Atatürk Üniversitesi Meslek Yüksekokulunun hazırladığı proje kapsamında, üniversiteli genç işsizler eğitilerek, kendi işlerini kurmaları sağlanacak.
Proje koordinatörü, Meslek Yüksekokulu Teknik Programlar Bölüm Başkanı Doç. Dr. Dursun Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği 'Genç İstihdamın Desteklenmesi Hibe Programı' kapsamında hazırladıkları 'Girişimcilik Projesi' ile 194 bin 237 Avro hibe almaya hak kazandıklarını söyledi.
Atatürk Üniversitesi son sınıfta okuyan ya da yeni mezun işsiz gençlerin istihdama kazandırılması ve kendi işlerini kurmalarına yardımcı olmak amacıyla proje hazırladıklarını ifade eden Kaya, projeyi İş-Kur ile ortaklaşa yürüteceklerini bildirdi. Kaya, 'Üniversite son sınıfta okuyan 50 öğrenci ile yeni mezun 25 işsiz gence eğitim vereceğiz. Şu ana kadar İş-Kur'a 295 öğrenci başvurmuş. Bir anket uyguluyoruz ve ona göre 75 işsiz genci belirleyeceğiz' dedi.
Doç. Dr. Kaya, projeye dahil olabilmek için ziraat fakültesi gıda mühendisliği bölümü, mühendislik fakültesi makine, inşaat ve çevre bölümleri, işletme fakültesi işletme ve iktisat bölümü, bilgisayar öğretmenliği ve Meslek Yüksekokulunda bu bölümlere karşılık olabilen bölümlerin son sınıfında okuyan veya yeni mezunları kapsadığını belirtti.
Projeye dahil olacak öğrencilerin kayıtlı veya kayıt dışı olarak kesinlikle çalışmaması gerektiğini vurgulayan Kaya, şunları kaydetti: 'Eğer katılımcımız sigortalı bir işte çalışıyorsa bu İş-Kur tarafından direkt tespit ediliyor. Ancak kayıt dışı çalışıp da projeden yararlanmak isteyenler olabilir. Çalıştığı iş buna kesinlikle engel teşkil etmemelidir. Anket çalışmasının ardından belirlenen 50'si üniversite son sınıf, 25'i de yeni mezun toplam 75 gencimize önce girişimcilik temel eğitimi vereceğiz. 48 saatlik eğitimin ardından performanslarını değerlendireceğiz ve bir üst kademeye geçen öğrencilere 96 saat uygulamalı girişimcilik eğitimi vereceğiz.'
Teorik eğitimlerin ardından gençleri, kendi işini kuran Türkiye'deki iş adamları ile tanıştırarak, onların deneyimlerinden yararlanmalarını sağlayacaklarını anlatan Kaya, 'Amacımız gençlerin devlet ya da özel sektörde iş bulmak için kapı çalmalarını önleyerek, kendi işlerini kurmalarına yardımcı olmaktır. Eğitimler sonunda vereceğimiz sertifika da iş başvurusu için değil kendi işlerini kurmak içindir' dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan proje sayesinde, 4 yıllık üniversite mezunu olan ve kendi işini kurmak isteyen gençlere 100 bin TL karşılıksız hibe desteği verildiğini de bildiren Kaya, işini kurmak isteyen gençlere her türlü desteğin verildiğini vurguladı.
Proje kapsamında eğitime tabi tutulacak gençlere günlük 5 Avro da harçlık verileceğini kaydeden Kaya, en az 10 gencin kendi işini kurmasını sağlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.