TİM Erzurum Ocak – Ağustos dönemi ihracatta sektörel performans sonuçlarını paylaştı. Erzurum’da bu yılın Ağustos ayında 14, Ocak – Ağustos ayları arasında ise 17 sektör ihracat gerçekleştirdi. 8 aylık boyutta 2020 yılının aynı dönemine göre 7 sektör ihracatında artış, 11 sektör ihracatında ise düşüş gözlendi.
AĞUSTOS AYI ERZURUM VERİLERİ
Erzurum’dan Ağustos 2021 döneminde en yüksek değerde ihracat kaydeden 3 sektör otomotiv endüstrisi, Madencilik ürünleri ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri oldu. Bu yılın 8 ayında ise en fazla değerde ihracat gerçekleştiren 6 sektör Madencilik, Çimento, Hububat, Otomotiv, Kimya ve Demir endüstrisi olarak sıralandı.
8 AYLIK ERZURUM VERİLERİ
DOSİAD analizlerine göre, Erzurum’dan Ocak – Ağustos döneminde 1 milyon dolar üzerinde ihracat gerçekleştiren sektörlerin ihracat payı madencilik sektörü payı yüzde 22,82, çimento sektöründe yüzde 19,46, Hububat sektörü payı yüzde 15.39, otomotiv sektörü payı yüzde 13.61, kimyevi maddeler sektörü payı yüzde 13,46, demir ve demirdışı metaller sektörü payı yüzde 5,38 olarak gerçekleşti.
7 SEKTÖR İHRACATINDA ARTIŞ
Yılın Ocak - Ağustos arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre 7 sektör ihracatında artış, 11 sektör ihracatında ise düşüş yaşandı. Hububat, Deri ve Deri Mamulleri, Elektrik – Elektronik, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, SU ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Madencilik ile Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri sektörleri ihracat artışı kaydeden sektörler olarak belirlendi
ARTIŞ ORANLARI
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerinde, bir yıllık süreç bazında ihracat değeri artış oranı deri ve deri mamullerinde yüzde 1223,1, çimento sektöründe yüzde 27,5, madencilik ürünlerinde yüzde 50,2, Mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde yüzde 66,4, hububat, bakliyat ve ürünlerinde yüzde 1880, Elektrik – Elektronik sektöründe yüzde 365.0, SU ürünleri ve Hayvansal Mamüller sektöründe ise yüzde 57.6 olarak değerlendirildi.
DÜŞÜŞ KAYDEDEN SEKTÖRLER
8 aylık süreçte, bir önceki yıla göre ihracat değeri düşüşünün en yüksek oranda kaydedildiği sektörler meyve sebze ile su ürünleri sektörü oldu. Kimya, Makine, Çelik, Diğer sanayi, İklimlendirme, demir ve demir dışı metaller, halıcılık ve hazır giyim, tekstil, meyve sebze mamülleri sektörleri önceki yıla göre ihracat değerinin azaldığı sektörler olarak kaydedildi.
DÖNEMSEL DÜŞÜŞ ORANLARI
Dönemsel kayıtta ihracat değeri düşüş oranı otomotiv endüstrisinde yüzde 14.5, halı sektöründe yüzde 53,1, iklimlendirme sanayisinde yüzde 55,1, makine ve aksamlarında yüzde 15,3, kimyevi maddeler sektöründe yüzde 17,8, çelikte yüzde 46,9, diğer sanayi ürünlerinde yüzde 82.9, hazır giyimde yüzde 61,4, demircilik sektöründe yüzde 27.8, Tekstilde yüzde 41.9, meyve, sebze mamullerinde yüzde 100 olarak belirlendi.
AĞUSTOS’DA ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER
Erzurum’da Ağustos ayında ihracat değerleriyle öne çıkan sektörler 1.0 milyon dolarla otomotiv endüstrisi, 761. Bin dolarla madencilik, 561.8 bin dolarla kimya, 371.1 bin dolarla elektrik – elektronik, 358.3 bin dolarla hububat, 317.2 bin dolarla su ürünleri, 261.1 bin dolarla çimento, 179.9 bin dolarla makine, 95.2 bin dolarla demir, 47.8 bin dolarla iklimlendirme, 24.6 bin dolarla mobilya. 11.8 bin dolarla çelik, 7.9 bin dolarla deri, 7.2 bin dolarla hazırgiyim sektörleri oldu.
OCAK – AĞUSTOS DÖNEMİ İHRACAT DEĞERLERİ
Erzurum’dan bu yılın Ocak – Ağustos ayları kapsamında 17 sektör ihracat yaptı. Dönemde Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri sektörü 4.5 milyon dolar, madencilik ürünleri sektörü 5,3 milyon dolar, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü 3,1 milyon, Hububat 3.5 milyon dolar, demir sektörü 1.2 milyon dolar, otomotiv endüstrisi 3.1 milyon dolar, makina ve aksamları sektörü 796,7 bin, çelik sektörü 152,6 bin, mobilya sektörü 210,6 bin, iklimlendirme sektörü 183,6 bin, hazırgiyim sektörü 45,3 bin, tekstil sektörü 25,0 bin, deri sektörü 94,8 bin, elektrik ve elektronik sektörü 455,4 bin, halı sektörü 15.5 bin, su ürünleri 317.2 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi.
BAKAN MUŞ’UN İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, İzmir Ticaret Odası Meclis toplantısında konuştu
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye'nin gelecek yıldan itibaren cari fazla veren bir ülke konumuna ulaşmasını hedeflediklerini belirterek "Stabilizasyon büyük oranda sağlandı. Cari fazlaya doğru giden bir ülke olarak bundan sonra göstergelerde oynaklık çok daha minimum seviyelerde olacaktır." dedi.
İhracat ve büyüme rakamlarına dikkati çeken Bakan Muş, ekonomik toparlanmanın çok hızlı bir şekilde devam ettiğini, dünyada toparlanmayı en hızlı tamamlayan ülkeler arasında ilk ya da ikinci sırada olunduğunu kaydetti.
İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI
İhracatın ithalatı karşılama oranının da yüzde 82,5'lerde olduğunu, yüzde 80'in altına düşmediğini bildiren Muş, "Biz buralara yüzde 50-55'lerden geldik. Her geçen gün bu rakam yükseliyor. Yatırımlarla beraber ümit ediyoruz yüzde 85'in üstüne daha sonra yüzde 90'a doğru gitmiş olacağız." dedi.
TURİZM
Turizm gelirlerinde salgın kaynaklı azalmaya rağmen cari açığı düşük bir seviyede kapatmayı planladıklarını belirten Muş, şunları kaydetti:"Önümüzdeki yıldan itibaren hedefimiz artık Türkiye'nin cari fazla veren bir ülke konumuna ulaşmasını sağlamak. Bu bizim için çok kıymetli, çok değerli. Türkiye cari fazla vermeye başladığında bugün karşı karşıya kaldığımız pek çok hadise unutulmuş ve geride kalmış olacak. Önümüzdeki yıl hem hizmet ihracatının hem turizm gelirlerinin hem de ihracatın artış ivmesine baktığımız zaman bu hedefin uzağında değiliz ve hiç bu kadar da yaklaşmadık diye düşünüyorum. İyi bir noktaya geldik. Bundan sonrası daha kolay olacak bizim için. Zor olanı geride bıraktık. Kış olan geride kaldı, bundan sonrası bahar. Çok badireler atlattık, kur atakları oldu, volitilitenin çok yükseldiği anlar oldu. Stabilizasyon büyük oranda sağlandı. Cari fazlaya doğru giden bir ülke olarak bundan sonra göstergelerde oynaklık çok daha minimum seviyelerde olacaktır."
"GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİYLE İLGİLİ ÇOK ÇABA SARF ETTİK"
Türkiye'nin ihracatının yarıya yakınının AB ülkelerine yapıldığına işaret eden Muş, bu yıl karşılıklı ticaret hacminin 170 milyar dolara ulaşacağını, 200 milyar dolar hedefine ilerlediklerini kaydetti.
AB'ye üyelik ve Gümrük Birliğinin güncellenmesi süreçlerine ilişkin değerlendirme yapan Bakan Muş, "Avrupa ile ne yapmak istiyoruz ? Açık, net, samimi bir şekilde ifade edeyim; Biz Avrupa Birliği'ne tam üye olmak istiyoruz. Bunun için Türkiye çok çaba sarf etti. Bizim iktidarlarımız sürecinde müzakerelere başladı. Bunun tamamlamak istiyoruz." diye konuştu.
AB SÜREC
AB üyelik çalışmalarında bazen arzu etmedikleri, istemedikleri durumlarla karşılaştıklarını, daha şeffaf ve adil olunması gerektiğini, AB'den Türkiye'nin çabalarına karşılık beklediklerini vurgulayan Muş, şöyle konuştu: "Gümrük Birliğinin güncellenmesiyle ilgili çok çaba sarf ettik. Bakan olarak göreve atandıktan sonra da birebir görüştük. Konseyden önce bu müzakerenin başlaması için çaba sarf ettik. Fakat arzu ettiğimiz, istediğimiz müzakereler, Gümrük Birliğinin güncellenmesiyle alakalı süreç maalesef başlatılmadı. Refah sadece Türkiye'de artmayacak Avrupa'da da artacak. Ekonomik ilişkiler bazı politik meselelere kurban ediliyor. Biz bunu istemiyoruz."
İHRACATIN MENZİLİNİ ARTIRMA HEDEFİ
Konuşmasında AB tarafından açıklanan Yeşil Mutabakat Stratejisi'ne de değinen Bakan Muş, özel sektörü bu sürece hazırlamak istediklerini, rekabetin artık sadece fiyatla değil tarife dışı uygulamalarla da yapılabildiğini kaydetti.
Bakan Muş, "Yeşil Mutabakat her ne kadar çevreci bir çalışma olsa da AB’den beklentimiz tarife dışı bir uygulamaya dönüşmemesi. Şirketlerimizi buraya hızlı bir şekilde hazırlamak istiyoruz." dedi.
HİZMET İHRACATI
Hizmet ihracatı içinde yer alan lojistik, sağlık, eğitim, yazılım, müşavirlik, tasarım gibi alanlarda istenen seviyede olmadıklarını, buradaki engellerin kaldırılması için çalıştıklarını da aktaran Muş, "Study in Turkey" adı verilen çalışmayla üniversitelerin önünün açılmasının hedeflendiğini, Eximbank kredileriyle de destekleyerek uluslararası eğitimden elde edilen döviz gelirini artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
YAZILIM
Oyun yazılımlarında da yaklaşık 2 milyar dolar ihracatın bulunduğunu, 10 milyar dolar hedefini koyduklarını anlatan Muş, bu konuda iddialı bir program uygulanacağını aktardı.
Türkiye'nin ihracat menzilinin ortalama 2 bin 500 kilometre olduğunu, bu menzilin 8 bin kilometreye artırılmasının hedeflendiğini aktaran Muş, daha uzak ülke pazarlarında payın artırılması için de çalışma yürütüldüğünü dile getirdi. Bakan Muş, cari açığın Türkiye ekonomisi için çok can yakan bir problem olduğunu, bu konuda gelinen seviyenin önemli olduğunu aktardı.
EXİMBANK
İhracatın finansmanı ve maliyetlerinin düşürülmesi konusunda da çalışmaların devam ettiğini, Eximbank’ın reeskont kredilerini artırdıklarını, burayla alakalı başka maliyet düşürücü çalışmaların sürdüğünü aktaran Bakan Muş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eximbank'ı yeniden yapılandıracağız ve güçlendireceğiz. Bu bizim gündemimizde. Şimdi kanun değişikliğiyle alakalı Parlamentonun çalışması olacak, onunla beraber Eximbank'ı yeniden yapılandırma sürecine sokmuş olacağız."
GTS’YE GÖRE AĞUSTOS AYI İHRACATI
Ticaret Bakanlığı Ağustos ayına değgin dış ticaret değerlendirmesinde şunlar kaydedildi:
2021 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre; ‘İhracat, yüzde 51,8 artarak 18 milyar 912 milyon dolar, İthalat, yüzde 23,8 artarak 23 milyar 218 milyon dolar, Dış ticaret hacmi, yüzde 35 artarak 42 milyar 130 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 81,5 olmuştur.
GTS’ye göre ihracatımız Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 51,8 oranında artarak 18 milyar 912 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu değer ile tüm yılların en yüksek Ağustos ayı ihracat değeri olmakla birlikte, tüm yılların da aylık bazda en yüksek üçüncü ihracat değeri olarak gerçekleşmiştir. Ağustos ayında ithalatımız ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde23,8 artışla 23 milyar 218 milyon dolar olmuştur. Ağustos ayında dış ticaret hacmimiz bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35 artarak 42 milyar 130 milyon dolar olmuş, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 81,5 olarak gerçekleşmiştir.
2021 yılının Ocak-Ağustos döneminde ihracatımız, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde36,9 artışla 140 milyar 237 milyon dolara ulaşmıştır. 2021 yılının Ocak-Ağustos döneminde dış ticaret hacmimiz bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30,5 artarak 310 milyar 258 milyon dolar olmuş, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 82,5 olarak gerçekleşmiştir.
GTS’YE GÖRE AĞUSTOS AYINDA ALTIN HARİÇ İHRACATIMIZ
Altın ticareti hariç tutulduğunda, 2021 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre;
İhracat, yüzde 53,9 artarak 18 milyar 733 milyon dolar, İthalat, yüzde 55,3 artarak 22 milyar 786 milyon dolar, Dış ticaret hacmi, yüzde 54,6 artarak 41 milyar 519 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 82,2 olmuştur.
İşlenmemiş veya yarı işlenmiş altın ticareti hariç tutulduğunda, Ağustos ayında altın hariç ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53,9, altın hariç ithalatımızın ise yüzde55,3 oranında arttığı görülmektedir. Bununla birlikte, işlenmemiş veya yarı işlenmiş altın dış ticareti hariç olarak bakıldığında Ağustos ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 82,2 olduğu anlaşılmaktadır.
Enerji ticareti hariç tutulduğunda, Ağustos ayında enerji hariç ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,3 enerji hariç ithalatımızın ise yüzde13,3 oranında arttığı görülmektedir. Bununla birlikte, enerji hariç dış ticaret olarak bakıldığında Ağustos ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 96,8 olduğu anlaşılmaktadır.
AĞUSTOS AYINDA EN FAZLA İHRACATI GERÇEKLEŞTİRİLEN FASIL
“Motorlu Kara Taşıtları” faslında ihracatımız Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 62,9 artışla, 2 milyar 32 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ağustos ayında en fazla ihracat yaptığımız diğer fasıllar ise sırasıyla yüzde 210,5 artışla “Demir ve Çelik” (1 milyar 786 milyon dolar) ve yüzde 40,5 artışla “Kazanlar ve Makinalar” (1 milyar 765 milyon dolar) olmuştur.
EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKE ALMANYA
Ağustos ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya (1 milyar 575 milyon dolar), ABD (1 milyar 311 milyon dolar) ve İngiltere (1 milyar 193 milyon dolar) olurken, ithalatta ise ilk üç sırayı Çin (2 milyar 840 milyon dolar), Rusya (2 milyar 695 milyon dolar) ve Almanya (1 milyar 745 milyon dolar) almıştır. Ağustos ayında ihracatçılarımız 218 farklı ihracat pazarına ulaşmayı başarmıştır.
EN BÜYÜK İLK 3 İHRACAT PAZARI
Ağustos ayında GTS’ ye göre en fazla ihracat yaptığımız ilk üç ülke olan Almanya, ABD ve İngiltere’ye yönelik ihracatımız toplam aylık ihracatımızın yüzde 21,6’sını oluştururken, en fazla ithalat yaptığımız ilk üç ülke olan Çin, Rusya Federasyonu ve Almanya’nın aylık ithalatımızdan aldığı pay ise yüzde 31,4 olarak gerçekleşmiştir.
Bakanlığımız tarafından belirlenen “Ticarette Yeni Yol Haritası” çerçevesinde potansiyel pazarlarımıza, 2021 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre Çin’e ihracatımız yüzde47,5 oranında, Rusya’ya ihracatımız yüzde50,1 oranında, Meksika’ya ihracatımız ise yüzde135,7’lik ve Hindistan’a 48,1 oranında artış gösterdi.
Geçen yılın aynı ayına göre 2021 yılı Ağustos ayında görülen Fransa’ya yüzde54,3’lük, Hollanda’ya yüzde42,3’lük, Belçika’ya yüzde82,9’luk, Polonya’ya yüzde54,6’lık ve Romanya’ya yüzde57,3’lük ihracat artışları ön plana çıkmıştır. Ağustos ayında Avrupa Birliği ülkelerine yapmış olduğumuz ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51 artışla 7 milyar 772 milyon dolar olurken söz konusu ülkelere yapmış olduğumuz ihracat toplam ihracatımızın yüzde 41,1’ini oluşturmuştur.
DIŞ TİCARETTE EN ÇOK KULLANILAN TAŞIMA ŞEKLİ
2021 yılı Ağustos ayında gerçekleştirilen ihracatın taşıma şekillerine bakıldığında en çok ihracat “Deniz Yolu” (11 milyar 533 milyon dolar) ile yapılırken, bu taşıma şeklini sırasıyla “Kara Yolu” (5 milyar 616 milyon dolar) ve “Hava Yolu” ulaşımı (1 milyar 397 milyon dolar) izlemiştir.
İthalatın taşıma şekillerine bakıldığında ise, en çok ithalat “Deniz Yolu” (13 milyar 860 milyon dolar) ile yapılırken, bu taşıma şeklini sırasıyla “Kara Yolu” ulaşımı (3 milyar 899 milyon dolar) ve “Hava Yolu” (2 milyar 520 milyon dolar) takip etmiştir.
İHRACATTA EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÖDEME ŞEKLİ MAL MUKABİLİ OLDU
2021 yılı Ağustos ayında ihracatta tercih edilen ödeme şekillerine bakıldığında; en çok ihracat “Mal Mukabili Ödeme” (11 milyar 598 milyon dolar) ile yapılırken, bu ödeme şeklini “Peşin Ödeme” (2 milyar 947 milyon dolar) ve “Vesaik Mukabili Ödeme” (2 milyar 14 milyon dolar) takip etti.
İthalatta tercih edilen ödeme şekillerine bakıldığında; en çok ithalat “Mal Mukabili Ödeme” (13 milyar 375 milyon dolar) ile yapılırken, bu ödeme şeklini “Peşin Ödeme” (5 milyar 588 milyon dolar) ve “Vadeli Akreditif” (1 milyar 413 milyon dolar) izlemiştir.
İCARETİN EN KOLAY VE GÜVENLİ YAPILDIĞI ÜLKE OLMA
Bakanlık olarak ülkemizin en kolay ve en güvenli ticaretin yapıldığı ülke olma amacı doğrultusunda geliştirmiş olduğumuz “Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması” başarıyla devam ediyor. Söz konusu uygulama kapsamında ihracatta yerinde gümrükleme, ithalatta yerinde gümrükleme, izinli gönderici ve izinli alıcı gibi birçok kolaylıktan faydalanarak rekabet güçlerini artırmayı başaran 578 firma, 2021 yılı Ağustos ayında toplam ihracatımızın yüzde27,8’ini, toplam ithalatımızın ise yüzde36,6’sını oluşturmuştur. Bakanlığımızın sunduğu yukarıda belirtilen kolaylaştırıcı dış ticaret uygulamalarından faydalanan firmalarımızın toplam dış ticaret hacmi 2021 yılı Ağustos ayında 13 milyar 750 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir. (5 milyar 252 milyon dolar ihracat, 8 milyar 498 milyon dolar ithalat).
DIŞ TİCARETİMİZİ TL İLE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla yerli ve milli para birimimizin dış ticaretteki kullanımını artırmaya devam ediyoruz. Ağustos ayında milli paramızla ihracat işlemlerimizi gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 180 olurken aynı dönemde 128 ülkeyle ithalat işlemlerimizi Türk Lirası ile gerçekleştirilmiştir.
2021 yılının Ağustos ayında Türk Lirası ile yapmış olduğumuz dış ticaretin toplamı 14 milyar 355 milyon TL olarak gerçekleşmiş olup, bunun 5 milyar 349 milyon TL’lik kısmı ihracat, 9 milyar 7 milyon TL’lik kısmı ithalat olmuştur.
AKTİF FİRMA SAYISI ARTTI
Ülkemizde faaliyet gösteren aktif firma sayısı 2021 yılı Ağustos ayı itibariyle bir önceki aya göre 9 bin 263 artışla 2 milyon 47 bin 98 olurken, limited şirketler toplam aktif firmaların yüzde 47’sini oluşturmuştur. Bakanlık olarak tüketici fiyatlarındaki istikrarı sağlamak ve tüketicilerimize güven sağlamak için geliştirdiğimiz ve başarıyla uyguladığımız Hal Kayıt Sistemi’ne kayıtlı kişi sayısında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde8,1’lik yükseliş kaydedilirken sistemdeki bildirim sayısı ise 15 milyon 435 bin 180 olarak gerçekleşmiştir.
GÜMRÜK İDARELERİNCE TAHSİL EDİLEN VERGİLERİN TOPLAM İÇERİSİNDEKİ PAYI yüzde27
Gümrük idareleri tarafından tahsil edilen vergi tutarı 2021 yılı Ağustos ayında 26 milyar 173 milyon TL olmuştur. 2021 yılı Ocak-Temmuz döneminde ülkemiz vergi gelirleri toplamı 581 milyar 687 milyon TL iken Gümrük İdarelerince tahsil edilen vergilerin toplam vergi gelirleri içerisindeki payı ise yüzde27 olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılı Ocak-Ağustos döneminde Gümrük İdarelerince tahsil edilen vergiler toplamı ise 183 milyar 180 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.
KADINLARIMIZIN İŞ HAYATINA DAHA FAZLA KATILIM SAĞLAMASI
Ağustos ayı sonunda ülkemizde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkâr sayısı işyeri sayısı 2 milyon 234 bin 901 olmuştur. 2021 yılının başından beri esnaf ve sanatkâr işyeri sayımızda yaklaşık 77 bin 482’lik artış kaydedilmiştir. Kadınlarımızın ekonomideki yerlerinin çok daha güçlenmesi için adımlarımızı atmaya devam ediyoruz. Ağustos ayı sonu itibarıyla kadın esnaf ve sanatkâr sayısı 362 bin 352 olurken, 2021 yılının başından beri kadın esnaf sayımız yaklaşık 20 bin 492’lik artış göstermiştir.
ÖTS’YE GÖRE AĞUSTOS AYINDA İHRACATIMIZ BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE yüzde 52, İTHALATIMIZ İSE yüzde 23,4 ORANINDA ARTTI
2021 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre; İhracat, yüzde 52 artarak 17 milyar 860 milyon dolar, İthalat, yüzde 23,4 artarak 22 milyar 404 milyon dolar, Dış ticaret hacmi, yüzde 34,6 artarak 40 milyar 265 milyon dolar seviyesinde gerçekleşirken, İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 79,7 olmuştur.