Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Vali Çiftçi kümbetleri inceledi
Vali Çiftçi kümbetleri inceledi
ATAUNİV’de ‘Millî Mücadelede Erzurum Basını’ paneli
ATAUNİV’de ‘Millî Mücadelede Erzurum Basını’ paneli
Erzurumsporlu Ömer Arda Kara Milli Takımda
Erzurumsporlu Ömer Arda Kara Milli Takımda
Bak: 'Beklentilerimiz arttı'
Bak: 'Beklentilerimiz arttı'
Yumaklı Tarım vizyonunu paylaştı
Yumaklı Tarım vizyonunu paylaştı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
1 Ekim 2021 Cuma - 02:38

Şentop: ‘Akif yüksek karakterli fazilet örneğidir’

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, TBMM Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 100. Yılında Evrensel Boyutlarıyla İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Kongresi'nin kapanış konuşmasını yaptı.

Şentop: ‘Akif yüksek karakterli fazilet örneğidir’

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, TBMM Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 100. Yılında Evrensel Boyutlarıyla İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Kongresi'nin kapanış konuşmasını yaptı.

Mehmet Akif'in, şair ve mütefekkir olarak, milletin milli değerlerini temsil eden mümtaz bir şahsiyet olduğuna dikkati çeken TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Mehmet Akif, bütün hayatını inancı ve düşüncesi uğruna vakfeden, inandığı değerleri yaşamaya, tebliğ etmeye, o uğurda hayatını mücadeleye hasretmiş bir şahsiyettir. Millet olarak Mehmet Akif gibi düşüncesiyle, yaşantısıyla, sanatıyla örnek olan güzide bir şahsiyete sahip olduğumuz için ne kadar iftihar etsek azdır. Çünkü o inandığını tam olarak yaşayan, her şeyini dini ve milleti için feda eden yüksek karakterli bir ahlak ve fazilet örneğidir." ifadesini kullandı.

Bu değerli şair ve mütefekkiri, yeniden keşfetmek, anlamak ve her açıdan analiz etmek zorunda olduklarını kaydeden Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Akif'in Kurtuluş Savaşı'nda verdiği mücadeleyi anlattı.

TBMM Başkanı Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu büyük şair ve mütefekkirimiz, Osmanlı Devleti'nin çöküş ve çözülüş sürecinde Balkan Savaşları'nda, akabinde gelen I. Dünya Harbi'nde ve milli mücadele yıllarında gerek eylemleriyle gerek cami kürsülerinde verdiği vaazlarla gerek milletimize dinamizm katıp coşturan şiirleriyle ve gerekse yazdığı yazılarla destansı bir mücadele vermiştir.

Ülkesi ve milleti için hiçbir fedakarlıktan kaçınmamış, bu uğurda makam ve mevkiden vazgeçip, çoluk çocuğunu dahi terk edip ülkesinin kurtulması için TBMM'de mebus olarak görev almış ve yine TBMM'nin bünyesinde oluşturduğu İrşad Heyeti'nde yer alarak, Anadolu'yu adım adım dolaşarak her türlü fedakarlığı yapmış, cephelerde askerlerimizi yüreklendirici, mücadele azmini kuvvetlendirici konuşmalar irad etmiş, her türlü zorluğun üstesinden gelmiş, halkı milli mücadeleye yönlendirmiş, yazdığı şiir ve yazılarla, yaptığı vaaz ve konuşmalarla milli mücadele aleyhine oluşturulan menfi propagandalara set çekmiş ve milletimizin istiklalinin, marşını yazarak mücadelesini taçlandırmıştır."

İstiklal Marşı'nın, ülkenin düşman işgalinden kurtarılması noktasında bir ölüm kalım destanı olduğunu vurgulayan Şentop, ülkenin Yunanlılar olmak üzere Fransızlar, İngilizler, İtalyanlar tarafından işgal edildiği, halkın korkuyla umudunu yitirdiği bir süreçte Mehmet Akif'in, İstiklal Marşı'nı yazarak bütün ülkeye ümit, azim ve inanç aşısı yaptığını söyledi.

Milli mücadelenin, İstiklal Marşı'nın yardımıyla kazanıldığının altını çizen Şentop, şunları kaydetti: "Ülkenin en yeisli günlerinde, Yunanlıların Anadolu'nun içlerine kadar yürüdüğü, iç isyanların alabildiğince arttığı, felaket ve ızdırapların ayyuka çıkıp bütünüyle Anadolu coğrafyasını kapladığı bir süreçte; İslam şairi Mehmet Akif ortaya çıkarak gür ve mert bir sesle 'korkma' diye başladığı marş, bu ülkenin yaralarına merhem olmuş, ülke insanının biten umutlarına, azmine, yok olmaya yüz tutan inancına verdiği destekle istiklal mücadelesini harlandırmış, alevlendirmiş, 'yok oldu, bitti' sanılan bir milletin esaretten kurtulup hürriyetine kavuşmasına zemin hazırlamıştır.

Allah'ın Müslümanlara vadettiği kurtuluş ve zaferin mutlaka gerçekleşeceğine inanan Mehmet Akif, bu inanç ve düşünceyle kelimeleri ilmek ilmek örerek İstiklal Marşı'nı yazmış, milletinin acılarını, elemlerini, ümitlerini paylaşarak zaferin er geç tahakkuk edeceğine, milletini inandırmıştır."

TBMM Başkanı Şentop, İstiklal Marşı'nın yaygın yanlış anlayışın dillendirdiği gibi İstiklal Savaşı kazanıldıktan sonra değil, ufukta zafer emarelerinin görülmediği bir aşamasında yazıldığına dikkati çekti.

"Mehmet Akif'i yalnızca büyük bir şair, önemli bir mütefekkir, büyük bir ahlak örneği, idealist bir münevver şeklinde değerlendirmek ona karşı büyük haksızlık olur. O yüzden Akif'i anlamaya çalışırken onun çok yönlü ve derinlikli bir fikir ve düşünce adamı ve sanatkar olduğunu dikkate almak zorundayız." ifadesini kullanan Şentop, şöyle devam etti:

"Mehmet Akif'in, şair kimliği yanında, fikir adamlığı, dava ve cemiyet adamlığı, idealistliği gibi çok yönlü bir münevver olmasının yanı sıra siyasi görüşleri açısından çok ayrıcalıklı, belirgin ve öncü bir yere sahip olduğuna da özellikle dikkat etmeliyiz. Bu noktada karşımızda duran asıl sorun, bu çok yönlü düşünür ve sanatkarımızın yeterince anlaşılmamasıdır.

Bugün Akif'imize olan ilgi maalesef bilgi seviyesine geçememekte, bilgiyi içermemektedir. Bilgiyi içermeyen ilginin en büyük açmazı muhatabını tam olarak anlamamaktır. İstiklal şairimizi anlama ve kavrama noktasında maalesef böyle bir açmazla karşı karşıyayız. Temennimiz toplumumuz tarafından büyük ilgiye mazhar olan Mehmet Akif'imizin gerekli bilgiye de mazhar olmasıdır. Bunun yolu da bu düşünürümüzün hayatını iyice öğrenmek ve yazdıklarını ciddi biçimde okumak ve anlamaktan geçmektedir."

Şentop, kongreye katkı sunan Telif Hakları Genel Müdürü Ziya Taşkent, TİKA Başkanı Serkan Kayalar, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu Başkanı Muhammet Hekimoğlu'na plaket verdi.

TBMM Başkanı Şentop'un himayesinde, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Tarihdaş Milletler Derneğinin iş birliğiyle düzenlenen kongreye, 28 ülkeden 63 bilim insanı katıldı. Mustafa Şentop, programın sonunda, kongreyi düzenleyenlerle fotoğraf çektirdi.

 
'İnternet gazeteciliğinde düzenleme ihtiyacı var'
 
Erdoğan gazetecilere değerlendirmede bulundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yağmur suları Değirmenler Höyüğünü tahrip etti
Erzurum’da üzerinde herhangi bir arkeolojik kazı çalışması yapılmayan ...
Camiler ve Din Görevlileri Haftası başlıyor
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında ...
Turizmi fotoğraflarla anlattılar
Atatürk Üniversitesi’nde “Turizmi Anlat” konseptiyle her yıl yapılması ...
 
ATAUNİ’de Salgının Edebiyata Etkisi ele alındı
Edebiyat ve Pandemi, Dilbilim ve Pandemi şeklinde iki oturumda çevrimiçi ...
EDT ’Kayıp El’ oyunuyla Başkent Sahnesinde
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Açık Hava Yaz Oyunları’nda sona gelindi.
Türk Dil Kurumundan yeni yayın
Yazar Sadettin Özçelik tarafından hazırlanan Dede Korkut-Günbed Yazması-Kazan ...
 
TDK’dan Güncel Türkçe sözlüğe yeni yazılım
Türk Dil Kurumu tarafından 9. Uluslararası Türk Dili Kurultayı düzenlendi.
Merhum Sanatçı Erkal’a vefa
Fantezi müziğin önde gelen isimleri arasında yer alan ve Erzurum doğumlu ...
Binler ışık hadisesini izledi
Siirt'te sabah namazında bir araya gelen vatandaşlar, Erzurumlu İbrahim ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri