En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı. Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 69,7 olarak bildirildi. 2’inci doz aşı Türkiye ortalaması ise yüzde 80,61 olarak açıklandı. Doğu Anadolu Bölgesinde 2’inci doz aşı olma oranının en düşük olduğu iller Muş, Bingöl, Bitlis ve Ağrı olarak kaydedildi.
ERZURUM SARI KATEGORİDE
Sağlık Bakanlığı 2’inci doz aşı haritasını yayımladı. Kırmızı, Turuncu, Sarı ve Mavi renklerle aşı olma oranlarının verildiği haritada, Muş, Bingöl ve Bitlis illeri turuncu; Ağrı, Kars, Erzurum, Erzincan, Van, Iğdır, Malatya, Elazığ illeri sarı; Ardahan, Hakkari ve Tunceli ise mavi kategoride değerlendirildi.
İLLER 2’İNCİ DOZ AŞI ORANLARI
Sağlık Bakanlığı verilerine göre İller 2’inci doz aşı oranı Ağrı’da yüzde 65,5, Ardahan’da yüzde 79,0, Bingöl’de 61,0, Bitlis’te yüzde 63,2, Elazığ’da yüzde 66,5, Erzincan’da yüzde 72,1, Erzurum’da yüzde 69,7, Hakkari’de yüzde 75,3, Kars’ta yüzde 72.6, Muş’ta yüzde 60,6, Malatya’da yüzde 72,4, Tunceli’de yüzde 76,5, Van’da yüzde 69,9 oldu. Erzurum 2’inci doz aşı oranı yüksekliği bakımından bölge illeri sıralamasında 8’inci sırada kaldı.
SAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ
2 doz aşılamada ilk sırada Ordu var
Verilerde, aşılamada önde giden illere de yer verildi. Bakanlığın tablosuna göre yüzde 84,3 ile Türkiye'de en çok aşılamanın gerçekleştirildiği Ordu’yu Osmaniye, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale Eskişehir, Balıkesir, Zonguldak ve Burdur takip etti.
En düşük aşılama Şanlıurfa’da
Bakanlığın tablosuna göre yüzde 55,8 ile Türkiye'de en az aşılamanın gerçekleştirildiği Şanlıurfa’yı sırasıyla Batman, Diyarbakır, Siirt, Muş, Bingöl, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Bayburt takip etti.
Sağlık Bakanı Koca, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İki doz aşılıların sayısının 50 milyonu geçtiğini ve 50 milyonun toplam nüfusun yüzde 60’ına karşılık geldiğini bugün açıkladık. Aşılama programında 18 yaş ve üstünü esas aldığımız için bu oran tabloda yüzde 80,5 görünüyor. Salgına karşı daha güçlü mücadele için bu oranı yükseltmeliyiz” dedi.
BÖLGESEL VERİLER
DOĞU ANADOLU
Vaka sayıları en çok artan Tunceli’de vali uyardı: “Lütfen tedbirleri elden bırakmayalım”
Covid-19 vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan iller arasında birinci sırada yer alan Tunceli’de, Vali Mehmet Ali Özkan vatandaşları uyararak, "Maske, mesafe, temizlik tedbirleri ile kontrol altına alacağımız salgında en büyük silahımız aşı. Lütfen tedbirleri elden bırakmayalım" dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Kasım - 12 Kasım arasında 100 bin kişide bir haftalık toplam yeni korona virüs vaka sayılarının yer aldığı insidans haritasının yayınlandığını duyurdu. Haritada Tunceli, 100 binde 414, 65 ile vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 il arasında birinci sırada yer aldı. Vali Mehmet Ali Özkan artan vakalara karşı vatandaşları uyardı.
Vali Mehmet Ali Özkan açıklamasında, “Vaka sayılarımız büyük oranda artarken, aşılama hızımızda gerilemeye başladık. Artan vaka sayılarımızla birlikte vefat eden insanlarımız olmaya başladı. Hastanede covid servislerimizde ve covid yoğun bakım ünitelerimizde yatan hasta sayılarımız arttı. İkinci ve üçüncü doz aşı oranlarımız düştü. Lütfen unutmayalım salgın bitmedi. Maske, mesafe, temizlik tedbirleri ile kontrol altına alacağımız salgında en büyük silahımız aşı. Lütfen tedbirleri elden bırakmayalım. Sağlığımız için aşımızı olalım, aşı günlerini takip edelim. Kalabalık ortamlardan uzak duralım, maskesiz dışarı çıkmayalım. Unutmayalım sadece birilerimizin tedbirli olması yeterli değil. Hepimiz tedbirli olmadıkça bu illetten kurtulamayız” diye konuştu.
ELAZIĞ’DA VAKA SAYILARI HIZLA DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yayınladığı insidans haritasına göre korona virüs vaka sayılarında düşüş, önceki haftalarda olduğu gibi bu hafta da devam ederken, aşılanma oranı da yükseliyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Kasım - 12 Kasım arasında 100 bin kişide bir haftalık toplam yeni korona virüs vaka sayılarının yer aldığı insidans haritasının yayınlandığını duyurdu. Haritaya göre 30 Ekim - 5 Kasım tarihleri arasında vakalar 100 binde 168,04'iken bu hafta ise 146,10’a kadar düştü. Vakaların düşmeye devam ettiği ilde, aşılama da aynı hızla yükseliyor. Aşılama oranı 66,5 olarak yer aldı.
"VAKA SAYILARINDAKİ DÜŞÜŞ HABERİ GELDİKÇE DAHA İYİ HİSSEDİYORUZ"
Vatandaşın kurallara uyması halinde vaka sayılarındaki düşüşün devam edeceğini belirten vatandaşlardan İsmet Aktaş, “Dikkat edersek düşmeye devam eder. Maske takmaya özen gösterip, sosyal mesafeyi bırakmamak gerekiyor. Vatandaşın kendi güvencesini kendisi alması gerekiyor. Dikkat etmezsek vaka sayıları tabi ki yükselecektir. Bize vaka sayılarındaki düşüş haberi geldikçe daha iyi hissediyoruz. Hem biz hem millet hem de insanlar için iyi olur. Vaka sayıları az olursa daha memnun olur, daha çok seviniriz. Herkes aşısını olsun daha iyi olur. Ben 2 doz aşımı da oldum. Herkese aşı olmasını tavsiye ediyorum. Vaka sayılarındaki düşüşün sebebi, insanların kurallara uymasından kaynaklıdır. Uymasalardı yüksek olurdu” dedi.
"AŞILANMA SAYESİNDE BU DÜŞÜŞ OLDU"
Aşının hastalığı yenmek için tek çözüm olduğunu aktaran Murat Kartal ise “Hükümet iyi çalışıyor. Herkes aşılandı. Bu aşılanma sonucunda başarı sağlandı. Vaka sayılarındaki düşüşün sebebi vatandaşlar mesafeye dikkat ediyor. Aşılanma bence çok büyük önem taşıyor. Aşılanma sayesinde bu düşüş oldu. Herkes aşısını yaptırsın. Aşı yaptırmaktan korkmasınlar. Ancak aşılanmayla bu hastalığı yenebiliriz” diye konuştu.
EGE BÖLGESİ
Pandemide en güvenli kentlerden arasında yer alan Aydın’da bu hafta vaka sayılarında yüzde 2 oranında artış yaşanırken, illere göre haftalık vaka sayısı tablosunda ise Aydın bu hafta en az artış yaşanan 12. il oldu.
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de görüldüğü günden bu yana 71 binin üzerinde vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs ile mücadele devam ediyor. Normalleşme sürecinin ardından Aydın’da sıkı tedbirler alınmaya devam ederken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı, illere göre haftalık koronavirüs vaka sayıları tablosunda il genelinde bu hafta artış yaşandı. Vaka sayısı en düşük iller arasında yer alan Aydın’da geçtiğimiz hafta yüzde 16 oranında artış göstererek yüz binde 57,46 olan vaka sayısı bu hafta yüzde 2 oranında artış yaşayarak yüz binde 59,07 olarak gerçekleşti. İllere göre haftalık vaka sayısı tablosuna bakıldığında ise Aydın, bu hafta da en az vaka görülen il olarak 12. sırada yer aldı.
“GÜNLÜK VAKA SAYISI 94 OLDU”
Aydın Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde yapılan çalışmalar ve alınan tedbirlerin yanı sıra vatandaşların aşıya erişebilirliği konusunda da örnek çalışmalar yapılmaya devam ederken, Aydın hem pozitif vakalarda hem de aşılanma yüzdelerinde en iyi iller arasında yer almaya devam ediyor. Haftalık vaka sayılarının açıklanmaya başlandığı ilk günlerden bu yana il genelinde alınan tedbirler etkisini göstermiş, günlük vaka sayısı 10’a kadar düşmüştü fakat ülke genelindeki normalleşme sürecinin ardından yaşanan artışlar Aydın’ı da etkiledi. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan tablo kapsamında yapılan hesaplamalara göre 6-12 Kasım tarihleri arasında Aydın'da günde ortalama 94 vaka görülürken, bu rakam bir haftada 660’a ulaştı. Geçtiğimiz hafta ortalama 91 olan günlük vaka sayısı ise bu hafta 94’e yükseldi.
Haftalık vakalar ile ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; “6-12 Kasım arasında, 100.000 kişi içinde bir haftalık toplam yeni Covid-19 vaka sayısı il bazında neydi? Bilgiler, haftalık insidans haritasında” dedi.
AKDENİZ BÖLGESİ
Osmaniye’de vaka sayısı yükselmeye devam ediyor
Sağlık Bakanlığınca açıklanan haftalık insidans haritasına göre 100 binde 481,26 oranla Osmaniye, vaka artışı en çok olan iller arasında yer aldı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından haftalık olarak açıklanan korona virüs haritasında geçen hafta 100 binde 417,28 oranında açıklanan vaka sayısı bugün 100 binde 481,26 oranında açıklandı. 30 Ekim 5 Kasım tarihleri arasında açıklanan vaka sayısı ile 6-12 Kasım tarihleri arasında açıklanan vaka sayısı arasında 100 binde 63,98 oranla yaşanan vaka artışında Osmaniye vaka yoğunluğunun en çok arttığı iller arasında gösterildi.
Öte yandan günlük Covid-19 tablosunda Osmaniye, aşılama oranında yüzde 83,7’ye ulaştı.
MARMARA BÖLGESİ
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı son bir haftalık korona virüs risk haritasına göre, Bilecik vaka sayısı en çok artan 10 il arasına girdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, rutin olarak gerçekleştirdiği "Haftalık 100 binde vaka artışı ve vaka yoğunluğu" tablosunu paylaştı. Tabloya göre Türkiye'de, 6-12 Kasım tarihleri arasında 100 binde en yüksek vaka artışını gösteren iller Tunceli, Osmaniye, Çanakkale, Kırklareli, Balıkesir, Bilecik, Hatay, Tekirdağ, Adana ve Bartın oldu.
Öte yandan, Bilecik'te 6-12 Kasım tarihleri arasındaki 100 bin kişide vaka sayısı 387,2 olarak görüldü.
İÇ ANADOLU BÖLGESİ
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, korona virüsle mücadele kapsamında sunulan sağlık hizmetlerini ve saha çalışmalarını yerinde görmek amacıyla aşı uygulama merkezlerini ziyaret etti.
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB), Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde kurulan aşı uygulama merkezlerini ziyaret etti. Aşılama çalışmalarına verdikleri desteklerden dolayı Eskişehir EOSB Başkanı Nadir Küpeli’ye teşekkür eden Prof. Dr. Bilge, sanayi bölgesinde görev yapan tüm işçilere ulaşmak istediklerini ifade etti. Ziyaretler sırasında sağlık çalışanlarına korona virüs hakkında kısa bir sunum yapan İl Sağlık Müdürü Bilge, aşıların ve aşılama sürecinin önemini vurguladı. 3’üncü doz aşı sırası gelen vatandaşların mutlaka aşılarını yaptırmaları gerektiğini belirten Bilge, vaka sayılarının ve vefat edenlerin yaş dağılımları dikkate alındığında son 1 ay içindeki vakaların yüzde 15'inin 60 yaş üzeri vatandaşlardan oluştuğunu vurguladı.
“KIŞ MEVSİMİYLE BİRLİKTE TEDBİRLERİN SIKILAŞTIRILMASI GEREKMEKTEDİR”
Aşıların ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Bilge, şunları söyledi:
“Büyüklerimizi koruma zorunluluğumuz halen devam ediyor. Gençler hastalığı daha hafif geçirseler de ağır geçirebilecek kişilere taşıyabilmekteler. Ayrıca aşıların temel koruyucu etkisi, hastaneye yatışların ve ölümlerin engellenmesindedir. Büyüklerimizi korumak için gençlerimizin tedbirlere uyması hayati önem taşımaktadır. Kış mevsimiyle birlikte tedbirlerin sıkılaştırılması gerekmektedir. Kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçireceğimizden dolayı maske, mesafe, hijyen kurallarına uymalıyız. Halkımız aşı olmayı ihmal etmemeli, mRNA aşısı olmuş ve üzerinden 6 ay zaman geçmiş 18 yaş ve üzeri vatandaşlarımız hatırlatma dozunu istedikleri aşı türünden yaptırabilirler.”
KARADENİZ BÖLGESİ
Düzce'de 2. doz aşılamada yüzde 73.2’ye ulaştı
Korona virüs salgını ile mücadele kapsamında uygulanan aşılama çalışmalarında Düzce 2. doz aşılamada yüzde 73.2’ye ulaştı.
Ülke genelinde aşılama çalışmaları devam ederken, Düzce’de de köy köy 2. doz aşılama çalışmaları hızla devam ediyor. Korona virüste vaka oranlarının yüksek olduğu Düzce’de, aşılamada da mavi şehirler arasına girmek için yoğun çaba sarf ediliyor. Düzce’de aşılama oranı yüzde 73.2’ye kadar ulaştı. Yüzde 1.8’lik bir farkın kaldığı Düzce, ülke genelinde yüzde 75’e yakın olan 21 şehir arasında ilk 5’te yer alıyor.
UZMANINDAN UYARI: “COVİD-19’UN ÜZERİNE BAKTERİYEL ENFEKSİYON EKLENMEMİŞSE ANTİBİYOTİK KULLANILMAMALI”
antibiyotiklerin uygunsuz kullanımında OECD ülkeleri arasında ilk sıralarda yer aldığını işaret eden Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, “Son yıllarda tüm dünyada milyonlarca ölüme neden olan Covid-19 hastalığı da bir virüs hastalığıdır ve eğer üzerine ikincil bakteriyel enfeksiyon eklenmemişse, tedavide antibiyotik verilmemelidir” dedi.
Antibiyotiklerin yaklaşık bir asırdan bu yana enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan çok önemli ilaçlar olduğunu belirten Liv Hospital Samsun Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, bu ilaçlar sayesinde milyonlarca kişinin hayatına mal olan hastalıkların tedavi edilebilir hale geldiğini, bunun sonucunda da yaşam süresinin uzayarak hayat kalitesinin arttığını ifade etti.
Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla bilgiler paylaşan Prof. Dr. Mustafa Sünbül, her ne kadar hayat kurtaran çok önemli bir etkisi olsa da, antibiyotiklerin yanlış ve gereksiz kullanılması halinde sağlığımızı tehdit ederek hayati risk doğurabilecek bazı istenmeyen sonuçlarının olabileceği uyarısında bulundu.
“VİRÜSLERİN TEDAVİSİNDE ETKİSİ YOK”
Prof. Dr. Sünbül, “Antibiyotikler, bakteri diye tanımlanan mikrop türlerini insan vücudunda öldüren veya üremelerini engelleyerek hastalıkları tedavi eden maddelerdir. Ancak virüslerin neden olduğu hastalıklarda antibiyotiklerin hiçbir etkisi ve yararı yoktur” diye konuştu.
“DİRENÇLİ BAKTERİ RİSKİNİ ARTIRIR”
Prof. Dr. Mustafa Sünbül, gereksiz antibiyotik kullanımının ne olduğunu şöyle açıkladı: “Antibiyotiklerin kullanımının yararının olmadığı hastalıklarda alınmasıdır. Başlıca soğuk algınlığı ve grip gibi etkeni virüsler olan hastalıklarda alınan antibiyotiğin hastaya hiçbir faydası yoktur. Hatta bu tür enfeksiyonlarda antibiyotik almak, dirençli bakteri gelişme riskini artırır. Son yıllarda tüm dünyada milyonlarca ölüme neden olan Covid-19 hastalığı da bir virüs hastalığıdır ve eğer üzerine ikincil bakteriyel enfeksiyon eklenmemişse, tedavide antibiyotik verilmemelidir. Maalesef ülkemiz, antibiyotiklerin uygunsuz kullanımında OECD ülkeleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.”
“ANTİBİYOTİKLER DOĞRU DOZDA VE YETERLİ SÜREDE KULLANILMALI”
Antibiyotik kullanım süresi hakkında da bilgilendiren Mustafa Sünbül, “Antibiyotik tedavisinde başarı için doğru zamanda, doğru dozda ve yeterli sürede alınmalıdır. Hastalıklara göre tedavi süreleri değişmektedir. Hastalık belirtileri kaybolunca antibiyotiği erken kesme tekrarlayan enfeksiyonlara neden olabileceği gibi tedavi süresini uzatmak ise dirence yol açar ve organlara zara verebilir. Doktorun tavsiyesi doğrultusunda tedavi sürdürülmelidir” ifadelerini kullandı.
“ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ AMAÇLA KULLANILMAMALI”
“Ateşim vardı, antibiyotik içtim iyi geldi’’ sözünün gerçeği yansıtmadığına da dikkat çeken Prof. Dr. Sünbül, şunları söyledi:“Sonbahar ve kış aylarında görülen ve mevsimsel viral üst solunum yolu hastalıklarında antibiyotikler gereksiz olarak sık kullanılmakta, bazen ise tek doz olarak alınmaktadır. Ateş düşürücü amaçla antibiyotikler asla kullanılmamalıdır. Bazı özel durumlar dışında ise tek doz antibiyotik kullanmanın hiçbir yararı yoktur. Antibiyotiklerin bu şekilde alınmaları, hastalık yapan bakterilere karşı savaşan vücudun doğal koruyucu florasının ölmesine neden olmakta, ayrıca daha dirençli bakterilerin yerleşmesine yol açmaktadır. Sıkça yapılan bir diğer yanlış ise ‘Önce bir antibiyotik alalım, şikâyetler geçmezse doktora muayene oluruz’ düşüncesidir. Bu yaklaşım ise hastalığın ilerlemesine neden olabilir. Antibiyotikler mutlaka doktor muayenesi ve reçetesiyle alınmalıdır.”
ALERJİK ŞOK GİBİ CİDDİ YAN ETKİLERİ OLABİLİR
Antibiyotiklerin yan etkileri hakkında da konuşan Prof. Dr. Sünbül, “Antibiyotiklerin sık görülen yan etkileri bulantı, kusma, ishal, ciltte döküntü gibi genellikle hafif yan etkilerdir. Ancak bazen nadir olarak alerjik şok, kemik iliğinin baskılanması gibi ciddi yan etkilerde görülebilir. Bazı antibiyotikler karaciğere veya böbreğe zarar verebilir. Kimi zaman ise antibiyotikler tansiyon ve kalp ilaçları, psikiyatride kullanılan ilaçlarla uyumsuzluk gösterebilir, tedavide dikkat edilmelidir. Antibiyotikler asla arkadaş veya komşu tavsiyesi ile kullanılmamalıdır” şeklinde konuştu.
"2050’DE ANTİBİYOTİK DİRENCİNE BAĞLI ÖLÜMLER 10 MİLYONU BULABİLİR"
Zamanla bakterilerin pek çok antibiyotiğe karşı direnç geliştirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Sünbül, “Bu sorun genellikle antibiyotiklerin gereksiz kullanımı ve aşırı antibiyotik tüketimine bağlıdır. Dirençli bakterilerin neden olduğu hastalıklar daha ölümcül seyretmektedir. Her yıl dünyada dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlardan bir milyona yakın kişi hayatını kaybetmektedir. Eğer direnç oranı bu hızla devam ederse, 2050 yılında ölümlerin 10 milyonu bulacağı tahmin edilmektedir” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.