Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Çiftçi’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı
Çiftçi’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı
Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun
Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 0 - Esenler Erokspor: 1
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 0 - Esenler Erokspor: 1
Şehit diplomatlara vefa
Şehit diplomatlara vefa
Horasan’da Osmanlı Ocakları açıldı
Horasan’da Osmanlı Ocakları açıldı
HABERLER>EĞİTİM
5 Temmuz 2011 Salı - 11:39

A.Ü. ilklere doymuyor

Uygulamalı Moleküler Biyoloji Teknikleri Lisansüstü Yaz Okulu başladı. Yaz Okulu’na 30 üniversiteden çok sayıda bilim adamı katılıyor

A.Ü. ilklere doymuyor

 Uygulamalı Moleküler Biyoloji Teknikleri Lisansüstü Yaz Okulu başladı. Yaz Okulu’na 30 üniversiteden çok sayıda bilim adamı katılıyor
Atatürk Üniversitesi’nin ilgili bölümleri tarafından ortaklaşa düzenlenen “Uygulamalı Moleküler Biyoloji Teknikleri Lisansüstü Yaz Okulu” başladı.
KÜFREVİOĞLU’NUN SUNUMU
Fen Fakültesi Orhan Yavuz Amfisi’nde başlayan yaz okulunun açılışında konuşan Fen Fakültesi Dekanı ve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ö. İrfan Küfrevioğlu, Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü ve Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinin ortaklaşa düzenlediği "Uygulamalı Moleküler Biyoloji Teknikleri Lisansüstü Yaz Okulu"nda önemli çalışmalar yapılacağını ifade etti.
Son yıllarda moleküler biyolojinin her alanda hızlı bir şekilde gelişmeye devam ettiğini ve moleküler tekniklerin kullanımının birçok çalışma ve araştırmada daha çok tercih edildiğini anımsatan Küfrevioğlu, “Bunun nedeni ise, bu tip çalışmalardan daha güvenilir ve kesin sonuçlar alınmasındandır. Bu yöntemler biyoloji, tıp, veterinerlik, hayvancılık, su ürünleri ve gıda teknolojisi gibi birçok alanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır” dedi.
OKULUN AMACI
Yaz okulunun düzenlemesindeki amacın bu tekniklerin kullanımı ve çeşitli bilim dallarıyla entegrasyonuna katkıda bulunmak olduğunu anlatan Küfrevioğlu, “Bu etkinlik, yalnızca çeşitli tekniklerin öğrenilmesi yönüyle değil, bu tekniklerin pratiğe geçirilmesi, bilim adamlarının birbirlerini tanıması ve bilgi alış verişi bakımından da yarar sağlayacaktır” diye konuştu.
“Günümüzde moleküler teknikler, diğer birçok alanda olduğu gibi hızlı bir biçimde gelişmektedir” diyen Küfrevioğlu, bu gelişmelere paralel olarak, birçok organizmaya ait genom verilerinin dünyaya yayınlanması ile organizmalara ait genomun yapısal analizi yanında işlevsel analizlerinin de belirlendiğini anlattı.
YENİ BİR DÜNYANIN KAPISI ARALANIYOR
“Bu gün elde edilen bu veriler ışığında, güvenli aşılar, yeni ilaçlar, kaliteli ve ekonomik ürünler geliştirilebilmekte, biyolojik olarak çeşitli kirleticiler ortadan kaldırılabilmekte, tıp, ziraat ve veterinerlik gibi birçok alanda hastalıkların moleküler temelli teşhis ve tedavileri yapılabilmektedir” diyen Küfrevioğlu, şunları kaydetti: “Bu gelişmelere paralel olarak, nükleik asitler ve proteinlere yönelik geliştirilmiş yeni tekniklerin sayısı da hızla artmaktadır. Ülkemiz, sözü edilen bu teknolojik ilerlemeleri son yıllarda yakından takip etmektedir. Bu bakımdan Atatürk Üniversitesi, ulusal ve uluslararası birçok üniversiteyle işbirliği yaparak bu moleküler tekniklerin yaygınlaştırılması, AR-GE` ye yönelik çeşitli problemlere daha etkili çözümler üretilmesi ve bilim adamlarının birbirleriyle işbirliği yapmaları açısından, üzerine düşen görevi yerine getirmenin sorumluluğu içerisindedir. Bu lisansüstü yaz okulu bu anlamda organize edilmiştir.
MOLEKÜLER BİYOLOJİ ÇALIŞMALARI ARTIYOR
1999 ve 2000 yıllarında "Uygulamalı Moleküler Biyoloji Teknikleri Kursu"nu Üniversitemizde ilk defa Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde açarak bu konuda üzerimi düşeni zamanında yapmaya çalışmıştık. 2003 ve 2004 yıllarında bu faaliyetimizi "Biyoinformatik", 2007 yılında "Biyokimya ve Moleküler Biyolojide Modern Teknikler" ve "Protein Mühendisliği", 2008 yılında "Su Ürünlerinde Uygulamalı Moleküler Biyoloji Teknikleri" Lisansüstü Yaz Okulları ile sürdürdük. Daha sonra Fen Fakültesi bünyesinde "Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümlerini, Ziraat Fakültesi bünyesinde "Tarımsal Biyoteknoloji" bölümlerini açarak bu halkaya yeni halkalar ekledik. Öğretim üye ve elemanlarımızın takviyesi ile her iki bölümümüz de çok iyi konumlara geldi. Bu birikimimizi Türkiye`ye hizmet vermek üzere açmak istedik. Bu lisansüstü yaz okulunun bu manaya hizmet edeceği inancındayım.
30 ÜNİVERSİTEDEN KATILIMCI YER ALIYOR
Yaz Okulunda, Vestern Blotlama, In situ hibridizasyon, Gen Aktarma Teknikleri, Rekombinant DNA Teknolojisi ile Protein Üretimi, Real-time PCR ile Kantitatif gen analizi, Gen Susturma ve Bitki Hücresine Gen Aktarma Teknikleri gibi çok zengin bir muhtevada moleküler teknikler teorik ve deneysel olarak verilecektir. Lisansüstü Yaz Okuluna Japonya’dan üç bilim adamı, diğer üniversitelerden 4 bilim adamı ve üniversitemizden çok sayıda bilim adamı öğretim üyesi veya yardımcısı olarak katılacaklardır. 30 farklı üniversiteden katılım bulunmaktadır.
Lisansüstü Yaz Okulu ile ilgili çalışmalarımız yaklaşık bir yıldan beri sürmektedir. Her iki bölüm ve Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, idareci ve öğretim elemanları çok büyük özveri ile bugüne kadar çalıştılar. Hepsine huzurlarınızda en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Biz de üst yönetim olarak her türlü desteği vermeye çalıştık.
Lisansüstü Yaz Okulunun hem bilimsel hem de sosyal etkinlik açısından özellikle genç bilim adamlarımız için çok yararlı geçeceğini umuyorum.”
KOÇAK: “TEŞVİK EDİYORUZ”
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet koçak ise konuşmasında yönetim olarak bu tür toplantıların yapılmasını teşvik ettiklerini söyledi.
Ülkemizin ve dünyanın farklı üniversitelerinden gelen alanlarında başarılı bilim adamlarını bir arada görmekten ayrıca mutluluk duyduğunu ifade eden rektör Koçak, “Son dönem bilgilerin paylaşıldığı, tartışıldığı bu tür organizasyonlar her yaştan bilim adamı için bir fırsattır. Bu Yaz Okulu’nun ayrıca iki özelliği var: Birincisi, burada lisansüstü öğrencileri bir arada bulunuyor; ikinci olarak da çalışmalar uygulamalı olarak gerçekleştirilecek. Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekir” diye konuştu.
“Hastayla teması olmayan doktor, deney yapmamış, bir araştırma projesinin içinde yer almamış öğrenci veya öğretim elemanı iyi yetişmemiştir” diyen Rektör Koçak, Yazı Okulu’na Japonya Tokyo Üniversitesi’nden katılan bilim adamlarına da ülkelerinde yaşadıkları doğal afet nedeniyle de üzüntülerini ifade etti ve Japon halkının bu acının da üstesinden geleceğini kaydetti.
9 Temmuz’a kadar devam edecek Uygulamalı Moleküler Biyoloji Teknikleri Lisansüstü Yaz Okulu’nda alanında uzman hocalar tarafından teorik ve uygulamalı dersler verilecek.

 
Bulutlar işçilerin duasını aldı
 
Erzurum'un TÜFE’si yüksek çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlahiyat Fakültesi 40 yaşında
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 40. Kuruluş Yıldönümünü “Hizmette ...
A.Ü. 116 universiteyi geride bıraktı
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan ...
A.Ü. Bölge eğitiminin kimyası
Türkiye Kimya Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen "25. Ulusal Kimya ...
 
Konuk öğrencilere görkemli ağırlama
9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için Erzurum’a gelen dünya çocukları, ...
Doğan Vakfı'ndan eğitim ödülü
Aydın Doğan Vakfı'nın (ADV) yaptırdığı Erzurum Nene Hatun Kız Lisesi yurdunda ...
A.Ü'den iletişim eğitimi
Atatürk Üniversitesi ve Turkcell Global Bilgi ve Turkcell Akademi İşbirliği ...
 
Demirgeçit'e eğitim yatırımı
Aziziye ilçesine bağlı Demirgeçit Mahallesi İlköğretim Okulu bünyesine ...
188 bin öğrenci karne coşkusu yaşadı
Yaklaşık 90 gün süren yaz tatiline giren öğrenciler için dün son kez zil ...
Erzurum Polisinin öğrenci mesaisi
Erzurum'da karnesinde zayıf olduğu için evlerine gitmek istemeyen öğrencileri ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri