Rahvan At Yarışları Türkiye Şampiyonası, ikinci etabı Ardahan'da yapıldı.
Ardahan’da düzenlenen Rahvan At Yarışları Türkiye Şampiyonası renkli görüntülere sahne oldu. Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu ve Ardahan Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği şampiyona, Sulakyurt köyündeki alanda, 7 ilden 65 binicinin katılımıyla gerçekleşti.
Şampiyonayı, Ardahan Valisi İbrahim Özefe, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Kaymaz, Vali Yardımcıları Muharrem Coşgun, Abdurrezzak Canpolat, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Genel Başkanı Alparslan Ceylan, AK Parti Ardahan İl Başkanı Yusuf Demirci ile Kurum amirleri ve vatandaşlar izledi.
VALİ ÖZEFE’NİN KONUŞMASI
Aşıkların atışması ile başlayan yarışma öncesi konuşan Ardahan Valisi İbrahim Özefe, Viyana kapılarına kadar at sırtında giden o ecdadın geleneğini ve kültürünü burada yaşatmaya çalışıyoruz diyerek, şunları konuştu:
“Ardahan’ımız, ecdat geleneklerinin, ecdat inançlarının, ecdat kültürünün yaşatıldığı en önemli merkezlerimizden birisidir. Bugün buraya teşrif eden atlı sporcularımız, Allah’ın kelamını yükseltmek için Viyana kapılarına kadar at sırtında giden o ecdadın geleneğini ve kültürünü burada yaşatıyor. Hani Arif Nihat Asya diyor ya, ‘O zaferler getiren Atların nalları altındanmış. Gidişleri akına, gelişleri akındanmış.’ İşte at deyince ecdadımız ve aleme nizam veren o muhteşem zaferlerimiz aklımıza geliyor. Ben, bugün burada bu kültürü yaşatan Belediyemiz ve Federasyonumuz başta olmak üzere katılan herkese çok teşekkür ediyorum. Yarışmaların hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Alparslan Ceylan ise yaptığı konuşmada, ’’Ardahan serhat şehrimizdir. Bu güzel şehrimizde geleneksel spor dalları adına daha önce cirit ve atlı okçuluk yapıyorduk. Daha sonrada rahvan yarışlarına başladık. Bu serhat yaylalarda bütün geleneklerimizin yaşatılması en büyük arzumuzdur” dedi.
Belediye Başkanı Faruk Köksoy ise, rahvan at kültürünü yaşatmak için bu etkinliğe gerekli desteği verdiklerini söyleyerek, “İlimize Mardin’den, Erzurum ’dan, Kars’tan, Ege vilayetlerinden ve birçok ilden gelen katılımcılara teşekkür ediyorum. Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz Ardahan Rahvan At Yarışları ve aynı zamanda 2’nci Doğu Anadolu Şampiyonasında birlikteyiz. En başta Geleneksel Spor Dalları Genel Başkanımız ve heyeti bütün bu yarışmalarda bize her türlü desteği verdi. Bu yüzden kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu 40 dönümlük alanın Belediyemize tahsisinde Valiliğimizin, Maliye ve Spor Bakanlığımızın çok büyük katkıları oldu. Onlara da ayrıca teşekkür ediyorum. Bu alanda geçmişin ihtişamını 12 ay yaşatmak için projemizi hazırladık, bitirdik.
Burada yarış pistinin 12 ay devamlılığını sağlayacak şekilde bu projeyi uygulamaya geçireceğiz. Geçmişte, yayla çıkışında ve inişinde, özellikle gençlerimiz, kızlarımız, gelinlerimiz kadın erkek ciddi bir yarışın içerisindeydi ve müthiş bir şenlik olurdu. Bu ihtişamlı geçmişten yakın geleceğe kadar Ardahan’da neredeyse Rahvan at kalmamıştı. Her köyümüzde birkaç tane çok cins at bulunurdu. Şimdi ise son yıllarda Rahvan at yarışını Ardahan Bal festivaliyle entegre ettik ve farkındalık oluşturmak için tekrar bu ihtişamı, bu güzel sporu ve aynı zamanda bir turizm değeri de olan bu kültürümüzü kazandırmak için bu çabanın içerisinde olduk.
Tabi bu çabamıza, Ardahan Rahvan At Kulübünü oluşturarak destek veren Murat Arabul’a ve ekibine de ayrıca teşekkür ediyorum. Son dört-beş yıl içerisinde neredeyse bitme noktasına gelen Ardahan’da ki Rahvan at sayısı bugün 50’yi aşmış durumdadır. Bu anlamda ata merak saran, atı hobi olarak kabul eden ve bu işe sevdalanan tüm at severlere ve atçılarımıza da tekrar teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından üçlü Tay, dörtlü Tay, küçük orta, büyük orta, başaltı ve baş kategorilerindeki yarışlar düzenlendi.