Türkiye’de geçici koruma statüsünde bulunan Suriyelilerin gönüllü geri dönüşleri sürüyor. Bugüne kadar 554 bin 609 Suriyeli güvenli hale getirilen bölgelere gönüllü geri dönüş yaptı.
Suriye’de yaşanan iç çatışmanın ardından Türkiye’ye sığınan göçmenlerin geri dönüşü devam ediyor. Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde yer alan gümrük kapısına gelen Suriyeliler, işlemlerini gerçekleştirdikten sonra yıllar sonra ülkelerine dönüyor. Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı harekatlarıyla terörden arındırılan bölgelerde önemli bir yapısal dönüşüm yaşandı. Türkiye’nin danışmanlığında yerel meclisler eliyle hayatın normalleşmesine yönelik olarak eğitimden sağlığa, gençlikten spora, ulaştırmadan altyapıya, ticaretin artırılmasına, kolluk ve adalet hizmetlerinin sağlanmasına kadar yaşanan bu dönüşüm hem gönüllü geri dönüşler için bölgeyi cazip hale getirdi hem de Türkiye’ye yönelik göç hareketlerini engelledi.
554 bin 609 Suriyeli gönüllü dönüş yaptı
Türkiye, Suriyelerin ülkelerine geri dönüşlerinde "gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüş" prensibini esas alıyor. Bu anlayışla bugüne kadar Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis ve Hatay’dan toplam 554 bin 609 Suriyeli ülkelerine gönüllü dönüş yaptı. Ülkelerine dönüş yapan Suriyeliler, Türkiye’nin bölgeyi güvenli hale getirdiğini belirtti. Kendilerine gösterdikleri misafirperverlik için Türk halkına da teşekkür eden Suriyeliler, ülkelerine gidip yeni bir başlangıç yapacaklarını söyledi.
Gönüllü geri dönüş süreci
Suriyelilerin gönüllü geri dönüş işlemleri Göç İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülüyor. Kendi rızasıyla ülkesine geri dönüş yapmak isteyen Suriyeliler, yaşadıkları illerdeki İl Göç İdaresi Müdürlüklerine müracaat ederek gönüllü geri dönüş işlemlerini başlatıyor. "Gönüllü Geri Dönüş İstek Formu" dolduran ve Yol İzin Belgesi düzenlenen Suriyeliler, sonrasında Türkiye’den çıkış yapacakları sınır kapıları veya sınır geçiş yerlerine yönlendiriliyor. Gönüllü geri dönüş yapacak Suriyelilerin sınır kapılarında geçici koruma kimlik belgeleri de teslim alınıyor.