Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
'PKK'nın şiddet imparatorluğu artık çökmek üzere'
'PKK'nın şiddet imparatorluğu artık çökmek üzere'
Tunç: 'Kadına şiddet kırmızıçizgimizdir'
Tunç: 'Kadına şiddet kırmızıçizgimizdir'
Yumaklı TARSİM verilerini paylaştı
Yumaklı TARSİM verilerini paylaştı
Yerlikaya: Mücadelemizi canla başla sürdüreceğiz
Yerlikaya: Mücadelemizi canla başla sürdüreceğiz
Erzurumsporlu Kerem Erener Milli Takımda
Erzurumsporlu Kerem Erener Milli Takımda
HABERLER>EKONOMİ
12 Temmuz 2021 Pazartesi - 07:57

Erzurum Haziran ayı sektörel en’leri açıklandı

DOSİAD - Erzurum’da bu yılın Haziran ayında 14, Ocak – Haziran ayları arasında ise 16 sektör ihracat gerçekleştirdi. 6 aylık boyutta 2020 yılının aynı dönemine göre 6 sektör ihracatında artış, 11 sektör ihracatında ise düşüş gözlendi.

Erzurum Haziran ayı sektörel en’leri açıklandı

TİM Erzurum Ocak – Haziran dönemi ihracatta sektörel performans sonuçlarını paylaştı. Erzurum’da bu yılın Haziran ayında 14, Ocak – Haziran ayları arasında ise 16 sektör ihracat gerçekleştirdi. 6 aylık boyutta 2020 yılının aynı dönemine göre 6 sektör ihracatında artış, 11 sektör ihracatında ise düşüş gözlendi.

HAZİRAN AYI ERZURUM VERİLERİ

Erzurum’dan Haziran 2021 döneminde en yüksek değerde ihracat kaydeden 3 sektör Madencilik Ürünleri, otomotiv endüstrisi ve Çimento sektörleri oldu. Bu yılın ilk 6 ayında ise en fazla değerde ihracat gerçekleştiren 6 sektör Madencilik, Çimento, Kimya, Hububat, Demircilik ve Otomotiv endüstrisi olarak sıralandı.

6 AYLIK ERZURUM VERİLERİ

DOSİAD analizlerine göre, Erzurum’dan yılın ilk yarısında ilk 5’te yer alan sektörlerin ihracat payı madencilik sektörü payı yüzde 25,98, çimento sektöründe yüzde 24,32, kimyevi maddeler sektörü payı yüzde 14,43, Hububat sektörü payı yüzde 14,18, demir ve demirdışı metaller sektörü payı yüzde 6,75 olarak gerçekleşti.

6 SEKTÖR İHRACATINDA ARTIŞ

Yılın Ocak - Haziran arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre 6 sektör ihracatında artış, 11 sektör ihracatında ise düşüş yaşandı. Deri ve deri mamulleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Tekstil ve Hammaddeleri, Madencilik ürünleri, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri sektörleri ihracat artışı kaydeden sektörler olarak belirlendi

ARTIŞ ORANLARI

TİM verilerinde, bir yıllık süreç bazında ihracat değeri artış oranı tekstilde yüzde 145,7, deri ve deri mamullerinde yüzde 6107, çimento sektöründe yüzde 216,1, madencilik ürünlerinde yüzde 64,8, Mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde yüzde 33.6, hububat, bakliyat ve ürünlerinde ise yüzde 1366 olarak değerlendirildi.

DÜŞÜŞ KAYDEDEN SEKTÖRLER

6 aylık süreçte, bir önceki yıla göre ihracat değeri düşüşünün en yüksek oranda kaydedildiği sektör meyve sebze sektörü oldu. Kimya, Makine, Çelik, otomotiv, Diğer sanayi, İklimlendirme, elektrik - elektronik, demir ve demir dışı metaller, halıcılık ve hazır giyim sektörleri önceki yıla göre ihracat değerinin azaldığı sektörler olarak kaydedildi.

DÖNEMSEL DÜŞÜŞ ORANLARI

Dönemsel kayıtta ihracat değeri düşüş oranı meyve ve sebze sektöründe yüzde 100, halı sektöründe yüzde 94.9, elektrik ve elektronik sektöründe yüzde 9.1, iklimlendirme sanayisinde yüzde 67,1, otomotiv endüstrisinde yüzde 61,0, makine ve aksamlarında yüzde 25,9, kimyevi maddeler sektöründe yüzde 15,2, çelikte yüzde 43,5, diğer sanayi ürünlerinde yüzde 82.9, hazır giyimde yüzde 61.5, demircilik sektöründe ise yüzde 15.7 olarak belirlendi.

HAZİRAN’DA ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER

Erzurum’da haziran ayında ihracat değerleriyle öne çıkan sektörler 813.6 bin dolarla Madencilik, 586.8 bin dolarla otomotiv, 443.3 bin dolarla çimento, 354.3 bin dolarla hububat, 348.3 bin dolarlık ihracatla kimya, 59.3 bin dolarla elektrik ve elektronik, 55.3 bin dolarla demir ve demir dışı metaller sektörü oldu.

OCAK – HAZİRAN DÖNEMİ İHRACAT DEĞERLERİ

Erzurum’dan bu yılın Ocak – Haziran ayları kapsamında 16 sektör ihracat yaptı. Dönemde Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri sektörü 3,9 milyon dolar, madencilik ürünleri sektörü 4,2 milyon dolar, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü 2,3 milyon, Hububat 2,3 milyon dolar, demir sektörü 1.1 milyon dolar, otomotiv endüstrisi 1,0 milyon dolar, makina ve aksamları sektörü 616,5 bin, çelik sektörü 135,5 bin, mobilya sektörü 144,9 bin, iklimlendirme sektörü 130,9 bin, hazırgiyim sektörü 33,8 bin, tekstil sektörü 25,0 bin, deri sektörü 73,9 bin, elektrik ve elektronik sektörü 84,2 bin, halı sektörü 1,7 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi.

GÜLLE: “”İHRACATIMIZ 200 MİLYAR DOLARI GEÇECEK”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’de ihracat adına güzel şeyler olduğunu ifade ederek, “2021 yılı Türkiye Cumhuriyeti için hiçbir zaman unutulmayan bir tarih olacaktır. Pandemi sonrası durmadan yükselen, her ay rekorlar kıran ihracatımız 200 milyar doları geçecektir” dedi.

TİM Başkanı İsmail Gülle, beraberindeki heyetle birlikte Kilis Valisi Recep Soytürk’ü makamında ziyaret etti. Gülle ve beraberindeki heyet, daha sonra Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Kilis İrtibat Bürosu'nun açılışına katıldı. Açılış öncesi TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, kendisi için mutlu ve önemli bir gün olduğunu ifade ederek, “Yıllardır Kilis’e bir irtibat bürosu açmak için çok mücadele ettim. TİM Başkanı İsmail Gülle’nin sayesinde bu gerçekleşiyor. Kendisi vesile oldu. İhracatçının ne gibi devlet desteği alacak, bu konuda bilgi almak için Gaziantep’e gidip gelmesine gerek kalmadan burada bütün işlerini yapabilecekler. Biz gereken desteği Gaziantep’ten vereceğiz” dedi.

TİM Başkanı İsmail Gülle ise, Türkiye’de ihracat adına güzel şeyler olduğunu söyleyerek, "2021 yılı Türkiye Cumhuriyeti için hiçbir zaman unutulmayacak bir tarih olacaktır. Pandemi sonrası durmadan yükselen, her ay rekorlar kıran ihracatımız 200 milyar doları geçecek, üzerinde bir rakama gidecektir. Bunu gerçekleştiren, bunun için mücadele eden tüm ihracat ailesine teşekkür ederim. Mülki erkanımıza teşekkür ediyorum. İhracat için ucundan tutan, destek olan herkese teşekkür ediyorum. Herkese minnettarız. Burada 185’e yakın ihracatçımız var. Birincisi onların hizmetlerini en iyi şekilde vermek, ikincisi onların sayısını attırmak, bu amaçlı bu ofisin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Kilis Valisi Recep Soytürk de, Kilis’in iki kapısı bulunduğunu ifade ederek, “Bunlar Öncüpınar Sınır Kapısı ile yeni açılan Çobanbey Sınır Kapısı'dır. İhracat her geçen gün artıyor. İhracatçılar birliğinin bir bürosunun olması ihracatımıza katkı sağlayacaktır. Gaziantep’teki ihracat oranındaki artışı heyecanla takip ediyoruz. Daha da artmasını bekliyoruz. Yeni yerimizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Açılışa TİM Başkanı İsmail Gülle, TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Kaplan, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, Kilis Valisi Recep Soytürk, Kilis Milletvekili Mustafa Hilmi Dülger, AK Parti İl Başkanı Mehmet Murat Karataş, MHP İl Başkanı Mustafa Demir ile çok sayıda davetli katıldı.

GÜLLE: “HER AY 2 BİNE YAKIN FİRMA ARAMIZA KATILIYOR”

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Adıyaman İrtibat Bürosunun açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, pandemi dönemini çok iyi değerlendirdiklerini vurguladı.

GAİB Adıyaman İrtibat Bürosu, OSB Müdürlüğü binasında açıldı. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından ihracat rakamları ile ilgili bilgileri paylaşan TİM Başkanı İsmail Gülle, pandemi dönemindeki ihracat yapan firmaların arttığına dikkat çekti. Gülle açıklamasında, “Ülkemiz için ihracat hayati önem arz ediyor. Memleketimizin yüzünü, insanımızın yüzünü ihracat güldürdü. Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz hem sanayiciye hem üreticiye çok büyük destek verdi. Allah’a çok şükür bu destek karşılıksız kalmadı. Bu pandemi döneminde çalıştık, ürettik. Bu pandemi dönemi sonra için de Türkiye için çok büyük şans doğdu. Bugün çok önemli bir şekilde üretime bir teveccüh var. İhracata çok büyük teveccüh var. OSB’lere çok büyük bir teveccüh var. Bunu iyi okumamız lazım. Her ay ihracat rakamlarını açıkladığımızda, ihracat ailesine 2 bine yakın firmamız katılıyor. Bu firmalar 80 ile 100 milyon dolar arasında bir katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Fikret Kileci ise, “Buraya sürekli destek veren bir Gaziantep var. İhtiyaç olduğunda her türlü konuda faaliyetlerimizi sürdürerek, desteğimizi vereceğiz. İhracatçılara desteklerinden dolayı tüm yetkililere teşekkür ediyorum” dedi.

Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç da, Adıyaman’da ihracatın arttırılması gerektiğini işaret ederek, “Pandemi döneminde Türkiye ekonomisini ayakta tutan en önemli etkenlerden bir tanesi ihracattır. Ben tüm ihracatçıları kutluyorum. Adıyaman’ın ihracat rakamının 35 milyon dolar olması çok düşük bir rakam. Bunu arttırmamız lazım” diye konuştu.

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar ise konuşmasında, ihracatın bir ilin kalkınmasında en önemli sektör olduğunun altını çizerek, “Bir ilin kalkınmasında ihracat motor sektörlerden birisidir. O yüzden biz ürettiklerimizi işleyerek değerli hale getirip satmak zorundayız. Hammadde satarak kentler zenginleşemez. O yüzden ürettiğimiz malları, gerek tarım, gerek sanayide ürettiğimiz malları dışarı satarak değer kazanmak zorundayız. İlimizdeki var olan potansiyeli harekete geçirmek için gerek ihracatçılar, gerek devlet, gerekse yerel yönetimler paydaş olarak birlikte çalışmak zorundadır” şeklinde konuştu.

Açılış sonrasında TİM Başkanı İsmail Gülle, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Kaplan, ihracatçı firmaların temsilcileriyle toplantı yaptı. Toplantı sonunda Adıyaman’da en çok ihracat yapan 3 firmaya plaket verildi.

 
Kadına şiddetle mücadelede yeni yaklaşım
 
Erzurum aşı verileri açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yatırımda rekor hedef: 1.5 trilyon
Karaismailoğlu, “2003 yılından bu yana alanımızda 1 trilyon 103 milyar ...
DAP İdaresinden vizyoner proje istişaresi
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, önümüzdeki ...
DATAE Doğu Anadolu kırmızısını koruma altına aldı
Moleküler araştırmalara göre 4 bin yıllık geçmişi bulunan yerli sığır ...
 
Palandöken girişimcilik zirvesi sonuç bildirisi açıklandı
ETSO İl Genç Girişimciler Kurulu ile ortaklaşa düzenlediği, Palandöken ...
Aydemir Söylemez ve Alvar barajlarını gündeme taşıdı
TBMM Genel Kurulu’nda konuşan AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ...
Ücretli çalışan sayısında artış
Son bir yılda sigortalı ücretli çalışan sayısı 1 milyon 43 bin, kadın ...
 
ETSO’dan Palandöken Girişimcilik Zirvesi
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO) İl Genç Girişimciler Kurulu ...
Aşkale Çimento devler liginde 308’inci sırada
Türkiye’nin dev sanayi şirketleri belli oldu! Aşkale Çimento ekonominin ...
DAP İdaresinden proje denetimi
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri