TBMM tarafından 5 Aralık 1934 tarihinde kadına seçme-seçilme hakkının veriliş yıldönümü, Erzurumlu kadınlar tarafından Havuzbaşındaki Atatürk Anıtı önünde sade bir törenle kutlandı.
Türk kadınlar Birliği, Gönüllü Anneler Derneği, Ervak kadın Kolları, Eğitilebilir Özürlüler Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Erzurum Girişimci Kadınlara Derneği, AK Parti, MHP ve CHP kadın kollarının da katıldığı törende İstiklal Marşı okundu, saygı duruşunda bulunuldu.
Türk Kadın Birliği Onursal Başkanlarından emekli Öğretmen Saffet Zengin, gün hakkında kısa bilgiler verdikten sonra günümüzde kadının parlamentoda ki durumunu anlatarak, “1935’te TBMM ye ilk defa 18 kadın seçilmişti, günümüzde ise 50 küsur kadın var. Demek ki istenildiği gibi b ir ilerleme olmamış. Yerel yönetimlerde, Kamu da yönetici konumunda kadın istenilen düzeyde değildir. Kadınlar ne zaman bir obje konumundan kurtulursa o zaman bir ilerleme olabilir. Bizler Atatürk Türkiye’sinin Çağdaş kadınları olarak tüm engelleri elbirliği ile aşacağımıza inanıyorum” dedi.
Erzurum Girişimci kadınlar Derneği Başkanı Zekiye Çomaklı da yaptığı konuşmada; “Halkın arasında dolaşın, kadın veya erkek gördüğünüz her vatandaşa “5 Aralık” tarihinin neyi hatırlattığını sorun, iddia ediyorum yüzde de 1’i doğru cevap veremez. İçinizden elbette ki bilenler çıkacaktır. 5 Aralık Türkiye’ de kadına seçme- seçilme hakkının veriliş yıldönümü, kaçıncı yıl dönümü olduğu önemli değil, zira kadına bu hakkı verenler tarafından gururla “bir lütuf “ gibi lanse edilen bu durum yıllar içerisinde görülmüştür ki kadın “ seçilen” falan değil oy potansiyelini artıran bir faktör olarak yalnızca “ seçen” olmuştur. Bu güne kadar kaç kadın milletvekili “değişimin” adının kadın olduğunu, kadını entegre edemeyen toplumların “ bilgi ve çağdaş” toplum olamayacağını, kendileri gibi metropol kentlerde yaşayan kadınların bile hala kaba kuvvet görmelerinin esas sebebinin “ kadının kendi hakları konusunda doğru davranmayı erkek evlatlarına öğretememelerinden kaynaklandığını “ söyleyebilmiştir. Bu göstermelik hakkın verildiği tarihten bu yana TBMM ye giren beş-on kadın milletvekili, ya parti Genel Başkanının himayesiyle, yada partilerin oy kaygısı ile olur olmaz çareler aramaları sonucunda o makama gelmiştir. Gelmesine gelmişlerdir de neler yapmış, hangi kalıcı hizmete imza atmış, hangi kanunda yapıcı ya da yönlendirici olmuşlardır, yine de günümüz kutlu olsun?” dedi.