Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ), nitelikli akademik kadrosu ve donanımlı alt yapısı ile bilimsel çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda bilim insanlarının geliştirdikleri projeler birçok kurum ve kuruluştan destek alırken, yapmış oldukları bilimsel yayınlar da saygın yayın kuruluşlarında kendisine yer buluyor. Yaşamı kolaylaştıran ve insan odaklı çalışmalar yapan ETÜ, yenilebilir enerji kaynaklarına yönelik yapılan çalışma ile yayın sayısına bir yenisini daha ekledi.
Bu doğrultuda, ETÜ Fen Fakültesi Temel Bilimler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Duman ve Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Gürbulak’ın da yer aldığı ve İtalya, Romanya, Çek Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti’nden pek çok araştırmacının katkılarıyla hazırlanan “Improving the Efficiency of Gallium Telluride for Photocatalysis, Electrocatalysis and Chemical Sensing Through Defects Engineering and Interfacing with its Native Oxide” başlıklı makale, etki değeri (IF) 19,92 olan “Advanced Functional Materials” adlı dergide yayımlanmaya hak kazandı.
Araştırma kapsamında oldukça hassas spektroskopik ve mikroskobik cihazların kullanımı ile iki boyutlu (2D) galyum tellür (GaTe) yarı iletkeninin ortam atmosferiyle doğal etkileşiminden oluşan yüzey oksidasyonunun gözlemlendiğini aktaran Prof. Dr. Duman, oluşan nanometre kalınlığındaki Ga2O3 tabakasının elektrokataliz, fotokataliz ve gaz algılama için oldukça faydalı olduğunun tespit edildiğini belirterek: “Araştırma sonucunda elde ettiğimiz bulgulara dayanarak, yenilebilir enerji kaynakları arasında önem arz eden hidrojenin üretildiği katalitik su ayrışması tekniklerinde kullanılan platin bazlı katalizörlere kıyasla daha ucuz olan Ga2O3/GaTe heteroyapısının katalizör olarak kullanımını önerebiliriz” diye konuştu.