Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurum vergide sıra atladı
Erzurum vergide sıra atladı
Gazze'de can kaybı 43 bin 764’e yükseldi
Gazze'de can kaybı 43 bin 764’e yükseldi
Yılsonu enflasyon beklentisi arttı
Yılsonu enflasyon beklentisi arttı
Ücretli çalışan sayısı açıklandı
Ücretli çalışan sayısı açıklandı
Doğu'da kış gündemi
Doğu'da kış gündemi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
15 Kasım 2020 Pazar - 14:29

‘Erzurum Edebiyat şehri’

Arslan, 'Türk edebiyatının tarihi seyri tektik edildiğinde belirli şehirlerde edebi mahfiler ve edebi muhitler oluşturulmuştu. Özellikle İstanbul, Bursa, Erzurum ve Diyarbakır gibi şehirlerde edebi mahfilerin çok daha fazla olduğu tespit edilmiş ve görülmüştür' dedi.

‘Erzurum Edebiyat şehri’

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Uğurlu Arslan, tarafından yürütülen ve Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi Koordinatörlüğünce desteklenen ‘Diyarbekirli Divan sahibi şairler ve Diyarbekir’de edebi Muhitler’ projesi kapanış toplantısı yapıldı.
Sur ilçesi İskenderpaşa Konağında yapılan toplantıya Dilce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Uğurlu Arslan ile akademisyenler ve Diyarbakırlı yazar ve şairleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Dilce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, “Bu güzellikleri hep birlikte anlatalım. Biz Dicle Üniversitesi olarak hep öbür taraftayız diyoruz ama biz öbür tarafta değiliz. Şehir aslında Dilce Üniversitesine sahip çıkacak. Birçok yerde asıl olan şehirin ne olursa olsun, üniversitesine sahip çıkmasıdır. Bu niyetlerle daha güzel ve daha iyi eserlerin ortaya çıkarılması anlamında bir arada olma dileğiyle” dedi.
Rektör Karakoç’un ardından konuşan Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Uğurlu Arslan, “Türk edebiyatının tarihi seyri tektik edildiğinde belirli şehirlerde edebi mahfiler ve edebi muhitler oluşturulmuştu. Özellikle İstanbul, Bursa, Erzurum ve Diyarbakır gibi şehirlerde bu edebi mahfilerin çok daha fazla olduğu tespit edilmiş ve görülmüştür. Yedinci yüzyıldan itibaren özellikle Arap hakimiyetine giren ve daha sonra büyük Selçuklular, Artuklular, Eyyubiler, ardından Anadolu Selçukluları, İlhanlılar, Timurlular ve Akkoyunlu Safavi gibi çeşitli devletlerin hakimiyeti altında kalarak farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Diyarbakır Anadolu’nun İslamlaşma sürecinde de ciddi anlamda katkılar sağlamıştır. Osmanlı devrinde ise en büyük ve en önemli eyaletlerin birinin merkezi olma özelliğini kazanmış İran’a sefer yapan orduların üssü haline gelmiştir. Diyarbakır’da yetişen divan şairlerine genel olarak bakarsak bu şehrin yetişmiş olduğu divan sahipleri Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Farsça olmak üzere 5 dilde şiir yazmışlar ve bunların pek çok çıktılarını biz bu araştırmamızda tespit edip eserlerimize ekledik. Yaptığımız çalışmalarda 47 divan sahibi şair tespit edildi ve bunların hayatlarına ve edebi şahsiyetlerine yer verdik. Ayrıca yazma eser kütüphaneleri taranarak ulaşabildiğimiz divan sahibi şairlerin eserlerine ulaşıldı ve örnek metinler oluşturularak çalışmamızın sonuna ilave edilmiştir” diye konuştu.

 
Trabzonspor’da Erzurumspor maçı için yeni taktik
 
Leyla Aydemir davasında itiraz süreci
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DİVA-SEN’den emekli imamlara vefa
DİVA-SEN Erzurum İl Temsilciliği emekli din görevlilerine ahte vefa plaketi takdim etti.
Ödülünü Bakan Ersoy’dan aldı
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Anasanat Dalı Yüksek ...
Gazi Mustafa Kemal Atatürk saygıyla anıldı
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün ...
 
Aziziye şehitleri dualarla anıldı
Nene Hatun’un destanlaştığı 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın (93 Harbi) ...
Önkal'dan: “Beylikler Devri Bey Türbeleri”
Anadolu Selçuklu Türbeleri ve Osmanlı Hanedan Türbeleri adlı eserlerin ...
Medeniyet söyleşileri yoğun ilgi gördü
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından ...
 
Atatürk Evi’nde tarihi sergi
“10 Kasım Anılarla Atatürk Sergisi” Erzurum Atatürk Evi Müzesinde görülebilecek. ...
Baksı Müzesinde sanat buluşması
Baksı Müzesinin bu yıl sekizincisini düzenlediği Öğrenci Sanat Şenliği ...
Ersoy turizmde yol haritasını paylaştı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “57 ülkede, 54 film ile devam ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri