Yemekte konuşan DİLMER Müdürü Prof. Dr. Metin Akkuş, Atatürk Üniversitesi’nde özellikle Türkçe eğitimi almak isteyen yabancı öğrenci sayısının hergeçen gün artmaya devam ettiğini ve bu öğrencilere yönelik nasıl bir program yürütülmesi gerektiği konusunda arayışlar içine ittiğini bildirdi.
Akkuş, yabancı öğrencilere yaz dönemi ve güz döneminde Türkçe kursları verdiklerini hatırlatarak sertifika verilmesi toplantılarının Atatürk Üniversitesi’nin ‘Bahar şenlikleri’ gibi büyük organizasyonları arasına katılmasını ve yabancı öğrencilerin o atmosferi yaşamalarına imkân verilmesini istedi.
Atatürk Üniversitesi’nde Türkçe eğitim almak isteyen yabancı öğrencilerin daha çok komşu ülkelerin üniversitelerinden gelen öğrencilerin oluşturduğunu anlatan Akkuş, bundan onur ve gurur duyduklarını söyledi.
TALEP ARTINCA…
“Gelecek yıllarda, sayımızın artmasından dolayı, imkânlarımızın da artması gerekiyor. Mesela; gelen öğrencilerimiz için artık bir okul oluşturalım” diyen Akkuş, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Yabancı öğrenciler için idari ve akademik bir birim oluşturalım. Biz Türkçe eğitimi almak isteyen yabancı lisans ve lisansüstü öğrenciler için gruplar yaptık. Türkçeyi hiç bilmeyin sıfır grubu diye adlandırdığımız bir başka grup daha var ki onlar için henüz bir çalışma yapamadık. Eğer okulumuz olursa her grup için ayrı bir sınıf açma imkânımız olacaktır. Ayrıca Erasmus’la gelen yabancı öğrenciler var. Bunlar kendi derslerine girdikleri gibi Türkçelerini geliştirmek için bizim programlarımızı da takip ediyorlar. Tüm bu hizmetlerin okulu olan kurumsal bir yapı içerisinde yürütülmesi daha başarılı sonuçlar almamızı sağlayacaktır. Ayrıca üniversitemizde kurulacak okul civar üniversitelere gelen yabancı öğrencilerin Türkçe eğitimlerini de üstlenecektir.”
KOÇAK’A TEŞEKKÜR
Daha sonra konuşan Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Özbek ise yeni yönetimin iş başına gelmesiyle birlikte Atatürk Üniversitesi’nin yurtdışına açılmasının daha da hızlandığını hatırlatarak, yabancı öğrenci sayısındaki artışın bu çabaların bir sonucu olduğunu hatırlatarak Rektör Koçak’a teşekkür etti.
TÜRKÇE ÖGRETİMİNDE KURUMSALLAŞMA
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise konuşmasında, Türkçe bilen yabancı öğrencilerle bir arada olmaktan hem sevindiğini hem de yüklerinin daha da arttığını hissettiğini söyledi.
“Biz size daha iyi imkânlar sunmalıyız, daha rahat etmelisiniz” diyen Koçak, şöyle devam etti: “Bizim size vereceğimiz diplomaların, sertifikaların heryerde geçerli olması gerekir. Bunun için de çalışıyoruz. Eğitimi en iyi şekilde almanız ve öğrendiğiniz dilin ülkenizde çalışma hayatınızda işlevsel olmasını arzu ediyoruz. Bu bakımdan mesuliyetimiz daha da artmış durumdadır. Bunun gereğini en iyi şekilde yerine getireceğiz.”
Koçak, önümüzdeki yıllarda yabancılara Türkçe öğretiminin daha kurumsal bir yapıya kavuşturulacağını, gelen öğrencilerden ise ülke bayraklarının altında çeşitli etkinlikler yapmalarını arzu ettiklerini sözlerine ekledi.
Daha sonra Türkmenistan, Azerbaycan, Suriye, İtalya, Meksika, İran, Kırgızistan, Polonya, Kazakistan, Endonezya ve Özbekistan’dan gelen ve kursu başarıyla tamamlayan 130 öğrenciye Atatürk Üniversitesi yönetimi ve dekanları tarafından sertifikaları verildi.