Geride yıkık evler, kaybolmuş hayaller, onulmaz yaralar bırakan depremin üzerinden 18 gün geçti. Yürekler yanık, gözpınarları artık yaş tutmuyor. Yetimler, dullar, evsiz, barksız kalan binlerce vatandaşla yüzyılın afeti maşeri vicdanda derin izler bıraktı. Tek teselli devletin babalığı, Türk Milletinin dayanışmada yarışması.
DEVLET TÜM İMKANLARIYLA VATANDAŞININ YANINDA
Devlet tüm kurumlarıyla hızlı, anında ve yerinde verdiği hizmetlerle yaraları sarıyor, aman diyenin imdadına yetişiyor. Devlet – Millet dayanışması doruk noktasında. Depremzedelerin ‘Allah Devletimizi başımızdan bozmasın, zeval vermesin’ duaları semalara yükseliyor.
BAKARA SURESİNDEKİ İLAHİ EMİR
Bu yalnızca depremzedeler için değil, top yekun milletimiz için de bir sınav. Yüce yaradan Bakara Suresi 148’inci ayetinde, ‘Herkesin yüzünü ona doğru çevirdiği bir yönü vardır. Öyleyse hayırlarda yarışın. Nerede olursanız olun, Allah sizin hepinizi bir araya getirecektir. Şüphesiz Allah her şeye kadirdir.’ buyuruyor. Vakit dayanışma vakti.
YARDIMLAŞMA, DAYANIŞMA VE KARDEŞLİK
Yüce Allah, Müzemmil Suresi 20’inci ayette, ‘Hayır olarak kendiniz için önceden ne gönderirseniz, onu Allah katında daha hayırlı ve mükâfâtı daha büyük olarak bulursunuz…”, Enam Suresi 160’ıncı ayetinde ise “Her kim bir iyilik yaparsa ona, o yaptığı iyiliğin on katı vardır” buyuruyor. Türk Milleti bu hakikate yüreklerini teslim ederek hayırda, yardımlaşma ve kardeşlik ifadesinde yarışıyor.
ALLAH RESULÜNÜN BUYRUĞU
Allah Resulü, ‘“İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır; malın en hayırlısı, Allah yolunda harcanandır; Allah yolunda harcananın en hayırlısı da insanların en çok ihtiyaç duyduğu şeyleri karşılayandır” buyuruyor. Ve şükürler olsun ki, Türk Milleti bu emre layık olma yolunda nefsini adıyor.
YARDIM TIRLARI AĞRI’DAN YOLA ÇIKMAYA DEVAM EDİYOR
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) iş birliğinde "Türkiye İçin İyilik Vakti" sloganıyla başlatılan yardım kampanyası sürüyor.
Bu kapsamda Ağrı İl Müftülüğü, ve Türkiye Diyanet Vakfı Ağrı Şubeleri öncülüğünde hayırseverlerin desteğiyle hazırlanan soba ve gıda malzemeleri dolu tır, Ağrı İl Müftüsü Celal Büyük'ün katıldığı uğurlama töreniyle Malatya'ya uğurlandı.
Dualarla uğurlanan tırda toplamda, 12 ton gıda malzemesi, 470 soba ve teçhizatı bulunmakta.
BİNGÖL’E GELEN 464 ÖĞRENCİ EĞİTİME BAŞLADI
Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkımlara ile can kayıplarına neden olan depremin ardından, Bingöl’e gelen depremzede öğrenciler eğitim ve öğretim hayatlarına kaldıkları yerden burada devam etmeye başladı.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubatta meydana gelen 2 büyük deprem, 11 ilde yıkımları ve can kayıplarını beraberinde getirdi. Afet bölgelerinden kaçarak Bingöl’e gelen 5 binin üzerindeki depremzede misafir edilirken okullarından ayrı kalan öğrencilerde ders başı yaptı. Bingöl’de misafir edilen 464 öğrenci il genelindeki okullarda eğitim ve öğretim hayatına başlarken, deprem sonrası il genelinde yapılan denetimlerde sıkıntılı olan okullarda ivedilikle boşaltıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi İlkokulunu ziyaret eden İl Milli Eğitim Müdürü Halil Yücel hem öğretmenler ile hem de öğrenciler ile bir araya geldi. Yücel, deprem sonrası yapılan çalışmalar ile ilgili şu bilgileri verdi:
''Öncelikle ülkemizin başı sağ olsun. Gerçekten büyük bir felaket ile karşı karşıya kaldık ama çok kısa zamanda kurumlarımız alanda hakimiyetini sağladılar. Şu anda ilimizde de deprem konusunda çok şükür kayda değer bir sıkıntı yok. Deprem bölgelerinden afetzede öğrenciler ilimize geldi. Şu anda 464 öğrencimiz var, süreç içerisinde bu sayının artacağını düşünüyoruz. Bu öğrencilere yönelik Milli Eğitim Müdürlüğü olarak psiko-sosyal destek ekiplerimiz kurduk ve tüm okullarımızda bu ekiplerimiz faal olarak görev yapıyorlar. Aynı zamanda depremzede çocuklarımıza yönelik kırtasiye, kitap ve elbise gibi yardımlarda da bulunuyoruz Bakanlığımızın yönlendirmeleri doğrultusunda.”
İl Milli Eğitim Müdürü Halil Yücel, Bingöl il genelinde deprem sonrası risk oluşturan ve boşaltılan okullarla ilgili de bilgi vererek, ''Depremin ilk gününden itibaren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü teknik ekipleri ile toplantı yaptık. İlimizde tüm okulların analizi yapılıyor şu an riskli görünen kısmi birkaç okulumuz var, onlarında hemen tahliyesini yaptık. Eğitim ve öğretim devam ediyor, eğitim ve öğretim anlamında bir sıkıntı görmüyoruz'' dedi.
VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DEPREM BÖLGESİNDE
Van Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilk gününden itibaren deprem bölgesinde yoğun bir çalışma yürütüyor.
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı’nın koordinasyonunda depremin yaşandığı 6 Şubat tarihinden itibaren afetten etkilenen vatandaşların yanında olan büyükşehir belediyesi, 6 Şubat ile 19 Şubat tarihleri arasındaki 14 günlük faaliyetlerini paylaştı. Arama-kurtarmadan lojistik desteğe, yardım dağıtımından cenaze nakil işlemlerine, psikososyal destekten çadır ve konteyner kentlerin altyapısı ve kurulumuna kadar her alanda canla başla çalışan Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri, depremlerden etkilenen vatandaşların yaralarının sarılması için geceli gündüzlü çalışıyor.
İki haftalık süreçte Van Büyükşehir Belediyesinden 946 personel görevlendirilirken, mevcutta 395 personel, 359 iş makinesi ve araç ile çalışmalar aralıksız bir şekilde devam ediyor.
VAN EKİBİ 67 KİŞİYİ ENKAZLARDAN SAĞ OLARAK KURTARDI
İlk etapta görevlendirilen 26 kişilik arama kurtarma ekibi, 11 enkaz alanında çalışma yaparak 17 kişiyi sağ olarak kurtardı. Daha sonra Malta ve Filistin arama kurtarma ekipleri ile yapılan ortak çalışmalar sonucunda ise enkazlardan 50 kişi daha sağ olarak kurtarılırken, 70 kişinin ise cansız bedenine ulaşıldı. Büyük bir özveriyle yapılan çalışmalar sonucunda toplamda enkazlardan 67 kişi sağ olarak kurtarılarak hastanelere nakli sağlandı.
134 BİN 760 YARDIM KOLİSİ DEPREMZEDELERE ULAŞTIRILDI
Malatya’da yardım çalışmalarını da sürdüren Van Büyükşehir Belediyesi, bir yandan gelen yardımları afetzede vatandaşlara ulaştırmak için adeta zamanla yarıştı. Malatya’da 62 Pick-up ile 3 bin 749 ring seferi yapan ekipler, 134 bin760 yardım kolisini afetzede vatandaşlara ulaştırdı. Büyük bir fedakârlıkla çalışan personeller, ayrıca 238 tır, 5 kamyon ile 8 kamyonet yardım malzemesini de depolara boşaltarak vatandaşlara zamanında ulaşmasını sağladı.
53 TIR MALZEME DEPREM BÖLGESİNE GÖNDERİLDİ
Depremden etkilenen vatandaşlar için adeta seferlik ilan eden Van Büyükşehir Beledisi; inşaat malzemesi, temizlik, gıda, tüketim malzemesi, giysi, konteyner, battaniye, yatak, bebek ihtiyaç ve kadın ihtiyaç malzemeleri, çadır, kefen, tabut, branda, soba, ısıtıcı, seyyar WC ve kırtasiye malzemelerinden oluşan 53 tır yardımı Malatya’daki depremzedelere ulaştırdı.
18 FARKLI NOKTADA SICAK YEMEK VE ÇORBA DAĞITIMI YAPILIYOR
Depremin ilk gününden itibaren bölgeye gönderilen mobil aşevi tırı ve çorba dağıtım araçlarıyla depremden etkilenenlere 18 farklı noktalarda 187 bin 500 kişilik çorba dağıtımı, 10 bin adet kumanya, 5 bin adet meyve suyu ile 5 bin adet kek dağıtımı yapıldı. Halihazırda 11 noktada çorba dağıtımı devam ederken, Malatya’daki Geri Gönderme Merkezine kurulan çay evinde de günlük 1000 kişilik çay ikramı yapılıyor.
ÇAYEVİ SAHİBİ BİR GÜNLÜK HASILATI DEPREMZEDELERE BAĞIŞLADI
Erzincan'ın Tercan ilçesinde çayevi işletmecisi bir günlük hasılatını deprem bölgesine bağışladı.
Kahramanmaraş ve çevresinde yaşanan depremler sonrasında Tuğrul Özelgül 'ün işlettiği bir çayevi bir günlük hasılatını deprem bölgesine bağışlama kararı aldı. Çayevine koyduğu yardım kampanya kutusuna astığı yazı ile işyeri sahibi Tuğrul Özelgül müşterilerinden de tam not aldı. Gün boyu elde edilen 2 bin 940 lirayı AFAD'ın hesap numaralarına aktaracağını anlatan Özelgül, “Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Bizlerde deprem bölgesinde ki kardeşlerimiz için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Devlet millet el ele yaralarımızı hep beraber saracağız. Bizde Tercan Huzur Çay Evi olarak bu zor günler de iş yerimizin bir günlük gelirini depremzedelere bağışladık. Deprem de hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar dileriz. Rabbim ülkemize devletimize bir daha böyle acılar yaşatmasın. Hepimiz üzüntülüyüz. Deprem bölgesine bir nebze de olsun katkımız olsun istedik. Bir günlük hasılatı bağışlama kararı aldık. İşyerimize böyle bir yazı astık. Müşterilerimiz de ilgi gösterdiler. Kazandığımız 2 bin 940 lirayı AFAD belirttiği hesaba aktaracağız" dedi.
ERMEK, DEPREMZEDELERİN İHTİYAÇLARI KARŞILANIYOR
Erzincan Belediyesi ERMEK’le depremzedeleri yalnız bırakmıyor.
Erzincan Belediyesi Meslek Edindirme ve Eğitim Kursları (ERMEK) depremzede vatandaşlara yardım etmeye devam ediyor. Süleyman Demirel İş Merkezinde bulunan ERMEK’te 6 Şubat 2022 tarihinde Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen deprem sonrasında Erzincan’a gelen depremzedelerin ihtiyaçları karşılanıyor.
Erzincan Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürü Saffet Erbaş ERMEK tarafından depremzede vatandaşlar için yapılan yardımlar hakkında bilgiler verdi.
Erbaş açıklamasında şunları ifade etti; “Öncelikle bütün Türkiye'ye ve bölgedeki insanlarımıza baş sağladı diyoruz. Erzincan Belediyesi olarak ilk önce yardım toplama merkezimizde Valimizle beraber ortak koordinasyonla başladığımız yardım toplama merkezinde vatandaşlarımızın gönlünden kopan yardım malzemelerini getirdiği alandan deprem bölgesine sevkiyatları yaptık.
Daha büyük şarttaki destekleri AFAD koordinasyonuyla bölgeye gönderildi. Depremin üçüncü gününden itibaren depremzede vatandaşlar Erzincan'a gelmeye başladı. Doğal olarak depremden çıkmış, evi yıkılmış veya ikinci depremde evi yıkılmış, evden hiç eşyasını almamış insanlar da gelmeye başladı buraya. Acil ihtiyaçlarını ilk etapta karşılamak için ERMEK de burası Erzincan Belediyesi’nin Meslek Edindirme Kurslarının bulunduğu merkez. Burada bir yardım koordinasyonu kurulması talimatını verdi Belediye Başkanımız. Üçüncü gününden beri özellikle kadın, erkek çocuklar için kıyafet yardımında bulunuyoruz burada. İç çamaşırı, ayakkabısı, terliği ihtiyacı ne varsa bunların tamamını karşılamaya çalışıyoruz. Yine çocuklar ve bebekler için mamaları, biberonları bezleri bu şekilde ihtiyaçlarını da karşılamaya devam ediyoruz.
“Depremzede vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçlarını karşılıyoruz”
Evde kalan vatandaşlar var veya bir başkasının yanına yerleşmiş, oğlunun kızının yanına gelmiş insanlarımız var onların da bütün ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Gıda talepleri varsa bunları yerine getiriyoruz, sobalı evde kalıyorsa odun kömür ihtiyaçlarını karşılıyoruz.
İlk etapta bu merkeze gelenlerin kayıtlarını aldığımızda Sosyal Yardımlaşma Vakfı ile koordineli şekilde deprem bölgesinden gelen insanlar olduğu tespiti yapılır yapılmaz personelimiz ihtiyaçların listesini çıkarıyor ve buradaki merkezimizde bu malzemelerin tedarikini sağlıyoruz.
15'e yakın ev kurduk, bütün ev eşyasını tedarik ettik. Bazı evlerin temizliğini bile Belediye personellerimiz yaptı, öğrencilerimiz İçin kitap kırtasiye yardımında bulunuyoruz.
Sosyal Yardımlaşma Vakfımızla koordine sağladık, vatandaşlarımızın kayıt işlemlerini yaptığımızda T.C'leri üzerinden deprem bölgesinde ikameti bulunan bütün insanlara burada yardımda bulunuyoruz. Çok şükür zaten yani bu tespit adına önemli yoksa başka bir başvuruda gelmedi yani onu da rahatlıkla söyleyebiliriz
Biz ilk 3 gün vatandaşlarımızdan gelen sıfır kullanılmamış kıyafetlerin tamamını deprem bölgesine gönderdik. Üçüncü günden sonra gelen yardım malzemelerini buraya aldık ama burada Belediyemizin bütçesinden malzeme alarak tedarik ediyoruz.
Sosyal Yardımlaşma Vakfımızda bize özellikle kıyafet konusunda yardımcı oldu, ama büyük oranda vatandaş desteği ve Belediyenin kendi bütçesinden aldığımız eşyalarla devam ediyoruz.
Depremzede vatandaşlarımız ERMEK’e nasıl ulaşabilirler?
Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve AFAD'a başvuru yapan bütün vatandaşlar oralarla da konuştuk bize yönlendiriyorlar yani bir talebiniz bir isteğiniz varsa bir eksiğiniz varsa dörtyol merkezde bulunan ERMEK’e uğramaları söyleniyor ve vatandaşlarımız buraya yönlendiriliyor.”
ELAZIĞ'DA SICAK YEMEKLER DEPREMZEDELER İÇİN KAYNIYOR
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık bin 700 civarı afetzede Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı yurtlarda kalıyor. Burada yemekler 3 öğün depremzedeler için kaynıyor.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonrasında depremzedeler Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki yurtlarda ağırlanmaya başlandı. Ahmet Kabaklı Öğrenci Yurdunda bin 700’ü aşkın depremzede kalırken yemekhanede 23 personel ve 2 diyetisyen görev yapıyor. Günlük olarak sabah kahvaltısı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olarak hazırlayıp servis ediliyor. İşleticinin rehberlik ve denetimi yine il müdürlüğü nezdinde gerçekleştiriliyor.
Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş ve depremin etkilediği çevre illerden gelen depremzedelerimizin beslenme ihtiyaçlarını giderme konusunda il müdürlüğümüz olarak gereken gayreti gösteriyoruz. Günlük olarak 3 öğünde de bin 700 kişilik hazırlık söz konusu ve burada personellerimizin ve işleticilerimizin ciddi emekleri var, yeme içme zamanının dışında da hijyen açısından yemekhane temizliği yapılıyor. Büyük bir emek ve gayret var, misafirlerimizin depremzede olması ekstra hassasiyet istiyor bizler de kurum olarak tüm yoğunluğumuzu buraya aktarıyoruz. İnşallah bu zor süreci de hep birlikte atlatacağız” denildi.
VALİ AKBIYIK DEPREMZEDELERLE YAKINDAN İLGİLENDİ
Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, kent merkezine gelen ve yurtlarda misafir edilen depremzedelerle yakından ilgilendi.
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası Hakkari il merkezi ve ilçelerine yaklaşık bin 200 depremzede geldi. Hakkari'deki iki ayrı otel ile bin 500 kişilik KYK yurdunda misafir edilen depremzede ailelerin ihtiyaçları ise anında karşılanıyor. Vali ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık da, depremzedelerle yakından ilgilendi. Ailelere ‘geçmiş olsun’ dileklerinde bulunan Vali Akbıyık, “Allah ülkemizi her türlü afetten muhafaza eylesin" dedi.
Depremzede ailelerle bir süre sohbet eden Vali Akbıyık, ailelerin sorun ve sıkıntılarını yerinde dinledi. Vali Akbıyık'ın depremzede ailelere yönelik ziyareti devam ediyor.
Vali Akbıyık'a Gençlik ve Spor İl Müdürü Emin Yıldırım da eşlik etti.
KARS’TAN DEPREM BÖLGESİNE 130 TIR YARDIM
Kars’tan deprem bölgesine 130 tır yardım malzemesi gönderildi.
Kars Valiliği koordinesinde başlatılan yardım kampanyası devam ediyor. Depremzedeler yardımda bulunmak üzere vatandaşlar hazırladıkları malzemeleri AFAD Müdürlüğü’ne teslim ediyor.
Kars Valisi Türker Öksüz’ün çağrısıyla başlatılan yardım kampanyası çerçevesinde depren bölgesine bugüne kadar 88 bin 310 koli giysi, 46 bin 212 koli su ve içecek, 66 bin 899 ekmek, 25 bin 738 koli gıda, 13 bin 577 battaniye, 9 bin 458 koli hijyen ve temizlik malzemesi, 11 bin 200 bebek ve çocuk malzemesi, 7 bin atkı, bere, eldiven, 3 bin 928 bot ayakkabı, 6 bin 428 ısınma malzemesi, bin 533 yatak, 145 ton odun, kömür, 112 powerbank, 636 çadır, 50 kazma kürek, 4 bin 639 soba, 12 jeneratör ve 1 konteyner gönderildi.
DEPREM BÖLGESİNE YILDIRIM KENT
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ile birlikte Yeşilyurt’a kuracakları konteyner kent alanında devam eden çalışmaları yerinde inceledi.
Türkiye’yi yasa boğan depremlerin ardından AFAD koordinasyonuyla hemen harekete geçen Yıldırım Belediyesi, deprem bölgesinin yaralarını sarmaya devam ediyor. Yıldırım Belediyesi, depremzedeler için ayni yardımlar haricinde bölgede İçişleri Bakanlığı izni ve AFAD koordinasyonunda Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde 300 konteynerlik kent kuruyor. Altyapı çalışmaları ve kurulumun devam ettiği konteyner kentin bünyesinde barınma alanlarının yanı sıra çocuk oyun alanı, kütüphane, aş evi, kütüphane, kreş, revir bulunuyor.
Hatay'a da konteyner kuracağız
Depremzedelerin normal hayatlarına dönmesi için ekiplerin süratle çalışmalara devam ettiğini belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Kalıcı deprem konutlarından önce vatandaşlarımızın barınma ihtiyacının karşılanması için Malatya Yeşilyurt’a 300 konteynerlik yaşam alanı kuruyoruz. İçerisinde banyo, lavabo ve mutfak bulunan konteynerlerin içerisine ısıtıcı ve acil ihtiyaçlarla ilgili takviyelerde de bulunacağız. Bünyesinde sosyal alanlardan kreşe kadar tüm imkanların olacağı konteyner kenti depremzede kardeşlerimizin hizmetine açmak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Ayrıca Hatay’da kuracağımız konteyner kentin planlamasını yapıyoruz. Bu süreci birlik ve beraberlik içerisinde atlatacağız” dedi.
BAYBURTLU ÇİFTÇİLERİN DEPREM BÖLGESİNE YEM DESTEĞİ DEVAM EDİYOR
Bayburtlu çiftçilerin, deprem bölgesindeki çiftçiler için başlatmış olduğu yardım kampanyasında yem ve ot desteği hız kesmeden devam ediyor.
Depremzede çiftçilerin hayvanlarının da unutulmadığı yardım kampanyasında, Aydıntepe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri Aydıntepe ilçesi başta olmak üzere merkez ve köylerindeki çiftçilerden 400 adet yonca, çayır ve yulafı topladılar. Kamyonlara personellerce yüklenen yemler, Malatya'ya gönderilmek üzere yola çıktı.
Çalışmalarından ötürü Aydıntepe İlçe ve Orman Tarım Müdürü İbrahim Köksal'a ve personellerine teşekkür eden Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürü Selami Ersen, depremzede vatandaşların yanı sıra çiftçilerin ve hayvanların da unutulmadığını belirterek, yardımların devam edeceğini bildirdi.
Aydıntepe İlçe ve Orman Tarım Müdürü Veteriner Hekim İbrahim Köksal ise, Aydıntepe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri olarak Aydıntepe ilçesinden 40 çiftçinin, 400 balya kaba yem gönderdiğini, çalışmaların devam ettiğini söyleyerek, yemlerin Malatya'ya gönderilmek üzere yola çıktığını ifade etti. Çiftçilere ve personellere yardımlarından ötürü teşekkür eden Köksal, yaraların hep birlikte sarılacağını belirterek, beraberlik mesajı verdi.