Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurum’dan 10 ayda 53 ülkeye ihracat
Erzurum’dan 10 ayda 53 ülkeye ihracat
Erzurumspor yeni bir ilk peşinde
Erzurumspor yeni bir ilk peşinde
Yumlu ve Erzurumspor gündem oluşturdu
Yumlu ve Erzurumspor gündem oluşturdu
Narman Yanıktaş regülatöründe geri sayım
Narman Yanıktaş regülatöründe geri sayım
ATAUNİV bilimsel altyapısı güçleniyor
ATAUNİV bilimsel altyapısı güçleniyor
HABERLER>EKONOMİ
8 Temmuz 2021 Perşembe - 09:33

Yem üretiminde çiftçinin yüzünü güldürecek gelişme

Erzurum’da buğday ve çavdarın melezlenmesi neticesinde elde edilen Ümran Hanım Tritikale yemi çiftçilerin yüzünü güldürecek.

Yem üretiminde çiftçinin yüzünü güldürecek gelişme

Erzurum’da buğday ve çavdarın melezlenmesi neticesinde elde edilen Ümran Hanım Tritikale yemi çiftçilerin yüzünü güldürecek. Kendi adını verdiği yem için 20 yıl çalışma yaptıklarını belirten Mühendis Ümran Küçüközdemir, “Tritikalenin en önemli özelliği değişen iklim koşullarına adaptasyon olması” dedi.
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde Mühendis olarak görev yapan Dr. Ümran Küçüközdemir, 1997 yılında başladıkları buğday ve çavdarın melezlenmesi neticesinde elde edilen tritikale yemi çalışmalarını tamamladı. Hem yemlik dane hem de silajlık olarak kullanılan yemin ilk hasadı yapıldı. Küçüközdemir ve ekip arkadaşları tarafından 20 yıllık çalışmanın ardından ıslah edilen ürünün ekimi, kuraklık, yağışı sınırlı, verimsiz, kıraç, tuzlu, asitli, hastalık sorunları olan alanlar için de öneriliyor. Ümran Hanım Tritikale yemi, yüksek kesim arazilerde ve meradan açılan tarlalarda arpa ve buğdaya göre dane ve sap verimi kıyaslanamayacak derecede yüksek. Ayrıca tritikale yemi, tarla koşullarında tahıllarda görülen bütün hastalıklara dayanıklı.
Kesif yem olarak kullanılabilecek, arpaya alternatif bir yem bitkisi olan Ümran Hanım Tritikale yemi, eğimli toprak derinliği az olan, çorak ve kışları çok sert geçen bölgelerde buğdaydan daha fazla verim veriyor. Küçüközdemir, alternatif yem bitkisi olarak kullanılan Ümran Hanım Tritikale yeminin çiftçilerin yüzünü güldüreceğini söyledi.
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Şerafettin Çakal, “Şuanda içinde bulunduğumuz tarla tritikale ve yem bezelyesinden oluşuyor. Burada ki tritikalenin çeşidi Ümran Hanım çeşidi. Bu çeşit enstitümüzde çalışan Ümran Küçüközdemir tarafından ıslah edildi. Yaklaşık 10-12 yıl devam eden ıslah çalışması sonucunda tescil ettirdi. Tescil edildikten sonra üretim hakları devredilip satıldı. Bölgemizde ciddi anlamda yaygınlaşmaya başladı. Yıllar önce bu bölgede tritikale yaygın değildi, bu çeşitle beraber yaygınlaştı. Anası buğday babası çavdar olan melez bir bitki. Verimi, kalitesi çok yüksek. Diğer tritikalelerden ayıran en önemli özellik ise bunun hem hayvan hem de insan gıdası olarak kullanılmasıdır. İnsan gıdası olarak kullanılmasını da önümüzde ki günlerde duyuracağız” dedi.
“20 YIL ÇALIŞMANIN SONUCUNDA BİR ÇEŞİT ÇIKARDIK”
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde Mühendis olarak görev yapan Dr. Ümran Küçüközdemir, “Ben ve ekip arkadaşlarımla birlikte 20 yıl çalışmanın sonucunda bir çeşit çıkardık. Bizim çeşitlerimizden bir tanesi. Tritikalenin en önemli özelliği değişen iklim koşullarına adaptasyon olması. Bu sene kurak olmasına rağmen kendini çok bariz olarak gösterdi. Tritikalenin insan beslenmesi üzerinde de çalışıyoruz. Buğdayın yetişemediği, buğdayın olmadığı yerlerde, atıl araziler de tritikale ekerek değerlendirsek ülke tarımına çok ciddi bir katkıda bulunacağız. Bizim alanımızda yazlık ekim hiçbir zaman önermiyoruz. Kışlık olarak arpa ekilemiyor çünkü yazlık ve sulu şartlar gerekiyor. Kışlık arpa çeşitlerimiz var. Bunlarla bölge şartlarına uygun olarak çeşitler yetiştiriyoruz” diye konuştu.
“SOĞUĞA VE KURAKLIĞA DAYANIKLI BİR BİTKİ”
Tritikale ıslahına 1997 yılında başladıklarını ifade eden Küçüközdemir, “Uzun soluklu çalışmanın ürünü bu. Yıllarca adaptasyonu, melezlemeler, soğuğa dayanıklılık, kuraklık testlerini yaparak yetiştirdik. İki tane daha tritikale adayımız var. bir tane de kışlık arpa çeşit adayımız var. onlarda bu sene tescil alacak ve çiftçilerimize çok yararlı olacak. Yaptığımız çalışmaların karşılığını gördüğümüz de çok mutlu oluyoruz” şeklinde konuştu.

 
Ömer Erdoğan Erzurum’dan taraftarlarına mesaj verdi
 
LGS’de Oltu farkı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum 5 ayda 23 patent üretti
DOSİAD - Erzurum’da Mayıs ayında 5, bu yılın Ocak – Mayıs ayları düzeyinde ...
DHMİ Erzurum Havalimanı Haziran verilerini paylaştı
Erzurum Havalimanından gerçekleştirilen uçak seferi sayısı yüzde 51, ticari ...
Erzurum ticaret sektörü büyümeyi sürdürdü
DOSİAD - Gelir İdaresi Başkanlığı 2021 Haziran dönemi faal vergi mükellefi ...
 
Temmuz ayı kira artış oranları açıklandı
Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Temmuz ayı kira artış oranı belli ...
Erzurum Haziran TÜFE’si açıklandı
DOSİAD - TÜİK Haziran 2021 dönemi Erzurum İstatistik Bölgesi TÜFE sonuçlarını ...
Memur ve emekli zamları belli oldu
Memur ve emekliler yüzde 8,45 oranında zam alacak.
 
DOSİAD, İl ekonomisi kırmızı çizgisini açıkladı
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği(DOSİAD) Mayıs 2021 dönemi ...
Emekliler ‘Ahmet Degen’ dedi
Türkiye Emekliler Derneği Erzurum şube Başkanlığında kongre heyecanı yaşandı. ...
Erzurum’dan 6 ayda 16.3 milyonluk ihracat
DOSİAD - . Erzurum’da bu yılın Haziran ayında 2 milyon 765 bin dolar; ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri