsatarak, kazı çalışmalarının üç alanda devam ettiğini söyledi. Konyar, “Yaklaşık 50 kişilik bir bilim heyeti ve 10 ülkenin üniversitelerinden geliyorlar. Bu yıl Minua Salonu ve daha çok Van Kalesi Höyüğünde çalışmalarımız yoğunlaşacak. Van Kalesi Höyüğü, Van’ın yaklaşık 5 bin 500 yıllık bir yerleşme tarihini bize sunuyor. Burada bugün yaptığımız çalışmalarda da milattan önce 3 bin 500’lerde başlayan ve 20’nci yüzyılın başına kadar devam eden süreçte aslında Vanlıların yaptığı konut tipleri ve binaları izleyebiliyoruz. Bunlar taş temelli, kerpiç bedenli, tek katlı binalar. Geleneksel yapım tekniği pek değişmiyor. Bugün yine Van’ın köylerinde gördüğümüz konut tipinin 5 bin yıl önce yine aynı şekilde devam ettiğini görüyoruz. Van’ın evleri, son briket ve beton teknolojisinden sonra pekte değişmiş görülmüyor. En azından 5- 6 bin yıl boyunca aynı ev tiplerini kullandıklarını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“BU BÖLGENİN ERKEN TARİHİ ÇOK FAZLA BİLİNMİYOR”

Yapılan çalışmalarda özellikle ilk tunç çağına ait önemli mimari öğelere rastladıklarının altını çizen Konyar, “Bu da bizim için oldukça önemliydi. Çünkü bu bölgenin erken tarihi çok fazla bilinmiyor. Bu da günümüzden 5 bin yıl öncesine ait mimari katmanlardır. Bu katmanlardaki çalışmaların daha da genişleyeceğini ve o dönemin yaşam biçimi, geçim kaynakları noktasında daha önemli verilere ulaşacağımızı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 
Büyükşehir’de TYB sunumu
 
Güllüceliler Carmek Yaylası’nda buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir’de TYB sunumu
TYB Erzurum Şubesi yönetim kurulu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e, ...
Kur’an kurslarında Mescidi Aksa konferansı
Erzurumlu Gençlik Lideri Yaser Taşkesenlioğlu, okullarda ve Kur’an Kursları’nda ...
Doğu’da Festival zamanı
17. Uluslararası Çıldır Göl Festivali ve Aşıkşenlik Anma Paneli büyük ...
 
‘Vatan bir bütündür, parçalanamaz’
Başkan Sekmen, “Erzurum Kongresi, enkaz altında kalan milletimizin yeniden ...
Çomaklı: ‘Erzurum Kongresi milli birlik ve kardeşlik ruhudur’
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum Kongresi’nin ...
Başkan Can, dadaşların coşkusuna ortak oldu
Bilecik Belediye Başkanı Nihat Can, Bilecik Erzurumlular Yardımlaşma Dayanışma ...
 
Koşapınar'da festival coşkusu
Aşkale İlçesine bağlı Koşapınar Köyü’nde geleneksel olarak düzenlenen ...
Dede Korkut anısına at binip cirit attılar
Bu yıl 24.’sü organize edilen Uluslararası Bayburt Dede Korkut Kültür ...
‘Dede Korkut ortak değerimiz’
Bu yıl 24.’sü düzenlenen Uluslararası Bayburt Dede Korkut Kültür ve Sanat ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri