En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı. Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 63,0 olarak bildirildi. İl 2’inci doz aşı haritasında turuncu kategoride kaldı. 2’inci doz aşı Türkiye ortalaması ise yüzde 73,53 olarak açıklandı.
ERZURUM TURUNCU KATEGORİDE
Sağlık Bakanlığı 2’inci doz aşı haritasını yayımladı. Kırmızı, Turuncu, Sarı ve Mavi renklerle aşı olma oranlarının verildiği haritada, Muş ve Bitlis illeri kırmızı, Erzurum, Kars, Van, Hakkari, Iğdır, Ağrı, Elazığ illeri turuncu; Erzincan, Kars, Malatya, Tunceli, Ardahan illeri ise sarı kategoride değerlendirildi.
İLLER 2’İNCİ DOZ AŞI ORANLARI
Sağlık Bakanlığı verilerine göre İller 2’inci doz aşı oranı Ağrı’da yüzde 56,0, Ardahan’da yüzde 73,1, Bingöl’de 55,5, Bitlis’te yüzde 53,3, Elazığ’da yüzde 61,4, Erzincan’da yüzde 66,6, Erzurum’da yüzde 63,0, Hakkari’de yüzde 64,4, Kars’ta yüzde 65,3, Muş’ta yüzde 52,7, Malatya’da yüzde 66,8, Tunceli’de yüzde 72,5, Van’da yüzde 61,5 oldu.
BÖLGESEL VERİLER
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Kars’ta İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın 4’üncüsü Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Başkanlığı’nda yapıldı.
Kars Valiliği Gazi Toplantı Salonu’nda düzenlenen 2021 yılı 4’üncü İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’na yatırımcı kurum ve daire amirleri katıldı.
Koordinasyon Kurulu toplantısının açılışında konuşan Öksüz, “2021 yılı 2020 yılından gelen Kovid-19’un etkisiyle bazı olumsuzluklarla geçti. Kovid-19 dolayısıyla yatırımlarımız bizim istediğimiz şekilde devam edemedi. Ama 2021 yılının Mayıs ayından sonra özellikle biraz daha toparlanma oldu. Şimdi vakalarda genel anlamda bir yükseliş var. Ben bu vesileyle tekrar bütün vatandaşlarımıza ve sizlere aşıların ne kadar önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Biran önce aşısını tamamlamayan vatandaşlarımıza da aşılarını tamamlamalarını öneriyorum. Çünkü bu salgından, bu bulaş riskinden kurtulmanın tek yolu elimizdeki aşı, dolayısıyla aşılama oranımızı biraz önce yükselterek bu hastalığa karşı en etkili çözümü bulma noktasında adım atmalıyız diye düşünüyorum. Bütün kurumlarımızda bu manada, hem aşılama manasında, tüm personelimize gerekli yönlendirmeleri yapmasını da arzu ediyoruz” dedi.
MALATYA’DA BİN 500 ÇOCUK VAKA BULUNUYOR
Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, kentte şu an bin 500 çocuk Covid-19 vakası olduğunu, 14’ünün tedavisinin hastanede sürdüğünü söyledi. Bentli, son bir ayda virüse yakalanan 3 hamilenin hayatını kaybettiğini belirterek, 2 doz aşılamanın önemine değindi.
Geçtiğimiz hafta vaka sayısı ile Türkiye’de ikinci olan Malatya’da, son açıklanan verilere göre yüzde 15’lik bir düşüş olsa da özellikle çocuk vakalarında artış söz konusu. Delta varyantının en çok etkilediği kesimlerden olan çocuk vakalarında kentte şu anda bin 500 aktif vakanın bulunduğunu açıklayan Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Benti, 14 çocuğun ise hastanede tedavi gördüğünü, 4’ünün de yoğun bakımda olduğunu belirtti.
Yüz yüze eğitimim başlaması ile özellikle çocuk vaka sayılarında artışın tüm ülkede olduğu gibi Malatya’da da görüldüğünü belirten Bentli, yine hamile kadınlarda da virüsün hayati tehlikeye yol açtığını dile getirdi. Son bir ayda 3 gebenin korona virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Bentli, bu nedenle kentte aktif 5 binin üzerinde bulunan gebelere tek tek ulaşarak aşı olmaları konusunda tavsiyede bulunduklarını söyledi.
Aşılamada ise şu anda yüzde 66’larda olduklarını ifade eden Prof. Dr. Bentli, 81 il içerisinde bu oranla 55’inci sırada bulunduklarını söyledi. Kentte 30 bin kişinin ilk doz aşısını olduktan sonra aradan geçen 42 güne rağmen ikinci doz aşılarını halen vurmadığını da anımsatan Bentli, Malatya olarak 2 doz aşılama oranında yakın zamanda yüzde 75’i görmeyi ümit ettiklerini de ifade etti.
KARADENİZ BÖLGESİ
Samsun'da oluşturulan aşı çağrı ekipleri vatandaşları telefonla arayarak kimi zaman ise görüntülü şekilde arayarak korona aşısı olmaya ikna ediyor. Bu kapsamda aşı çağrı ekibinde olan tıbbi sekreter Emel Küçükoğlu, 2 bin kişiyi telefonla aşı olmaya ikna etti.
Samsun İl Sağlık Müdürlüğü korona aşısı olmayan veya tereddütte olan vatandaşlar için ‘aşı çağrı ekibi’ kurdu. 17 ilçenin tamamında kurulan ekipler 6 ay içerisinde 100 bine yakın kişiyi arayarak ikna etmeye çalıştı. İsteğe göre vatandaşları görüntülü arayarak da ikna etmeye çalışan ekipler en çok ‘aşı kısırlık yapar mı veya kronik hastalığım var bir şey olur mu?’ gibi sorularla karşı karşıya kalıyor. Ekip içerisinde yer alan tıbbi sekreter Emel Küçükoğlu ise şu ana kadar tek başına 5 bin kişiyi aradı. Bu 5 bin kişiden 2 bin kişiyi aşı olmaya ikna eden Küçükoğlu, kulaktan dolma bilgilerle aşı olmayan vatandaşları ikna ettikleri söyledi.
"YAKLAŞIK 5 BİN KİŞİYLE GÖRÜŞTÜM"
2 bin kişiyi ikna ettiğini belirten tıbbi sekreter Emel Küçükoğlu, "İlkadım İlçe Sağlık Müdürlüğünden Kovid-19 aşılama ile ilgili birimde çalışıyorum. Vatandaşlarımıza elimizden geldiğine ilk günde itibaren bu konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Mümkün olduğunca randevusuz bir şekilde müdürlüğümüzde aşılamalarımıza devam ediyoruz. Günlük olarak yaklaşık 200 kişiye yakın aşılama yapıyoruz. Evde gelemeyen engelli vatandaşlarımıza da bu konuda yardımcı oluyoruz. Tereddüttü olan kulak dolma bilgilerle aşı olmayan kişilere de bilgilendirmeler yapıyoruz. Yaklaşık 5 bin kişiyle görüştüm. Bunların yaklaşık 2 bine yakının ikna ettim. Aradıkları zaman kronik hastalıklarında bahsediyorlar. Alerjik durumlarından bahsediyorlar. Kısırlık yapıldığına dair veya aşı yapıldıktan 3 yıl sonra ölecekleri gibi bilgiler bizlerle paylaşıyorlar. Bu bilgilerin yanlış olduğunu kendilerine anlatıyoruz" diye konuştu.
BAYBURT, EN AZ İKİ DOZ AŞI YAPILANLARIN ORANININ EN DÜŞÜK OLDUĞU İLLER ARASINDA
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, korona virüsle mücadele kapsamında Türkiye'de bugüne kadar uygulanan toplam aşı sayısının 111 milyon 78 bin 323'e yükseldiğini açıkladı. Bakan Koca, en az iki doz aşı yapılanların oranının en düşük olduğu illerin Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır, Muş, Mardin, Bitlis, Siirt, Bingöl, Ağrı ve Bayburt olarak sıraladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, iki doz aşılamada mavi kategoriye geçen il sayısının 23'e yükseldiğini kaydetti.
“AŞILAMA ORANLARI 4 GRUPTA SIRALANIYOR”
Sağlık Bakanlığının "covid19.saglik.gov.tr" sitesindeki Türkiye haritasında, ikinci doz aşı oranı yüzde 55'in altında olan iller "kırmızı", yüzde 55-65 arasındaki iller "turuncu", yüzde 65-75 arasındakiler "sarı", yüzde 75'in üstündekiler de "mavi" renkle gösteriliyor.
Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı verilere göre; son 24 saatte 355 bin 564 Kovid-19 testi yapıldı, 29 bin 802 kişinin testi pozitif çıktı, 228 kişi yaşamını yitirdi, iyileşenlerin sayısı ise 32 bin 269 oldu.18 yaş üstü nüfusta ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 73,23, birinci doz aşı yapılanların oranı yüzde 87,34 olarak gerçekleşti. Türkiye'de bugüne kadar uygulanan toplam aşı sayısı 111 milyon 78 bin 323'e yükseldi. Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında son 24 saatte 332 bin 665 doz aşı uygulandı. En az iki doz aşı uygulananların oranının en yüksek olduğu 10 il, Kırklareli, Muğla, Ordu, Amasya, Eskişehir, Çanakkale, Edirne, Osmaniye, Balıkesir ve Burdur oldu.
En az iki doz aşı yapılanların oranının en düşük olduğu iller ise Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır, Muş, Mardin, Bitlis, Siirt, Bingöl, Ağrı ve Bayburt olarak sıralandı.
SONEL: “AŞILAMA ÇALIŞMALARINDA TÜRKİYE’DE 3’ÜNCÜ SIRADAYIZ”
Ordu Valisi Tuncay Sonel, koron vürüse karşı aşılamada Ordu’nun 3’üncü sıraya kadar yükseldiğini söyledi. Her hafta pazartesi günleri yapılan Kovid-19 Pandemisi Değerlendirme Toplantısı, Vali Tuncay Sonel’in başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının başlangıcında, İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Ali Altınbaş tarafından sunum yapıldı. Dr. Ali Altınbaş sunumunda, haftalık yeni vaka sayıları, aktif vaka sayıları, ilçelerin günlük yeni vaka sayıları, hastane kapasitesi doluluk verileri, yoğun bakım doluluk oranı, ilçelere göre vaka başı temaslı sayıları ve farklı konuları kapsayan, Ordu’nun korona virüs tablosuna ilişkin bilgilendirmede bulunarak, alınması gereken tedbirlere ilişkin görüş ve önerileri dile getirdi.
Toplantıda konuşan Vali Tuncay Sonel, aşılama çalışmalarında Ordu’nun Türkiye’de üçüncü sıraya yükseldiğini belirterek, “Ordu ili olarak, yapmış olduğumuz farkındalık çalışmalarıyla aşılama oranlarında iyi durumdayız. Bu hafta başı itibariyle Türkiye genelinde üçüncü sıraya kadar yükseldik. Başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Okullarımız açıldı çok daha dikkatli olmalıyız. Her pazartesi günü o haftaki mesaimize bir okulumuzu ziyaret ederek başlıyoruz. Bu ziyaretlerimizde, çocuklarımızın okullarını çok özlediğine şahit oluyoruz. Çocuklarımız okullarından, öğretmenlerinden ayrı kalmak istemiyorlar. Onun için tedbiri elden bırakmayacağız. Bizler de bu konuda yoğun çaba sarf ediyoruz. Asla rehavete kapılmayacağız. Aşılarımızı mutlaka yaptıracağız. Yaklaşmakta olan kış mevsimi ve havaların soğumasıyla birlikte kapalı mekanlarda bir araya gelmeler olmamalı. Bireysel tedbirlerimizi mutlaka almalıyız” dedi.
Vali Tuncay Sonel, yetim ve öksüz çocukların, engeli olan vatandaşların, şehit ve gazi ailelerinin evlerinde ziyaret edilmesi, hal ve hatırlarının sorulması hususunda da ilçe kaymakamlarına talimat verdi.
DOKTOR ANNE VE KIZI KORONA VİRÜSE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE EDİYOR
Bolu’da, İzzet Baysal Devlet Hastanesinde birlikte çalışan doktor anne ile kızı korona virüs servisinde omuz omuza görev yaparak hastaları sağlığına kavuşturmak için mücadele ediyorlar.
Bolu’da, korona virüs vak'alarının son günlerde hızlı artış göstermesiyle birlikte kentteki hastanelerde yoğunluk yaşanıyor. Sağlık çalışanlarının hastaları iyileştirebilmek için özverili çalışmaları da yoğunlukla birlikte bir kat daha arttı. Korona virüs tedavilerinin yapıldığı hastanelerden birisi olan İzzet Baysal Devlet Hastanesi’nde Uzman Doktor Ferda Aksel ve kızı doktor Doğa Aksel, zorlu süreçte hem birbirlerine destek oluyor hem de hastaları iyileştirebilmek için omuz omuza çalışıyor.
Pandemi döneminde bütün sağlık çalışanlarının birbirlerine destek olduğunu, ancak kendilerinin ayrıca anne kız olarak da birbirlerine destek olduklarını belirten Uzm. Dr. Ferda Aksel, “Salgın şartlarında yaşamaktan hatta çalışmaktan hepimiz yorulduk. Görüyoruz ki Covid-19 virüsü kişiden kişiye geçip yayılırken, direnci zayıf olanları yatağa düşürüyor. Fakat kendini koruyan maske ve mesafe kuralına uyan, aşılarını yaptıranlar virüse karşı dayanıklı oluyor. Toplum bağışıklığını sağlamak için aşılarımızı yaptıralım, maske mesafe kurallarına uyalım" dedi.
AKDENİZ BÖLGESİ
Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine okul bahçesinde velilerinin onayını alınarak Covid-19 aşısı yapıldı.
Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde meslek eğitimi görüp sanayide staj yapan öğrenciler için okul tarafından düzenlenen programla aşıları yapıldı. Burdur İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen bir doktor, hemşire ve sağlık memurundan oluşan ekip randevusu bulunan öğrencilerin aşılarını sırayla yaptı.
Müdür İbrahim Çelikkaya “ Milli Eğitim Bakanlığını talimatları doğrultusunda, Sağlık il müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler doğrultusunda bugün okulumuzda aşı çalışması başlattık. Meslek Eğitim Okullarında yüz yüze eğitim çok önemli geçtiğimiz dönemlerde gördük. Meslek eğitim de ara vermemek adına aşı çok önemli bugüne kadar okulumuzda karantina gibi olay olmadı. Randevu alan 30' a yakın öğrencimiz velilerin onayı ile aşılarını yaptırdı" dedi.
Aşı olan Meslek Lisesi öğrencisi Bayram Arslan ve Babası Tayfun Arslan’ da , ben kendim oldum çocuğumu da yaptırdık. Hastalığı yenmemiz için herkesin aşı olmasını gerekiyor" dedi.
İÇ ANADOLU BÖLGESİ
Yerli aşı TURKOVAC’ın geliştirildiği Erciyes Üniversitesi'nin (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, yerli aşının faz-3 çalışmalarının güzel gittiğini söyleyerek, “Milletimize, toplumumuza ve insanlığa bir hizmet yapabildiysek ne mutlu bize” dedi.
ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, üniversitelerinde geliştirilen yerli korona virüs aşısı TURKOVAC ile ilgili İhlas Haber Ajansı’na bilgiler verdi. Aşının faz-3 çalışmasının bitmesini ve acil kullanıma geçmesini beklediklerini dile getiren Çalış, “Çok gururluyuz. 2020’nin Mart ayından itibaren çok büyük bir çabayla gerek İlaç Uygulama Araştırma Merkezimiz gerek faz-2 çalışmalarının yapıldığı İyi Klinik Uygulama Araştırma Merkezimiz çok büyük emek sarf etti. Şuanda faz-3 çalışması devam ediyor. 5 merkezde faz-3 çalışması yapılıyor. Bunlardan bir tanesi de Erciyes Üniversitesidir. İnşallah bu merkezler hızlı bir şekilde çoğalır ve biran önce faz-3 çalışması bitsin diye ümit ediyoruz. Sağlık bakanımızın da ‘acil kullanımda son aşamadayız’ ifadesi bizi çok memnun etti. Bu çalışmamız YÖK Topluma Hizmet Üstün Başarı Ödülüne layık görüldü. Cumhurbaşkanımızın elinden ödülümüzü aldık. Milletimize, toplumumuza ve insanlığa bir hizmet yapabildiysek ne mutlu bize. Sabırsızlıkla bekliyoruz. İnşallah biran önce faz-3 çalışması tamamlanır veya aşımız acil kullanıma geçerde hem milletimizle hem de tüm insanlıkla buluşur diye ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Erciyes Üniversitesi’nde devam eden faz-3 çalışması ile ilgili de konuşan Rektör Çalış, “Faz-3 çalışmaları hakkında bilgiler veren Çalış, “Şu anda çok güzel gidiyor. Merkezimizdeki çalışmalarımız devam ediyor. Diğer merkezleri ve burayı da Sağlık Bakanlığımız koordine ediyor ama benim aldığım bilgiye göre çalışmalar güzel gidiyor. Biz buradan tüm gönüllülerimize tekrardan duyuru yapalım. Ne kadar çok gönüllü olursa faz-3 çalışması o kadar çok hızlı biter. Özellikle aşı karşıtı olup da TURKOVAC’ı bekleyen vatandaşlarımız var. Aşımızı bekleyen vatandaşlarımıza en azından gönüllü olun hem TURKOVAC’a katkınız olsun hem de aşı olmuş olun diyoruz” diye konuştu.
MARMARA BÖLGESİ
Bilecik’in Osmaneli İlçesinde Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan mobil ve jandarma ekipleri köy köy gezerek vatandaşları Korona virüse karşı aşılıyorlar.
Toplum Sağlığı Merkezi Aşı sorumlusu Dr. İrem Nur Atak, aşı personeli, Jandarma Komutanı Üsteğmen Öcal Ersoy ve personeli ilçeye bağlı Medetli Köyü'ne giderek köyde vatandaşları bilgilendirip aşı olmayan vatandaşları ikna ederek aşılarını yaptılar. Toplum Sağlığı Merkezi Aşı sorumlusu Dr. İrem Nur Atak, ilçede aşılanmanın yüzde 70-80 oranına ulaştığını anlatarak, "Çalışmalarını özverili şekilde sürdüren ekiplere, vatandaşları aşı olmaya ikna etmek için Jandarma ekipleri de destek veriyor. Toplum sağlık merkezlerine ya da hastaneye gitmeden bulundukları yerde de aşı olma imkânına kavuşanlar uygulama sayesinde işlerinden geri kalmıyor. Hedefimiz yer, koşul fark etmeksizin yüzde 100 aşılama yapmaktır. Köy muhtarını önceden arayıp gidiyoruz, toplu bir şekilde halkımızın aşılarını yapıyoruz. Toplum sağlık merkezlerine ya da hastane gitmeden aşı oldukları için vatandaşımız çok mutlu, bunu her zaman söylüyorlar. Çok uzak köylerimiz var. Aşılarını bulundukları yerden yaptırdıkları için vatandaşlarımız çok mutlu. Ayıca köylerdeki aşı çalışmalarında bizlere he zaman destek veren İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Öcal Ersoy ve personeline çok teşekkür ediyoruz" dedi.
Medetli Köy Muhtarı Gürhan Karaca ise, özellikle yaşlıların uygulamadan memnun olduğunu söyledi. Uzak yerlerde ikamet edenlerin ilçeye gelip gitmekte sıkıntı çektiğini anlatarak Muhtar Karaca, "Tarlada, bağda, bahçede ayağına kadar aşı geldiği için vatandaşımız çok memnun. Emeği geçenlere çok teşekkür ederiz" ifadesini kullandı.