Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurum vergide sıra atladı
Erzurum vergide sıra atladı
Gazze'de can kaybı 43 bin 764’e yükseldi
Gazze'de can kaybı 43 bin 764’e yükseldi
Yılsonu enflasyon beklentisi arttı
Yılsonu enflasyon beklentisi arttı
Ücretli çalışan sayısı açıklandı
Ücretli çalışan sayısı açıklandı
Doğu'da kış gündemi
Doğu'da kış gündemi
HABERLER>EĞİTİM
14 Eylül 2020 Pazartesi - 06:45

YÖK-Gelecek projesinde 2. aşama

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, “YÖK-Gelecek Projemizin ikinci aşaması olan ‘Öncelikli Alan Öğretim Üyesi’ istihdamını da başlatıyoruz. Projenin bu aşamasında öncelikli ve özellikli alanlar olarak ‘Kritik Teknoloji Alanları’ belirlendi" dedi.

YÖK-Gelecek projesinde 2. aşama

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, “YÖK-Gelecek Projemizin ikinci aşaması olan ‘Öncelikli Alan Öğretim Üyesi’ istihdamını da başlatıyoruz. Projenin bu aşamasında öncelikli ve özellikli alanlar olarak ‘Kritik Teknoloji Alanları’ belirlendi" dedi.
Yükseköğretim Kurumu Başkanlığı (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK-Gelecek Projesi’nin birini aşaması olan ‘Öncelikli alanlarda araştırma görevlisi’ kadrolarına yönelik ek izinleri üniversitelere gönderdiklerini açıklayarak ikinci aşamaya geçildiğini belirtti.
Halihazırda birinci aşamanın devam ettiğini belirten Prof. Dr. Saraç, “Şimdi projemizin ikinci aşaması olan ‘Öncelikli Alan Öğretim Üyesi’ istihdamını da başlatıyoruz. Projenin bu aşamasında öncelikli ve özellikli alanlar olarak ‘Kritik Teknoloji Alanları’ belirlendi. Dünyada ‘kritik teknoloji’ olarak adlandırılan alanlara ilişkin ‘etki’ ve ülkemiz şatlarında ‘yapılabilirlik’ analizleri dikkate alınarak kendi içlerinde önceliklendirildi. Daha sonra da belirlenen bu alanlarda üniversitelerin yetkinliğine ilişkin bibliyometrik analizler yapıldı. Başarılı bulunan üniversitelerin bölümleri ile bu kritik alanlar eşleştirildi. Bu çalışmaya TÜBİTAK da destek verdi” açıklamasında bulundu.
Belirlenen alanları da açıklamasında sıralayan Saraç, “Buna göre belirlenen alanlar şunlar: Bilgi güvenliği, Biyomedikal ekipman, Biyoteknolojik ilaç teknolojileri, Bulut bilişim, Büyük veri ve veri analitiği, Enerji depolama, Genişbant tekonolojileri, Güneş enerjisi, İleri fonksiyonel malzeme ve Enerjik malzeme teknolojileri, Kuantum teknolojileri, Mikro-Nano-Optik elektromekanik sistemler, Modelleme ve Similasyon Teknolojileri, Motor teknolojileri, Nesnelerin interneti, Robotik, Mekatronik ve Otomasyon, Rüzgar enerjisi, Tarım ve hayvan biyoteknolojisi, Yapay zeka ve Makine Öğrenmesi. Bu alanların disiplinlerarası olması yükseköğretim sistemini çağın gittiği yöne doğru yönlendirmemizin de habercisidir” ifadelerini kullandı.
Başarılı olan bölümlerin ek kadro ile desteklenerek ödüllendirileceğini aktaran Saraç, “Bu projede kadrolar üniversitelere torba olarak dağıtılmayacak, ilgili üniversitenin bu alanlarda öne çıkan bölümlerinde ilan edilmek üzere ek kadrolar tahsis edilecektir. Böylelikle bu bölümler yeni kadrolar ile desteklenip, güçlendirilme ile daha başarılı süreçlere teşvik edilecektir. YÖK kurulduğu tarihten itibaren ilk defa başarılı bölümlerin, merkezi olarak YÖK tarafından görülmesi ve bunlara kadro takviye yapılması söz konusu oluyor” diye belirtti.
“Şeffaflık, liyakat ve fırsat eşitliği gözetilecek”
YÖK-Gelecek Projesi’ndeki iki aşamanın birbirlerini tamamlayıcı şekilde kurgulandığına vurgu yapan Saraç, “Yeni ve yenilikçi bir girişim olan projenin önemli bir özelliği de Yeni YÖK’ün diğer projelerinde olduğu gibi, şeffaflık, liyakat ve fırsat eşitliği gözetilerek kurgulanmasıdır. Bu projede sadece ülke için önemli olan kritik teknoloji alanlarında başarılı öğretim üyelerinin bulunduğu bölümlere başarısı dolayısıyla ayrıcalık tanınıyor. Kurgu yapıldıktan ve proje uygulamaya sokulduktan sonra diğer projelerimizde olduğu gibi süreçlerin sürdürülmesi üniversitelere bırakılacak. Geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile ilk paylaştığımız YÖK-Gelecek Projesi’nin birinci aşaması olan ‘Öncelikli Alanlarda Araştırma Görevlisi Alımı’ üniversitelere yapılan ek kadro tahsisleridir. Projemizin ikinci aşaması ise ‘kritik teknolojilerde’ öğretim üyesi yani; Doktor, Öğretim Üyesi, Doçent ve Profesör kadroları için üniversitelere ‘ek’ izinler verilmesidir. Her ikisinde de verilen kadrolar üniversitelerimizin kullanma izni almış olduğu kadrolar değil verilecek ek kadro izinleridir. Projemizdeki bu iki aşama birbirinden farklı gibi görünse de birbirlerini tamamlayıcı şekilde kurgulanmıştır. İkinci aşamada üniversitelere verilecek bu kadro izinleri ülkemizin “kritik teknolojilerde hızlı atılım yapması’ içindir” ifadelerine yer verdi.
“77 üniversiteye 18 kritik teknoloji alanında 750 ek öğretim üyesi kadrosu”
Proje kapsamında yapılacak öğretim üyesi alımında ilk olarak öncelikli kritik teknoloji alanlarının belirlendiğini aktaran Saraç, bölümlerin alanlara yönelik yetkinlik haritalarının da çıkarıldığını ekledi. Ek kadroların bu harita ışığında çıkarıldığına değinen Saraç, “Bu kapsamda 77 üniversite 18 kritik teknoloji alanlarında üniversitenin ‘mevcut kadroları izinlerine ek olarak’ toplamda 750 öğretim üyesi daha alabilecek. En fazla kadroyu sırasıyla Orta Doğu Teknik, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Gazi ve Hacettepe Üniversitesi alacak. Bu kadrolar üniversitelerin kendilerine verilen genel cari usuldeki kadrolarına ek olacak” dedi.

 
Erzurum’un 7 aylık yatırım payı açıklandı
 
Rehber koruyucu ailelik uygulaması başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATAUNİ’den kurumsal İşbirliği
Araştırma Üniversitesine aday olan Atatürk Üniversitesi, bu kapsamda yapmış ...
Yüz yüze eğitim detayları açıklandı
Milli Eğitim Bakanlığı, 21 Eylül Pazartesi günü başlayacak yüz yüze eğitimin ...
ETÜ Projesine destek ödülü
"Akıllı Beşik" isimli proje TÜBİTAK 1512 Bireysel Genç Girişimci kapsamında ...
 
ETÜ’den üretim protokolü
Erzurum Teknik Üniversitesi(ETÜ) ile Mezra Ziraat A.Ş. arasında üretim protokolü imzalandı.
MEB’den burs açıklaması
1416 sayılı Kanun kapsamında 1929 yılından bu yana üniversitelerin ve ...
YÖK’ten ‘Gelecek Projesi’
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu sene yükseköğretim tarihinde akademik kadro ...
 
Atatürk Üniversitesinden Uzaktan Eğitim kararı
Atatürk Üniversitesi Senatosunun güz döneminde uygulanacak eğitim modelini ...
Okullar yeni normale hazırlanıyor
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullarda yüz yüze eğitime hazırlık çalışmalarıyla ...
Selçuk’tan “yüz yüze eğitim” açıklaması
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, 21 Eylül 2020 Pazartesi günü “aşamalı ve seyreltilmiş” ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri