En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı. Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 67.4 olarak bildirildi. 2’inci doz aşı Türkiye ortalaması ise yüzde 78,24 olarak açıklandı. Doğu Anadolu Bölgesinde 2’inci doz aşı olma oranının en düşük olduğu iller Muş, Bingöl, Bitlis ve Ağrı, KUDAKA Bölgesinden de Bayburt olarak kaydedildi.
ERZURUM SARI KATEGORİDE
Sağlık Bakanlığı 2’inci doz aşı haritasını yayımladı. Kırmızı, Turuncu, Sarı ve Mavi renklerle aşı olma oranlarının verildiği haritada, kırmızı kategoride hiçbir il yer almazken, Ağrı, Muş, Bingöl, Elazığ ve Bitlis illeri turuncu; Kars, Erzurum, Erzincan, Van, Iğdır, Hakkari Malatya illeri sarı; Ardahan ve Tunceli ise mavi kategoride değerlendirildi.
İLLER 2’İNCİ DOZ AŞI ORANLARI
Sağlık Bakanlığı verilerine göre İller 2’inci doz aşı oranı Ağrı’da yüzde 62,6, Ardahan’da yüzde 76,9, Bingöl’de 59,2, Bitlis’te yüzde 60,1, Elazığ’da yüzde 64,8, Erzincan’da yüzde 70,1, Erzurum’da yüzde 67,4, Hakkari’de yüzde 70,6, Kars’ta yüzde 69,8, Muş’ta yüzde 58,0, Malatya’da yüzde 70,3, Tunceli’de yüzde 75,1, Van’da yüzde 67,1 oldu.
BÖLGESEL VERİLER
KARADENİZ BÖLGESİ
Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç tamamen ‘mavi’ bir Samsun için 18 yaş üstü ikinci doz aşılamada yüzde 75 oranın altında kalan 3 ilçeye çağrı yaptı.
Samsun’un 15 ilçesinin 18 yaş üstü ikinci doz aşılamada mavi renge ulaştığı belirtilen açıklamada, yüzde 75’in altında kalan Asarcık, Ayvacık ve Vezirköprü ilçelerine seslenildi. Müdür Oruç, “2. dozda hala mavi olmayan ilçelerimiz, hadi geç kaldınız. Sizleri de Samsun'un o güzel mavi rengine davet ediyoruz” diyerek vatandaşlara aşı çağrısı yaptı.
KARABÜK’TE COVİD-19’DAN ÖLENLERİN SAYISI 520’YE ULAŞTI
Yeni tip korona virüs (Covid-19) vaka artışının 9-15 Ekim tarihleri arasındaki en fazla vaka artışının yaşandığı 10 il arasında yer alan Karabük’te ölenlerin sayısı 520’ye ulaştı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 9-15 Ekim tarihleri arasında açıkladığı vaka sayısı tablosunda Karabük’te haftada 100 bin kişide vaka sayısı 544,30’a yükseldi. Kastamonu ve Zonguldak’ın ardından en çok vaka artışının yaşandığı iller arasında 3. sırada yer alan Karabük’te Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 520’ye yükseldi. Hareketliliğin her geçen gün arttığı kentte denetimler artırılırken, haftalık vaka sayısı bin 321 oldu.
Karabük Valisi Fuat Gürel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, aşının önemine dikkat çekerek, "Covid-19’la mücadele etmek hepimizin alacağı çok basit önlemlerle mümkün. Kurallara uyalım lütfen. Artık şüphe götürmez bir şekilde ortaya çıkan gerçek, aşı yaptırmak, birinci doz aşısını yaptırıp süresi dolmasına rağmen ikinci doz aşısını yaptırmayan, ikinci doz aşısını yaptırıp üçüncü doz aşısını yaptırmayan çok fazla insanımız var. Sağlık kuruluşlarımız bu amaçla dur durak bilmeden çalışıyor şehrimizin değişik noktalarında aşılama merkezlerimiz var. Bu noktalara veya bir sağlık kuruluşuna giderek aşımızı yaptıralım. Hadi Karabüklüler, geç olmadan aşılarımızı yaptırarak hem kendimizi, hem sevdiklerimizi hem de toplumumuzu koruyalım" ifadelerini kullandı.
Esnaflardan Yaşar Toker, kurallara uyulmadığı için vaka artışlarının gerçekleştiğini belirtti.
"Eğitimimizin devam etmesini istiyoruz"
6. sınıf öğrencisi olan 11 yaşındaki Zehra Doğan Şahin, ise “Biz okuldayken maskemize, sosyal mesafemize dikkat ediyoruz ama dışarıya çıktığımızda dışarıdaki insanların maske takmadığını görüyoruz. Bu bizi çok üzüyor ve eğitimimiz zarar görüyor. Eğitimimizi göremeyince panikliyoruz ve yeterli seviyede eğitim alamıyoruz. Bu süreçte maskemizi takalım ve mesafemizi koruyalım. Eğitimimizin devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.
Şahin, kentteki ölüm sayılarının artmasının kendisini üzdüğünü ve bu süreçte vatandaşlardan kurallara uymalarını istediğini söyledi.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Turkovac aşısı Erzincan’da gönüllülerini bekliyor
Covid-19'la mücadele kapsamında ilk çalışmaları Kasım 2020'de başlatılan yerli inaktif aşı Turkovac'ın kullanımı için geri sayım başladı. Turkovac aşısı Erzincan'da ilk gönüllüsüyle Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde buluştu. Yerli Covid-19 aşısı için Faz-3 çalışmalarına Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk etapta 110 gönüllü ile devam edileceği açıklandı.
Erzincan'da uygulanmaya başlayan Faz-3 Turkovac aşısı hakkında değerlendirmelerde bulunan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Turkovac Faz-3 Rapel Çalışma Sorumlusu Doç. Dr. Faruk Karakeçili, "Turkovac Faz-3 çalışmaları Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma hastanemizde başlamış bulunmaktadır. Turkovac aşısı yaptırmak isteyen vatandaşlarımız E-Nabız ve 184 üzerinden başvurularını yapabilirler” dedi. Başvuru yapacak olan vatandaşlarda bazı kriterlerin arandığını özellikle vurgulayan Doç. Dr. Karakeçili, “Turkovac aşısı yaptırmak isteyen vatandaşlarımızın 18-60 yaş aralığında ve Covid-19 geçirmemiş olması gerekiyor. Bunun yanı sıra iki doz Sinovac aşısını olmaları ve son olduğu Sinovac aşısının üzerinden en az 3 ay geçmiş olması gerekiyor. Kronik rahatsızlığı bulunmayan ve uygun şartları taşıyan vatandaşlarımıza hastanemizde Turkovac aşısını uygulayabiliyoruz” şeklinde konuştu.
Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği aşı takvimi çerçevesinde tüm vatandaşlardan aşılarını yaptırmalarını isteyen İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Erkan Hirik, “Salgın hala devam ediyor ve bu salgından çıkışın tek çaresi de aşıdır. Yerli aşımız olan Turkovac’ ın Faz- 3 çalışmasını yapacak sağlık tesislerinden biri de Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanemizdir” dedi.
Faz- 3 çalışmalarının hızlı tamamlanmasının hastalığın seyri açısından son derece önemli olduğunu da sözlerine ekleyen Doç. Dr. Hirik, “ Faz-3 aşaması tamamlandıktan sonra inşallah yerli aşımız seri üretime geçecektir. Turkovac aşımızın şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” diyerek vatandaşlardan aşı konusunda duyarlı davranmalarını istedi.
Turkovac aşısı ile ilgili detaylı bilgi almak ve gönüllü olmak isteyen vatandaşların 7 gün 24 saat 0446 224 37 83 numaralı telefondan direk yetkililere ulaşabilecekleri açıklandı.
İÇ ANADOLU BÖLGESİ
Çankırı'da aşılamada yüzde 76 seviyesine ulaşırken, vaka sayıları artmaya devam ediyor. Vaka sayılarında yaşanan artışla ilgili konuşan vatandaşlar, insanların korona virüs tedbirlerini dikkate almadığına dikkat çekti.
Korona virüs aşılama oranında yüzde 76,6 seviyesine ulaşarak 'mavi' kategorisine giren iller arasında yer alan Çankırı'daki vaka sayılarında artış yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Çankırı'da 2-8 Ekim arasında 100 bin kişide 251,2 olan vaka sayısı, 9-15 tarihleri arasında 100 bin kişide 333,63'e yükseldi. Vaka artışları devam ederken, ilde çoğu vatandaşların maske, sosyal mesafe gibi korona virüs tedbirlerine uymadığı görüldü. Artan vaka sayıları ile ilgili konuşan vatandaşlar, aşı rehavetine kapılan kişilerin tedbirlere uymadığını söyledi.
"İlimizde kimse maske kurallarına uymuyor"
İkinci doz aşı olan vatandaşların sayısının az olduğunu belirten üniversite öğrencisi Mustafa Berkay Kızılay, "İlimizde kimse maske kurallarına uymuyor. Çoğu insan aşılarının 1'inci dozunu olmuş ama 2'nci dozunu olan sayısı çok az. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına çok uyulduğunu düşünmüyorum. Kurallara uysak daha iyi olacak. Tekrardan kapanma yaşanmaması için maske, mesafe, temizlik kurallarına uyalım. Aşılarımızı da en kısa zamanda olmalıyız" dedi.
"ENDİŞE YOK TEDBİR VAR"
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, ‘Endişe yok tedbir var’ başlıklı basın açıklamasında Covid-19 ve grip hastalıklarına değinerek, aşının önemini vurguladı.
Prof. Dr. Uğur Bilge’nin Covid-19 ve Grip hastalığı hakkında basın açıklaması yaptı. Prof. Dr. Uğur Bilge açıklamasında, "Covıd-19 ve grip aşıları sağlığımızın devamlılığı için önemlidir ve her ikisi de ciddi hastalıkları ve ölümleri önlemede etkindir. En son yayınlanan bir çalışmaya göre; 2020 yılında Covid-19 yaşam beklentisinde 2 yıllık ciddi bir azalmaya neden oldu. Seksen bir ülkenin dâhil edildiği bir çalışmaya göre ise Dünya genelinde Covıd-19 nedeniyle 20,5 milyon yıllık yaşam süresi kaybedildi. Bu yıl tedbirlerin gevşetilmesi ile birlikte grip salgınında da ciddi bir artış beklenmektedir” ifadelerini kullandı.
Covıd-19 aşılarının virüsün şu anda dolaşımda olan tüm mutasyonlarına karşı etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Uğur Bilge. “Grip aşıları ise her yıl dolaşacağı belirlenen grip türlerini önlemek için yapılmıştır, bu nedenle her yeni yıl bir aşı geliştirilir. Elimizde ki bilgilere göre bu aşıları olmak ciddi hastalıklardan korunmayı ve hastalığa yakalandığı zaman da kişinin hafif atlatmasını sağlamaktadır. Bu aşıları olmak sağlık sisteminin devamlılığına ciddi katkı sağlayacaktır” dedi.
"Önemli olan maske mesafe hijyen ve aşı"
Bu yıl Covid-19 ve grip hastalığından Dünya genelinde birçok kişinin etkileneceğini belirten ve aşının önemini vurgulayan Prof. Dr. Uğur Bilge şu ifadeleri kullandı:
“Dünya için bu yıl beklenti Covid-19 ve Grip nedeniyle çok fazla kişinin hasta olabileceği ve sağlık sisteminin daha fazla yorulabileceği şeklindedir. Özellikle grip nedeniyle yoğun bakım yatağı ihtiyacı olabilecek hastalar Covid-19 nedenli yoğun bakım yatışları ile birlikte sağlık sistemine ek yük getirecektir. Uzmanlar özellikle bu yıl gribin güçlü bir geri dönüş yapabileceği konusunda endişeliler. Tüm sağlık çalışanlarımız ve hastanelerimiz artık pandemi dalgalanmalarını nasıl yöneteceklerini öğrendiler fakat vaka sayılarının azalmasına ihtiyacımız var ve bunun için aşılar en güçlü silahımız. Aşılanarak, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak vakaları azaltabilir ve yeni varyant oluşumunu önleyebiliriz. Bu kurallara uymayanlar hem hastalıkların yayılmasına hem de yeni varyantların oluşmasına neden olabilirler. Bu nedenle aşı hakkı tanımlanan kişileri tam doz Covid-19 aşısı ve grip aşısını olmaya davet ediyorum. Endişe yok tedbir var. Maske mesafe hijyen ve aşı.”
TURKOVAC'TA FAZ-3 ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Yerli korona virüs aşısı Turkovac, faz-3 çalışmaları kapsamında vatandaşlara uygulanmaya devam ederken, Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, "Aşısız vatandaşlarımızda ciddi yoğun bakım takibi ve vefatlar söz konusu" dedi.
Kayseri Şehir Hastanesinde yerli korona virüs aşısı Turkovac'ın faz-3 çalışması kapsamında hatırlatma dozu uygulanmaya devam ediyor. Aşılama çalışmaları hakkında konuşan Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, "Kayseri Şehir Hastanesinde şu an itibari ile Turkovac ile alakalı 2 farklı faz-3 çalışması yürütüyoruz. Bunlardan ilki Ağustos ayında başlamıştı. Hiç aşı olmamış, covid geçirmemiş kişilere direkt Turkovac ile aşılanma şansı veriyoruz. Bir diğeri ise yakın dönemde başladığımız ve 2 doz Sinovac aşısı olmuş kişilerde 3. doz hatırlatma faz-3 çalışması. Burada da yine kişilerin daha önce hiç covid-19 enfeksiyonu geçirmemiş olması gerekiyor. Bu noktada kişiler bize e-nabız üzerinden ya da sabit hatlar üzerinden ulaşabiliyorlar. Burada da kişilerin 18-60 yaş aralığında ve ek hastalığı olmayan sağlıklı bireyler olması şeklinde biz hastalarımızı kabul ediyoruz ifadelerini kullandı.
Vatandaşların gönüllü olması konusunda çağrıda bulunan Toker, "Bu dönemde Turkovac için faz-3 çalışmaları ne kadar kısa sonuçlanırsa ki bu da belirli bir sayıda gönüllüde denenmesi anlamına geliyor. O zaman seri üretime geçmesi, Türkiye’de daha yaygın kullanılması anlamında, acil kullanım onayının anında alınması anlamına geliyor. O yüzden vatandaşlarımızdan isteğimiz de bu şekilde. Gönüllü sayımızı ne kadar hızlı şekilde tamamlarsak, aşıyı seri bir şekilde üretip kullanıma geçeceğiz” dedi.
Hastanede yatan aşısız vatandaşlarda ciddi yoğun bakım takibi ve vefatlar söz konusu olduğunu kaydeden Toker, "Bu dönemde yaz ayından sonraki aşılamaların bir miktar artmasıyla vaka sayılarımız daha ılımlı seyrediyor ama maalesef hala yüksek sayılarda yatış ve aşısız vatandaşlarımızda ciddi yoğun bakım takibi ve vefatlar söz konusu. O yüzden biz her seferinde tüm hastalarda gördüğümüz durumu vurguluyoruz, aşılanmak. Herhangi bir aşı ile hem de. Bu Turkovac için tabii ki gönüllülük esaslı ama kişilerin mutlaka aşılanmaları gerekiyor" diye konuştu.
MARMARA BÖLGESİ
Vali Yerlikaya Zeytinburnu Belediyesi'nce Maltepe Mahallesi'nde yapılan Aile Sağlığı Merkezi’nin açılış törenine katıldı. İstanbul’da yaşayan 65 yaş ve üzeri vatandaşların aşılama oranlarını açıklayan Vali Yerlikaya, “65 yaş ve üzeri olan vatandaşlarımızın birinci, ikinci, üçüncü doz aşıları mükemmel. Ellerinden öpüyorum. 1’nci doz yüzde 92, ikinci doz aşının oranı yüzde 90, üçüncü dozda da yüzde 75’e geldik” dedi.
Pandemi dönemiyle birlikte sağlıkta büyük önem taşıyan Aile Sağlığı Merkezlerine Zeytinburnu Belediyesi bir yenisini daha kazandırdı. Zeytinburnu Belediyesi Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında Maltepe Mahallesi’nde 9 No'lu Aile Sağlığı Merkezinin açılış töreni gerçekleştirildi. Açılışa; İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu, sağlık çalışanları ve ilçe protokolü katıldı. Selamlama konuşmalarının ardından kurdele kesimi gerçekleştirildi.
“VATANDAŞIMIZDAN BİR KURUŞ PARA ALMADAN BU NOKTAYA GELDİK”
Etkinlikte konuşan Vali Ali Yerlikaya, “Bu bilmediğimiz, dünyayla beraber tecrübe ederek öğrendiğimiz ve aşıyla beraber de artık ‘Sana karşı güçlüyüm’ dediğimiz Covid-19 musibetine karşı hiçbir vatandaşımızdan bir kuruş para almadan bu noktaya geldik. Aşıdan para alıyor muyuz? Zinhar almıyoruz. Yatan hastamızdan, yoğun bakımdan almıyoruz. Dünya’da bizim bu salgınla mücadelede verdiğimiz bu hizmeti bu şekilde destansı veren ülke sayısı yok denecek kadar az. Kahraman bir kesimimiz var. Sağlık çalışanlarımız ve hekimlerimiz. Onların hakkını ödeyemeyiz” dedi.
“ÜÇÜNCÜ DOZDA YÜZDE 75’E GELDİK”
65 yaş ve üzerinin aşı oranı hakkında konuşan Vali Yerlikaya, “65 yaş ve üzeri olan vatandaşlarımızın birinci, ikinci, üçüncü doz aşıları mükemmel. Ellerinden öpüyorum. 1’nci doz yüzde 92, ikinci doz aşının oranı yüzde 90, üçüncü dozda da yüzde 75’e geldik. Biz beğenmiyoruz. Buradan büyüklerimize selam ediyoruz. Üçüncü doz aşılarımızda da 1 ve 2’nci doz oranını yakalayalım” ifadelerini kullandı.
“1 YILDIR HEMŞERİLERİMİZİN HİZMETİNDE”
Maltepe Aile Sağlığı Merkezi’nin 1 yıldır hizmet verdiğini ifade eden Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ise, “Buranın benim açımdan iki güzel tarafı var. Bir tanesi Zeytinburnu Belediye Başkanlığı’na adaylığımda hemşerilerimle konuşurken gezerken arkamda gördüğünüz sitede hemşehrilerimle bir araya gelmiştik. Onların ilk talepleri Maltepe Mahallemize bir aile sağlığı merkezi kazandırılmasıydı. Biz seçim kampanyamızı tamamladık. Hemşehrilerimizin büyük desteği ile Zeytinburnu’na hizmet etmek üzere yola koyulduk. İlçe sağlık müdürümüzle yaptığımız ilk görüşmede Havva Hanım Maltepe Mahallesi’nde bir Aile Sağlığı Merkezinin eksikliğinin kendilerini zora soktuğunu söyledi. Bu gördüğünüz alan Zeytinburnu Belediyesi’nin mülkiyetinde. İstanbul’a örnek gösterilecek bu alanı Aile Sağlığı Merkezi olmayan mahallemize kazandırmak istedik. 1 yıldır hemşehrilerimizin, komşularımızın hizmetinde. Bugün bu güzel Aile Sağlığı Merkezinin resmi açılışındayız” dedi.
“ZEYTİNBURNU’NDA YÜZDE 80’İN ÜZERİNDE AŞILAMA BEKLİYORUM”
Zeytinburnu'nda 18 Aile Sağlığı Merkezi'nin yarısının belediyenin yaptığını ifade ederek Başkan Ömer Arısoy’a teşekkür eden İstanbul İl Sağlık
Müdürü Kemal Memişoğlu ise “Salgında şunu gördük. Dünyada sağlık hizmeti sunan ülkeler içinde en iyilerden bir tanesiyiz. Cumhurbaşkanlığımız liderliğinde son 20 senede büyük bir değişimle. Aşı konusunda Zeytinburnu’nda 1. Doz aşılarda yüzde 76, ikinci doz aşılarda yüzde 67’deyiz. Burada yüzde 80’in üzerinde bekliyorum. Çünkü Zeytinburnu hem belediye başkanı, hem ilçe sağlığı hem de kaymakamıyla şansı bir ilçe” diye konuştu.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Son günlerde Korona virüs artışının en çok görüldüğü illerden biri olan Tunceli’de vak'alar yeniden düşmeye başladı. İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Çağdaş Özdemir, yoğun bakımda yatan 3 hastanın ya aşısız ya da eksik aşılı olduğunu belirtirken vatandaşları maske ve mesafe kurallarına uymaya çağırdı.
Yaz aylarında kentte ciddi vak'a artışları yaşandığını kaydeden İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Çağdaş Özdemir, sonrasında özellikle Ekim ayı başında vak'a sayılarında ciddi bir düşüş yaşandı. Oranın belli bir seviyede seyrettiğini kaydeden Op. Dr. Özdemir, "Ancak Tunceli’de havaların soğumasıyla birlikte vak'a sayılarında artış trendine girdik. Bunun yanı sıra çocuklarımızın okula başlamasıyla birlikte Bakanımızın da açıkladığı gibi bir miktar artışı biz de yaşadık. Özellikle çocuklarımızın okulda bazı kurallara riayet etmemesinden, tabii bu çocukluğun verdiği alışkanlıklarla alakalı olarak vak'a sayımız arttı. Bu vak'a artışımız içinde bulunduğumuz hafta içinde düşüş eğilimine girdi. Okullardaki izolasyon artışımızla birlikte yine vatandaşlarımızın temaslı takiplerini yaptığımız için vak'a sayılarımız tekrar düşmeye başladı" dedi.
"AŞILAMADA İYİ BİR SÜRECE GİRDİK"
Kentin aşılama konusunda iyi bir sürece girdiğini vurgulayan Op. Dr. Çağdaş Özdemir, "Bugün itibariyle ikinci doz aşısını tamamlayan vatandaşlarımızın oranı yüzde 75’i geçmiş durumda bulunuyor. Vatandaşlarımızın aşı konusunda duyarlılığı çok fazla. Bunun da vak'a sayılarının stabil seyretmesi ya da kısa sürede kontrol altına alınmasına katkısı oluyor diye düşünüyorum. Şu anda 3 yoğun bakım hastamız var. Bunlar ya hiç aşı olmamışlar ya da eksiz doz aşıları bulunmakta. Serviste de 7 hastamız yatıyor. Tabi bunlar günlük değişmekte. Ancak aşısız, eksik doz aşı olmuş vatandaşlarımızın olduğunu o grupta da gözlemlemekteyiz" diye konuştu.
VATANDAŞLARA MASKE VE MESAFE UYARISI
Vatandaşlara maske ve mesafe konusuna riayet etmeleri konusunda uyarıda bulunan Op. Dr. Çağdaş Özdemir, "Öncelikle vatandaşlarımız sıkıldı, yoruldu bu önlemlerle beraber. Ancak kış mevsimiyle birlikte gribal enfeksiyon, bakteriyel enfeksiyonlarda artış yaşanacağını tahmin ediyoruz. Bu konuda da vatandaşlarımızdan ricamız maske ve mesafe konularına riayet etmeleri. Maske taktığınız sürece gribal enfeksiyon, Korona virüs tarzı enfeksiyonların tamamında önlem olacağını biliyoruz. O yüzden maske kuralına öncelikle riayet etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.