Dünyada arıcılıkta ikinci sırada bulunan Türkiye'de son 10 yılın en fazla arı ölümlerinin bu sene yaşandığı belirtildi.
2017 sezonunda en üst seviyeye çıktığı belirtilen arı ölümleri arı yetiştiricilerini tedirgin ediyor.
Kestane balındaki rekolte umutlarının devam eden üreticileri bu sezon en fazla kestaneye giden arılardan meydana gelen ölümler korkutuyor. Ölen arılardan alınan numunelerin incelenmesi için Namık Kemal Üniversitesi'ne gönderildiği ifade eden Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, “İlk tespitlere göre strese bağlı ölümler var, bahçe ilaçları ile alakalı bir ölüm olacağını düşünmüyoruz. Önümüzdeki hafta numune sonuçları gelecek o zaman gerçek ortaya çıkacak” dedi.
"Daha çok Kestane balına giden arılarda ölümler var" diyen Elevli, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Havalar bu yıl düzensiz gitti. Havaların sürekli açıp, kapanması arı ölümlerine neden oluyor. Yağlıdere ilçemizden gelen arı ölümleriyle ilgili aldığımız numuneleri Namık Kemal Üniversitesi'ne gönderdik. Önümüzdeki hafta sonuçları çıkacak. Aslında her şey çok güzel gidiyordu. Biz daha önce böyle bir şey ile karşı karşıya gelmedik bu ölümler eğer zehirlenmeden olsa kovanın tamamı ölür ama ölümler arıların bir kısmında var. Ölüm şekli çok farklı. Dolayısıyla araştırmadan şuan bu konuda pek fazla bir şey diyemeyiz” ifadelerini kullandı.
Bal rekoltesinin bölgesel olarak değişiklik gösterdiğini kaydeden Elveli, “Rekolte özellikle Kars, Ardahan tarafında biraz sıkıntılı. Ama Erzurum, Bayburt tarafındaki arıcılarımız daha iyi, yerlerinden memnunlar. Güneydoğu bölgesindeki ovalarda bu yıl zaten püskül yoktu, özellikle de bahar yağmurlarını alamadı o bölge. Kuzey tarafındaki ovalarda biraz daha iyi görülüyor. Bizim bölgemizin arıcıları genellikle Erzurum ve Kars’a gidiyor. Erzurum’dakilerin durumu iyi ama Kars bölgesindekilerin ki için aynı şeyi söyleyemeyiz. Bölgesel olarak yağmur düzensizliği var. Eskiden yağdığı zaman bir ile tamamen yağıyordu fakat şimdi bir ilin bir ilçesine yağmur yağdığı zaman diğer ilçesinde kurak oluyor yani mikro klimalar değişti. Arıcı bu tür durumlarda hızlı hareket etmeli, mevsimin kötü olduğu yerde ısrar etmemeli yer değiştirmeli” diye konuştu.