En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı. Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 69,5 olarak bildirildi. 2’inci doz aşı Türkiye ortalaması ise yüzde 80,30 olarak açıklandı. Doğu Anadolu Bölgesinde 2’inci doz aşı olma oranının en düşük olduğu iller Muş, Bingöl, Bitlis ve Ağrı, KUDAKA Bölgesinden de yine Bayburt olarak kaydedildi.
ERZURUM SARI KATEGORİDE
Sağlık Bakanlığı 2’inci doz aşı haritasını yayımladı. Kırmızı, Turuncu, Sarı ve Mavi renklerle aşı olma oranlarının verildiği haritada, Muş, Bingöl ve Bitlis illeri turuncu; Ağrı, Elazığ, Kars, Erzurum, Erzincan, Van, Iğdır, Malatya illeri sarı; Ardahan, Hakkari ve Tunceli ise mavi kategoride değerlendirildi. Erzurum 2’inci doz aşı oranıyla bölge illeri içinde 8’inci sırada kaldı.
İLLER 2’İNCİ DOZ AŞI ORANLARI
Sağlık Bakanlığı verilerine göre İller 2’inci doz aşı oranı Ağrı’da yüzde 65,2, Ardahan’da yüzde 78,7, Bingöl’de 60,7, Bitlis’te yüzde 62,8, Elazığ’da yüzde 66,3, Erzincan’da yüzde 71,8, Erzurum’da yüzde 69,5, Hakkari’de yüzde 75,1, Kars’ta yüzde 72,2, Muş’ta yüzde 60,2, Malatya’da yüzde 72,1, Tunceli’de yüzde 76,3, Van’da yüzde 69,5 oldu.
BÖLGESEL VERİLER
MARMARA BÖLGESİ
Çanakkale'de iki doz aşısını yaptırmış olan vatandaşların oranı yüzde 82,7
Çanakkale'de iki doz aşısını yaptırmış olan vatandaşların oranı yüzde 82,7 oranına ulaştığı bildirildi. Çanakkale’de aşılama hizmeti tüm sağlık kuruluşlarında devam etmekte ve Toplum Sağlı Merkezleri’nde (TSM) aşı randevusu almaya gerek olmadan yapılabilmekte.
İlçelerde ve merkezde ise üniversite öğrencilerine yönelik yerinde aşılama hizmeti verilirken, evde sağlık hizmeti almakta olan veya bakıma muhtaç vatandaşlara talepleri halinde evde aşı uygulaması da devam etmekte. Ayrıca tüm ilçelerde köy muhtarları ile iletişim halinde yerinde aşılama planlamaları sürmekte.
2 doz Sinovac aşısı olan vatandaşların ikinci dozdan en az 60 gün sonra diledikleri aşı ile 3. dozu olmaları, yine 2 doz Biontech ile aşılanmış vatandaşların ise son dozdan altı ay sonra 3. doz aşı ile aşılanmaları bağışıklığın devamı açısından çok önemli olarak bildiriliyor.
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada “Aşılanmayan, 2. veya 3. doz aşısını tamamlamayan tüm vatandaşları aşılarını yaptırmak üzere sağlık kuruluşlarımıza bekliyoruz.
Ayrıca, Sağlık Bakanlığımızın açıklamaları doğrultusunda artık gebeliğin tüm dönemlerinde koronavirüse karşı aşılama önerilmekte olup anne adaylarımızı aşılanmaya davet ediyoruz. Emziren annelerimizin de aşılarını ihmal etmemelerini istiyoruz. Aşı, maske ve mesafe ile üstesinden gelebileceğimiz pandeminin bir an önce etkisini kaybetmesi için herkesi sağlık kurumlarımıza bekliyoruz. Hep birlikte mücadele ederek aşı ile toplumsal bağışıklığı elde edeceğiz" denildi.
KIRKLARELİ'NDE AŞILAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
En az iki doz aşı olmuş 18 yaş ve nüfusa oranla ülke genelinde 5. sırada yer alan Kırklareli’nde aşıya yoğun ilgi var.
Korona virüsle mücadele kapsamında en az iki doz aşı olmuş 18 yaş ve nüfusa oranla ülke genelinde yüzde 83,0 ile 5. sırada yer alan Kırklareli’nde aşılamaya yoğun ilgi gösteriliyor.
Vatandaşlar randevularını alarak hastane ve aile sağlığı merkezlerinde aşılarını yaptırıyor.
Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde aşısını olan 1. doz aşısını olan Osman Serdar aşıyla kendini daha güvende hissettiğini belirterek herkesi aşı olmaya davet etti.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülke genelinde birinci doz aşı olanların sayısı yüzde 89,94, ikinci doz ise yüzde 79,95.
Öte yandan en az iki doz aşı olmuş 18 yaş ve nüfusa oranla Edirne yüzde 81,2 ve Tekirdağ 80,4 ile Türkiye ortalaması üzerinde yer alıyor.
BATI KARADENİZ BÖLGESİ
Karabük Valisi Fuat Gürel, 3 haftadır vaka sayılarında zirvede olan Karabük’te özellikle ikinci doz aşı olmayanların evlerine kadar giderek aşılama çalışması yaptıklarını, vatandaşlardan talep gelmesi durumunda evlere kadar gidip aşılama yapacaklarını söyledi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, üç haftadır vaka oranında zirvede bulunan Karabük’te aşılama oranının yüzde 75’e ulaştığını sosyal medya hesabından duyurdu. İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin aşılamada gösterdiği yoğun mücadelenin ardından mavi kategorideki iller arasında geçiş yapan kentte aşı vakti gelip, yaptırmamış olan vatandaşlar telefonlarla aranıp gerekirse evlerine kadar gidilerek aşılanıyor.
Karabük Valisi Fuat Gürel, kentte bugüne kadar 368 bin aşılama sayısı olduğunu ifade ederek, “Bunun birinci dozu 164 bin, ikinci dozu 154 bin. Her gün artan sayımız var ama aradaki makasın kapanması ve aşısını hiç olmayanların devreye sokulması lazım. Ekiplerimiz çarşı pazar geziyor ve bir kısım evlere de gitmeye başladılar. İkinci dozu olmamış olanların bizde adres ve telefonları olanlar tek tek aranıyor. Ekstradan talep gelirse oralara da ekiplerimiz gidecek. Burada asıl olan aşılama çalışmalarına vatandaşımızı bu sürece dahil etmek. Vatandaşımızdan talep gelsin biz evlerine kadar gidip aşılmayı yaparız. Yeter ki bu süreci beraber yönetelim” dedi.
“AŞILAMANIN SON GÜNLERDE 200’LERE KADAR DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRÜYORUZ”
Çok önemli bir mücadele ile baş başa olduklarını da anlatan Gürel, “Bütün dünyada olduğu gibi Karabük’te yoğun mücadele ediyoruz. Vaka sayılarını düşürmek için sağlık ekiplerimiz jandarma, polis ve diğer denetim ekiplerimiz sahadalar. Bunlar denetimlerini yaparken, sağlık ekiplerimiz diğer faaliyetlerini yürüterek vaka sayılarını düşürmeye çalışırken, bir taraftan da aşı sayılarımızı yükseltmek için bir gayret içerisindeyiz. Özellikle son günlerde maalesef aşılama sayılarında düşme meydana geldi. Bu sadece bizde değil, tüm Türkiye’de hissedebiliyoruz. Eskiden günde 5 bin kişiye aşılama yaparken son günlerde 200’lere kadar düştüğünü görüyoruz. Yüzde 75’ün üzerine çıkıp mavi kategorisine dahil olmak için 134 noktada aşılama imkanımız var ama randevu ile bu iş yürümüyor. Tespitlerimiz şunu gösteriyor. Birinci doz aşısını yaptırıp ikinci doz aşısını yapmayan birçok insanımız var. 10 binin üzerinde insanımız var. Zamanı geçmesine rağmen yaptırmayanlar var. İkinci doz yapıp üçüncü doz aşısını yaptırmayanlar çok daha fazla. 20 bin üzerinde böyle insanlarımız var” ifadesinde bulundu.
“DÜN İTİBARİYLE YÜZDE 75’İN ÜZERİNE ULAŞTIK”
Aile hekimliklerinin, İl Sağlık Müdürlüğünde kurulan bir sistem üzerinden de aşısını yaptırmamış veya günü gelmiş vatandaşları telefonla arayıp bilgilendirildiğini aktaran Gürel, “Bir kısım insanlar aşılarını yaptırıyor ama bazıları yaptırmıyor. Bunun üzerine sağlık ekiplerimiz özellikle insanların toplu halde bulundukları yerlere gitmeye başladı. Pazar yerlerine, sokaklara, caddelere. Buralarda özellikle randevusuz bulunduğu için sağlık ekiplerini gören insanlar aşılarını yaptırmaya başladılar. Tabi çok aşırı bir yükselme olmadı ama şükürler olsun dün akşam itibariyle yüzde 75’in üzerine ulaştık. Bu bizim için büyük bir avantaj. Çünkü Batı Karadeniz Bölgesinde aşılama sayısı oranı olarak biz en düşük illerden biriydik. İnşallah bundan sonraki süreçte de artırmak için uğraşacağız ama biz özellikle vatandaşlarımızdan iki tane faktör var; birincisi korunma mekanizması, ikincisi de aşılama ile kendimizi ve sevdiklerimizi koruyabilmek. Bunları korurken de toplumu korumamız gerekiyor. Aşılamanın önemini anlatmak için bunu söylüyorum” diye kaydetti.
“EVLERİNDE DAHİ OLSA AŞI YAPMAYA HAZIRIZ”
Son günlerde vaka sayılarında düşme eğilimi olduğunu da kaydeden Vali Gürel, şunları söyledi:
“Bu sürekli bir iş. Şuan vaka sayıları azalıyor gibi gözükebilir ama daha sonra tekrar artabilir. Onun için kendimizi ve sevdiklerimizi koruyup, vaka sayılarını düşük tutmaya çalışacağız. Aşılama çalışmalarını yüzde 80’inin üzerine çıkarmamız gerekiyor. Aşı süresi gelen vatandaşların sağlık kurumuna gidip aşılarını yaptırsınlar. Değilse bizi arasınlar, gerekirse evlerine kadar gider aşılarını yapabiliriz. Nereden talep gelirse gelsin arkadaşlarımızı gönderir, evlerinde dahi yapmaya hazırız. Zaten iş yerlerinde bunları yapabiliyoruz. Toplu olan yerlerde arkadaşlarımız aşılamayı yapıp diğer tarafa geçiyorlar. Okullarda bunu yapmaya çalışıyoruz. Özellikle liselerde 18 yaş altı çocuklar izne tabi. Ailelerin iznini alıp aşı yapıyoruz. Bunlarda özellikle liselerde sağlanıyor. Vatandaşlarımızdan ricamız bu işi el birliği içerisinde birlikte yürütelim ki toplumu koruyalım.”
EGE BÖLGESİ
Muğla Büyükşehir Belediyesi personelinin yüzde 93’ü 1. doz, yüzde 84’ü 2. doz aşılarını yaptırarak Türkiye’de aşılama ortalamanın üzerine çıktı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Korona virüs (Kovid-19) salgınına karşı aşılanmayı hızlandırmak ve bulaşıcılığı azaltmak için personeline verdiği eğitimler ve bilgilendirmeler meyvesini veriyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi personeli, Kovid-19 aşılarına göstermiş olduğu ilgi ile Türkiye ortalamasının üzerinde aşılama oranına sahip oldu.
Büyükşehir Belediyesi personelinin yüzde 93’ü 1. doz aşılarını yaptırırken, 2. doz aşılarını yaptıranlar ise yüzde 84 oranına sahip.
Sağlık çalışanlarına bugüne kadar yapmış oldukları özverili çalışmalarından dolayı teşekkür eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, aşılanmanın önemine dikkat çekti. Başkan Gürün, “Korona virüs salgınına karşı elimizdeki en önemli silah aşı. Aşı yaptırıp yaptırmama konusunda tereddüt içerisinde olmak doğru yaklaşım değil. Aşı uygulaması hem biz hem de sevdiklerimiz için çok önemli. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak personellerimizin yüzde 93’ü 1. doz aşılarını yaptırdı. 2. Doz aşılarını yaptıranlar ise yüzde 84. Büyükşehir Belediyesi olarak aşılamada Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Bu anlamda vatandaşlık görevimizi yerine getiriyor, üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz” dedi.
AYDIN’DA AŞI NOKTALARI ARALIKSIZ HİZMET VERİYOR
Pandemi süresince en güvenli iller arasında yer alan Aydın’da, toplum sağlığının korunması adına faaliyet gösteren aşı noktaları aralıksız hizmet veriyor.
Aydın’da, Aydın Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde pandemi ile mücadele aralıksız devam ederken, vatandaşların korona virüsün en büyük silahlarından olan aşıya daha hızlı ve kolay ulaşabilmeleri adına da çalışmalar sürüyor. Aşılanma çalışmalarının başlaması ile birlikte vatandaşların mağduriyet yaşamadan aşıya erişebilirliğini artırmak adına harekete geçen Aydın İl Sağlık Müdürlüğü, il genelindeki aşı noktaları ile aralıksız hizmet veriyor.
Aydın, ülke genelinde yüzde 80’lik aşı oranı ile en iyi iller arasında yer almaya devam ederken, vatandaşların aşıya daha kolay ulaşabilmeleri adına da merkez ilçe Efeler’de 143 olmak üzere il genelinde toplam 440 adet aşı noktası hizmet veriyor.
VİRÜS ATLATANLAR COVİD-19 TAKİP MERKEZİNDEN TAKİP EDİLECEK
Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk korona virüs hastalığı geçirmiş bireylerin, sağlık durumlarının kontrolü ve takibi için Denizli Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan Covid-19 Takip Merkezi hakkında bilgi verdi.
Sağlık Bakanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda koronavirüsü geçirmiş hastalarda sonraki süreçte oluşacak komplikasyonları tespit ve zamanında müdahale etmek amacıyla Covid-19 Takip Merkezleri kurulduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk; “Korona virüs hastalığı geçirmiş bireylerin, tıbbi izlemlerinin yapılabilmesine yönelik tüm dünyada çalışmalar başlatılmıştır. Korona virüs geçirmiş bazı bireylerde çeşitli sağlık sorunları görülebilmektedir. Bu amaçla; ülkemizde de bu bireylerin izlemlerini gerçekleştirmek için takip sürecine ihtiyaç duyulmuştur. Covid-19 hastalığı geçiren bireylerin mevcut durumlarına ilişkin tespit yapılması, izlemlerinin en az 2 yıl süreyle standart ve multidisipliner şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, bu bireylerin tıbbi izlemlerinde belirlenen ve müdahale edilmesini gerektiren sağlık durumlarının erken dönemde belirlenmesi ve gereken tıbbi hizmetlerden faydalanmalarını sağlamak amacıyla sağlık politikaları geliştirilmesi hedeflenmektedir” dedi.
Korona virüs hastalığı geçirmiş bireylerin Denizli Devlet Hastanesi Covid-19 Takip Merkezi’nden faydalanabilmesi için gönüllü olması şartı arandığını belirten Uz. Dr. Berna Öztürk; İlimizde Denizli Devlet Hastanesi’nde Covid-19 Takip Merkezi hizmet vermektedir. Korona virüsü ağır geçirmiş, yoğun bakımda ve hastanede yatarak tedavi gören hastalar tedavilerinin bitiminden en az bir ay geçmiş olmak şartıyla sorumlu hekimimiz tarafından merkezimize davet edilmektedir. İlk takipten itibaren 1,3,6,12,18 ve 24. ay kontrollere çağrılarak mevcut sağlık durumlarına ilişkin muayene ve tetkik işlemleri yapılarak hastalığın bıraktığı hasar varsa tespit etmeye çalışacağız. Rutin kontrollerde herhangi bir şey tespit edersek de erken tedbir alarak iyileştirme şansına sahip olacağız. Özellikle yatarak tedavi görmüş hastalarımızı bu merkezden faydalanmaya davet ediyorum. Teknoloji ve bilim hızlı bir şekilde ilerliyor. Hem aşılanma sayesinde korona virüsle mücadele ediyoruz, hem de Covid-19 takip merkezleri ile hastalığı tanıdığımız için hastalıktan doğabilecek komplikasyonları önleyerek tedavileri geliştireceğiz” ifadelerini kullandı.
GÜNEYDOĞU ANADOLU
Adıyaman Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Abdulrahim Aydın, davul zurna eşliğinde kapı kapı dolaşarak mahalleliyi aşı olmaya davet etti.
Aşı olmayan veya eksik doz aşı olan vatandaşlar için farkındalık oluşturmak isteyen Abdulrahim Aydın, farklı bir aşıya davet etkinliği yaptı. Davul zurna eşliğinde, maniler okunarak vatandaşlar aşı olmaya davet edildi.
Sağlık ekiplerine davul ve zurna ile eşlik eden Muhtar Aydın’ın bu girişi olumlu sonuç verdi. Aşı olmayan veya eksik doz aşı olan vatandaşların büyük bir kısmı aşı oldu.
Abdulrahim Aydın, hastalığa karşı en etkili silahın aşı olduğunu vurgulayarak, “Ülkemizde aşı çalışması yoğun bir şekilde devam ederken, birçok kesim aşı konusunda duyarsız davranıyor. Aşı yaptırmayan, aşı karşıtı olan birçok kişi hastalığa yakalanıp yoğun bakımda yatıyor. Pişman oldular, bir çok kişi de vefat etti. Son pişmanlık fayda etmez. O nedenle aşı konusunda duyarlı olmalıyız, aşımızı yaptırmalıyız. Cumhuriyet Mahallesinde bir farkındalık oluşturmak istedik. Mahallemizde oluşturduğumuz heyetimiz sağlık çalışanlarımıza eşlik etti. Sağlık çalışanları çalan davullar eşliğinde kapı kapı gezerek aşılama işlemine başladık. Keyifli geçen çalışmamızda ikinci ve üçüncü gün adete aşılamada patlama yaptık. Mahalle geneli yüzde kırklarda olan aşı oranımız bu gün itibarıyla yüzde 75’lere ulaştı diyebiliriz” dedi.
DOĞU ANADOLU
Aşılanma oranının yüzde 65’ten düşük olduğu 9 il arasında yer alan Bingöl’de, Covid-19’a bağlı olarak meydana gelen ölümlerin yüzde 96’sının aşısız olduğu belirtildi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ikinci doz aşı oranı yüzde 65’ten düşük dokuz il kaldığını söyledi. Bakan Koca, Bingöl’ün de aralarında bulunduğu illerin Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt, Bitlis, Muş, Ağrı olduğunu aktardı. Aşılanma oranının yüzde 60.6 olan Bingöl’de İl Sağlık Müdürlüğü koordinesindeki mobil aşı ekipleri çalışmalarına devam ediyor. Merkez Genç Caddesinde mobil aşı çadırını ziyaret eden İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Gündoğdu, toplumsal bağışıklık için yüzde 75’in üzerine çıkılması gerektiğini söyledi.
Gündoğdu, “Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ilimiz maalesef Türkiye’de şuan turuncu il olan 9 il içerisinde bulunmakta. 2 doz aşı oranına baktığımız zaman yüzde 60.6 olduğunu görüyoruz. Bu da toplumsal bağışıklığın oluşması için düşük bir rakam. Önümüzde kış aylarının özellikle gribal enfeksiyonlar ve kapalı alandaki vatandaş sayısının artmasından dolayı risk oluşturduğunu bu noktada biran önce aşılanma yapılması gerektiğini hatırlatmak istiyorum” dedi.
Ocak 2021’den itibaren kentte Covid-19’a bağlı olarak meydana gelen ölümlerin yüzde 96’sının aşısız olduğunu vurgulayan Gündoğdu, ikinci doz aşı için de çağrıda bulundu.
Gündoğdu, “Özellikle Ocak ayından itibaren ilimizde meydana gelen ölümlerde koronaya bağlı ölümlerde yüzde 96’sının da aşının olmadığı veya aşısının eksik olduğu kişilerden, yine hastanede yatan vatandaşlarımızın da yüzde 96’larda aşısı olmayan veya eksik olan kişilerden oluştuğunu görüyoruz. Biran önce mavi kategoriye geçmek için bütün vatandaşlarımıza buradan çağrımız, ertelemeden biran önce aşılarını yaptırmalarıdır” şeklinde konuştu.