Türkiye’nin ilk yerel internet gazetesi olan Erzurum Gazetesi 30’uncu gurur yılını idrak ediyor. 8 Haziran 1992 yılında yayın hayatına başlayan, geniş, bilinçli ve dadaşlık şuuruna yüreğini teslim eden bir okur kitlesine sahip olan gazete, tüm kurucuları, köşe yazarları ve muhabirleriyle, Erzurumluluk ruhuna uygun edep, terbiye ve disiplin içerisinde 30’uncu yıla erişmenin mutluluğunu okurlarıyla paylaşıyor.
‘ALVARLI EFENİN İZİNDEYİZ’
Erzurum Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Kara, AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir’in kurucusu olduğu Erzurum gazetesinin, siyasi, ekonomik ve diğer sosyal olgulara sansasyonel değil, ‘hukuk ve kul hakkı’ açısından yaklaştığını, Erzurum adı noktasında Alvarlı Efe’nin torunları olarak özel bir hassasiyet ve dikkat gösterildiğini belirtti.
KUL HAKKINA HASSASİYET
30 yıllık süreçte, Her Erzurumlunun asla yaşamak ve duymak istemediği olayların haber edilmediği, Erzurumluluk dokusunu zedeleyecek beyanatlara pirim tanınmadığı, dadaşlık genini zedeleyecek karalama, öteleme ve ayırımcılığa izin verilmediğini açıklayan Kara, ‘şöhret, tiraj kaygısı, kazanma hırsı yerine, dadaşlık töresine münasip bir yayın organı olmak en büyük ve tek kazancımızdır’ dedi.
ERZURUM gazetesinin 30 yıllık serancamında asla ve kat’a kara bir sayfa olmadığı, güvenilir ve emin olmanın kırmızıçizgiyi oluşturduğu bir yayın üslubu izlendiğini vurgulayan Kara, ‘Erzurum tabiriyle ‘desinler’i değil, kimsenin hakkı geçmesin anlayışını esas edindik. Bundan ötürü kıvançlıyız’ yorumunu yaptı.
ECDAT RUHUNU YAŞATMAK
‘Babam olsa haberini yaparım’ şeklindeki pragmatik ve ahlaki olmayan yaygın ve geçerli haber aktarma yöntemine her daim kapalı olduklarını, toplumun ortak kabul gösterdiği ve üzerinde bulunduğu eksende yayıncılığı sürdürdüklerini ifade eden Kara, ‘Paralı haber, yandaşı kayırmak, mahkemenin henüz karar vermediği davalarda herhangi bir Erzurumluyu afişe ederek karalamak, Erzurum’la ve Erzurum’a mana veren ecdadın hassasiyetlerini çiğnemek, bu mübarek coğrafyanın evlatlarını ötekileştirmek şeklindeki anlayış bizim yayıncılık meşrebimizde ve üslubumuzda asla yer bulmamıştır ve bulmayacaktır. ‘ dedi.
ÖNCE DEVLET, ÖNCE KARDEŞLİK, ÖNCE BİRLİK VE BERABİRLİK
Yayıncılık odağında ‘kardeşlik, birlik ve beraberlik’ kaydının esas olduğu, ‘önce devlet’ iradesinin hakim bulunduğu, milli iradeye saygının esas tutulduğu, Hınıs’tan Aşkale’ye, Karayazı’dan Oltu’ya, Şenkaya’dan Çat’a Erzurum coğrafyasının mübarek nitelemesiyle kabul edildiği bir yayıncılığın yürütüldüğünü belirten Kara, ‘Bu endişelerimiz kaydında belki onaysız, delilsiz haber yapmadığımız için ‘icazetli gazete’ diye anıldığımızı biliyoruz. Varsın yalancı olmayalım, varsın müfteri olmayalım, varsın halkın ve ilin namusuna leke düşürecek haberleri yayınlamayalım. Yeter ki icazetli gazeteci olalım. Bu şeref bize yeter’ değerlendirmesinde bulundu.
EKONOMİ HABERCİLİĞİ
ERZURUM Gazetesinin adını taşıdığı muazzez şehre hizmet etmek dikkati içinde, İl’e ait ekonomi değerlerini haberlerle taşıyan tek yayın organı olduğunun altını çizen Kara, ‘Biz bulvar gazetesi içeriğinde olmak yerine Ekonomi ve Siyasi gazete olmayı tercih ettik. Tamamen araştırmaya dayanan ve Erzurum’u konu edinen ekonomi haberlerine öncelik verdik. Siyasi haberlerde Erzurum’a hizmet eden, yaygın tabiriyle Erzurum’a taş diken herkesi öne çıkardık, Allah razı olsun’ dedik. Hiçbir hırs ve hesabın ne aleti ne de sesi olduk. 30 yıllık yaşamımızda bizimle beraber olan okurlarımız bu hakikatin destekçileridir. ‘ dedi.
MİNNET VE ŞÜKRAN
Erzurum yerel basının öncüleri, Cihat Güngör, Ahmet Polat, Şerafettin Yılmaz, Şinasi Ünal, Durdemir Bilirdönmez, Seracettin Avar’ı rahmet ve minnetle andıklarını bildiren Kara, ERZURUM gazetesinin 30 yıllık serüveninde yol arkadaşlığı yapan herkes ve her kesime minnettar olduklarını, ‘Bugün ERZURUM ne yazmış’ tecessüs ve desteği içinde gazeteye manevi destek sunan okurlara medyunu şükran bulunduklarını kaydetti.