Son günlerde meydana gelen depremleri inceleyen Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi bu doğrultuda ön sismoloji raporu hazırladı.
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde dün meydana gelen depremin ardından artçı sarsıntıların devam ettiği bölgede bugün de yine aynı merkez üssünde 5.6 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi dün gerçekleşen depremin ardından hemen harekete geçerek ilk 4 saat içerisinde çalışmalarını tamamlayarak ön sismoloji raporunu hazırladı.
Geçtiğimiz aylarda Elazığ’da meydana gelen depremde de bölgeye giderek aktif rol oynayan Deprem Araştırma Merkezi, hem öncesinde vatandaşları bilinçlendirmek hem de yaşanan afetlerin ardından toplumu doğru bilgilendirmek için tüm imkânlarını seferber ediyor.
ÖZER AÇIKLAMA YAPTI
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Özer: “1 Mayıs 2003’te Bingöl’de meydana gelen artçı sarsıntıların 1 yıl devam ettiği düşünüldüğünde, Bingöl-Karlıova bölgesinde gerilme rejiminin, deprem öncesi haline dönmesinin en az 3-6 ay süreceğini öngörmekteyiz. Ancak önceki depremlerden elde ettiğimiz raporlar ışığında insanlar tarafından hissedilebilen artçıların en az 2 hafta kadar daha devam edeceği düşünüyoruz” dedi.
Deprem Araştırma Merkezinde önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Özer, Türkiye’de 500'den fazla diri ve aktif fay hattının bulunduğunu hatırlatarak şu ifadeleri kullandı: “Kuzey Anadolu Fayı Bingöl ile Yedisu arasında bir bölgede bulunuyor. Tarihi fay olarak adlandırdığımız, ana fayı kesen faylardan bir tanesi. Artçılar o bölgelerde yoğunlaşıyor. Çok fazla fay parçacığı var. Dolayısıyla o fayların enerji biriktirdiği zaman, belirli bir enerji toplandıktan sonra kırılması çok doğal. Hep işaret ediyoruz, Türkiye'nin her hangi bir yerinde her hangi bir anda böyle depremlerin olması normal. Bu yüzden tedbirleri hiçbir zaman elden bırakmayalım. Deprem ülkemizin bir gerçeği. Sadece yaşadığımız zaman değil her zaman hazırlıklı olmalıyız."