Erzurum 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus sayısı bakımından Ardahan, Erzincan, Hakkari, Kars, Malatya, Tunceli ve Van’ın gerisinde kaldı. İlde haftalık vaka sayılarındaki düşüşün yol açtığı rahatlık 2’inci doz aşıya ilginin azalmasına neden oldu.
En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı. Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 73.3 olarak kaydedildi. 2’inci doz aşı Türkiye ortalaması ise yüzde 83,93 olarak güncellendi. Doğu Anadolu Bölgesinde 2’inci doz aşı olma oranının en düşük olduğu iller Bingöl, Muş, Bitlis, Ağrı ve Elazığ olarak bildirildi.
ERZURUM SARI KATEGORİDE
Doğu Anadolu Bölgesinde 6 il mavi kategoriye yükseldi, Turuncu kategoride 2, sarı kategoride ise 6 il yer aldı. Sağlık Bakanlığı 2’inci doz aşı haritasını yayımladı. Kırmızı, Turuncu, Sarı ve Mavi renklerle aşı olma oranlarının verildiği haritada, Muş, Bingöl illeri turuncu; Bitlis, Ağrı, Erzurum, Van, Iğdır, Elazığ illeri sarı; Ardahan, Kars, Hakkari, Malatya, Erzincan ve Tunceli ise mavi kategoride değerlendirildi.
BÖLGE İLLERİ 2’İNCİ DOZ AŞI ORANLARI
Sağlık Bakanlığı verilerine göre İller 2’inci doz aşı oranı Ağrı’da yüzde 68,7, Ardahan’da yüzde 82,8, Bingöl’de 63,9, Bitlis’te yüzde 67.0, Elazığ’da yüzde 69,8, Erzincan’da yüzde 75,7, Erzurum’da yüzde 73,3, Hakkari’de yüzde 78.2, Kars’ta yüzde 76,7, Muş’ta yüzde 64,2, Malatya’da yüzde 75,9, Tunceli’de yüzde 79,7, Van’da yüzde 74.4 oldu. Erzurum 2’inci doz aşı oranı yüksekliği bakımından bölge illeri sıralamasında 8’inci sırada yer buldu.
2 DOZ AŞILAMADA İLK SIRADA OSMANİYE VAR
Verilerde, aşılamada önde giden illere de yer verildi. Bakanlığın tablosuna göre yüzde 88,3 ile Türkiye'de en çok aşılamanın gerçekleştirildiği Osmaniye’yi, Ordu, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale Eskişehir, Balıkesir, Zonguldak ve Manisa takip etti.
EN DÜŞÜK AŞILAMA ŞANLIURFA’DA
Bakanlığın tablosuna göre yüzde 60,7 ile Türkiye'de en az aşılamanın gerçekleştirildiği Şanlıurfa’yı sırasıyla Batman, Siirt, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Elazığ takip etti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Omicron varyantı ülkemizde de baskın varyant haline geldi. Vaka sayıları bir önceki aya oranla yaklaşık 4 kat arttı. Fakat salgının ilk dönemlerine kıyasla, enfekte olanların çok daha düşük bir oranı hastaneye yatıyor. Tedbir önemli bir zorunluluk. Temkinli ve tedbirli olalım” dedi.
BÖLGESEL VERİLER
KARADENİZ BÖLGESİ
Kar kalınlığının yaklaşık 20 santimetreyi bulduğu Samsun’un Ladik ilçesinde mobil aşı ekipleri kar, tipi ve dondurucu soğuklara rağmen kırsalda aşı çalışmalarını sürdürüyor. Kardan dolayı araçların çıkamadığı evlere dakikalarca yürüyen ekipler misafir oldukları evlerdeki yaşlı vatandaşların dualarını alıyor.
Samsun'un bazı ilçelerinde son günlerde etkili olan yoğun kar yağışına rağmen Kovid-19 aşısı uygulanmaya devam ediliyor. Sağlık Bakanlığı Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri termometrelerin sıfırın altında 8 dereceyi gösterdiği Ladik ilçesi Küpecik ve Soğanlı Mahallerinde aşı uygulaması yaptı. Dondurucu soğuklarda araçların çıkmadığı bazı evlere ellerinde malzemelerle yürüyen ekipler aşıladıkları yaşlı vatandaşların duasını aldı. Sağlıkçıların bu zorlu yolculuğu ise drone ile görüntülendi.
“HEPSİ EVLADIM BENİM”
Ladik Toplum Sağlığı Merkezi’nde görevli ekipler ilk olarak Hoşnaz (80) ve Necati İldeş (80) çiftinin evine giderek burada kovid aşısı uyguladı. Aşı ekiplerinin evlerine kadar gelmesinden çok mutlu olduklarını belirten Hoşnaz İldeş, “Karda kışta evimize kadar gelip bize aşı yaptılar. Ellerine sağlık. Gözlerinden öpüyorum. Hepsinden Allah razı olsun” dedi.
“AŞI OLMAYAN ÖLÜM DÖŞEĞİNDE YATIYOR”
Akabinde Yeter(72) ve Hamza İnan(74) çiftinin evine giden ekipler burada da yaşlı vatandaşların duasını aldı. Yeter İnan, “Ayağımıza kadar geldiler. Aşılarımızı yaptılar. Çok memnunuz. Allah hepsinden razı olsun. Aşı olmayan kişiler hepsi aşılarını olsun. Aşı olmayanlar ölüm döşeğinde yatıyor. Ne gerek var. Devletimiz veriyor. Herkes aşısını olsun” diye konuştu.
“VATANDAŞLARA HİZMETİ AYAKLARINA KADAR GÖTÜRÜYORUZ”
2 senedir korona ile yoğun bir şekilde mücadele verdiklerini belirten Hemşire Sümeyye Erdoğan, “Filyasyon çalışmalarında da görev aldık. Tabii, zor şartlarda aşı yapmak için uğraşıyoruz. Karlı bir havada buraya geldik. Vatandaşımıza aşı hizmeti sunuyoruz. Herkese aşılarını olmaya davet ediyoruz. Çünkü biz sağlık çalışanları olarak 2 yıldır mücadele içindeyiz. Vatandaşlara hizmeti ayaklarına kadar götürüyoruz. Amacımız bir an önce bu hastalığı oradan kaldırmaktır. Lütfen bize bu konuda yardımcı olsunlar. Herkes aşılarını olsun” şeklinde konuştu.
“AŞI EKİPLERİNİ OLABİLDİĞİNCE GÖREVE ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Hava şartlarının kimi zaman kendilerini zorladığını ifade eden Ladik Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Mustafa Semih Doğulu, “Aşılama çalışmalarımız aşı noktalarımızda devam ediyor. Aşı noktalarımıza gelemeyecek vatandaşlarımız için mobil aşı ekipleri görevlendiriyoruz. Bu ekiplerimiz şu ana kadar tüm köyleri gezdi. Yeni açılan 3. ve 4. Hatırlatma dozları içinde köy köy geziyor. Gelemeyen kişilerin evlerinde aşılamalarını tamamlıyoruz. Bu şekilde aşı oranlarımızı yükseltmek için aşı çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hava şartları bazen bizi zorluyor. Aşı ekiplerini olabildiğince göreve çıkarmaya çalışıyoruz. Eksi aşı kalması istiyoruz” açıklamasında bulundu.
Samsun'da korona virüs aşı uygulaması, elverişsiz hava şartlarına rağmen aksamadan devam ediyor.
VALİ DAĞLI: "EN BÜYÜK GÜÇ AŞI"
Samsun Pandemi Genel Değerlendirme Toplantısı’nda 'aşı' çağrı yapılarak 'maske, mesafe ve temizlik' tedbirlerine riayet edilmesi hatırlatıldı.
Korona virüs vakalarının Samsun genelindeki seyri ile aşılama çalışmalarının son durumunun görüşüldüğü Pandemi Genel Değerlendirme Toplantısı, Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı başkanlığında, ilgili kurum yönetici ve temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Samsun olarak gerek sağlık alt yapısının gücü, gerek sağlık çalışanlarının canları pahasına verdikleri mücadele gerekse de vatandaşların desteğiyle yaklaşık iki yıldır devam eden korona virüs salgınına karşı iyi bir sınav verildiğini belirterek, vaka sayılarının, zaman zaman yaşanan kısa süreli artışlara rağmen genel olarak kontrol altında tutulduğunu ifade eden Vali Dağlı, omicron varyantının görülmeye başlamasıyla birlikte dünya genelinde olduğu gibi Türkiye ve Samsun’da da artmaya başlayan vaka sayılarının tedbirlere riayet edilmesi ve aşılama çalışmalarıyla kontrol altında tutulmaya devam edileceğini söyledi.
Kovid-19’a karşı en büyük gücün aşı olduğunu bir kez daha hatırlatan Vali Dağlı, vatandaşlara bir an önce tüm doz aşılarını tamamlamaları çağrısında bulunarak 'maske, mesafe ve temizlik' tedbirlerine de toplumsal bağışıklık tam olarak sağlanana ve salgın pandemik olmaktan çıkıp endemik bir hastalık haline gelinceye kadar titizlikle uyulmaya devam edilmesi gerektiğini kaydetti.
SAĞLIK EKİPLERİ KARLI HAVAYA RAĞMEN VATANDAŞLARIN AŞILARINI EVLERDE YAPIYOR
Ordu İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri karlı hava ve yol şartlarına aldırış etmeden kesintisiz görevlerine devam ediyor.
Mesudiye ilçesi Yavşan Mahallesi'nde 3. doz aşısını olmayan vatandaşların evlerine giderek hatırlatma dozlarını yapan sağlık ekipleri vatandaşların gönüllerinde taht kuruyor. Yapılan evde aşı uygulaması hakkında konuşan Dr. Sevim Şentürk, ”İlçemiz Yavşan Mahallesi'nde Covid-19 aşısı hatırlatma dozunu yaptırmak isteyen 93 yaşındaki Ahmet Karakoç’un evine kurumumuz mobil aşı ekimiz ile birlikte zorlu hava ve yol şartlarına rağmen hizmet aracımızla gittik. Daha önceki aşı dozları yine tarafımızca evinde uygulanmış olan Ahmet Bey'e eşine ve komşularına hatırlatma dozlarını da yaptık. Covid-19 pandemisiyle mücadelemiz devam etmekte. Aşının gücüne inanın sağlıkla kalın” dedi.
LEBLEBİCİOĞLU: “OMİCRON HASTANEYE YATIŞA NEDEN OLUYOR”
Dünyada 1 haftada 10 milyon kişinin omicron varyantına yakalandığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Türkiye’de de vaka sayıları son 15 günde 3 kat artmıştır. Omicron da diğer varyantlar gibi hastaneye yatışa ve ölüme neden olmaktadır” dedi.
Delta varyantına göre daha düşük oranda ciddi hastalık yapmasına karşın bu riskin omicron varyantında da var olduğuna dikkat çeken VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu uyarılarda bulundu.
Vaka sayıları 15 günde 3 kat arttı
Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan vaka sayılarının son 15 günde 3 kat artığının altını çizen Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Omicronun hücrelere kolay tutunması, mutasyon nedeniyle bağışıklık sistemine kaçması, alfa ve delta varyantlarına göre özellikle üst solunum yolunda çoğalması etkenin kolay bulaşmasına ve yayılmasına neden olmaktadır” diye konuştu.
Yoğun bakıma yatış oranı yüzde 50 daha az
Omicron varyantı ile enfekte olan kişilerde yoğun bakıma yatış oranının yüzde 50 daha az olduğunu ifade eden Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Özellikle aşı yaptırmamış olan kişiler ve hatırlatma dozunu yaptırmayanlar risk altındadır. Hastalık bağışıklığı baskılanmış kişilerde, eşlik eden kronik hastalığı olanlarda ve obezite halinde ağır seyredebilir. Bu nedenle nasılsa hafif geçiriliyormuş gibi bir algıya kapılmamak gerekir. Omicron da diğer varyantlar gibi hastaneye yatışa ve ölüme neden olabilmektedir” şeklinde konuştu.
DSÖ: “Hatırlatıcı Doz Covid-19 Tedavisinde Sürdürülebilir Strateji Değil”
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanları, Covid-19 aşılarının hatırlatıcı doz olarak tekrarlanmasının virüsün yayılmasına karşı yeterli bir strateji olmadığı konusunda uyararak, yeni aşıların bulunması gerektiğini söyledi.
DSÖ uzmanları, korona virüse karşı geliştirilen aşıların tekrarlanmasıyla uygulanan güçlendirici dozların virüse ve mutasyonlara karşı koruma sağlama noktasında etkili bir strateji olmadığını dile getirdi. Uzmanlar, virüsün yayılmasını önlemek için daha iyi koruma sağlayan yeni aşıların bulunması gerektiğine dikkat çekti. DSÖ Covid-19 Aşı Bileşimi Teknik Danışma Grubu (TAG-Co-VAC) tarafından salı günü yayınlanan bildiride, “Covid-19 aşı bileşiminin tekrarlanan takviye dozlarına dayalı bir aşı stratejisinin uygun veya sürdürülebilir olması pek olası değildir” denildi.
DSÖ yeni aşı geliştirilmesini öneriyor
DSÖ'de Covid-19 aşılarının etkililiğini değerlendirmek için çalışan uzman grubu, en başta insanların virüse yakalanmasını önleyen, Covid-19'a yakalanan kişileri ise ciddi şekilde hastalanmaya karşı koruyabilen yeni aşıların geliştirilmesi çağrısında bulundu. Danışma grubu yaptığı açıklamada, "Ağır hastalık ve ölümün önlenmesinin yanı sıra enfeksiyon ve bulaşmanın önlenmesinde yüksek etkisi olan Covid-19 aşılarının geliştirilmesine ihtiyaç var. Bu, virüsün yayılımını ve geniş kapsamlı halk sağlığı önlemlerine olan ihtiyacı azaltmaya yardımcı olacaktır" dedi.
Danışma grubu ayrıca, "Aşı geliştiricilerinin art arda yapılan hatırlatıcı dozlara olan ihtiyacı azaltmak için geniş, güçlü ve uzun süreli bağışıklık tepkilerini ortaya çıkaran aşılar geliştirmeye çalışması gerekiyor" dedi.
Yapılan açıklamada, yeni aşılar bulunana kadar mevcut Covid-19 aşılarının bileşiminin de güncellenmesi gerekebileceği belirtildi.
Pfizer'den yeni aşı önerisi
İlk Covid-19 aşısını bulan Pfizer, bu haftanın başlarında özellikle Omicron mutasyonunu hedefleyen yeni bir Covid-19 aşısına ihtiyaç duyulacağını ve bunun mart ayına kadar geliştirilip piyasaya sürülebileceğini bildirdi. Pfizer'in CEO'su Albert Bourla, Covid-19 aşısını geliştiren BioNTech ile hem Omicron mutasyonu hem de daha hızlı yayılan mutasyonları hedef alan bir aşı üzerinde çalışıldığını söyledi.
TOKAT'TA AŞILAMA 1 MİLYONU GEÇTİ
Tokat’ta hedef nüfusta tüm dozlarda yapılan Covid-19 aşı sayısı 1 milyon 30 bin 233 oldu.
Tokat İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz, il genelinde hastane, sağlık ocağının yanı sıra mobil ekipler tarafından Covi-19 aşılama çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Covid-19 ile mücadele kapsamında 1 ile 5 doz olmak üzere toplamda 1 milyon 30 bin 233 aşı yapılığını belirten Nergiz, “Hedef nüfusumuzun ilk dozda yüzde 88,2’sini, ikinci dozda 82,1’i aşılamış olduk. Hedefimiz Tokat’ta yüzde 100 aşılama oranına ulaşmak olacaktır. Covid-19 salgınıyla mücadelemizde aşısını eksiksiz olan, maske-mesafe-hijyen kurallarına dikkat eden vatandaşlarımıza teşekkür ederim” dedi.
Nergiz, Covid-19’a karşı en güçlü silahın aşı olduğunu ifade ederek, “Aşısını yaptırmayı geciktirmiş olan, eksik doz aşılarını öteleyen ve hatırlatma dozu aşısının zamanı gelen vatandaşlarımızın aşılarını bir an önce olmalarını rica ederim. Omicron varyantına bağlı vakaların da arttığı şu günlerde hep beraber tedbirlere daha da uyarak ve aşılarımızı da eksiksiz olarak Covid-19 salgınından kurtulacağız. Tokat’ta toplamda 120 noktada randevusuz aşılama yapıyoruz. Tüm Tokatlı hemşehrilerimi aşı noktalarımıza bekliyoruz” diye konuştu.
MARMARA BÖLGESİ
MEMİŞOĞLU: “ŞUBAT AYINDA BİRAZ DAHA RAHATLAYACAĞIZ”
İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Omicron varyantı ve mega kentteki son duruma ilişkin konuştu. Memişoğlu, “Şu anda hastanelerimizde hasta sayımız yönetilebilir halde hiçbir sıkıntımız yok. Yükseliş trendinden sonra düşer mi düşmez mi onu bu hafta göreceğiz. Önümüzdeki 1 hafta salgının seyrini daha netleştirecektir. Ocak sonu itibariyle en geç aşağı doğru bir seyir seyredeceğini öngörüyoruz. Şubat ayında biraz daha rahatlayacağımız konusunda bir öngörümüz var” dedi.
Omicron varyantı dünya genelindeki yayılımıyla vaka sayılarında rekor yükselişe neden olurken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İstanbul’daki Omicron vakalarındaki yükselişe dikkat çekmişti. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu da mega kentteki son duruma ilişkin bilgi verdi. Memişoğlu, hastanelerdeki son durumdan vaka sayılarına kadar İhlas Haber Ajansı’na önemli açıklamalarda bulundu.
“ÖNÜMÜZDEKİ 1 HAFTA SALGININ SEYRİNİ DAHA NETLEŞTİRECEKTİR”
Omicron varyantı sonrası İstanbul’da vaka sayısında yaşanan büyük artışa ilişkin konuşan İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, “İstanbul mega şehir, büyük bir şehir Türkiye’nin değil, dünyanın kavşak noktalarından bir tanesi, çok hareketli bir nüfusu olan büyük bir şehir. Öyle olunca da doğal olarak Türkiye’de ilk yükselme trendi genelde İstanbul’dan başlıyor. Bir yükseliş trendinden sonra geçmişteki üç yükselişte 4-6 hafta arasında düşüşe geçtik. Ancak bu son Omicron ile ilgili bulaşma hızı çabuk olan ve yükseliş trendi geçmişe göre çok daha hızlı seyreden bir salgın sürecine maruz kaldık. İstanbul esasında Türkiye demek, Türkiye de İstanbul demek. Biz testlerin de büyük oranını İstanbul’da yapıyoruz böyle olunca da sayılar İstanbul’da özellikle bu dönemde çok ani bir yükselişe sebebiyet verdi. Bu vaka sayısı bizim geçmişteki vaka sayılarımızdan da üstte ve fazla miktarda bir sayıya kadar çıktı. Yükseliş trendinden sonra düşer mi önümüzdeki hafta düşmez mi onu esasında bu hafta göreceğiz. Önümüzdeki 5-6 gün, 1 hafta bizim için salgının vaka sayısı anlamında seyrini daha netleştirecektir “dedi.
“OMİCRON İLE İLGİLİ SANKİ HİÇ HASTANEYE YATIRMIYOR GİBİ BİR ALGI VAR"
Omicron varyantının hastanelere yansımasının az olduğuna dikkat çeken ve aşının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, “Mutlu olduğumuz taraf; yatışlara nisanda veya aralıkta yaşadığımız geçmiş dönemde yaşadığımız piklere göre daha az yansıdığı bunun da Omicron varyantının ciddi hastalık yapma potansiyelinin daha az olması hem de aşıların etkisi olduğunu öngörüyoruz. 5-6 kat az hasta yatırma oranımız var. Bu insanları rehavete kaptırmasın, çünkü salgın bitmemiş durumda, salgının seyri ve kliniği değişmiş durumda. İnsanların rapel dozlarını, aşılarını, izolasyonlarına, maskesine, mesafesine yine devam etmesini bekliyoruz. Toplumun uyumundan ben memnunum, tabi ki uyumsuz insanlar da çıkıyor. Omicron ile ilgili sanki hiç hastalık yapmıyor veya hiç hastaneye yatırmıyor gibi bir algı var. Bugün baktığınız zaman hastanelerimizde aşılarını tamamlamamış, rapellerini olmamış hasta oranımız çok yüksek. Yüzde 60-70 oranında aşısını yaptırmamış veya eksik yaptırmış hastalarımızdan oluşuyor. Ne zaman bitecek sorusu var herkeste, 2 sene oldu insanlar bunaldı, bunu bilim dünyasındaki hiçbir insan tahmin bile edemiyor. Bu yükseliş ve pikten sonra artık bu salgın bitecek mi diye ümit içindeyiz. İstanbul’da şu ana kadar yaklaşık 25 milyona yakın aşı yaptık. Çift doz aşılarını tamamlayanlarımızın oranı yüzde 78 bandına yaklaşmış durumda. Kendi aşımız Turkovac’ı da yaklaşık 50 bin tane yaptık. Günlük 300 bin doz aşı yapabilir kapasitemiz var. Bu tabi rapel sayısına göre değişebiliyor. Stokta da bir sorunumuz yok. Türk aşısı kendi aşımız sonuçta insan gurur duyuyor yaparken sadece güvenle değil gururla da yapıyoruz” ifadelerini kullandı.