Kastamonu’da inşa edilen mesleki ve teknik Anadolu lisesi ve meslek eğitim merkezin açılış töreninde konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Bizim eğitimle alakalı, öğretimle alakalı her konuya çok dikkatli bir şekilde eğilmemiz ve önemsememiz gerekir. Bunun için çocuklarımızı hazırlamakla aslında geleceğin toplumlarını şekillendirdiğimizi de bilmemiz gerekir” dedi.
Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde iş adamı Mecit Çetinkaya’nın destekleri ile inşa edilen Mecit Çetinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Binnur Çetinkaya Meslek Eğitim Merkezi, düzenlenen törenle açıldı. Programa Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu Valisi Meftun Dallı, AK Parti Kastamonu milletvekilleri Fatma Serap Ekmekci ve Halil Uluay, Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TÜGVA Yüksek İstişare Kurulu Üyesi BilalErdoğan ve kent protokolü ile vatandaşlar katıldı. Programda konuşan milletvekilleri Uluay ve Ekmekci, hizmete açılan merkez ve lisenin ilçedeki çocukların geleceğine önemli katkı sağlayacağını ifade ederek emeği geçenlere teşekkür etti.
“Mesleki eğitim merkezleri ve meslek liseleri artık bu işin ilacı olarak ortaya çıkmış durumdalar”
Daha sonra konuşan Bilal Erdoğan ise, “Bu mesleki eğitim merkezleri ve meslek liseleri aslında yeniden hayat buluyorlar, geçtiğimiz yıllar itibariyle. Şimdi lisedeki öğrenci eğitimi devam ederken, mesleği öğrenirken evine ekmek getirmeye başlıyor. Liseyi bitirdiğinde de doğrudan iş sahibi olarak hayatına devam edebiliyor. Diplomalı işsizler diye, üniversitelerde çok fazla öğrencinin olmasını konuşuyorsak eğer, mesleki eğitim merkezleri ve meslek liseleri artık bu işin ilacı olarak ortaya çıkmış durumdalar. Sayın Milli Eğitim Bakanımıza bu çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Velilerimizin ve gençlerimizin, mesleki eğitim merkezlerini ve meslek liselerini incelemelerini, yeniden gündeme almalarını buradan konuşmak istiyorum. ‘Efendim ne zaman iş sahibi olacak, diplomamızı alıp da işte iş sahibi olamazsak ne olacak’ endişesinden ailelerimizi kurtaracak önemli bir girişim. Gençlerimizi daha erken yaşta üretken hale getirecek bir girişim, daha erken yaşta kariyer sahibi yapacak bir girişim. 21. yüzyılın meslekleri diye bir şey konuşulup duruyor. Deniliyor ki ‘bugün üniversite diploması alacaksın. On yıl sonra o diplomanın faydası kalmayacak.’ Ama bugün meslek eğitim merkezinden bir meslekle çıkan çocuğun bir mesleği hayatı boyunca olacak. Birçok sektörde bunu duyuyoruz. Şu anda üniversite diplomasıyla bulacağınız işlerden daha fazla parayı kazananlar işte bu mesleklerin sahipleri oluyor. Onların iki katı üç katı para kazananları bugün görüyoruz ve konuşuyoruz. Ümit ediyorum halkımız bundan daha iyi bilgilenir. Daha duyarlı bir şekilde bu konuya yaklaşır ve bundan sonra meslek liselerinin, meslek eğitim merkezlerinin daha da canlanmasıyla artık üniversite sınavları da bu kadar stres olmaktan çıkar. Üniversitelerden diploma alıp iş bulamama sıkıntısını da çözmüş oluruz. Bu alandaki çalışmalar bakanlığımızda yapılıyor ama işte halkımızın da bunları biraz görmesi, bunları biraz öğrenmesi gerekiyor ki diğer alanlardaki süreçler de yavaş yavaş çözüme kavuşsun” dedi.
"İnebolu'nun gençlerinin meslek ve ekmek sahibi olmasında, iş sahibi olmasında çok büyük bir katkı yapacak"
Daha sonra konuşan Kastamonu Valisi Meftun Dallı, “İnanıyorum ki bu okulumuz ve mesleki eğitim merkezimiz İnebolu'nun gençlerinin meslek ve ekmek sahibi olmasında, iş sahibi olmasında çok büyük bir katkı yapacak. İnebolu'nun bildiğiniz gibi çok uzun bir tarihi var, Osmanlı, Selçuklu öncesinden beri gelen bir liman kenti. Hep burada ticaret çok canlı olmuş. İnşallah bundan sonra da o tarihteki yapılacak bu tür yatırımlarla yolu bittiğinde, limanı bittiğinde inşallah tekrar kavuşacaktır diye umuyorum. Bu okullarımızın da buna katkı yapacağını canı gönülden inandığımı ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
“Eğitim, bir milletin geleceğini ve istiklalini temsil eder”
Konuşmasında eğitimin Türkiye'nin geleceği noktasındaki önemine vurgu yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da, “Günü yakalayan, geleceğe dair tahayyüllerinizi gerçekleştirmek üzere kurgulanması gereken bir eğitimin olmadığında, ne olduğunu veya ne olabileceğini ben dikkatlerinize sunmak isterim. Çok basit bir konu değildir. Hatta ülkelerin bağımsızlığını bile sorgulatacak kadar derinlemesine bir konudur. Dolayısıyla bizim eğitimle alakalı, öğretimle alakalı her konuya çok dikkatli bir şekilde eğilmemiz ve önemsememiz gerekir. Bunun için çocuklarımızı hazırlamakla aslında geleceğin toplumlarını şekillendirdiğimizi de bilmemiz gerekir. Bu çerçevede bizler Anadolu irfanına güveniyoruz. Bunun üzerine bina edeceğim ve bizim Türkiye'nin ikinci yüzyılı dediğimiz Türkiye yüzyılına Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde inşa etmemiz, bina etmemiz ancak dediğim gibi günü yakalayan ve geleceğe dair tahayyüllerimizi gerçekleştirme niteliğinde olan eğitimde mümkündür. Bilimle, fen, ahlakla, maneviyatla donatılmış güçlü nesillerin oluşturduğu bir toplumun herhalde bağımsızlıkla ilgili hiçbir sorunu olmaz. Aşık Veysel'in söylediği gibi; ‘dünyanın en zengin aklını gördüm, sermayesini sordum, dedi ki okul.' Dolayısıyla biz bu irfanın temsilcileri olan ecdadın da torunlarıyız. Bugün açılışını yaptığımız okul ve diğer tesislerle birlikte eğitim, donanım ve bilgiye olduğu kadar gönüle, sevgiye ve motivasyona da elbette hitap edecektir” şeklinde konuştu.