Milli Uzay Programının bir parçası olan ve Türkiye’nin en büyük temel bilim projeleri arasında yer alan Doğu Anadolu Gözlemevinde önemli bir eşik daha aşıldı.
Uluslararası düzeyde astrofizik, uzay bilimleri ve optik teknoloji alanlarında yapılacak araştırmalar için yenilikçi teknolojilere altyapısal imkânlar sunmak ve yönetmek, güncel ve kaliteli bilimsel-teknolojik bilgi üretimi ve paylaşımı için eğitim ve sektörel iş birlikleri yapmak amacıyla projelendirilen Doğu Anadolu Gözlemevinde (DAG) son aşamaya gelindi.
Rektör Çomaklı: “Tarihi Bir Güne Tanıklık Ediyoruz”
Şubat ayında teleskobu gelen, Rusya’nın başkenti Moskova’da yapılan testlerin ardından 27 Kasım 2021 tarihi itibariyle de kargo uçağı ile Erzurum’a getirilen Doğu Anadolu Gözlemevi teleskobuna ait 4 metre çapındaki ayna Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve yönetimi tarafından teslim alındı. Rektör Yardımcıları ve Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) ekibinin hazır bulunduğu karşılama programında konuşan Rektör Çomaklı, tarihi bir güne tanıklık edildiğini dile getirerek böylesine önemli bir projenin bir parçası olmaktan dolayı gurur duyduklarını ifade etti.
Daha tamamlanmadan ulusal ve uluslararası alanda adından söz ettirmeyi başaran DAG projesinin gelen ayna ile büyük ölçekli parça alımlarının tamamlandığını aktaran Rektör Çomaklı: “Ülkemizin Yerli ve Milli Teknoloji hamlesi ile Milli Uzay Programı kapsamında devam eden projemizde tarihi bir gün yaşıyoruz. Üniversitemiz ve şehrimiz başta olmak üzere bölgemiz ve ülkemiz adına büyük bir önem taşıyan gözlemevimizin aynası da an itibariyle teslim almış bulunmaktayız. Rusya’da yapımı tamamlanan ve ATASAM ekibimizin yerinde incelemeleri ve yapmış oldukları testlerden başarıyla geçen merceğimizi yarın sabah DAG’a uğurlayacağız” dedi.
Haziran Ayında Montaj İşlemi Başlayacak
Aynanın Karakaya Tepesine tırmanışı öncesi TIR’daki aynanın son kontrolleri yapılırken, ATASAM Müdürü Prof. Dr. Cahit Yeşilyaprak, basın mensuplarını bilgilendirdi. Yeşilyaprak: “Dağ yoluna vardıktan sonra biraz daha yavaşlayacağız çünkü hassas bir ekipman taşıyoruz. O yüzden de olabildiğince konforlu bir şekilde aynayı götürmek istiyoruz. Yukarıda da kar yağışı başladı. O yüzden biraz acele etmemiz gerekiyor. Yolu hem güvenlik ekiplerimizce kontrol altına alıp hem de dağdaki yağan karı ufak da olsa temizleyerek yukarı kadar çıkmayı düşünüyoruz. Aynayı gözlemevine çıkarttıktan sonra kar sebebiyle şantiyedeki çalışmalara ara verilecek çünkü kar yağışı nedeniyle kışın çalışmayacağız. Haziran ayı itibarıyla tekrar montaj işlerine devam edeceğiz” dedi.
Ayna, 3 Bin 170 Metre Yüksekliğindeki Yuvasına Ulaştı
Türkiye’nin en büyüğü olma özelliğini taşıyan ayna, özel güvenlik tedbirleri ve büyük titizlikle yüklendiği TIR ile 30 kilometrelik hızla ve 5 saatlik yolculuğun ardından Konaklı Karakaya Tepelerinde, 3 bin 170 metre yükseklikte yer alan DAG yerleşkesine taşındı.